Erkennen vaderschap

6 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
CCCC
afbeelding van CCCC
22 sep 2013 - 16:01
Erkennen vaderschap

Hallo, ik ben nieuw hier op dit forum, en ik loop de laatste tijd met iets in me hoofd, wat eigenlijk veel stress meebrengt.., ik ben op dit moment 25 weken zwanger. Mijn exvriend heeft mij vanaf het begin van de zwangerschap in de steek gelaten, dus ik sta er volledig alleen voor.
Nu zit ik met een vraag, namelijk:
bij de verloskundige is zijn naam bekend (moest opgeven wie mijn vriend was toen die tijd)
maar heeft dit gevolgen met betrekking tot het erkennen?
Omdat ik vanaf het begin al alles alleen doe, wil ik eigenlijk niet dat hij het kind erkent. Bovendien woont hij in xxxxx, en dit alles draagt niet bij tot een stabiele omgeving voor het kindje.
Nu heb ik hem niet laten erkennen, en ben dit dus ook niet van plan, maar die naam in het bestand van de verloskundige zit me niet lekker.
Kunnen zij er mee bemoeien? Kunnen zij met die naam zijn vaderschap toezeggen?
Ik ben heel erg bang en aangezien ik vanaf het begin al alleen sta, wil ik niet dat hij straks als 'de vader' in het systeem staat.. of dus het kind erkent.. want nu betaal ik alles alleen, doe alles alleen, en ik hoor NIKS meer van hem.
Alleen die naam in het systeem staat er.. kan ik ook eventueel vragen of ze die er uit halen..?
Heeft dit uberhaupt betrekking tot erkenning ? Of maak ik me gewoon teveel zorgen..?
Als ik mijn kindje dus zelf aangeef bij de gemeente,  dan hoef ik hem toch niet verplicht te laten erkennen?
Asjeblieft.. help me..want ik ben zo bang mijn kindje kwijt te raken ofiets...terwijl ik nu alles in me eentje doe voor haar (het is een dochtertje namelijk..:)) en ik wil niet dat hij 'mee profiteert'  van de dingen die ik nu regel en voor elkaar krijg..
Verder is hij namelijk op de achtergrond.. en totaal niet geinteresseert.. hoop dat iemand mijn vraag snapt.. en mij antwoord kan geven..
gr,

een bezorgde mama
 

mama van 6
afbeelding van mama van 6
17 nov 2013 - 11:39

@cccc. Maak je maar geen zorgen meid. Die naam van je ex bij de vk heeft helemaal niks te betekenen en je kan ook z3ggen dat je wilt dat ze die naam eruit halen dat moeten ze dan doen. Maar t heeft totaal geen invloed op de erkenning. Jij bent diegene wat toestemming moet geven zodat hij t kind kan erkenne. Zolang jij niet wilt dat hij je kindje erkend kan hij niks. Wel kan hij dadelijk als t kind geboren is via de rechter een rechtzaak aanspannen voor de erkenning en dan moet er bloed test worden gedaan en da moet je dan aan mee werken. Maar aangezien je nu al zegt dat hij niks van zich laat horen enzo zal hij zoiets niet zo heel snel doen denk ik. En misschien weet hij helemaal niet dat dat op zo n manier kan. Maar dan nog word er gekeken na de situatie van jou het kindje en van hem. Want als hij niet goed zal zijn voor t kind of zijn leven niet op de rit heeft of wat dan ook krijgt hij echt niet zomaar het gedeelde zeggenschap over t kind. Dus maak je aub geen zorgen nu. En geniet lekker van je zwangerschap. Ik heb 5 kinderen 3 ervan zijn erkend en 2 ervan niet. Niemand kan zomaar een kind erkennen. Een moeder heeft er heeeeeel veel invloed op.

gr verona

HappyDaisy
afbeelding van HappyDaisy
17 nov 2013 - 11:24

Lieve dames CCCC en Ikkes1975,

Ik begrijp jullie zorgen en ik vind het heel vervelend voor jullie dat jullie in deze situaties zitten.
Probeer allereerst aan de gezondheid van jullie ongeboren kindjes te denken en je niet druk te maken over erkenning en vaderschap. Dat is nl. niet zo gemakkelijk geregeld. Voor de ongetrouwde (niet geregistreerde partners) vrouwen:

Juridisch gezien wordt er een onderscheid gemaakt tussen erkenning van ongeboren vrucht (of vaderschap maar dat is niet tijdens de zwangerschap aan de orde) en het ouderlijk gezag. Voor erkenning van de ongeboren vrucht moet je samen naar de gemeente, jouw toestemming als moeder is hierbij een vereiste! De vader kan het kindje in je buik dus niet zomaar claimen. Als je deze erkenning van de ongeboren vrucht niet regelt bij de gemeente dan is er van ouderlijk gezag al helemaal geen sprake. Die blijft gewoon bij de moeder en alleen bij de moeder. Je zou dan eventueel bij een notaris kunnen laten vastleggen dat je eigen moeder/zus/broer etc het ouderlijk gezag krijgt wanneer jou iets overkomt. Dit laatste is geen overbodige luxe, want als jou iets overkomt (moge God het verhoeden) dan gaan je kinderen rechtstreeks naar jeugdzorg en pleeggezinnen voordat er wordt uitgemaakt wie er in je omgeving voor kan zorgen. Helaas laat jeugdzorg nogal wat te wensen over hier in Nederland.

Dan het ouderlijk gezag. Dit is niet eerder aan te vragen dan wanneer het kindje geboren is én de vader de ongeboren vrucht heeft erkend. Ouderlijk gezag treedt dus pas in als jij als moeder daarvoor toestemming geeft en dat dat aanvraagt bij de Rechtbank. Tegenwoordig kan dit binnen een aantal dagen na de geboorte via DigiD bij de rechtbank online worden aangevraagd. Hiervoor moeten vader en moeder gezamenlijk inloggen, ieders met eigen DigiD, om het ouderlijk gezag te regelen. Ouderlijk gezag treedt dus niet van rechtswege in nadat de vader de ongeboren vrucht heeft erkend. Dit is een aparte handeling!  Let wel, het ouderlijk gezag geeft de vader dezelfde rechten als de moeder. Heeft de moeder toestemming gegeven voor de erkenning van de ongeboren vrucht maar ziet zij af van het delen van het ouderlijk gezag dan kan de vader nog niets. Overkomt jou als moeder dan iets, dan gaan de kinderen eerst naar jeugdzorg!

Kortom, willen jullie de vaders geen rechten toekennen dan geef je geen toestemming voor de erkenning van de ongeboren vrucht en teken je geen ouderlijk gezag aan. Wil je dat het kindje zijn achternaam krijgt maar dat hij zich niet kan bemoeien met het ouderschap dan zou je kunnen overwegen om hem de ongeboren vrucht te laten herkennen, maar teken je geen ouderlijk gezag aan bij rechtbank.

Je ziet, wij vrouwen hebben nogal wat 'power' in deze situaties. Maak jullie geen zorgen over zijn rol als je daar geen zin in hebt. Mijn advies is wel voor de alleenstaande moeders om wel een alternatief te regelen voor het geval jullie iets zou overkomen, dus via de notaris een testament te laten opmaken waarin wordt vastgelegd wie dan het ouderlijk gezag krijgt.

Hopelijk kunnen jullie nog veel genieten van jullie zwangerschap!!

 

Veel liefs,

CCCC
afbeelding van CCCC
2 okt 2013 - 16:38

heel erg bedankt voor de reacties.. 
zat er echt mee.. en maakte me zorgen...

xx

- Just let them be - 

Ikkes1975
afbeelding van Ikkes1975
25 sep 2013 - 12:18

Hoi Hoi,

Hier een soortgelijke situatie. (27 weken zwanger) 

Maar inderdaad jij moet toestemming geven.

Mijn vriend uuuuh nog wel, neemt zijn verantwoording niet. Hij loopt achter de feiten aan. Ik heb alles al geregeld en dan komt hij met, moeten we nog spullen kopen enzo?

Hij heeft ons ongeboren zoontje nog niet erkend, is daar ook helemaal niet mee bezig. Maar wil wel dat het zijn naam gaat dragen. Nou daar denk ik dus heel anders over. 

We wonen ook niet onder 1 dak, en dat wil ik ook niet meer. Hij irrteert me en is erg lui. Heeft geen werk en neemt ook geen stappen om werk te krijgen. Ik sta er liever alleen voor. Ik heb er nu al zoveel spanning van, en daar heeft de kleine last van. Hij groeit erg slecht.

Ik wil dus ook niet dat hij bij de bevalling is. Hij vindt dat ik hem dat niet mag ontnemen. Maar het is mijn 3e zwangerschap dus weet dat ik rust om me heen wil. En helemaal geen mensen bij me waar ik me aan irriteer. Dat werkt alleen maar averechts.

CCCC ik wens jou ook heel veel sterkte!!!

 

Zay01
afbeelding van Zay01
22 sep 2013 - 19:57

Lieve meid je maakt je te veel zorgen om niks :)

 

Jij moet toestemming geven als hij het kind wilt erkennen! Hij heeft daarvoor jou handtekening nodig anders gaat niks door!!

Dat zijn naam in het bestand staat bij de verloskundige zegt helemaal niks en ze kunnen daar ook niks mee doen. Het is gewoon standaard procedure. Je bent niet verplicht het kindje door de vader te laten erkennen. En zolang het kind niet door hem is erkend ( met jou toestemming) Heeft hij ook geen gezag over het kind .. dat betekend dat hij niks mag bepalen wat met het kind te maken heeft. Dat mag alleen jij doen!! Alle rechten van het kind heb jij .Tot jij zelf kiest dat dat niet zo is. dat kan de vader niet doen.