Welk buitenspeelgoed is een succes voor de kleinsten?

11 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Ljochtsje
afbeelding van Ljochtsje
20 jun 2012 - 10:11
Welk buitenspeelgoed is een succes voor de kleinsten?

Jullie zullen vast wel ervaring hebben met buitenspeelgoed voor jullie kinderen en daarom stel ik deze vraag maar op dit forum. Ons zoontje is nu 20 maand oud en we willen graag wat 'groots' voor hem aanschaffen voor buiten. Een heel klimrek met schommel en glijbaan is natuurlijk fantastisch, maar dat gaat het hem niet worden. De tuin is niet heel klein, maar groot is hij nou ook weer niet. En financieel mag het ook niet te veel kosten.

Wat is nou eigenlijk leuk voor die hele kleine kinderen? Zandbak / glijbaan / schommel / watertafel / kleine trampoline / speelhuisje? Er is zoveel en het lijkt allemaal heel leuk, maar we moeten kiezen. Wat is jouw ervaring?

ab bab
afbeelding van ab bab
6 jul 2012 - 15:37

Die van ons heeft voor zijn 3e verjaardag een speelhuisje gekregen en dat is een groot Succes (met hoofdletter!)! Maar ja, verder zijn een zandbak, zwembadje, (loop)fietsje e.d. ook geweldige dingen natuurlijk. Die watertafels zijn op zich wel geinig, maar dan zou ik er wel een van een goed merk, bv Fisher Price, nemen. Wij hebben er eentje cadeau gekregen van een B-merk en dat merk je dus, ding was binnen een dag stuk en viel uit elkaar, was totaal niet bestand tegen een toen 2-jarige peuter.

Ljochtsje
afbeelding van Ljochtsje
22 jun 2012 - 12:14

Bedankt voor al jullie reacties. Volgende week gaan we op vakantie en op de camping is ook een speeltuintje. Dus we zullen inderdaad eens kijken waar zijn interesse ligt en daarna een beslissing nemen.

Tot nu toe denken wij aan een zandbak. Ik heb het er wel even met mijn man over gehad i.v.m. de rommel. Het kan mij niet zo veel schelen. Ik stofzuig dan de 's avonds als hij op bed ligt wel weer even, maar mijn man is altijd zo pietluttig als het om rommel gaat. Als alles is opgeruimd in huis en alleen de ton met blokjes is verspreid door de hele kamer, dan is het volgens hem al een 'bende'. Tja, dan hadden we nooit kinderen moeten krijgen. ;) 

Hij heeft beloofd er geen punt van te maken als er zand in de tuin / op het terras / in de woonkamer / in zijn kleding / in zijn haar zit. Zolang we het dagelijks wel weer opruimen. Ik heb duidelijk gemaakt dat ik niet elke keer ga schoonmaken als hij één keer naar binnen is gestapt en ik ga ook niet elke seconde bij hem zitten als hij aan het spelen is. Natuurlijk zullen we hem leren dat zand in de zandbak thuishoort, maar we gaan op deze leeftijd nog niet moeilijk doen als hij niet luisterd.

Watertafel leek ons ook wel leuk, maar heel vaak speelt hij ook buiten als het niet zulk mooi weer is en dan wil ik niet dat hij het koud heeft door al het water en er ziek van word. Met heel mooi weer blazen we het zwembadje wel op, dan kan hij dan met water spelen.

Bedankt Jola voor de opmerking van de metalen glijbaan. Dan gaat het sowieso geen metalen glijbaan worden, mochten we daar voor gaan kiezen. 

Trampoline is leuker als hij een stuk ouder is, maar voor zo'n grote trampoline hebben we eigenlijk ook geen ruimte. Dat moet later maar bij vriendjes ofzo. Voor nu hebben we ons oude luchtbed met mooi weer buiten. Dat vind hij ook geweldig om over heen en weer te lopen en zijn evenwicht te bewaren.

 

Zodra we een beslissing hebben genomen, dan laat ik het ook hier even weten. 

Lilypie Third Birthday tickers

jola-683725
afbeelding van jola-683725
22 jun 2012 - 11:27

Wij hebben een kasteelhuisje met ballenbak in het huisje en een glijbaan aan het dak, een zandbak en een schommel. Het is maar net waar ze op dat moment zin in heft om mee te spelen, maar alle 3 vind ze erg leuk. Er hangt ook een rekstok of hoe die dingen heten maar daar kan ze nog niks mee. Ga eens met je zoontje naar een speeltuin met de attributen die jullie keuze zouden kunnen worden. Heeft hij meer plezier aan de zandbak dan aan de schommel? Dan zou ik voor een zandbak kiezen. Ook goed om over na te denken, is hoe goed wil je het schoon kunnen houden. Zandbakken worden vreselijk snel vies en zijn bijna niet schoon te maken. Ook moet je eens in de zoveel tijd de complete zandbende vervangen door vervuiling door spinnen en andere kleine beestjes. Glijbanen zijn wel goed schoon te maken, maar zijn al een stuk moeilijker als er en huisje aan vast zit. Een los huisje kan ook moeilijk zijn omdat je er als volwassene niet goed in past om het schoon te maken.

Zandbak en watertafel is een leuke combinatie, maar sta er wel bij stil dat de rommel ervan zich niet zal beperken tot jullie tuin... De gang, woonkamervloer (tapijt?) en bedden zijn erg leuk om onder te smeren, en kinderen zijn sneller dan dat je denkt ;)

Trampoline raad ik heel erg af, zeker op zo een jonge leeftijd. Springen zelf is al een hele klus, laat staan als je er bij bedenkt dat hij ook nog binnen een bepaald gebied moet blijven. En er elanden zoveel kinderen in het zieken huis na een ongelukje met de trampoline... Zelfs met veiligheidsnet en rubber tegels/gras er omheen zijn de ongelukken die gebeuren vaak erger dan met een speelhuisje omdat een kind tijdens het springen vaak een onnatuurlijkere valhouding heeft dan wanner hij van de rand van een huisje valt.

Mocht je keuze op schommel uitkomen, kijk dan ook naar de verschillende soorten. Metalen glijbanen worden in de zon gloeiend heet en kunnen brandwonden veroorzaken, maar plastic gaat sneller kapot en met een verkeerde beweging kan je kind er schaafwonden aan overhouden. Ook zijn de randen van een plastic glijbaan vaak lager, waardoor je kind er tijdens het glijden makkelijker af valt. De ergste hitte is van een metalen glijbaan af te krijgen door er een emmer koud water overheen te (laten) gooien, maar het blijft dan wel een aandachtspunt.

everyone is a genius. But if you judge a fish on his abilitys to climb a tree he will live his whole life beliving he's stupid.

Nina23
afbeelding van Nina23
20 jun 2012 - 23:39

Wij hebben een zandbak en een schommel. Daar vermaakt ze zich prima mee. Ook de grote mensen gieter vindt ze geweldig om de hele tuin zelluf water te geven. Het zand gaat de hele tuin door. Ze brengt het niet meer mee naar binnen maar onder de schoenen en in de kleren krijg je natuurlijk toch wat binnen. De zandbak en schommel heb ik allebei via marktplaats gekocht. Onze tuin is vrij klein dus speeltoestellen passen er niet in.

CaroB
afbeelding van CaroB
20 jun 2012 - 15:22

Wij hebben een klein speeltoestel van Little tikes. Soort van schip met een glijbaantje en schommel.

Maar ook een oude driewieler die nog van mijn broer is geweest, een bal, emmertje met schepje en figuurtjes en een trekbeestje zijn favoriet.

Water/zandtafels kun je gemakkelijk opbergen in de winter, dus als je niet heel veel ruimte hebt is dit misschien wel een optie. Je moet je alleen wel realizeren dat je zoontje met water en zand nog niet zo zal omgaan als oudere kinderen. Ons zoontje verplaatst vaak zand vanuit de tuin op het pad of in lege bloempotten. Hier moet je niet al te streng in zijn, denk ik. Als je dit niks vindt raad ik je aan om ander speelgoed te kopen dan een zand/watertafel.

Succes met je keuze!

AnnekeSanne
afbeelding van AnnekeSanne
20 jun 2012 - 14:00

Hier is de zandbak favoriet!

 

Onze dochter is nu 18 maanden en wanneer we naar buiten gaan rent ze er op af en moet de deksel open. We hebben niet een hele grote zandbak. Het is een schildpad die we 2e hands via internet hebben gevonden. Gewoon kijken op marktpkaats ofzo...

 

Bij de Action hebben we wat emmertjes, schepjes, harkjes en vormpjes gekocht. Het is ook heel leuk om als het warm is daar water in te doen.

 

Groetjes Anneke

 

dingetje
afbeelding van dingetje
20 jun 2012 - 13:35

Bij ons was de glijbaan favoriet.

Lilypie Kids Birthday tickers

Lilypie Fourth Birthday tickers

lutise77
afbeelding van lutise77
20 jun 2012 - 13:21

Wij hebben ook een speelhuisje, een zand/watertafel (in de 'winter' gevuld met zand,in de 'zomer' met water) en wat grotere buiten vrachtauto's enzo..ook een bal met een doel. Het huisje en de tafel hebben we ergens via marktplaats vandaan en verdere buitenspeelgoed bij de wibra en zeeman (lekker goedkoop :) )

ja ja
afbeelding van ja ja
20 jun 2012 - 11:46

Alles met zand en water is een succes. Maar als je pieperd bent over rommel in je tuin of huis moet je daar niet aan beginnen.

Gretha
afbeelding van Gretha
20 jun 2012 - 10:30

vooral kijken wat je kind het leukst vindt.. (en wat je zelf nog leuk vind... zandbak geeft veel zand, ook binnen maar ook door heel je tuin :p) maar alles is wel leuk ;) hier hebben we klein huisje met glijbaantje en een zandbak (en een watertafel maar ja die neemt niet zo veel ruimte in beslag.. geeft wel extra rommel icm de zandbak haha)

Lilypie First Birthday tickers