Ben jij van plan je kind naar een peuterspeelzaal te brengen ?

23 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Lina2011
afbeelding van Lina2011
8 jun 2012 - 12:20
Ben jij van plan je kind naar een peuterspeelzaal te brengen ?

Ik twijfel of ik mijn kind naar een peuterspeelzaal ga brengen. Knutselen, puzzelen en cijfers etc kan ik mijn kind ook wel leren. In mijn omgeving ken ik mensen waarbij al hun kinderen niet naar de peuterspeelzaal en of kinderdagverblijf zijn gegaan, gewoon lekker tot hun 4e jaar thuis gebleven en hebben nooit problemen op school gehad en presteren goed.

Ik ken er zelfs 1 waarvan haar kind de beste van de klas is en dat zonder peuterspeelzaal. Tuurlijk is het wennen om voor het eerst in een kring te zitten, maar dat heeft elk kind. En vergeet je kind niet op tijd in te schrijven, want anders is er geen plek voor je kind op de peuterspeelzaal. En mijn dochtertje heeft veel nichtjes, buurmeisjes etc om mee te spelen. Ik heb een oppasoma, die vindt het heerlijk om op te passen.

Zo hoeven we geen planning te maken om mijn kind van peuterspeelzaal op te halen en weg te brengen voor die 3 uurtjes per dag. En daarbij komen nog de kosten, van dat geld koop ik wel speelgoed voor mijn dochter. Mijn ouders hebben mij en mijn zussen en broer ook nooit naar een peuterspeelzaal gebracht en er is niks mis met ons :)!

Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken ?

camilja
afbeelding van camilja
10 jun 2014 - 17:48

ik twijfel zelf ook om mijn kinderen naar de peuterspeelzaal te brengen, maar zelf ben ik bang dat ze hun moeder gaan missen of dat er iets gaat gebeuren met me kinderen en dat ik zelf niet bij ben. maar ene kant is het voor mij ook veel makkelijker om meer te werken vrije tijd af en toe het is best lastig liever breng ik ze dan naar me moeder of naar me schoonmoerder

 

maar ik zou kijken wat het prettig voor jou zelf is.

girl198526
afbeelding van girl198526
22 mei 2014 - 15:36

ik twijfel ook of dat  ik hem naar de peuterspeelzaal breng straks

begin binnenkort als gastouder en dan krijgt hij ook genoeg andere kinderen te zien dus dan hij ik hem eigenlijk liever thuis

SweetyS
afbeelding van SweetyS
5 sep 2013 - 21:22

Wij hebben Dylano eerste op een ukkie groep gedaan een voor loper van de psz en dat ging goed en nu gaat meneertje met alle plezier naar de psz toe ik moet zeggen het is voor hem ook al is hij wat beperkt met z,n zicht ( oog afwijking) gaat het prima

Ik zou zeggen doen als ik zie en merk dat die van ons zo is op geknapt van de psz 

Liefs Sweety

giel-580549
afbeelding van giel-580549
19 feb 2013 - 21:32

Onze zoon van net 3 gaat sinds een jaar naar de psz. Ik ben ook thuisblijfmoeder en vind het eigenlijk onzin om zoveel geld te besteden aan een psz, maar het is hier in het dorp de enige manier om hem in contact met andere kinderen te krijgen. De rest leer ik hem thuis wel, net wat ik van veel andere moeders hier lees, maar ja, ik kan (buiten zijn zusje van 9 maanden) geen leeftijdsgenootjes voor hem toveren helaas. Ik had gehoopt andere kinderen bij de speeltuin etc.  te treffen, maar blijkbaar zit vrijwel iedereen hier op een kinderdagverblijf. Nu hij 3 is moet hij verplicht 2 dagdelen (1 ochtend en 1 middag, zeer praktisch met een middagslaapje....) en dat kost me ruim 75euro in de maand. Zonde van het geld, maar meer opties hebben we hier niet. Waar zijn de vroegere speelzalen gebleven, waar kinderen lekker samen konden spelen, voor een paar tientjes per maand??? Hier zijn ze verdwenen in ieder geval! 

Wat ik wel ook merk aan hem nu, is dat hij het ook wel nodig heeft om even in een andere omgeving te zijn dan thuis. Zeker toen zijn zusje er nog niet was, had hij natuurlijk alle aandacht voor hem alleen. Dat was prettig, maar benauwde hem volgens mij ook wel eens. Dus dan is een psz ook wel een uitkomst natuurlijk.

Dus ja, kijk goed naar wat je kind nodig heeft en wat jij belangrijk vindt en waar je je goed bij voelt. Als je zelf een beetje actief bent met je kind, hoef je je echt geen zorgen te maken dat hij straks op school achterloopt hoor!

Love my daughter
afbeelding van Anoniem
16 feb 2013 - 14:28

Nee nog niet. Onze dochter gaat naar gastouderopvang. Daar gaat ze 3 volle dagen naartoe. Alle door de peuterspeelzaal aangeboden combinaties van dagdelen komen in conflict met de gastouderopvang. De gaastouder kan haar niet naar de peuterspeelzaal brengen. We kregen te horen dat we haar bij uitzondering wel 1 ipv 2 dagdelen zouden mogen brengen maar dan moeten we wel het volle pond betalen! Wat me ook een beetje dwars zit is dat ze net doen alsof ze aan je portemonnee denken door de maand augustus niet door te belasten (vanwege de vakantie) maar ook dat is grote onzin. Tijdens de schoolvakanties is er geen opvang en dat zijn volgens mij zo ongeveer 8 of 9 weken! Dus je kunt wel mooi doen met je maandje korting maar je betaald nog steeds voor iets wat je niet afneemt. Deze kosten komen ook nog eens bij de kosten voor de gastouder! En die zijn niet mis.

We hebben besloten om haar vanaf 3 of 3,5 naar de peuterspeelzaal te doen, puur als voorbereiding op school. Ze komt nu al in contact met andere kindjes bij de gastouder, dus samen spelen ed leert ze al.

MammaKimm
afbeelding van MammaKimm
8 feb 2013 - 22:55

Ikzelf denk dat het voor mijn/ons aankomende kindje juist goed is, om hem/haar naar de peuterspeelzaal te laten gaan.

voor het kindje zelf qua sociaal, samen leren spelen, en nieuwe dingen en op die leeftijd al een vast ritme.

voor papa en mama is ook ook best lekker om even een paar uurtjes voor jezelf te hebben, of voor samen met je partner of om even je huis oo te boenen.

 

voor iedereen is het verschillend.. Na alle verhalen wat er tegenwoordig allemaal voor vieze mensen rondlopen, snap ik ook best dat je je kind niet snel vertrouwd bij vreemde mensen en gaat kijken naar andere opties :) 

 

femkeismaria_an...
afbeelding van femkeismaria_anonymized
5 feb 2013 - 16:06

Ik heb alledrie mijn kinderen op de PSZ gehad. De kosten vallen voor mij mee. Het ligt eraan hoeveel je verdient. Voor mij kost het 37,50 in de maand voor 2 ochtenden. Maar ook als het meer zou kosten heb ik het er wel voor over. Als ik zie hoeveel plezier mijn kinderen eraan beleven. Ze spelen met andere kinderen en spelen met ander (groot) speelgoed dat ze thuis niet hebben. Ook nemen ze leuke werkjes mee naar huis. Ik denk dat het ook aan de PSZ ligt hoeveel de kinderen knutselen. De leidster hier houd heel veel van knutselen met de kinderen. Een andere leidster houdt misschien meer van buitenspelen. Ikzelf vind de vrije ochtenden heerlijk, ook al is het maar kort. De PSZ is hier in het dorp. Ik breng mijn jongste een half uurtje later naar de PSZ nadat mijn 2 oudsten naar school zijn. Ik haal ze alledrie tegelijk weer op. Dus daar hoef ik het ook niet om te laten. Zoals al eerder door andere aangegeven is het niet verplicht om je kind naar de PSZ brengen en ik denk dat je je kind ook prima thuis kunt houden tot het 4e jaar. Je moet doen waar je je zelf het prettigst bij voelt. Als je dat doet is het meestal goed.

daisy88
afbeelding van daisy88
4 feb 2013 - 22:20

Nee mijn zoontje is nu 2 en loopt met veel dingen ook voor zegt het buro.

En daar voelen wij ons ook het prettigste bij. Met andere kinderen speelt hij ook vaak zat.

En de schoolvaardigheden leert hij thuis en straks op school toch wel.

 

mrlmcmr
afbeelding van mrlmcmr
29 dec 2012 - 18:14

Wij hebben onze oudste (nu 5 jaar) wel naar de PSZ gedaan die aan zou sluiten op de basisschool. Ik ben zelf niet creatief en hoopte dat ze haar daar zouden leren plakken en knippen etc. Wat ze heel vaak deden was kleien en buiten spelen. Ik vond het erg tegenvallen en had te hoge verwachtingen.

Nu haar twee zussen geboren zijn (nu 2 jaar en de jongste 3 maanden) kunnen we ons geld beter gebruiken en gaan we naar (gratis) speelinlopen in buurthuizen. Daar komen ze in contact met kinderen van 0-4 jaar, buitenspelen doen ze bij de Opa's en Oma's in de tuin en knutselen leert de oudste op de basisschool en daar profiteert de peuter van. Ik ben thuisblijfmoeder, maar vind mijn kinderen wel sociaal. Dat merk ik ook in indoor speeltuinen. Ze pikken snel andere vriendjes op of nemen zelfs het voortouw.

rebec
afbeelding van rebec
27 jun 2012 - 23:23

Mijn jongens gaan wel naar de psz. Dit omdat ze weinig in aanraking komen met andere kinderen. Mijn oudste is altijd bij oma geweest, waar geen andere kinderen waren. Hij moest ook echt even wennen aan het in een groep zijn. Na de zomer gaat hij alweer naar groep 1

De jongste is nu 16 maanden, zit bij een gastouder dus meer contact met kindjes. Maar aangezien de gastouder mijn schoonzus is en dus ook mijn 2 neefjes daar zijn, gaat ook hij naar de psz. Om dezelfde reden. Meer contact met leeftijdsgenoten. 

Het is 2 ochtendjes in de week. En als het een keer niet uitkomt dan hou ik ze gewoon thuis. Voordeel dat het nog niet verplicht is.

Kosten vind ik hier ook best mee vallen. Tuurlijk kan er speelgoed van kopen, maar dat hebben ze al genoeg.

jola-683725
afbeelding van jola-683725
21 jun 2012 - 16:14

zolang je kind genoeg contact heeft met leeftijdsgenootjes, spelletjes leert spelen volgens bepaalde regels en weet dat je andere kinderen niet mag bijten/slaan/schoppen/uitschelden denk ik niet dat je je kind tekort doet door thuis te houden. Ik heb bij cb mijn twijfels uitgesproken over veiligheid (na robert m etc.) en dat ik er niet zeker van was of ik mijn kind wel aan onbekenden uit handen durfde te geven. Omdat een kind vanaf 4 naar dekleuterklas kan maar pas vanaf 5 leerplichtig is, heeft je kind nog een jaar extra de tijd die veel ouders over het hoofd zien want, ja, je kind gaat toch al naar school? Ja, maar niet fulltime. Ook krijgt ze een zusje als ze bijna 2 is dus ben ik ook bang voor jalourzie. Sociaal en emotioneel loopt ze voor op haar leeftijd, dat is ook geen probleem. Alleen op puzzel gebied loopt ze wat achter omdat ze ongeduldig en ontzettend snel driftig is en dan gaat ze met spullen gooien. Maar goed tot haar 4e heb ik dus nog 2,5 jaar omdat er uit te krijgen. En als ze iets achterstand heeft vind ik het niet zo erg, dat trekt snel genoeg bij. Jonge kinderen leren vlot. Dus ik zou als raad geven ga wel even bij een psz kijken, kijk hoe je kind regeert op alle indrukken, kinderen, drukte. Heb je het idee dat ze er erg veel moeite mee zou kunnen krijgen? dan zou ik het wel doen. Mengt ze zich goed in de groep? Dan denk ik niet dat het nodig is dat ze aan grotere groepen leert wennen. De gezelligheid krijgt ze toch wel door de contacten die ze heeft. Ik lees vooral contact met meisjes overigens, zijn er ook jongens van ongeveer haar leeftijd in de omgeving? Laat haar dan net zo vaak met jongens als met meisjes als gemengd spelen, dan leert ze dat er niet veel onderscheid tussen jongens en meisjes zit en dan heeft ze misschien minder "ontdek neigingen" als ze ineens in een klas komt met meisjes en jongens.

everyone is a genius. But if you judge a fish on his abilitys to climb a tree he will live his whole life beliving he's stupid.

x-Marieke-x
afbeelding van x-Marieke-x
17 jun 2012 - 15:36

@ Anne-1980 kinderen zijn vanaf 5 jaar leerplichtig. De meeste gaan wel vanaf 4 jaar naar school, maar ze hoeven niet perse hele dagen en als je nog op vakantie wil kan dat ook iets makkelijker. Vanaf 5 niet meer dan zit je vast aan schooltijden en schoolvakanties

x-Marieke-x
afbeelding van x-Marieke-x
17 jun 2012 - 15:33

Ik vond de psz ook niet echt nodig. Vooral het vanzelfsprekende ervan, toen mn dochter 2 werd, kreeg ik gelijk vragen van ze gaat zeker naar de psz? Nou nee. Ze kreeg 2 weken later een broertje en ik wilde niet dat ze het gevoel kreeg weg gestopt te worden. Daarbij ben ik thuis en kan ik haar ook een hoop leren. Wat ik wel raar vind is dat het tegenwoordig bijna een must is. Een vriendin van mij is juf en zij zei dat ze in de klas duidelijk kan zien welke kinderen niet naar een kdv of psz zijn geweest die hebben dus een soort 'achterstand'. Daarom zou ik mijn kind niet naar een psz doen. Wel als ik merk dat mijn kind daar aan toe is. Dat merkte ik heel erg bij mn dochter toen ze bijna 3 was, ze wilde zo vaak bij oma spelen, dat ik haar vanaf 3 jaar naar de psz heb gedaan. Ze kon op donderdagmiddag bij een groepje vanaf 3 jaar en een ochtend bij 2-4 jarigen. Vooral de middag is erg leuk omdat ze dan veel meer kunnen doen gericht op hun leeftijd. Ze kon ook gelijk goed mee met kinderen die bijna 4 waren. Mn dochter kende al kleuren en vormen legde al puzzels van 70 stukjes en plakte op de groep 1 methode. Dus echt nodig was het niet. Leuk is het wel. Vooral nu ze na de zomervakantie naar school gaat en al 5 kindjes uit haar klas kent van de psz.
Dus psz is voor mij een keuze die ik laat afhangen van mn kind. Is het nodig vanaf 2 jaar? Volgens mij niet, maar we zullen zien hoe het straks met mn zoontje gaat die wordt in augustus 2. Voorlopig blijft hij nog lekker thuis maar voor hoelang? dat hangt van hem af. En bij mn jongste dochter zie ik het over 2 jaar wel weer.

ange-303421
afbeelding van ange-303421
11 jun 2012 - 13:08

ik zou niet voor dag op vang kiezen maar wel voor een  betaalbvare peuter speelzaal maar dan wel vanaf 2 jaarof zo  mijn dochtertje is nu pas 4maanden maar ik hou dr nog leekkr thuis omdat ik ook  geen baan heb  dus kan lekker  geniten van dr en ook krijgt zij alle aan dacht van haar grote zussen van 17 en 14  dus dat  zal wel goed komen 

 

Nina23
afbeelding van Nina23
10 jun 2012 - 12:54

Voor mij gaat de peuterspeelzaal veel mee om het sociale, samen leren spelen etc. Als jij veel kinderen in je buurt hebt waarmee je kind kan spelen dan is een peuterspeelzaal niet echt nodig. Als je merkt dat je kindje niet tegen grote groepen kan zou ik het misschien wel doen in het jaar voor ze naar school gaat om een beetje daaraan te wennen. Het alvast opdoen van schoolvaardigheden vind ik zelf totale onzin. Ik vind het al onzin dat kinderen tegenwoordig op de kleuterschool allerlei testen moeten maken. Alleen voor de taal vind ik het wel nuttig maar verder........ Goh mevrouw, uw kind is wel erg ver achter met kleien : )laughfrown.

ab bab
afbeelding van ab bab
8 jun 2012 - 19:46

Hahaha Mary82 dan gaat die van jou voorlopig nog niet naar de peuterschool! Moeilijk he, nadenken met een zwanger hoofd....ik weet er alles van cheeky

Mary82
afbeelding van Mary82
8 jun 2012 - 16:23

Ik was geloof ik een beetje in de war met de kinderdagopvang en peuterschool. Het is ook allemaal nieuw voor me (zwanger van de 1e).

mamaCornel
afbeelding van mamaCornel
8 jun 2012 - 16:02

hoi,

Hier gaat mijn meisje wel naar de peuterspeelzaal. We hebben er voor gekozen omdat ik het belangrijk vind dat ze samen leert spelen en thuis ik ook niet optimaal bezig ben met knutselen enz. Ik doe het wel, en ben ook wel bezig met kleuren en vormen, maar toch is het anders.

Ik weet niet of ik de kleine die op komst is naar de peuterspeelzaal gaat, maar dat komt omdat de kosten nu ineens wel erg hoog worden voor de peuterspeelzaal. Dat ga ik tegen die tijd wel zien, het scheelt dat ze dan al wel samen leren spelen en delen thuis, doordat ze met zn 2en zijn.

Maar ieder maakt zijn eigen keus. Ik ken zat mensen die het overbodig vinden. Ik moet zeggen met de bekkeninstabiliteit die ik nu heb vind ik het wel prettig dat ik 2 dagdelen rust voor mezelf in kan plannen. Ik hou van mijn actieve meisje, maar kan haar momenteel niet altijd bieden wat zij vraagt.

Gretha
afbeelding van Gretha
8 jun 2012 - 14:25

ieder maakt die keus voor zich. het is idd niet verplicht

ik wist al voor ik zwanger was dat ik het wel zou willen. dat mn dochter graag met anderen speelt bevestigd dat alleen maar ze gaat er met heel veel plezier naartoe, nooit 1 traan gelaten ze vindt het super :)

ze heeft 0 neefjes of nichtjes vrienden met kids wonen niet om de hoek en zijn nog op 1 hand te tellen de buren ken ik nauwelijks omdat ik 3 dagen werkte dus ze zag bijna niemand alleen met verjaardagen soms. terwijl de keren at ze met kinderen speelde vond ze het geweldig!

ook ben ik geen moeder die hele dagen gaat zitten knutselen etc. maar vind het wel erg leuk om te zien wat ze daar maakt en leert :D en motiveert mij juist om het wel vaker te gaan doen ;) dus werkt 2 kanten op haha.

maar ieder maakt die keus voor zich. en de kosten zijn zeker flink.. hier 62 euro per maand....

Lilypie First Birthday tickers

Ljochtsje
afbeelding van Ljochtsje
8 jun 2012 - 13:36

Ik ben het eens met Anne. Je moet doen waar jij je prettig bij voelt.

Zelf ben ik wel van plan ons zoontje naar de peuterspeelzaal te brengen, ook al vind ik het duur. Maar ons zoontje heeft dus niet veel speelkameraadjes of neefjes en nichtjes. Ik wil hem graag naar de peuter hebben, zodat hij leert om te gaan met anderen en ik even een momentje voor mezelf heb. De peuterschool is ook maar 100 meter van ons huis vandaan, dus dat scheelt ook al veel geregel qua vervoer. Die enkele keer dat hij wel met andere kinderen is, dan vind hij het geweldig! Ik vond de peuterschool vroeger ook super. Zo leuk zelfs dat mijn moeder heeft geregeld dat ik dubbel zo vaak heen kon. En ik ben er ook niet minder van geworden. ;) Er was destijds meer dan genoeg ruimte en ik had ook de pech dat er weinig leeftijdsgenootjes in de buurt waren, dus voor mij was het een uitkomst. 

Wel of niet naar de peuterschool is een keuze.

Lilypie Third Birthday tickers

Mary82
afbeelding van Mary82
8 jun 2012 - 13:24

Ik sluit me helemaal aan bij Anne. Vooral zelf doen waar je je prettig bij voelt! Ik vind dat iemand anders niet het recht heeft om een ander om zijn keuzes te veroordelen. Wij gaan ons kindje wel naar de creche brengen. We werken nu allebei 40 uur en dat willen we straks ook blijven doen. Wel gaat mijn vriend het eerste jaar een papadag inlassen. Misschien dat ik ook een dagje minder ga werken. Maar daar ben ik nog niet helemaal over uit.

 

ab bab
afbeelding van ab bab
8 jun 2012 - 12:26

Joh, het is niet verplicht! En als jij je er prettiger bij voelt om je kind thuis te houden, je zelf voor voldoende verschillende speelkameraadjes kunt zorgen en zelf tijd en moeite kunt en wilt besteden aan de 'vaardigheden', waarom niet?? 

 

Kijk, vanaf 4 jaar is het verplicht om ze naar school te brengen, voor die tijd mag je dat gelukkig zelf weten. Ik denk dat het allerbelangrijkste is dat kinderen verschillende speelkameraadjes hebben en sociale vaardigheden aan kunnen leren. Als je weinig speelkameraadjes in de omgeving hebt, dan is een peuterspeelzaal denk ik wel goed voor een paar ochtendjes. Maar kun je daar zelf voor zorgen en voel je je daar prettiger bij, dan moet je dat natuurlijk lekker doen. 

 

Die echte 'schoolvaardigheden', die kunnen ze inderdaad ook wel vanaf 4 jaar leren en bovendien kun je daar thuis natuurlijk heel erg veel aan doen. 

 

Het is en blijft een persoonlijke keuze, ik zou zeggen doe lekker waar jij je prettig bij voelt!