Kleuterschool - pesten

11 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
lindabelle
afbeelding van lindabelle
25 dec 2012 - 17:39
Kleuterschool - pesten

Al enige tijd wordt mijn dochter op school getreiterd door een paar kinderen. Het zijn altijd dezelfden, en ze komt met blauwe plekken en bulten thuis. Meestal wil ze niet vertellen hoe ze daaraan komt, maar vorige week kwam ze thuis met het verhaal dat een jongetje een stok had gepakt en in haar oog wilde steken. Dat het niet gelukt was, kwam doordat ze haar handen voor haar ogen kon doen op tijd. Van een vrolijke gezellige giebelkont is mijn dochter sinds de herfstvakantie veranderd in een stil kind wat vaak om aandacht vraagt thuis. 

De juffrouw doet vrij weinig, als ze kwetsuren oploopt heeft de juffrouw het nooit gezien en ook de actie van vorige week met de stok is geheel aan de juffrouw voorbij gegaan. Navraag leerde dat de juffrouw helemaal niet op het schoolplein was, maar de stagiaire met 20 kinderen naar buiten had gestuurd. Nou vind ik een groep van 20 voor 1 stagiaire vrij veel, want met kleuterschoolkinderen moet je overal ogen hebben. Volgens de leiding is dit echter vrij normaal, is het zelfs een luxe als je meerdere leidsters hebt op een groep en is 1 juf op 30 kinderen ook veel voorkomend. 

Mijn dochter heeft een spierprobleem waardoor haar grove motoriek achterblijft. We hebben hiervan de juffrouw op de hoogte gebracht, maar laatst kwamen we erachter dat ze overal navraag heeft gedaan (oa. bij de logopediste) en onze dochter regelmatig een aanstelster noemt tijdens de gymlessen. Al met al geeft het ons een slecht gevoel, mede doordat er met de ouders van de pesters niet te praten valt ('dat doet mijn kind niet') en wij als overbezorgde ouders worden bestempeld.

Graag jullie mening! Hoe zouden jullie hierop reageren, en vinden jullie een andere school een oplossing? Alvast bedankt!

MamaJuWeel
afbeelding van MamaJuWeel
12 apr 2013 - 16:59

Wat afschuwelijk zeg! Ik weet niet of van school wisselen meteen goed is voor je dochter (ook heftig namelijk) maar deze school moet in ieder geval behoorlijk op de feiten worden gewezen! Wordt ze misschien gepest vanwege haar motoriek? Dan kun je dt als thema nemen om met de klas over te praten. sowieso moet er gepraat worden met de pesters. Zijn dat ook kleuters? Nou ja, heftig dus! Ben je al bij de schooldirectie en de ouderraad/clientenraad geweest? Als school uiteindelijk echt niet mee wil werken, dan zou ik er ergens een melding van maken en toch voor een andere school gaan. Dit is in ieder geval niet goed voor je meisje. Succes!

magic
afbeelding van magic
25 mrt 2013 - 22:59

Lindabelle,

Enigsinds herken ik je verhaal, mijn zoon wordt ook gepest w.s. omdat hij een voorsprong in zijn ontwikkeling heeft, net 6 geworden en zit in groep 3 en zal in groep 4 getest worden op zijn begaafdheid.

De kinderen merken dat hij anders is, bijdehand en slimmer maar helaas is hij ook de kleinste in de klas.

opzicht heeft hij het naar zijn zin, op 3 kinderen na gaat hij goed om met de anderen maar nu het schooljaar vorderd is hij steeds vaker het mik punt van duwen e.d. en onder het mom van vechtspelletjes na spelen (spiderman enzo) wordt hij expres hardhandig aangepakt door deze jongens. Gelukkig hanteerd de school een hard beleid tegen pesten maar eer dat ik zover was dat ze me begrepen heeft wel enige tijd geduurd. Ik werd gehoord en de juf begreep mijn ongerustheid maar wuifde het ook weg dat dit ook een soort van haantje pik is en dat dit wel door kan gaan tot de leeftijd 8/9 jaar.

Ik ben zelf naar de ouders toegestapt er was een moeder die goed begreep waar ik het over had en erkende het probleem van haar zoon en zou met het ventje gaan praten, dit hielp wat maar ook wel tijdelijk.

De anderen vonden het hun probleem niet de kinderen moesten het zelf maar oplossen!

Na veel ergenissen later ben ik nog eens naar de ouders en juf toegestapt maar nu met een houding van ik ben het echt zat.

Dit heb ik gezegt( individueel ), beste...... ik ben er klaar mee, of je gaat hier wat aan doen of anders doe ik het, maar dan zullen ze de schrik van hun leven beleven en heel bang worden van deze ontzettende boze moeder!!

moeder 1 en moeder twee stamelde wat en zouden het thuis bespreken

moeder 3 gaf niet thuis, tegen de juf heb ik de namen genoemd van de kinderen en heb gewoon geeisd dat nu ze het weet ze deze kinderen en die van mij maar extra in het oog moest houden of in hun buurt maar moest paraderen op het schoolplein. Direct daar achter aan heb ik gezegt dat ik buiten zal wachten op haar om zo ouder en kind van moeder 3 aan te spreken.  Zodat het in goede banen geleid kon worden voor dat ik uit mijn vel spring en ben direct de school weer uitgelopen zodat ze niet nog verder kon spreken.

w.s. heeft ze nadien nog met de ouders gesproken want om 15.15 uur stonden ze daar op mij te wachten maar ondanks de lood in mijn schoenen had ik me voor genomen niet meer de zachte verlegen moeder uit te hangen dus schouders recht en gaan maar. Ze bleken allen geschrokken en wilde praten, nou ik niet die tijd heb ik gehad. Inmiddels stonden de kids ook rondom ons en in eens zei ik jongens( en ook best hard en streng) wie nu nog een keer pest of ......... pijn doet krijgt met mij te maken dus kies maar!!! af gelopen uit begrepen!

 Ik ben toen van het plein gelopen en tot nu toe is het over althans wat mijn kind mij verteld en ik zie ook geen rare blauwe plekken meer en hij is nu vrolijker minder balast. Van mijn zoontje hoor ik nu regelmatig dat anderen nu het doelwit zijn of dat ze bij een andere juf in de klas moeten zitten omdat ze straf hebben tijdens het buiten spelen. Gisteren kwam er een moeder naar mij toe die vroeg hoe ik het aangepakt heb, haar dochter is dus het nieuwe doelwit.

Morgen het 10 min ouder gesprek, ben benieuw het is nu 3 maanden later sindsdien uitbarsting van mij.

 

Overigens heb ik mijn zoon ook wat regeltjes meegegeven over wat te doen, ook al gebeurd er nog niets maar je voelt al dat het gaat gebeuren. Roep de juf of gil keihard au niet doen, niet pas als het is gebeurd maar eerder. Blijf bij ze uit de buurt, blijf een beetje bij de juf rond hangen. doe niet van die "vechtspelltjes met ze". En omdat hij maar hoopte aardig gevonden te worden door hun speelde hij met ze, heb ik uitgelegd dat dit geen vriendschap is en ben ik begonnen hem een richting in te sturen met wie hij beter kan optrekken. het gaat tot nog toe goed met hem en op een aantal vlakken heeft hij door dat mijn regeltjes werken. Die jongens zitten nu geregeld voor straf binnen. En naar verluid zijn er alweer diverse gesprekken met die ouders geweest het is de juf nu eindelijk ook doorgedrongen.

Volgend jaar houd hij de zelfde klas maar wordt het een combi klas in het ouder gesprek ga ik wel opnemen of die anderen niet weg kunnen  uit deze klas.

Gelukkig ben ik weer mezelf en o zo verlegen in gesprekken maar heb ik mijn man die dit had bedacht en gaat mee.

Succes verder, maar ook ik had tot de maand mei/juni, het aan willen kijken was al bij een andere school gaan kijken.

Geluk van je kind gaat voor , ik weet zelf ook hoe het is gepest te worden op de basisschool alleen in die tijd waren ouders helemaal niet mondig en ik heb altijd gezegt mijn kind gaat dit niet overkomen.

 

Jessica24
afbeelding van Jessica24
15 jan 2013 - 20:44

Verschrikkelijk, zo jong nog en al zo gepest worden. Jammer dat de school/juf het niet serieus neemt. Valt zwaar tegen, zij zijn er toch ook om de kinderen te beschermen en te leren dat pesten niet hoort. Aan de ouders van de pesters heb je inderdaad meestal niks, hun kinderen zijn "engeltjes". Helaas wordt de maatschappij waarin we nu leven steeds gekker. Ik zou gaan praten met de directie en kijken of er mogelijkheden zij om ze in een andere groep te plaatsen en als dat niet mogelijk is, dan naar een andere school. Gepest worden neem je je hele leven met je mee en dat wil je niet voor je kind.

Sterkte met je beslissing en doe wat het beste is voor je dochter.

jenniferenashley
afbeelding van jenniferenashley
14 jan 2013 - 13:17

verschrikkelijk zeg!!en wat is dat moelijk om je kindje zo ongelukkig te zien!!en vindt een leider toch ook maar erg weinig voor peuterklasje zal toch minstens 2moeten zijn!!en wat ik heel erg vindt is dat de juf er zo weinig aan doe
z!!ik zou mijn kindbnaarbeen andere school doen waar we overnieuw beginnen met een frisse pesteloze start!!heel veel sterkte en suc6

bienbien
afbeelding van bienbien
31 dec 2012 - 14:01

Lieve Lindabelle,

 

Ik ben zelf juf en ik snap de andere kant van het verhaal vaak heel goed, maar in dit geval denk ik toch dat het belangrijk is er zaak van te maken. Het kan heel goed zijn dat deze juf overbelast is vanwege zo'n grote groep en daardoor niet genoeg aandacht heeft voor jullie dochter en de problemen er omheen. Ook kleuters kunnen heel gewiekst achter de juf haar rug om pesten en voor een juf met 30 kinderen is dat heel lastig. Dat gymverhaal en het wegwuiven vind ik erg zorgelijk. Des te belangrijker is het om dit met de directie te bespreken. Probeer het gesprek positief in te gaan, vertel wat je dochter thuis vertelt (zonder iemand te beschuldigen) en vraag wat de school concreet doet met de motorische beperking van je dochter tijdens de les en tijdens de gym. Heb je geen goed gesprek of geen goed gevoel na afloop, ga dan direct naar een andere school. Twijfel niet, het is je dochter en ze heeft het recht om gelukkig te zijn.

 

Nog iets anders: vaak kun je samen met school en andere instanties hulp krijgen bij de motorische ontwikkeling van je kind. Als je dat nog niet hebt, is het best belangrijk om daar achteraan te gaan. Een achtergestelde motorische ontwikkeling zorgen helaas vaak voor een laag zelfbeeld en kan pestgedrag in de hand houden.

 

Ik wens je veel succes en wijsheid toe.

 

Liefs, Bientje

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

Nina23
afbeelding van Nina23
30 dec 2012 - 13:09

Wow, ik ben er meestal niet voor om al te snel van school te wisselen maar als dit allemaal echt waar is..........Brrrrrr heel snel wegwezen!

Als de juffrouw/meester niets doet en ook nog zelf heel negatief gedrag vertoont naar een kind dan kun je er donder op zeggen dat je kind pispaal is en blijft. Door zelf zo negatief te doen tegen een kind geeft ze de groep het signaal dat je dochter iemand is waar je dit soort gedrag tegen MAG vertonen.

Maak in de tussentijd foto's van de blauwe plekken en schrijf de verhalen van je dochter op. Maar ik zou haar zeker niet langer op school houden dan nodig is alleen maar om het te bewijzen. Dan bewijs je het maar niet maar breng je kind in veiligheid.

Zolang als de school geen fatsoenlijk pestbeleid heeft, kun je ook niets van andere ouders verwachten. Pestgedrag is (helaas) normaal onder kinderen. Het kan alleen in goede banen geleid worden op de plek waar het gebeurd zelf. Oudrs denken altijd dat hun kind zoiets niet doet, of ze weten het donders goed maar hebben er geen zin in om hun kind op te voeden op dit punt.

Zay01
afbeelding van Zay01
27 dec 2012 - 21:16

Klacht indienen en een andere school.

ab bab
afbeelding van ab bab
26 dec 2012 - 14:27

Ik zeg andere school kiezen als dat tot de mogelijkheden behoort, en een klacht indienen bij de onderwijscommissie. Dit kan echt niet. En dat op kleuterleeftijd....afschuwelijk.... 

ja ja
afbeelding van ja ja
26 dec 2012 - 13:35

Als de school hier geen aandacht aan schenkt dan hup, indien mogelijk, een andere school kiezen!

Gretha
afbeelding van Gretha
26 dec 2012 - 08:53

ik zou eerst praten proberen met de directie schoolmaatschappelijk werk wat dan ookmaar anders al vrij snel voor een andere klas of idd andere school gaanpesten heeft zo verschrikkeijk veel invloed op kinderen

en als ik dit zo hoor is t niet eens meer pesten maar zelfs mishandeling!!!!

en wat verschrikkelijk als ouders zeggen dat doet mijn kind niet. als je ze niet ziet heb je geen enkel idee wat ze uitspoken dus hoe kan je dat ooit met zekerheid zeggen ?? :S

Lilypie First Birthday tickers