Meertalig opvoeden

3 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Lilitha
afbeelding van Lilitha
20 jun 2013 - 08:37
Meertalig opvoeden

Mijn dochter is geboren in Kaapstad/ Zuid-Afrika en spreekt voornamelijk engels. Thuis praten mijn man en ik wel nederlands, maar vooral tijdens de laatste vakantie in Nederland, ging haar nederlands met sprongen vooruit. Voor ons werk zijn we nu verhuisd naar Thailand en voor haar zijn er nog meer talen bijgekomen. 

Zijn er andere ouders die hun kind meertalig opvoeden en kan je me enige tips geven? Als ik haar vergelijk met leeftijdsgenoten, lijkt het of ze een taalachterstand heeft. Zal dat vanzelf goed komen? Ze gebruikt ook de twee talen door elkaar in een zin, maar het liefste spreekt ze engels.

Gipsy
afbeelding van Gipsy
26 nov 2013 - 13:59

Dit is wel een tijdje geleden, maar toch wil ik nog wel even reageren.

Zelf voed ik mijn kind niet 2 talig op, simpelweg omdat de situatie er niet naar leent (wij zijn beiden gewoon nederlands en wonen ook gewoon in nederland). Toch probeer ik mijn dochter al zoveel mogelijk engels mee te geven.

Een zus van een vorige vriend van mij deed onderzoek naar tweetaligheid en ik heb haar scriptie mogen lezen (wat ik zeer interessant vond). 

Onderzoek naar 2taligheid wijst uit dat het vaak juist erg goed, juist omdat jonge kinderen makkelijk talen oppakt. Ja ze zullen het in het begin door elkaar gebruiken en ten opzichte van leeftijd genootjes die 1 taal leren relatief minder woorden kennen in die taal. Maar in het geheel kennen ze vaker meer wordjes (alleen dan verdeeld over 2 talen).

Het is ook bekend dat de kennis van één taal tot een jaar of (ik geloof) 7-9 dan wat minder is t.o.v. leeftijdsgenootjes. Echter vanaf 7-9 jaar is dit voorbij en kunnen deze kinderen zich in beide talen net zo goed redden als andere kindjes die één taal hebben geleerd. Dus om een eventuele achterstand hoef je je niet druk te maken, dat komt vanzelf goed.

Met als voordeel dat kinderen die ouder zijn en dan pas een 2e taal leren, gemiddeld altijd minder goed daarin zullen zijn.

 

Natuurlijk zijn dit gemiddelden en kan het per kind anders zijn, het mooie vond ik het verhaal te lezen over 2talige ouders die een kind met syndroom van down krijgen. Volgens de onderzoekers konden ook deze ouders het proberen... wel extra opletten om te kijken of het niet te veel wordt voor het kindje en eventueel alsnog over te schakelen op 1 taal.

Mede ook door het lezen van dit onderzoek en dat ik zelf niet sterk ben met talen... ben ik juist voor veel vroeger meertalig onderwijs! Dan maar iets minder snel perfect in 1 taal... uiteindelijk beter in beide talen.

 

 

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

 

chantalvanb
afbeelding van chantalvanb
20 jun 2013 - 09:36

Ik heb zelf geen ervaring ermee, maar mijn schoonzus is Spaans, en heeft haar kinderen dus tweetalig opgevoed. Het belangrijkste is dat je heel duidelijk verschil hebt wie welke taal spreekt. Dus spreek jij bijvoorbeeld Nederlands, en je man Engels. Het probleem ontstaat vaak wanneer er meer dan 2 talen worden gebruikt, of als de opvoeder meer talen door elkaar spreekt. Dan krijg je inderdaad het effect wat je al zelf beschrijft, 2 talen in 1 zin gebruiken. Een taalachterstand hoeft niet, maar je ziet het vaker bij kinderen die meertalig worden opgevoed. Zo heeft mijn dochter een vriendinnetje op de basisschool, die lange tijd een achterstand had. Nu, dat ze 4 is, begint ze een beetje bij te trekken. Haar moeder spreekt Spaans, maar Engels met haar man, en manlief spreekt op zijn beurt weer Nederlands met het meisje. Teveel van het goede denk ik. Een jong kind is heel ontvankelijk voor taal, en zal snel leren, maar je zal voor jezelf moeten beslissen welke taal voor jou op nummer 1 staat. En die taal dus voorrang geven thuis, zodat je dochter deze goed leert spreken.