Erkenning

24 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem
afbeelding van Anoniem
17 mei 2011 - 18:32
Erkenning

Hallo dames,

Ik heb een vraagje, misschien voor sommigen een rare vraag maar toch wil ik 'm stellen.

Mijn vriend en ik verwachten van de zomer ons 1e kindje. Wij willen allebei dat hij ook op papier de wettelijke vader is van dit kindje dus laten erkennen zou je zeggen.
Maar nu is het zo dat wij officieel niet samenwonen en ik ben de kostwinnaar in huis. En nu vraag ik me af hoe het dan zit met de tegemoetkomingen van de belastingdienst als mijn vriend ons kindje erkent. Ik zal straks ook minder gaan werken dus de kinderopvang toeslag en kinderbijslag zijn van harte welkom.
Mijn vriend is bang dat ik dan geen recht meer heb op deze toeslagen als hij het kindje erkent. Ik heb geen idee of dit ook klopt, kan het ook niet terug vinden op internet. Ik wil dolgraag dat ons kindje de achternaam van de vader draagt, maar we hebben de financiële steun van de overheid wel ook echt even nodig.

Op internet is het enige wat ik kan terugvinden dat je als vader na de erkenning de onderhoudsplicht hebt. En dat als een vader hier niet aan voldoet dat je dan naar de rechter kan stappen maar dat is allemaal niet de bedoeling.

Heeft iemand hier enige kennis van of misschien zelfs ervaring mee?

Alvast bedankt voor de eventuele reacties!

Chin-1328309
afbeelding van Chin-1328309
1 okt 2017 - 07:44

Weet iemand of dit, anno 2017, alsnog klopt??

Esthertjuh1988
afbeelding van Esthertjuh1988
5 jun 2012 - 23:01

Hoi Meid,

Ik weet inderdaad precies wat je bedoeld met je vraag en het antwoord is eigenlijk vrij simpel :

Op het moment dat je vriend jullie kind erkent, is hij wetterlijk verplicht het kindje te onderhouden in financieel opzicht. Hij kan daaraan nog geen rechten trekken(zo krom is het). Dat jullie niet samen wonen maakt daarin niks uit. Voor de belastingdienst etc ben jij gewoon een alleenstaande ouder zolang hij zich niet inschrijft op jou adres. Dus hij kan met een gerust hard en zonder problemen jullie kindje erkennen. Dit weet ik omdat ik zelf bij de belastingdienst heb gewerkt :)

Als ik je nog een tip mag geven(ik weet niet of je dit weet) Maar op het moment dat jullie kindje geboren is kan hij ook de voogdij aanvragen(dit moet je doen bij de rechtbank). Dit zorgt er voor dat hij niet alleen als erkenning de vader is, maar ook rechten heeft over de kleine. Daarbij mocht er nu wat met jou gebeuren en hij heeft het kindje alleen maar erkent, zal de rechter uitspraak doen waar het kindje dan heen moet, en dat wil niet zeggen dat dat gelijk bij jou vriend is. Wel als hij ook bij de rechtbank voogdij heeft aangevraagd.,:)

Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes Esther

mari-64337
afbeelding van mari-64337
5 jun 2012 - 19:34

Je zou toch zeggen dat dat niks uitmaakt, als je niet samenwoont. Hoeveel vrouwen zijn er wel niet die de zorg voor het kindje ''alleen" doen. Op papier hebben jullie toch geen relatie, want anders woonden jullie wel samen. En allimentatie betalen kan ook een afspraak onderling zijn.

Veel succes met het uitzoeken

wma
afbeelding van Anoniem
23 mei 2011 - 23:54

idd kosten zijn nog steeds alleen de uitreksels, maar ik bedenk me nu dat straks na 3 kinderen trouwen toch goedkoper was geweest .


babyluck
afbeelding van babyluck
23 mei 2011 - 22:04

trouwen of geregistreerd partnerschap is makkelijker ;-) ( by the way de rechtelijke machtiging is slechts de kosten van je uittreksels ( 4 jaar geleden dan )
liefs Ineke en Lisa x
babyluck
afbeelding van babyluck
23 mei 2011 - 22:02

kan pas als kleine frummel geboren is he ! Super leuk dat je een meisje krijgt Sanne konings gezin
liefs Ineke en Lisa x
Sassa87
afbeelding van Sassa87
23 mei 2011 - 21:35

Ien, idd! Die moesten wij regelen met de rechtbank

Breda (gewoon de dichtsbijzijnde)...

Is niets meer dan gewoon een ondertekening zetten op

een standaard brief en op te sturen gelukkig... Zoveel

werk is het allemaal niet

Maar, bedenk me ineens dat ik toch ook al wel 27

weken al ben, en dit allemaal nog niet geregeld heb

Toch eens aan de slag

mec-1984
afbeelding van mec-1984
23 mei 2011 - 19:22

wat ingewikkeld allemaal.. Maar goed dat ik 'gewoon'ben getrouwd!

Dat wist ik dus ook weer niet..

Gelukkig weet een ieder wel wat, hahaha.

babyluck
afbeelding van babyluck
23 mei 2011 - 16:54

naast het erkennen moet je ook nog de rechtelijke machtiging regelen ........... ( even inhhakend op wat Gretha zei ) maar daarvoor dien je wel samen te wonen.

Het is dus niet vanzelfsprekend dat als er iets met je gebeurt je kindje naar de papa gaat ! ( gehoord van de notaris ) het blijft wel gelden als je uit elkaar gaat
liefs Ineke en Lisa x
mec-1984
afbeelding van mec-1984
23 mei 2011 - 03:05

Ik ben t ook eens met erkennen van t kindje: je weet NOOIT wat er kan gebeuren. En mocht t kind dan niet zijn erkend, dan heeft de vader geen zeggenschap ect! Daar moet je toch niet aan denken? En geld is MAAR geld, zal ik zeggen: meestal komt t wel op zn pootjes terecht.

Mijn man is trouwens huisman, hij zorgt voor onze dochter en t huishouden: enorm gezellig!!

Ik ben blij dat je 'vragen' zijn opgelost en geniet van de zwangerschap en straks de kleine!

Femmmke
afbeelding van Femmmke
19 mei 2011 - 21:37

Dat meende ik inderdaad al.

Gelukkig dat je het nu goed kunt regelen

Lilypie Pregnancy tickers

Mama-to-be
afbeelding van Anoniem
19 mei 2011 - 16:26

Ja daar heb je ook helemaal gelijk in. Ik heb net even gebeld met de belastingdienst en erkenning staat helemaal los van het wel of niet ontvangen van toeslagen, het gaat om het fiscaal partnerschap.


Dus het gaat helemaal goed komen. Bedankt voor je (jullie) adviezen.

Gretha
afbeelding van Gretha
19 mei 2011 - 11:51

ah ok ;) dat maakt het een stuk duidelijker!
maar los daarvan.. wat als er iets met jou gebeurd... en je kindje is niet erkent?? ik zou dat belangrijker vinden dan welk financieel aspect dan ook.. ;)

Lilypie First Birthday tickers

Mama-to-be
afbeelding van Anoniem
19 mei 2011 - 11:20

Hi Gretha, mijn vriend zit in de voetbal wereld, hij is trainer van 2 jeugd elftallen en krijgt hier wel voor betaald maar dat is niet gelijkwaardig aan het salaris van een reguliere baan. Het is eerder een soort vergoeding.


Ons kindje zal 2 dagen naar de creche gaan en 1 dag naar m'n moeder en om de week een dagje helemaal alleen met papa omdat ik dan werk (ik ga zelf de ene week 3 dagen werken en de andere week 4 dagen). Vandaar dat ik ons kindje wel naar de creche moet brengen. De rest van de tijd is mijn vriend ook erg druk met het voorbereiden van trainingen en wedstrijden en hij voetbalt zelf ook dus er moet ook nog flink getraind worden .


Groetjes!

Gretha
afbeelding van Gretha
18 mei 2011 - 17:35

ik zou mijn vriend altijd mn kind laten erkennen. wat als er met jou iets gebeurd?? of als jij in het ziekenhuis beland? dan heeft hij niets te vertellen over je kind.. moet er toch niet aan denken dat hij dan geen recht heeft op zn eigen kind....

Lilypie First Birthday tickers

Femmmke
afbeelding van Femmmke
18 mei 2011 - 17:14

Ik weet natuurlijk niet hoe het met de nieuwe

ideeen komt... Vergoeding voor gewerkte ouders en

dan alleen voor de ouder met minste uren.

Mocht dit ook gelden voor ouders die niet bij elkaar

in huis wonen dan is het misschien anders.

Ik zou trouwens gewoon de belastingdienst bellen

en vragen. Dan weet je het zeker

Lilypie Pregnancy tickers

CaroB
afbeelding van CaroB
18 mei 2011 - 16:52

Wij hebben in november 2010 een zoontje gekregen. Ik heb ook de kostwinner thuis en ook ik betaal de hypotheek. Dit komt doordat mijn man nog studeerd. In juni is hij klaar en kan hij gaan werken.


Op dit moment gaat ons zoontje 2 dagen naar de opvang. (dan zit mijn man met zijn studie) 2 dagen zorgt mijn man voor ons zoontje en dan zorg ik zelf 1 dag in de week voor hem. Als mijn man eenmaal een baan heeft wil ik nog een dag minder gaan werken.


Mijn man vind de dagen dat hij voor Milan zorgt erg leuk en wat gretha zegt, ze vormen dan een band en helaas gebeurt het niet heel vaak dat vaders thuis kunnen/willen blijven om voor hun kindjes te zorgen.

Gretha
afbeelding van Gretha
18 mei 2011 - 16:48

mag ik vragen waarom je kinderopvangtoeslag wilt terwijl je vriend geen baan heeft?? hij kan dan toch voor de kleine zorgen ? bouwt hij een band op met de kleine en scheelt kosten... ?

Lilypie First Birthday tickers

Mama-to-be
afbeelding van Anoniem
18 mei 2011 - 16:39

Hallo dames,


Bedankt voor jullie reacties.
Als ik mag uitgaan van jullie ervaringen en kennis kan ik ons kindje dus gewoon laten erkennen. Alleen als het echt financiële gevolgen zou hebben wilde mijn vriend wachten met de erkenning, tot ons kindje naar school zou gaan bijvoorbeeld. Omdat we dan de kinderopvangtoeslag niet meer nodig hebben. Als ik straks minder ga werken hebben we dit echt wel nodig omdat ik de kostwinnaar ben en mijn vriend op het moment geen baan heeft.
Ik heb een redelijk goed inkomen en een hypotheek (gebasseerd op mijn inkomen) maar het komt wel allemaal alleen op mij neer, dus vandaar dat ik hier echt even meer over moest weten.


Ik ben super blij dat ons kindje gewoon de naam van papa kan krijgen, op de een of andere manier vind ik dat erg belangrijk, geen idee waarom eigenlijk


Nogmaals heel erg bedankt!

Femmmke
afbeelding van Femmmke
17 mei 2011 - 23:16

Volgens mij krijg je andere zaken wel omdat je

geen fiscaal partnerschap hebt.

Lilypie Pregnancy tickers

Sassa87
afbeelding van Sassa87
17 mei 2011 - 19:10

Het erkennen van het kindje gaat puur en alleen om

het feit dat jouw kindje dan op papier een papa

heeft en hij de rechten van het vaderschap daarbij

heeft.

Ook heb je dan altijd nog de keuze van achternaam,

maar ik begrijp uit je verhaal dat dat gewoon de

achternaam van je vriend wordt.

Je staat niet bij elkaar ingeschreven op hetzelfde

woonadres neem ik uit je verhaal op, dit veranderd

ook niet omdat jij je kindje laat erkennen.

Als je niet op hetzelfde woonadres staat

ingeschreven veranderd er dus ook niets in de

toeslagen die jij ontvangt.

Overigens krijg je ALTIJD kinderbijslag, ook als je

vriend bij je woont.

En de enige reden waarom je GEEN

kinderopvangtoeslag en dergelijke zou krijgen is als

je vriend belachelijk veel verdiend. Dit kan je

natuurlijk altijd berekenen op de belastingdienst site.

(www.toeslagen.nl)

Helaas iets te veel ervaring met dit soort dingen

in het kort:

gewoon erkennen, dit heeft GEEN invloed op de

toeslagen van de belastingdienst.

Tenslotte zijn er genoeg mensen die ook scheidden

en dus automatisch tijdens het huwelijk het kind

erkent hebben. Hierna heeft de moeder echter wel

recht op toeslagen als zij alleen met de kinderen

woont.

Bedenk wel dat je op meerdere dingen recht hebt

als de kleine er is, zoals alleenstaande ouderkorting

en eventueel een extra bijdrage van de gemeente

aan je onderhoudskosten (als je onder een

bepaalde inkomensgrens zit).

Echter is dit allemaal een heel gedoe om te regelen

en als je binnenkort toch samen wilt gaan wonen

raadt ik dit niet aan.

Groetjes,

Sanne

(mijn eerste kindje is van mijn ex-vriend, heb de

hele rompeslomp gehad)

Sassa8740680.7163078704

Gretha
afbeelding van Gretha
17 mei 2011 - 19:04

kinderbijslag krijgt iedereen, ongeacht inkomen.
ook heb je nog de kinderkorting (tegenwoordig inkomensafhankelijke combinatiekorting) als je beide werkt. hier is een minimum (ongeveer 4700 euro per jaar) aan verbonden en geldt altijd voor de minst verdienende ouder

overige toeslagen gelden per woonadres (huur/zorgtoeslag etc). kinderopvangtoeslag weet ik niet hoe dat zit. sorry
meer info op www.belastingdienst.nl ;)

Lilypie First Birthday tickers

wma
afbeelding van Anoniem
17 mei 2011 - 18:53

volgens mij staat de erkenning en het inkomen ( en dus de toeslagen) los van elkaar.


maar als ik het goed lees, als ik het verkeerd heb sorry, gaat je vriend jullie kindje niet erkennen als je dan gekort zou worden op de toeslagen?