Gezag

7 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem
afbeelding van Anoniem
28 jul 2013 - 23:21
Gezag

Hoi allemaal,

Sinds kort heb ik geen contact meer met mijn ex. We hebben ruzie gehad en dat is totaal uit de hand gelopen. Ik ben onverwachts zwanger geraakt en hij wilde dat ik het weg liet halen. Ik wilde dit niet en heb de keuze gemaakt het te houden. Hij was het hier totaal niet mee eens en we hebben hierna weken ruzie gehad. Uiteindelijk is hij wat bijgedraait maar dit gebeurde met vlagen en eigenlijk wanneer het hem uit kwam. De ene keer wilde hij wel vader zijn en de andere keer weer niet geen persoon waar je dus op rekenen kunt. Hij zit liever in de stad te drinken en te blowen met zijn vrienden. Het ging een tijdje goed, hij liet een betere kant van zichzelf zien maar dit duurde weer niet lang in die periode heeft hij het kind wel erkend. Hij gaf aan dat hij weer opnieuw wilde beginnen en langzaam weer wat op wilde bouwen. Nu ben ik er 2 weken geleden achter gekomen dat hij achter mijn rug om met een ander meisje lag te rollen bollen en dat was zijn idee van weer wat opbouwen? Als reactie kreeg dat hij vrijgezel was en mocht doen wat hij wilde. Prima als hij niet had gezegd nog van mij te houden en weer wat op wilde bouwen. Hierna over en weer gescheld over dingen en hij is gaan dreigen met een rechtzaak over het gezag. Hij wil de baby zien maar ik ben het hier niet mee eens ik vind hem geen goed voorbeeld en geen goede invloed hebben. Hij heeft niks gedaan aan de babykamer hij heeft geen spullen gekocht ik ontvang geen geld ik moet alles zelf doen. Terwijl hij ieder feestje afgaat drinken blowt en met tientallen andere meisjes naar bed gaat. Ik ben inmiddels 25 weken zwanger en het wordt een jongetje. Geen één moeder zou toch willen dat zijn zoon op zo'n vader gaat lijken. Ik vind eerst dat hij volwassen moet worden en zijn prioriteiten op een rijtje moet hebben. Hij ziet alleen maar de leuke kant van een kind, hij woont samen met meerdere jongens nu en ik wil mijn kind daar absoluut straks niet brengen ze drinken feesten daar blowen daar en zien het leven als één groot feestje.

Ik vraag me nu af hoeveel kans maakt hij in een rechtzaak als hij deze echt aanspant?

Angel79
afbeelding van Angel79
11 sep 2013 - 12:39

Ik zou zeggen: Na de geboorte zelf je zoontje aangeven bij de gemeente (of de verloskundige dit laten doen) en hem verder geen rechten geven. Mijn ex heeft alle rechten, maar voldoet niet aan zijn plichten. Hij neemt alleen de lusten en is er niet als het gaat om de lasten. Hij drinkt ook veel en dat veroorzaakt een hoop ellende. Gelukkig doet hij het (voor zover ik weet) niet waar zijn dochter bij is en is hij wel lief voor haar, maar hij probeert constant onder alle verantwoordelijkheden uit te komen. Als ik het terug had kunnen draaien, was ik voor de geboorte bij hem weggegaan en had ik hem nooit ouderlijk gezag gegeven, want de band die hij nu met zn dochter heeft, heeft hij aan mij te danken,omdat ik een papa voor haar wilde,maar uit zichzelf keek hij het eerste jaar nauwelijks naar haar om,ook al woonden we samen. En ik blijf in een constant gevecht met hem, als je even denk dat het goed gaat, gebeurt er weer iets en probeert hij weer onder zn verantwoordelijkheden uit te komen.

Ben nu zwanger van mn 2e en niet van mn ex, maar van mijn lieve nieuwe vriend, die mij op handen draagt ipv met zn voet de grond in probeert te stampen. En als ik merk hoe het ook kan, heb ik er spijt van dat ik nog zo lang bij mn ex gebleven ben.

Ik hoop dat je ondanks alles toch nog een beetje van je zwangerschap kunt genieten. En kies voor jezelf en je zoontje, wat voor jullie het beste is. En mocht je ex als een wonder toch nog bewijzen een goede vader te kunnen zijn, dan kan je hem altijd nog gezag toekennen, maar terugdraaien is een stuk moeilijker en bijna onmogelijk. En ook zonder gezag zou je ervoor kunnen kiezen dat hij de kleine mag zien, maar ook dan kan je hem dat voorrecht altijd weer afnemen op het moment dat hij zich misdraagt tov je zoontje en van jou.

Veel sterkte!

PamJ1990
afbeelding van PamJ1990
2 aug 2013 - 12:14

Hoi nisa-823793,

Toen ik dit verhaal las leek het net alsof ik het zelf getypt had.

Mijn ex is precies hetzelfde. Hij heeft ons kind ook alleen erkend (Erkenning van de ongeboren vrucht is het enigste wat er tegenwoordig nog is zodat je dit dus later niet hoeft te doen)

Het gezag moet je altijd via de rechter aanvragen. Zonder jouw toestemming is het voor hem heel moeilijk om het gezag te krijgen. Natuurlijk moet je hier wel goede redenen voor hebben. Maar als je verteld wat de huidige situatie is en je het kan ebwijzen (bijvoorbeeld berichten van zijn facebook oid) dan heb je grote kans dat hij dit niet wint.

Mijn ex heeft de moeite gelukkig nog geen eens gedaan om naar de rechtbank te stappen en ik heb hem ondertussen al bijna een half jaar niet meer gezien/gesproken.

 

Ook is het helaas niet mogelijk om de erkenning ongedaan te maken volgens mijn advocaat. ook op rechtspraak en alle andere sites staat dat dit onmogelijk is.

Wat je dan in eenl ater stadium wel zou kunnen overwegen is stiefouderadoptie. Dan worden alle familiebanden gebroken met je ex dus het is wel een zeer heftige maatregel en hij word ook niet zomaar toegezegd.

Hoop je zo ook een beetje geholpen te hebben :)

Lilypie Pregnancy tickers

MamaPluis
afbeelding van MamaPluis
30 jul 2013 - 12:05

Hoi Nisa,

 

wat goed om te lezen dat je naar de wetswinkel gaat. Het is juridisch echt een ingewikkeld iets, dat erkenning en gezag en al de verschillende vormen daarvan. De mensen bij de wetswinkel weten het waarschijnlijk beter dan bij de gemeente ;-). Welke beslissing je ook neemt, het is goed om het op basis van volledige informatie te doen, dan kom je niet voor verrassingen te staan later. 

Ik wens je heel veel sterkte toe. Dat je er nu al zo mee bezig bent siert je enorm. Je wil het beste voor je kindje en je zet je daarvoor in, hoe moeilijk dat soms ook is. Ik vind het heel erg knap van je dat je de emotionele energie hebt om dit te doen, het is zo belangrijk voor jezelf en je kindje straks. Er komt duidelijkheid, iedereen weet waar ie aan toe is. Dat is toch een goede basis?! 

Veel succes en geniet van je zwangerschap!

groetjes MamaP

nisa-823793
afbeelding van Anoniem
29 jul 2013 - 16:53

Hoi mamapluis,

 

Bedankt voor je reactie. Ik werk zelf ook binnen de hulpverlening en weet ook dat een kind beide ouders nodig heeft wanneer het kan. Alleen wanneer het in je eigen situatie gebeurd is het zo moeilijk en sta je er te dichtbij. Dat van de twee soorten erkenning wist ik niet, dat is ons toen ook niet verteld bij de gemeente. Dat ga ik zeker dan ook nog even uitzoeken. Naar de wetswinkel toegaan is een goed idee heb net gevonden waar hij bij ons de in buurt zit ga even langs het inloopspreekuur. Uiteidenlijk hoop ik natuurlijk niet dat het allemaal zo ver moet komen in het belang van het kind. Maar duidelijkheid hebben is wel handig voor het geval dat en soms zijn de regels hier niet echt duidelijk.

 

Bedankt voor de tip!

MamaPluis
afbeelding van MamaPluis
29 jul 2013 - 11:50

Beste Nisa,

 

Wat een vervelende situatie. Ik ben jarenlang jeugdhulpverlener geweest en kan je misschien een klein beetje geruststellen, het bovenstaande klopt niet helemaal. Er zijn verschillende fase en vormen van erkenning. De vader heeft nu de vrucht erkend. Dat betekent dat als er iets met jou gebeurt en je bent zelf niet meer in staat om een beslissing te nemen over de ongeboren vrucht hij zeggenschap heeft over wat er gebeuren moet. Dit zijn situaties waarin jij in coma bent bijvoorbeeld, gelukkig hoogst onwaarschijnlijk. Na de geboorte van het kind zal de vader het kind zelf moeten erkennen ( kinderkenning), dat is dus een tweede stap en een nieuw proces. Hierin moet jij ook betrokken worden. Dit geeft jou dus een mogelijkheid om je bezwaren aan te geven. Vraag jezelf wel of of dit de goede manier is. Erkenning van het kind geeft geen recht op bezoek o.i.d. Ouder hebben vooral plichten en verrassend weinig rechten. Dit lijkt vreemd maar het is nu eenmaal de wet. De wet beschermd het kind vele malen meer dan de ouders. Vader en moeder wonen niet samen en hebben ook geen gezinsleven. Dit is een belangrijke factor waar een rechter altijd naar zal kijken. Geef duidelijk je bezwaren aan, zet ze op papier en ga daarbij uit van het belang van het kind, niet van je eigen emotie, hoe moeilijk dat ook is. Dat vader elk weekeind met een ander ligt te rollebollen wil niet zeggen dat hij geen leuke vader kan zijn. Hij moet dit natuurlijk niet doen waar het kind bij is, of het kind steeds blootstellen aan nieuwe vriendinnen. Denk echt na wat je voor je kindje wil, je moet jezelf op een tweede plek zetten nu. Op die manier formuleer je je angsten en bezwaren. Als deze terecht zijn is er geen rechter die hem een omgangsregeling zal geven, maak je daar geen zorgen over. Als vader het kind niet erkent dan ontslaat dit hem van alle plichten, ook van alimentatie. Je geeft al aan dat hij nu niet betaalt, als je in de toekomst financiële ondersteuning verwacht is het handig om hem wel te laten erkennen. Denk ook goed na over de emotionele gevolgen voor je zoon. Hij zal zich afvragen waarom er geen vader bekend is in zijn geboorteregister. Mogelijk is het beter dat hij weet wie zijn vader is (en dat het misschien een waardeloze vader is,) dan dat hij een romantisch idee krijgt over zijn papa. Je zult vroeger of later aan je zoon moeten uitleggen waarom hij niet erkend is. Tieners geven nogal eens de schuld aan de opvoedende ouder en trekken dan toch naar de mysterieuze ouder toe..... Jou keuzes van nu (inclusief zwanger raken van je ex) hebben grote gevolgen voor je zoon en voor jou. 

Mijn advies is om naar een wetswinkel te gaan, die geven gratis en duidelijk advies. Je weet dan waar je echt aan toe bent en wat je wel en niet moet doen.

Heel veel sterkte en vooral wijsheidgewensd!  

dineke en angie
afbeelding van dineke en angie
29 jul 2013 - 10:00

Hoi Nisa,

Wat naar. dat is natuurlijk geen stabiele basis voor een kindje. hij heeft je zoon erkent dus dat is moeilijk te niet te doen enkel via de rechter natuurlijk. en als jij dat doet gaat hij vast ook nog een advocaat. alhoewel ik hem niet ken natuurlijk.je hebt als het kind erkent is bijde even veel recht om het kind te zien maar als ik jou was als je hem helemaal niet in deopvoeding wilt betrekken zou ik een verzoek indienen tot een nietig verklaring van die erkenning. en geef daar die redenen bij op. Het belangen van het kind gaat natuurlijk voorop! 

wat je ook kunt doen als je het hem wel gunt om zijn zoon te zijn maar je zorgen maakt om een omgangs regeling te treffen maar dan een hele speciefiek waar er toezicht is als je zoon bij hem is en niet bij hem thuis.  hij blijft natuurlijk de vader maar als het niet het beste is moet je het niet doen. 

 

succses en veel sterkte toegewenst!

  • Ontzeggingsgronden
    Er zijn gevallen waarin de rechter geen omgangsregeling zal vaststellen (eventueel tijdelijk). De rechter 'ontzegt' de ouder dan het recht op omgang. Dat kan echter alleen wanneer deze ouder geen gezag heeft over het kind, en als er bovendien sprake is van een of meer van de volgende situaties:

  • als de omgang ernstig nadeel zal opleveren voor de geestelijke of lichamelijke ontwikkeling van het kind;
  • als de ouder niet geschikt of niet in staat is tot omgang;
  • als het kind 12 jaar of ouder is, en ernstige bezwaren heeft tegen de omgang;
  • als de omgang om een andere reden in strijd is met zwaarwegende belangen van het kind.

messchien heb je er wat aan

Lilypie Second Birthday tickers Daisypath Happy Birthday tickers