Dochter bijna 3 soms wel naar wc maar vaak ook niet. Help!

11 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Jenny12
afbeelding van Jenny12
30 jul 2015 - 09:23
Dochter bijna 3 soms wel naar wc maar vaak ook niet. Help!

Hallo Allemaal.

Mijn dochter word in oktober 3 jaar. Ongeveer een jaar geleden begon ik met zindelijkheidstraining ik zette een potje neer en kocht brilverkleiner en probeerde haar af en toe erop te zetten omdat ze al af en toe zei poep of plas en bij mij kwam kijken op de wc ging ik er vanuit dat ze er ook kaar voor was. Ze vond het wel leuk en plaste af en toe op het potje en kreeg dan stikker en deed natuurlijk heel vrolijk maar met onderbroek aan ging het nog vaak mis dus toch maar luier aan. Ineens wilde ze niet meer , ook goed en deed ik ook helemaal niet moeilijk mee na een tijdje vroeg ze er zelf weer om nu zijn we sinds half jaar wat meer bezig met potje of wc en krijgt ze als beloning stikkers en ze hoeft alleen naar de wc als ze wil. Nou was ze al een paar keer een dag bij mijn moeder 1 middagje droog gebleven en beloonde haar extra met (mini)ijsje na 3 keer plassen. Vorige week woensdag weer middagje droog bij mijn moeder, dag erna bij mijn schoonmoeder ging ze wel paar keer naar wc maar lukte het niet. niet erg. Zaterdag thuis weer in onderbroek. Ze gaat naar de wc en plast goed en best goed niet maar klein beetje dus stikker en dikke kus en ze heeft onderbroek aan en 10 minuten later plast ze zo op de grond terwijl ze naar papa kijkt die aan het klussen is in de keuken.Heel vreemd vond ik dit maar niet erg ik dweil het even op en zeg we oefenen gewoon verder dit gaat vier keer achter elkaar mis waarna ik uiteindelijk maar weer een luier aan doe dit gaat al half jaar zo. Herkenbaar voor iemand? Zit echt met me handen in het haar.

andr
afbeelding van andr
16 aug 2016 - 23:08

Heb ook even behoefte om van me af te schrijven. Mijn dochtertje was met 2,5 jaar zindelijk. Dat ging best snel. Met een paar dagen had ze het door. En bleef ze de hele dag droog. Soms ook snachts. Ontlasting op de wc was wel heel eng. Ze raakte dan ook in paniek als ze voelde dat er ontlasting kwam. Ook in haar luier wilde ze het niet. Want het moest toch op de wc? Ze hield het dan gerust een paar dagen op tot het echt niet meer lukte. Later durfde ze het wel als wij haar vasthielden. Daar waren we heel blij mee. Af en toe lukte het ook al op de wc. Een hele maand is ze zindelijk geweest. En nu niet meer... ze weet precies waar ze geplast heeft dus ze is zich er wel van bewust. Heeft er zelf echt geen last van als haar broek nat is. O even schoonmaken. Hebben al van alles geprobeerd. Stickers: gaat 1 dag goed. Cadeautje: gaat goed tot ze het cadeautje heeft: onder de douche wassen (douche is heel spannend) maar na 1 keer zegt ze: o even onder de sproeier is leuk hoor!! Voor ons idee is er niets gebeurd waardoor het eng is. Ze is een aardig slim meisje. Zijn we bv dagje in de dierentuin blijft ze gerust en dag droog en plast ze daar op de wc. Moeten we het gewoon de tijd geven? Ze kan het dus wel. Maar is het koppigheid? Moeten we het anders aanpakken? Hebben het ook laten rusten zodat het geen machtsstrijd word. Maar is dat de goede keuze? Ik vind het lastig!! Of laat ik me teveel lijden door alles wat je leest over het gemiddelde kind? Ze is nu net 3 jaar

steph1980
afbeelding van steph1980
3 sep 2015 - 11:29

Mijn dochter plaste voor het eerst al op de wc toen ze 22 maanden was maar was er zeker nog niet klaar voor de wc. We zijn 4 weken geleden begonnen en elke keer als ze naar de wc is geweest of het potje mag ze een sticker plakken. Die hebben we op de koelkast zodat ze het elke dag kan zien. Die speciale stickers mag ze alleen daarvoor gebruiken, het zijn van die glitterfoam stickers van de hema. Ik zie haar echt heel trots rondlopen. Ze vind het ook echt vies als ze een ongelukje heb. Ze moet van mij snachts een luier nog aan maar ze trek die uit zodra ze wakker word. De rest van de dag loop ze gewoon zonder. Ik denk dat ieder kind er in zijn eigen tijd klaar voor is. Mijn dochter heb nog wel dat als ze moet poepen dat ze vaak te laat is maar daar leert ze weer van. Mijn dochter is nu pas 3 geworden en vind dat ze het al enorm goed doet. In verloop van de tijd zal het zeker goed gaan.succes!

Jenny12
afbeelding van Jenny12
3 sep 2015 - 09:22

Hoi Bloempje27,

Ik ben ervan overtuigd dat kinderen voor ze 3 zijn echt al wel wat meer begrijpen dan we denken maar inderdaad zal het wellicht makkelijker worden als ze 3 zijn. Ik laat het er nu maar even bij ze wil ook helemaal niet meer naar de wc/potje en had al keer geprobeerd luier uit te doen en gezegd dat ze op het potje moest plassen, het was een groot drama ze was helemaal overstuur met het gevolg dat ze ook in haar broek plaste paar dagen daarna ging ze wel weer paar keer naar de wc en nu ineens wil ze niet meer. Ik ga toch maar wachten tot ze 3 is, dan weer proberen maar ben bang dat ze weer zo overstuur raakt als ze de luier niet aan mag en wil het niet forceren. 

Bloempje27
afbeelding van Bloempje27
28 aug 2015 - 14:48

Ik begon nooit met zindelijkheidtraining voor ze drie waren. Ze begrijpen het nog niet goed (sommige wel natuurlijk! Er zijn altijd uitzonderingen) en je doet er veel veel langer over voordat ze zindelijk zijn. Vlak na hun derde verjaardag ging hier de luier af overdag en die kwam ook gewoon niet meer om. Gewoon duidelijk zijn. De luier gaat af, je bent groot en plasjes en poepjes doen we op de wc/pot. Natuurlijk heb je in het begin ongelukjes en hebben ze geen zin. Maar als ze voelen dat hun broek nat is dan gaan ze vanzelf wel op de pot plassen. Kwestie van volhouden, consequent zijn en niet toegeven aan de vraag om een luier.

kellysip
afbeelding van kellysip
16 aug 2015 - 09:19

 Hoi, ja vragen waarom ze persee een luier aan wilt is nogal lastig omdat ze nog niet echt goed praat. Ze heeft hier voor ook vve op de peuterspeelzaal. Want echt praten doet ze niet... Ik laat ze voorlopig, en douche om de dag ff snel afspoelen. Zoon paniek aanval is ook niks. Wel super dat ze bij jou al af en toe naar de wc gaat. Volgens mij vergeten ze het ook vaak in her begin, en zodra ze het dan voelen is het vaak te laat. Het is wel goed dat ze zelf haar natte broek uit trekt, dat vind ze dus echt niks. Gelukkig hebben ze nog wel even. Als ze maar zindelijk zijn voor ze 4 worden ;-) misschien als straks het normale ritme weer is begonnen dat ze dan wel zindelijk willen worden. Groetjes Kelly 

 

 

Jenny12
afbeelding van Jenny12
15 aug 2015 - 14:51

Heb je wel eens proberen te vragen waarom ze de luier aan wil Kellysip? Mijn dochter heeft ook tijdje gezecht dat ze het eng vind op het potje of wc te gaan, of het waar is wat ze zegt weet ik ook niet maar wilde haar zo rustiger maken en laat haar dan ff in haar luier want merk er tegen in gaan heeft ook geen zin.Gelukkig vind mijn dochter het niet erg om zonder luier in bad te gaan of de douche maar wil hem soms dus ook niet uit maar dan gewoon als ze aan het spelen is. Gister en vandaag ging het toevallig weer goed, gaat redelijk goed naar de wc zelfs poepen op de wc, benieuwd voor hoe lang het deze keer goed gaat. Vanmorgen wel 2 ongelukjes gehad buiten en 2 keer geplast op potje terwijl ze pas heel laat op was rond 8.30 uur, 9.30 uur ging luier uit en in de tijd van 9.30 tot 12.30 dus 4 keer geplast ik dacht eerst dat ze soms zo vaak naar wc ging omdat ze het leuk vond maar ze kan dus echt niet lang haar plas op houden want die 2 ongelukjes was echt omdat ze het te laat voelden. en toen dacht ik laat haar eens in de natte ondebroek lopen maar ze trok hem zelf uit en legde hem in de wasmachine.... de slimmerik. Benieuwd of ze vanmiddag weer zonder luier wil nadat ze even geslapen heeft.

kellysip
afbeelding van kellysip
14 aug 2015 - 18:39

Hoi, mijn dochter word ook 3 in oktober. Een tijdje geleden wou ze zelf ook graag naar de wc prima. Maar nu wilt ze niet meer... Ook met poepen gaat ze zich nu verstoppen.. Ik had het idee om haar in de vakantie lekker bloot te laten rond lopen. Dan kan ze het voelen enzo. Maar wat een paniek hebben we ineens dat ze een bah ( luiers noemt ze zelf bah ) aan wilt! Gillen! Ook buiten in het badje gaat ze niet in zonder.. Vanavond met douche ook een groot drama dat ze geen luier aan had.. Ze houd zich zelf heel strak vast daaronder en gaat gillen. Iemand die dit misschien herkent? Groetjes Kelly 

 

 

Jenny12
afbeelding van Jenny12
6 aug 2015 - 15:30

Hoi Innamorato.

Ik laat haar regelmatig in de blote billen lopen maar regelmatig wil ze zelf persee een luier aan. Misschien wat strenger zijn er gewoon niet aan doen die luier.Wekkertje zetten werkt niet want als ze zegt dat ze niet hoeft te plassen en ik zet haar toch op de wc of het potje word het een gevecht. Ik heb het al wel eens geprobeerd maar als ze echt niet wil wil ze niet.Wil er geen strijd van maken . Ze krijgt ook niet alleen een stikker maar ook een applaus en dikke kus en dan is ze zo trots snap daarom ook niet dat ze van de ene op de andere dag dan weer een luier aan wil. Laatst toevallig ook uit proberen te leggen dat het maar vies is om een vieze luier rond te lopen en ook dat een natte broek vies is zoals marj-214344 zegt en op begin een potjesschema gebruikt maar toen ging ze nog vaak niet op het potje maar heel weinig en ineens wou ze de stikker op haar hand. Nu gaat het afgelopen week al iets beter maar een nieuwe leuke kalender uitgeprint maar weer en vanavond als ze thuis is van dagverblijf maar eens introduceren... ben benieuwd. Hopelijk werken de tips laugh.

 

Innamorato
afbeelding van Innamorato
2 aug 2015 - 09:42

Wat ook wel eens wil helpen, hoor ik van verschillende ouders op mijn dagverblijf, is om ze thuis (in een vakantie) echt een paar dagen achter elkaar in haar blote billetjes te laten lopen, dat scheelt veel was en ze voelt dat er daadwerkelijk niks om haar billen zit om het plasje op te vangen.

Of je zet een wekkertje en elk half uur zet je haar even op de wc/potje. Maar maak er geen strijd van, zing een liedje of lees korte verhaaltjes voor zodat ze zich ontspant. Maak het leuk om naar de wc te gaan! En prijs haar niet alleen met een sticker maar geef haar ook een applaus en veel complimentjes!

Ik zou toch echt even doorzetten, en geen luier meer aangeven. Het vraagt veeeel geduld maar het lijkt er op dat ze er bijna is!

Succes!

marj-214344
afbeelding van marj-214344
2 aug 2015 - 08:59

Ik zou gewoon helemaal geen luier maar aan trekken, zo voelt ze van zelf dat het vies aan voelt. Dus als ze geplast heeft even 5minuten in de natte broek laten lopen, en bij het aantrekken van een schone broek goed zeggen van dit is vies he daarom moet je wel plassen op je potje en dan krijg je van mama een sticker! Je hebt op internet een zindelijkheidsschema die had ik gebruikt voor me dochter die toen 21 maanden was, binnen 1week was ze helemaal zindelijk telkens als ze in der broek plaste of nog bezig was zette ik haar op het potje en dan aangeven als je moet plassen of poepen op het potje.. als ze plaste zelf op het potje mocht ze zelf een sticker op de schema plakken. Succes!