15 maanden; hangerig en niet kunnen spelen bij mama

4 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
suus1234
afbeelding van suus1234
2 mrt 2013 - 15:09
15 maanden; hangerig en niet kunnen spelen bij mama

Hallo

Onze zoon is nu ruim 15 maanden. Het is over het algemeen een heel ondernemend mannetje. Alleen de laatste weken (al bijna een maand) is hij erg hangerig, eigenlijk vooral bij mij (zijn moeder dus). Hij kan zichzelf moeilijk vermaken, hangt bijna continu aan mijn been en wil dan opgetild worden. Als ik hem niet optil, begint hij te huilen en uiteindelijk te krijsen. Ik kom daardoor echt nergens aan toe en heb sinds vorige week fysiotherapie, omdat ik rugklachten heb gekregen van hem continu optillen en dragen.
Als ik niet bij hem ben (dan is hij bij mijn man, (schoon)ouders, of op het kinderdagverblijf bijv.) dan is hij erg vrolijk, ondernemend en kan hij heel goed zelf spelen! Als ik hem op ga halen, zie ik hem ook heel druk met van alles in de weer zijn en lekker spelen, maar zo gauw hij mij ziet, komt hij meteen naar me toe en slaat zijn gedrag heel snel om. Hij wordt huilerig en hangerig, iedereen zegt nu ook dat hij zo anders is als ik er niet bij ben.
Ik weet niet meer wat ik moet doen. Enerzijds is hij heel blij om mij weer te zien (na een dag oppas), maar aan de andere kant lijk ik op dit moment ook een ‘storende’ factor in zijn leven te zijn, waardoor hij zelf niet meer kan spelen.
Is dit normaal gedrag van hem? En hoe kan ik hem stimuleren om ook bij mij vrolijk te kunnen spelen?

Ik probeer het nu af te wisselen; samen spelen, even alleen laten spelen. Heb hem ook nieuw speelgoed gegeven, waarvan ik weet dat hij dat interessant vindt. Maar dan is het bij mij hooguit 5 minuten, terwijl hij bij anderen wel een half uur zich ermee kan vermaken…

Alvast bedankt voor de reactie.

Groetjes, Suus

chantalvanb
afbeelding van chantalvanb
8 mrt 2013 - 23:11

Ik heb de box toen verplaatst zodat hij me vanuit de keuken kon zien. En ja, hij maakte dan nog wel eens kabaal, maar liever een huilbui dan kokend water op hem spetteren omdat hij letterlijk als een blok aan je been hangt. En als mijn man thuis was, ging hij met onze zoon op de bank zitten. Maar helaas, ook daar worstelde hij zich los.

suus1234
afbeelding van suus1234
8 mrt 2013 - 20:15

Hallo Chantal

Nog bedankt voor je reactie!

Ik hoop in ieder geval ook dat dit tijdelijk is ;-)
Maar mij lukt het niet om hem van  me 'af te schudden' tijdens bijv eten koken, hij trekt dan echt krijsend aan m'n broek...Hoe/ wat deed jij dan als je toch wilde koken? Hoe kon je hem dan toch even bij je weghalen?
 Ik heb de box nog staan, als ik nu echt even hem niet erbij kan hebben (bijv. eten afgieten, vind ik veel te gevaarlijk met hem aan m'n been), zet ik hem in de box (staat ook in de keuken, met speelgoed uiteraard), maar dan gaat hij echt tekeer... Ook niet echt leuk dus...

En met het weer van afgelopen dagen scheelde het inderdaad gelukkig wel iets als we naar buiten konden ;-)

Groetjes suus

chantalvanb
afbeelding van chantalvanb
2 mrt 2013 - 18:39

Wat lastig zeg. Het is dus duidelijk geen lichamelijk iets, aangezien hij elders lief speelt. Het lijkt mij een uiting van verlatingsangst, als hij je in beeld heeft wil hij je volledig claimen. Ik denk dat je op zich op de goede voet bezig bent, door even samen te spelen, en hem dan weer zelf wat te laten doen. Verder denk ik persoonlijk dat dit een fase is, verlatingsangst komt bij veel kinderen voor, hier duurde het bij mijn zoon zo'n 6 weken, dan durfde hij mijn been niet los te laten, zowel thuis als elders. Ik denk zelf dat je vooral niet teveel moet toegeven aan het willen optillen. Heel hard, maar als jij lichamelijke klachten ervan krijgt, gaat het te ver. Ik moest mijn zoon ook letterlijk van me af schudden als ik eten aan het maken was, of wilde stofzuigen. Ik heb niet iets specifieks gedaan om hem dit gedrag af te leren, wetende dat het een fase zou zijn. Dus een wondertip heb ik niet, ga vooral door met hem stimuleren, te spelen en nieuwe dingen te ontdekken. Straks wordt het weer warm, misschien kan je in de tuin (als je die hebt) een glijbaantje neerzetten, of iets anders uitdagends.