vlotte baby's

22 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
_yvonne_
afbeelding van _yvonne_
29 aug 2009 - 15:24
vlotte baby's

Hoi allemaal,


Amy is nu 11 en een halve maand ongeveer. 9 september wordt ze 1! en al sinds geboorte is amy erg vlot. Ze draaide om met een maand, kroop op handen en knieen met 6 1/2 maand. zette haar eerste stapjes met 9 maanden en loopt nu al een maand goed. Ze kan lopen met spullen in d'r hand en terwijl ze loopt dingen van de grond pakken, zelfstandig de bank af en komt steeds hoger de trap op.


Ze snapt bepaalde verstop spelletjes veel te goed en ook woordjes beginnen steeds meer te ontwikkelen. Zo spreekt ze regelmatig woordjes na als dicht of blauw.


Ze wijst naar dingen om die duidelijk met je te delen dat ze iets ziet. Ook als ze naar een persoon wijst zegt ze vaak JA JIJ. als je dan zegt nee jij.. zegt ze terug jij.


Al met al is ze tot nu toe op alle gebieden een behoorlijk vlotte baby. Volgens het consultatiebureau is haar lichaamsbouw en dergelijken in orde en overhaast ze zich niet, maar doet ze het omdat ze er aan toe is.


Nou klinkt dit natuurlijk allemaal super en ik ben dan ook mega trots op mijn kleine lieve amy. maar het wekt tegelijkertijd ook wel wat vragen op en dingen waar ik tegen aan loop.


Zo merk ik dat veel mensen zoiets hebben van ja lopen met 11 maanden lekker overdreven enzo. Mensen hebben veelal een oordeel klaar dat je opschept.. tot ze amy bezig zien. Ze reageren dan allemaal verbaasd over hoe makkelijk ze beweegt etc.
hierdoor voel ik me wel eens bezwaard om te zeggen hoe het met amy gaat. Veel mensen vragen hoe het met haar gaat en of ze al loopt enzo.. en dan merk ik dat ik soms gewoonweg dingen niet vertel omdat ik het vervelend vind steeds het gevoel te krijgen een opschepper te zijn.


Ook heb ik beetje moeite met het kiezen van speelgoed. Vaak heb ik het idee dat amy zich een beetje verveeld, maar veel wat uitdagendere dingen kan of begrijpt ze nog niet. Uiteraard is ze als elke baby gewoonweg blij met een lepel of een pot en een pan op zijn tijd! maar ik ben erg op zoek naar een beetje uitdagend speelgoed waar ze zichzelf mee kan vermaken en wat best geschikt is voor een klein hummeltje van een jaar, maar dat haar wel lekker uitdaagd .


Wie heeft er tips op gebied van speelgoed en wie herkent zich in het vlotte ontwikkelen en de reacties van andere mensen hierop??


Lijkt me leuk om wat gedachten uit te wisselen enzo.


Ook ben ik erg benieuwd hoe de ontwikkeling verder verliep.. bleven ze snel of stagneerde het na een tijdje waardoor ze weer gelijk trokken. Of kwam er op een gegeven moment een gebied die juist achter liep op leeftijdsgenoten?


Groetjes Yvonne


kathinka
afbeelding van kathinka
3 sep 2009 - 09:58

Leonie gefeliciteerd met je meisje.

Ik hoop dat ik nog op tijd ben.

Ik heb voor Esthers 2e verjaardag loco gevraagd omdat mij dat leuk vond want ze had het op haar nichtjes verjaardag (die het kreeg voor haar 4e verjaardag) samen gespeeld. Ze kreeg het niet want de mensen waaraan wij het vroegen waren van mening dat wij het niet accepteerde dat ze een peuter is

Daar kan je het dan mee doen.

Ik trek mijn schouders op en zie wel wat er gebeurt.

Esther speelt erg graag memorie en ze ziet de lol van kwartet en ezeltje prik ook wel in.

Verder knutselt ze het liefste een hele dag.

Nu krijgt ze van mensen die haar wel willen kennen en accepteren dat ze is wie ze is heel veel moeilijk knutsel spul. Van mijn zus en nichtje heeft ze spullen gekregen om foam maskers te maken ze vind het geweldig.

@ Yvonne bij Esther ging het balletje bij het CB ook pas rollen toen haar spraak zo vooruit liep. Ze liep met 11 maanden ook lichamelijk iets achter terwijl ze nu in groei ook voor loopt. De meeste mensen die haar zien en horen denken dat ze tussen de 3 en 4 jaar zit. Ik vind het eigenlijk wel goed zo. Als mensen haar niet kennen en ouder schatten wil ik wel eens zachtjes zeggen dat ze nog geen 2,5 is maar meer woorden maak ik er echt niet meer aan vuil. Vooral veel onbekende oudere mensen die vragen naar haar leeftijd reageren met de opmerking dat de kinderen van nu toch een stuk pittiger zijn als de kinderen van vroeger.

Ik denk zelf dat het komt omdat de maatschapij van nu meer bezig is met op jonge leeftijd al onderscheid te maken tussen slimme en minder slimme kinderen.

Ik denk zelf dat het aan de ene kant goed is maar aan de andere kant krijgen kinderen nu met 1 jaar al een stempel waar ze nooit meer vanaf komen. Dat was vroeger in groep 8/ 6e klas.

Groetjes Kathinka

Esther 6-3-2007 en Manuël 22-04-2008
www.kathinka1984.hyves.nl
patricia76
afbeelding van patricia76
3 sep 2009 - 01:17

LEONIE


EMMA WAS EN IS NOG STEEDS MIJN LIEVELING HOOR WAT EEN HEERLIJK MEISJE IS DAT .


GROETJES PATRICIA


Max 11 jaar
leonieK
afbeelding van Anoniem
3 sep 2009 - 00:07

t is idd wat er gezegd wordt dat mensen vaak niet willen zien wat jij ziet..

zo had ik op het kdv (eerst zat emma bij mij in het gebouw maar dan bij mn collegas)

een mama met een even oud kindje die elke keer als t ging over emma maar bleef zeggen

maar ze is wel veel te dik he..

jeezus mens dacht ik dan..

waar gaat dit over

dus dan zeg je maar gewoon niets meer..

maar mega goed idee.

had er nog niet aan gedacht

gewoon puzzels etc van thuis megeven..

heel erg bedankt voor die goede tip

volgende week gelijk doen..

gisteren van een vriendin extra boekjes van loco gekregen (te leen) was er erg blij mee

lang leve de ruilhandel en de rommelmarkten want voor deze spellejtes freak is t niet aan te slepen ahahha

intertoys beok is ook al versleten hoor haha

ze wilt graag het boze wolf spel..

tja de sint eens lief aankijken..

vrijdag is ze jarig.. die cados zijn al binnen hihi

xx leonie

sas76
afbeelding van sas76
2 sep 2009 - 23:47

Super dat alles helemaal goed was bij het CB! Geniet er maar lekker van en laat haar maar gewoon haar eigen tempo volgen. Da's echt beter voor haar, dan wanneer je haar probeert af te remmen!


Groetjes!
_yvonne_
afbeelding van _yvonne_
2 sep 2009 - 22:54

Vandaag is mijn vriend met haar op het consultatiebureau geweest en het gaat super. ze is ietsje kleiner dan gemiddeld, maar dat is ze altijd al geweest. Volgens het cb door haar snelle ontwikkeling.


Ze vond dat haar taalontwikkeling ook erg voor liep terwijl ik dat nog wel vond meevallen eigenlijk. Dus nog een front erbij. En ik was apentrots op mijn meisje !


CB was ook erg verbaasd wederom over haar snelle ontwikkeling en vonden haar een echte ontdekkingsreiziger.


Fijn om zo te lezen dat er meer mensen zijn met zo'n snel kindje. Want tja er zijn altijd duizenden plekken voor een kindje die op gebieden achterloopt, maar zo'n vlottertje wekt soms ook wel vragen op of gewoon de behoefte om eens met iemand te spreken die het ook mee maakt.


We gaan nu lekker toeleven naar haar eerste verjaardag! Ze krijgt dan ook weer wat uitdagender speelgoed. Eens kijken hoe het daar mee gaat. Zondag gaan we het lekker vieren.


Super al die ervaringen hoor! erg leuk om te lezen en het geeft me ook wel beetje het gevoel dat ik inderdaad maar maling moet hebben aan mensen die het niet geloven of wat dan ook.


yvonne

kathinka
afbeelding van kathinka
31 aug 2009 - 15:55

@ Sas.

Ja ik vind het heel moeilijk Esther en Manuël niet te vergelijken. Manuël is ruim een maand te vroeg geboren en dat merken we. Verder is het een jongentje wat niet de vlotste van de wereld is. Hij is nu bijna 1,5 en is vandaag begonnen met los staan. Nu weet ik dat het heel normaal is maar ik vind hem traag. Hij praat amper en vind verzorgt worden erg fijn. Het is geen vervelend kind maar ik vind hem wel erg traag zelf.

Nou ja we zien het wel. Hij is zich zelf en Esther ook en dat is maar goed ook.

Groetjes Kathinka

Esther 6-3-2007 en Manuël 22-04-2008
www.kathinka1984.hyves.nl
kathinka
afbeelding van kathinka
31 aug 2009 - 15:50

Hoi Yvonne,

Ik heb ook zo'n meisje.

Ik heb niet alle reacties gelezen maar ik hoop dat je wat aan mijn verhaal heb.

Esther is geboren met 38 weken en al was ze klein van stuk met 6 weken draaide ze van rug naar buik en buik naar rug. Met 3 maanden kon ze zelf gaan zitten en met 6 maanden kroop ze behoorlijk. Met 8 maanden ging ze staan en met 9 maanden liep ze langs randjes. Toen begon ze ook al met praten.

Ze praatte met 11 maanden al stevige eerste zinnentje zoals "doe dat maar even niet" en voor buitenstaanders waren lossen woorden en 2 woorden zinnetjes erg duidelijk. Ze wist was ze wou en was niet van haar stuk te krijgen wat vaak in drift buien eindigde. Met 14 maanden durfde ze eindelijk goed los te lopen en ging ze dus ook meteen mee de hond uit laten.

Bij het CB met de 14 maanden controle schrokken ze van haar ontwikkelingen. Daardoor kregen mijn man en ik de tip om haar op te geven voor een peuterspeelzaal gericht op kinderen met een voorsprong. Dit komt er op neer dat ze nu op een peuter school zit. Hier leert ze verder ontwikkelen en ja dat gaat prima. Ze zit in een groep met kinderen van alle leeftijden en vaak komt ze goed mee met de kinderen die bijna naar de basisschool gaan. Ze kan letters herkennen, de eerste woordjes begint ze lezend te volgen, ze kan foutloos tot 20 tellen, kan vergelijkingen (groot, klein. Dik, dun. Lang, kort)

Het klopt dat mensen niet willen zien wat jij ziet. Mijn schoonmoeder kan leuk beweren dat haar nichtje van 3 maanden jonger net zo ver is als zij.

Ik maak me er niet echt meer druk om. Ze is zoals ze is. Sommige mensen laten voorzichtig de term hoog begaafd vallen en daarom wordt bij haar nu veel op het sociale vlak gekeken of ze goed mee komt. Wij behandelen haar op haar niveau.

Soms is het moeilijk een snel kind en soms fijn. Esther zit al sinds dat ze 1,5 is in de peuter pubertijd en is dus echt heel heftig in haar gedrag. Ze is wel nu al dag en nacht zindelijk terwijl ze nog niet eens 2,5 is. Ja zo merk je elk kind is anders. Mensen willen altijd dat hun kind het snelste is en kunnen allen maar dom reageren als jou kind echt snel blijkt te wezen. Wees blij jou kindje is niet de enigste.

Groetjes Kathinka

Esther 6-3-2007 en Manuël 22-04-2008
www.kathinka1984.hyves.nl
sonnetje
afbeelding van sonnetje
31 aug 2009 - 15:18

Hallo,

Mijn zoon nu 13 jaar inmiddels was erg vlot op het gebied van leren.

Met zijn tweede jaar alle letters willen leren en cijfers willen leren.

Zat toen alle nummerborden van auto's te spellen.

Dacht toen jeetje wat moet ik daar nu mee.

Laat hem lekker kind zijn..

Leren kan je op school nog lang genoeg.

Maar advies toen was om het niet overdreven te stimuleren.

Want dan was het als hij naar school ging allemaal te makkelijk voor hem.

En dat klopte ook wel.

Hij werd vervelend daar en haalde allerlei kattekwaad uit. Luisterde niet naar uitleg want dat kon hij al wel.

Toen heeft hij extra werk gekregen.

Gelukkig is het wel recht getrokken hij kan goed leren maar nu komt zijn houding er ook bij kijken.

Zo van geen zin in huiswerk het komt wel en dan komt hij zichzelf wel tegen in zijn prestaties.

Groetjes Sonja


_yvonne_
afbeelding van _yvonne_
31 aug 2009 - 00:04

Hoi hoi,


Ik heb diaz en dilara niet meegemaakt als baby dus ik heb wat dat betreft geen vergelijkingsmateriaal naar hun toe. Wat ik dan ook wel weer lekker vind. Tot nu toe zijn het 3 totaal verschillende kinderen en ik denk ook wel dat, dat zo blijft.


Kan me wel voorstellen dat je, je dan bijna zorgen gaat maken bij de 2de terwijl die eigenlijk de normale ontwikkeling doormaakt!


Kimberly, dat is inderdaad vlot zeg! Heeft ze ook gekropen of heeft ze dat overgesl*gen?


Ik denk ook dat het vlotte van amy positief werkt voor de band die ik met haar heb. Ik maak me geen zorgen om haar ontwikkeling en ben ape trots wat maakt dat het makkelijk is om zorgeloos van haar te genieten.


Bij amy is het natuurlijk nog veel te vroeg om over schoolkeuze etc te denken. De school waar de andere twee zitten is tot nu toe erg goed bevonden dus waarschijnlijk zal ze gewoon daar heen gaan. En ik denk dat ze daar best wel in staat zijn haar uit te dagen als ze dat tegen die tijd nog steeds nodig blijkt te hebben.


Jaloezie.. tja ik weet niet. Ik denk ook dat het te maken heeft met het feit dat iedereen tegenwoordig zo tegen de competitiedrang bij kinderen is en ze het idee hebben dat je die aan wilt gaan ofzo, door de positieve verhalen omtrent je kind te vertellen.


Yvonne


sas76
afbeelding van sas76
30 aug 2009 - 23:13

Hoihoi,


@Kimberly, ik voel het ook zo. Ik voel dat ik een enorm sterke band met Yanou heb, omdat ik al zolang met hem kan praten. Hij begrijpt ook dingen die andere kinderen op zijn leeftijd echt nog niet snappen, ook op emotioneel gebied. En over een "echte baby hebben": Levi, onze tweede is een heel ander kind. Niet dat hij achterloopt, maar hij doet het wat rustiger aan, zeg maar. En da's ook wel lekker hoor. Hij is een echte knuffelkont en houdt van plezier maken in het leven. Yanou vat alles heel serieus op (heeft hij van mij) en moet altijd over een drempeltje heen als hij "lol moet maken".


@Yvonne: ik denk dat mensen raar reageren op de vlotte ontwikkelingen van onze kinderen, omdat het een soort afgunst is. Er zit in de mens altijd competitiedrang, de drang om de beste te zijn en blijkbaar hebben veel mensen die drang ook op het gebied van groei van hun kinderen. En als wij dan, met gepaste trots, willen vertellen waar onze kinderen staan in hun ontwikkeling, vinden ze dat niet leuk. Laatst zij de moeder van een vriendin over Levi: "maar hij is toch al 3 jaar?" Nee, hij was nog geen 2,5 jaar. Maar haar kleinzoon, die die dag 2 jaar werd, heeft een enorme ontwikkelingsachterstand. En die moeder reageerde geschokt, ze ontdekte dat er wel een enorm verschil tussen haar kleinzoon en Levi zat. Terwijl Levi gewoon gelijk loopt met de normale ontwikkeling. En over het kleuteren: voor Yanou geldt ook dat hij net 6 jaar zal zijn als hij naar groep 3 gaat. Da's al vroeg genoeg. Scholen hebben tegenwoordig het beleid dat kinderen minimaal 2 jaar moeten kleuteren. Daarom mogen op veel scholen, kinderen die tussen 1 augustus en 1 oktober jarig zijn, meteen aan het begin van het schooljaar starten. Kinderen die na 1 oktober jarig zijn, mogen op hun verjaardag starten, maar moeten eerst dat schooljaar afmaken (dan zitten ze in feite in groep 0). Pas daarna starten hun 2 jaar in de kleuterklas. Uitzonderingen zijn natuurlijk mogelijk, maar in het onderwijs leren we steeds meer dat kinderen echt beter op latere leeftijd kunnen versnellen.


@ Leonie: kan Sara al draaien?! Wauw, da's echt snel. Tja, wie weet heb je twee van die snelle kinderen.


Voor degenen die al meerdere kindjes hebben: vinden jullie het soms ook moeilijk om je andere kind(eren) niet te vergelijken met dat ene snelle kind? Ik heb het heel lang gedaan. Ik maakte me zorgen, want Levi begon pas met bijna 18 maanden een beetje te praten. Yanou was zo snel, dat ik vergat wat "normaal" was.


En ik maak me wel eens zorgen over de toekomst. Ik zie natuurlijk in mijn werk wel eens wat er gebeurt met kinderen die alles aan komt waaien. Die lopen vast, omdat ze niet genoeg uitgedaagd worden. Daarom heb ik voor Yanou deze school gekozen. Hier krijgt hij uitdaging op zijn niveau, of dat nou lager of hoger dan de middenmoot gaat zijn.


Groetjes!
kimberly21
afbeelding van kimberly21
30 aug 2009 - 21:40

hoi hoi

hier nog zo'n snelle dame.

onze dochter was slechts 6 dagen oud toen ze al de kracht vond om zichzelf om te rollen.

de kraamhulp keek haar ogen uit hoe ze dat deed.

met 5 maanden kon onze dochter zelfstandig zitten en ging ze staan.

met 6 maanden liep ze rond de tafel en net voor de 9 maanden liep ze aan. eigenlijk liep ze ook direct goed.

nu is ze inmiddels 2 en half en kan ze wel 15 verschillende liedjes zingen zonder hulp, ze spreekt hele zinnen. kan tellen tot 20, legt puzzels in elkaar, probeerd klok te lezen en nog zoveel meer dingen.

ik vind het heerlijk dat ze zo slim is. ik kan echt al hele gesprekken met haar voeren. ik denk dat het onze band heel sterk heeft gemaakt en dat nog steeds maakt. ze is ook een echte dame.

aan de andere kant zou ik bij een 2e kindje ooit wel willen ervaren hoe het is om een echte baby te hebben.

wat de opmerkingen betreft vanhet opscheppen ook ik heb dat zo ervaren. alleen moet ik zeggen heb ik geluk gehad dat onze dochter het ook in het bijzijn van andere deed zoals ook op het consultatiebureau. maar dan nog heb je mensen die zeggen dat het niet kan en zeggen dat je opschept. ook heb ik ervaren dat mensen denken dat ze ouder is. als ik in de winkel ben met haar dan vragen mensen soms of ze niet te oud is voor de buggy.

groetjes kimberly
_yvonne_
afbeelding van _yvonne_
30 aug 2009 - 15:35

Tja leonie dat vergelijken herken ik zo !! Ik werk in de jeugdhulpverlening en ook met jonge kinderen. Tja nou lopen die van mij vooral erg achter en dat is het verschil soms zooo groot. Maar ook ik ken inderdaad de norm en ik zie zo veeel gebieden waarop ze voorloopt. Haar begrip van situaties en dingen en dergelijken is gewoon veels te goed voor een baby van 11 1/2 maand. En dat is eigenlijk vanaf de geboorte al zo. Dat mensen zeiden van ja baby's snappen dit niet als je dit doet.. en het dan bij amy probeerde, maar die snapte het dus mooi wel.


Jammer dat ze op het kdv bij jou niet mee gaan met haar ontwikkeling. een moeilijkere puzzel geven moet toch niet zo'n probleem zijn zou je zeggen.


En zoals sara met draaien enzo, zo begon amy ook ja. Wie weet nog wel zo'n snelle rakker!


Patricia fijn zeg dat het met max zo goed gaat! Ik snap wel wat je zegt hoor dat het soms wel is balen is dat hij overal zo veel jonger is en dat, dat soms wel eens vergeten wordt. Want hoe snel ze soms ook zijn, ze zullen op bepaalde emotionele gebieden toch echt gewoon zo oud zijn als dat ze zijn en verdienen daar ook die aandacht op.


Ik merkte dat bij amy ook heel erg.. dan stond ze bijvoorbeeld met 7,5 maand al aan tafel enzo en tja dan kreeg ze ditje of een datje toegestopt en dan dacht ik altijd NEE ik wil niet dat ze dat krijgt want ze is nog maar zo klein.. Terwijl als amy gewoon lekker op de grond had zitten spelen ze het nooit gekregen had.


Saskia, ik deel helemaal je mening over het kleuteren!! het zijn waardevolle jaren! denk ook niet dat ik amy een kleuter jaar zou laten overslaan. Gelukkig zal dat bij ons ook niet het geval zijn. Als ze snel blijft is ze net 6 of nog net geen 6 als ze begint aan groep 3.. en heeft ze toch nog 2 jaar gekleutert..


Als ze er zelf mee komen is het idd goed.. blijkbaar zijn ze er dan aan toe. En jouw ukkie is gewoon taalkundig erg ver. Wel fijn dat je dan ook in het onderwijs werkt, want je ziet ook vaak dat ze dan dus op andere manieren leren lezen en dat werkt natuurlijk averechts op school dan. Jij kan hem wel meteen de goede manier daar in aanleren.


Wij moeten woesndag weer naar het bureau. Mijn vriend gaat dan dus ook even kijken nog een keer of haar lichaampje motorisch alles nog goed handeld... want al haar handelingen vragen natuurlijk wel een boel van zo'n klein lijfje.


Leuk zeg dat er nog meer zijn die dit zo herkennen.


Ergens vind ik het wel jammer dat we allemaal tegen het stukje 'opscheppen' aanlopen. Tis ergens raar dat je niet gewoon kan vertellen hoe het met je kind gaat.


yvonne

Gretha
afbeelding van Gretha
30 aug 2009 - 13:45

leoniek: is het een idee om wat van je eigen speelgoed/spelletjes mee te geven naar kdv en vragen of ze haar darmee willen laten spelen ? of desnoods als je de financiele middelen hebt iets exra's te kopen enkel voor haar dagen op kdv.. ? dus daar evt laten liggen als je dat vertrouwd...

lijkt me indd best lastig zo'n snel kind ;) maar ook wel erg leuk ;)
geniet ervan en toch ook sterkte met uitzoeken !!

Lilypie First Birthday tickers

leonieK
afbeelding van Anoniem
30 aug 2009 - 13:09

emma was en is ook zo'n snelle

en ik begrijp helemaal wat je bedoelt met je zegt een heleboel al niet eens meer omdat mensen je toch maar vinden opscheppen..

emma was ook snel in de motorische dingen maar geestelijk ging t helemaal rap

ze was 18 mnd en speelde al lotto

sinds ze 2 is speelt ze bijvoorbeeld electro

vanaf 2,5 jaar speelt ze loco

ik heb nooit gekeken naar een leeftijdsaanduiding op speelgoed maar gewoon wat ze leuk zou vinden en een uitdaging zou zijn.

helaas kom je erg snel in echt kinder speelgoed waar ze dan mentaal niets bij begrijpen

ze kan zich nu helemaal vinden in puzzels van meer dan50 stukken en gezelschapsspelletjes

dus ze mag nu elke avond na het eten een spel ofzo uitkiezen die we samen spelen

doen wel al een hele tijd zo en dat gaat echt leuk

burootje heeft mij ook altijd gezegd gewoon blijven stimuleren zolang zij erom vraagt

ze begint nu echt toe te zijn aan school..

erg jammer want ze wordt volgnede week pas 3 !!

nog een jaar wchten dus.

ze zit op het kdv

maar de groep waar ze in zit geeft totaal geen uitdaging

en daar speelt ze nog met noppenpuzzels die ze thuis vanaf 1,5 jaar al niet meer speelt..

helaas zijn andere groepen vol..

om haar naast het kdvn og naar een psz te doen vind ik te veel voor haar..

eind deze mnd moeten we voor haar weer naar het burootje.. nog maar een keer bespreken dan

want de dingen die ze kan en doet passen echt niet bij dr leeftijd.. ik wil weten hoe ik er mee om moet blijven gaan..

ik ben zelf peuterleidster dus zie heel duidelijk de verschillen...........

je mag niet vergelijken maar ja.. das moeilijk

heel de wereld denkt in hokjes en in regeltejs en je krijgt elke keer.. dit zou je kindje moeten kunnen dan dnek ik tja...

sara zie ik nu ook al erg snel zijn

ze kan draaien van buik naar rug

en is al dingen aan het pakken.. ze is net een maand..

xx leonie

patricia76
afbeelding van patricia76
30 aug 2009 - 01:19

HOI


MAX WAS GEESTELIJK OOK VERDER DAN MOTORISCH HIJ HEEFT IDD MAAR 1,5 GEKLEUTERD HIJ WAS GEESTELIJK OOK VERDER DAN TUSSEN HAAKJES NORMALE KINDEREN ,HIJ ZIT NU WEL OP SPECIAAL ONDERWIJS MAAR DAT IS ZEKER NIET VOOR HET LEREN MAAR MEER LICHAMELIJK , MAX WAS VROEGEN OOK EEN GROOT PUZZEL FANAAT HIJ WAS OOK EEN JAAR OF 2 EN LEGDE OOK AL STUKJES VAN 49 TOT 100 NEER EN EEN GEDULD DAT HIJ HAD hahahaha LUKT HET NIET DEED IK HET GOED MAAR HIJ HAALDE HET ER WEER UIT OM ZELF TE DOEN .TELLEN TOT 100 EN WEER TERUG DEED HIJ OOK ZO ROND DE VIERDE JAAR NU WORD HIJ OP SCHOOL ZEKER OP ZIJN NIVEAU GEDAAN HIJ SLAAT KLASSEN OVER EN GAAT ELK JAAR OOK OVER HIJ IS NU 9 EN HEEFT NOG 3 KLASSEN TE GAAN TENZIJ HIJ BLIJFT ZITTEN NATUURLIJK .Wink.


IK VOND OOK DAT HIJ SNEL GING DOOR DIE KLASSEN DAT GEEFT NIET MAAR HIJ BLEEF EN NOG ALTIJD DE JONGSTE EN SOMS HAD IK HET IDEE DAT DE SCHOOL DAT WELEENS VERGAT HIJ KWAM STEEDS BIJ KINDEREN DIE ZO 2 JAAR OUDER WAREN ALS HEM GELUKKIG GAAT ALLES GOED HOOR.


WAT IK HEEL BELANGERIJK VIND IS HET PLEZIER WAT EEN KIND HEEFT ONGEACHT HOE OUD HET IS ZOLANG DAT ER IN ZIT KAN JE ER EEN HOOP UIT HALEN .


IK HEB HEM OOK ALTIJD GESTIMULEERD IN ALLES WAT HIJ LEUK VIND


hahaha DAT TELLEN DAT KEN IK MAAR DAN KLOK KIJKEN DAT KON HIJ OOK AL REDELIJK MET 4a 5 JAAR IK ZEI DAN 7 UUR NAAR BED OKE MAM hahaMAAR DAN WAS HET 5 VOOR 7 ZEI IK JOH GA ALVAST NAAR BOVEN JA MAAR HET IS NOG GEEN 7 UUR GEWELDIG TOCH hahaha


MAX IS NOG STEEDS HEEL LEERGIERIG TOT OM GEK VAN TE WORDEN hahahaha HIJ KOMT NU MET VRAGEN WAT IS BEVRUCHTING IK ZEI PARDON hahahaha NOU KAN NOG WEL DOORGAAN hahahaha TROUWENS IK PROBEER OP EEN NETTE KINDER MANIER ANTWOORD TE GEVEN HEB HEM MAAR EEN JEUG ENCECLOPEDY GEGEVEN hahahahaha MET WAT UITLEG VAN MIJ hahahaha


GOH VOLGENS MIJ IS JOU LANGE VERHAAL AANSTEKELIJK LOL


NIKS VAN AANTREKKEN WAT ANDERE ZEGGEN ALS JE KIND WAT VERDER IS ALS EEN ANDER JA EN JE KAN HET NIET TERUG DRAAIEN TOCH EN ALLE KINDEREN HEBBEN KWALITEITEN .DE 1 DIT DE ANDERE DAT


GROETJES PATRICIA


PS HIER OOK EEN TROTSE MAMA WinkMax 11 jaar
sas76
afbeelding van sas76
29 aug 2009 - 22:22

O ja, vergeet ik toch nog iets in dat vreselijk lange verhaal van me:


Vast een tip voor de toekomst: laat je kind, als het enigszins mogelijk is, gewoon minstens 2 jaar kleuteren. Je kunt beter daarna versnellen als je kind daar behoefte aan heeft. Yanou had eigenlijk, cognitief gezien, nu al naar groep 3 gekund. Maar hij is net 5!!! Veel te jong. Hij zit op een Jenaplanschool, waar groep 1-2, 3-4-5, en 6-7-8 bij elkaar zitten. Hij mag van mij best versneld door groep 3-4-5 of 6-7-8 gaan. Maar die kleuterjaren zijn zo ontzettend belangrijk. Die mag je niet inkorten, tenzij je kind gefrustreerd raakt na 1 of 1,5 jaar.


Groetjes!
sas76
afbeelding van sas76
29 aug 2009 - 22:17

Hoihoi!


Hier nog een moeder van zo'n snel kind. Misschien voor jullie wel handig dat Yanou al wat ouder is, dan kan ik daar ook wat over vertellen.


Bij Yanou zit de snelheid hem meer op het mentale vlak dan het motorische. Het motorische was allemaal volgens het boekje (rollen met 5 maanden, kruipen en staan met 9 maanden, lopen met 14 maanden). Maar de rest....Yanou was 1 week oud en toen voerde ik al gesprekken met hem. Anderen klinkt dit misschien vreemd in de oren, maar misschien snappen jullie het. Ik lag lang in het ziekenhuis wegens complicaties en ik kon daar weinig anders dan tegen hem praten. En na een paar dagen merkte ik dat hij terug reageerde met geluidjes. Dus bleef ik tegen hem praten en liet hem reageren. Toen hij een maand of 6 was kon hij al met wijzen en kreetjes duidelijk maken wat hij wilde. En toen hij net 9 maanden was kwam het eerste woordje. De rest volgde razendsnel, waardoor Yanou met 2 jaar in volledige zinnen sprak. Op het consultatiebureau en kinderdagverblijf hield hij meestal zijn mond, dus als ik daar vertelde wat hij thuis en bij familie vertelde, werd ik voor gek verklaard. (dus ja, ik snap dat gevoel, ik ben ook voor opschepper uitgemaakt). Uiteindelijk ging hij daar ook gewoon praten net als thuis, maar toen was het voor buitenstaanders niet zo opvallend meer.


Uiteindelijk leek het een beetje te stagneren, want als je in volledige zinnen kunt praten, is er niet zoveel meer te leren, zou je denken. Tot ik ontdekte dat hij bezig was om zichzelf letters te leren. Hij was toen net 3 Als ik hem voorlas of hij ergens geschreven taal zag, vroeg hij: hoe heet die letter, van wie is die? Het spelletje begon natuurlijk met zijn eigen letter, van papa en mama, van Levi. Tegelijkertijd leerde hij ook in een mum van tijd tellen tot 20, de cijfers van 1 t/m 10. Toen hij 3,5 jaar was kende hij alle letters van het alfabet.


Hoe gaat het nu? Nou ja, hij is net 5 geworden en heeft er een jaar basisschool op zitten. Hij vindt school leuk om met vriendjes te spelen en te leren van de juf. Maar, zo bleek in de kerstvakantie, hij miste uitdaging. Hij vroeg me om hem te leren lezen! Op school wilde de juf er niet over horen. "Laat hem maar lekker spelen." Ergens gaf ik haar wel gelijk, het gaat al zo hard. Dus ben ik thuis, als hij daar zin in heeft, met hem aan het oefenen gegaan. Nou ben ik zelf leerkracht, dus ik ben wel even uit gaan zoeken of hij wel alle voorwaarden beheerste natuurlijk, maar we zijn nu een half jaar verder en hij leest (hakt en plakt) eenvoudige woordjes als TAS, ROOS, TUIN, BAL. Hij telt vlot tot honderd en als het even kan, nog verder. Stiekem is hij ook al bezig met kleine sommetjes: "mama, ik moest van jou nog 4 happen. Ik heb er al 2 op, dus moet ik er nog 2." En hij wil woordjes schrijven. Dus schrijven we hem woordjes voor, hij schrijft ze na. In een boekje wat hij dan wel weer van de juf heeft gekregen.


Ik ben er mee opgehouden om andere mensen te vertellen hoe snel Yanou gaat. Ze mogen het zelf ontdekken, want mij geloven ze toch niet. Of ze denken dat ik hem push, dat ik het belangrijk vind dat hij zo snel alles oppikt. Zelfs mijn eigen collega's verklaren me voor gek. Maar ik push hem niet. Als hij wil lezen, help ik hem. Maar het is zijn keuze. HIj ontwikkelt zich verder prima. Voetbalt graag, speelt graag met andere kindjes. Hij is alleen vreselijk verlegen. Als we ergens met hem komen, waar vreemde mensen zijn, slaat hij dicht. Zegt hij het eerste half uur niets en zit bij mama of papa. Het wordt al beter, vroeger was het nog veel erger. Dan waren we een paar uur op een verjaardag en als wij zeiden dat we naar huis gingen, kwam hij los. Misschien zien mensen niet door die verlegenheid hoe slim en vlot hij eigenlijk is. Ik maak me daar niet druk meer om. Zolang hij het leuk blijft vinden op school, er zijn best blijft doen en het goed kan vinden met andere kinderen, vind ik het prima.


Voor wat betreft speelgoed: ik heb altijd gekeken naar wat ik en Yanou uitdagend speelgoed vinden, niet naar de leeftijd. Zo speelt hij nu met Lego voor 7-9 jarigen. Hij moet het leuk vinden. Het is niet echt een spelletjes- en knutselkind, da's aan hem niet besteed. Maar geef hem auto's of een bal en je hebt er geen kind aan.


Groetjes Saskia
_yvonne_
afbeelding van _yvonne_
29 aug 2009 - 22:04

ha tjitske, je hebt groot gelijk en ergens denk ik dat dna ook wel hoor.. zo van tja je doet niets verkeerd.. maar het valt me altijd op dat als amy dan ergens geweest is ofzo dat ze zeggen.. GOH ze is inderdaad wel ver zeg.. en dat altijd met verbazing en dan denk ik.. tja je geloofde me toch niet op me woord dus.


Maarja moet er misschien wat luchtiger over denken ja naar andere toe.


Bedankt voor de speltips.. ja het kleuren begint ze steeds beter te begrijpen. Heb een leuk boekje met doooodsimpele plaatjes misschien eens kopieren kan ze een kleurplaat kleuren :p haha toch leuker om te krassen op een blaadje met een plaatje dan zonder he!


En boekjes is amy ook dol op dus dat doen we inderdaad ook veel.


Ze krijgt voor haar verjaardag een mooie houte nopjes puzzel, en heb ook van die vormpjes puzzel ding en een gewone puzzel van 2 stukjes!! ook heel leuk. Dus wil daar met haar verjaardag idd wat meer mee beginnen.


Titsia wat een goede tip van die blokjes sorteren enzo!! Ik wil inderdaad niet te ver vooruit gaan spelen en op die manier spelen ze wel met het zelfde speelgoed maar anders.
een kind moet spelen zeg ik altijd maar.. dus hoe vlot ze ook is ik wil haar eigenlijk niet nog extra stimuleren om nieuwe dingen te leren, maar wil haar juist op haar eigen houtje dingen laten ontdekken en daar dan op inspringen. Heb dingen als het lopen ook nooit gestimuleerd omdat het al zo vlot begon.


Amy zal waarschijnlijk ook een vroege leerling worden. Dat vind ik wel fijn op die manier hebben we 2 opties.. als ze zo door blijft ontwikkelen zal ze gewoon jong aan groep 3 kunnen beginnen.. en stagneert ze kan ze rustig een jaar extra kleuteren zonder dat het kwa leeftijd allemaal raar uit zal pakken. Dus dat is eigenlijk wel mooi meegenomen.


yvonne


tjitske
afbeelding van tjitske
29 aug 2009 - 19:16

Hm, kon wel over mij gaan.... hahahaha! Ik liep met 9 maand... was een snelle volgens de arts toen die tijd... (met 6 maand staan, daarna kruipen en dus lopen) Rare dingen zoals: een jaar later nog weten dat ik daar achter de gamma had geplast... LOL Met 1,5 jaar puzzels maken van 100 stukjes... Dus misschien vind ze puzzelen wel leuk! Ik was ook helemaal gek van boekjes!!!


Maar goed, is allemaal wel goed gekomen. Op school liep ik niet overdreven voor ofzo. Ik was wel een vroege leerling (van oktober), had dus eigenlijk een klas lager moeten zitten. Maar heb normaal de basisschool doorlopen.
Ze zijn denk ik tegenwoordig wel meer erop gespitst om snelle kids daarin te begeleiden! Ik kon wel makkelijk/goed leren, maar niet overdreven ofzo. En sociaal kon ik ook wel goed meekomen.


Mijn eigen kids doen mijn man na denk ik, want ze zijn juist helemaal niet zo snel! Nou ja, ik vind t allemaal wel prima!


Ik denk niet dat t nodig is om je mond te houden. Er zit een verschil in: gewoon vertellen hoe t gaat en: alleen maar over je kind praten hoe goed die wel niet is... Ik denk dat iedere ouder wel trots is op zijn/haar kind! Elk kind heeft z'n/haar eigen dingen. Tja, en dat jullie kind nu eenmaal lekker vlot is.. kun je toch niks aan doen?!?!

titsia
afbeelding van titsia
29 aug 2009 - 15:47

hahaha ik vergeet helemaal wat....


ik vertel ook niet meer mensen veel over julia d'r ontwikkeling waarom niet...pfff mensen hebben altijd het idee dat ik maar aan het opscheppen ben (niet iedereen hoor) dus ik heb wel een beetje geleerd om mijn mond te houden eigenlijk wel heel erg je bent natuurlijk ook heel erg trots op je kind als ze het goed doen.


Ook maak ik me soms wel een zorgen over julia....Als ze zich zo blijft ontwikkelen wat zal de toekomst haar dan brengen???? ze loopt op dit moment ongeveer 1 jaar voor in haar mentale ontwikkeling ....probeer er niet te veel over na te denken maar merk wel dat ik soms tegen andere problemen aan loop als ouders met kinderen van de zelfde leeftijd.titsia
afbeelding van titsia
29 aug 2009 - 15:42

hoi hoi


julia was ook een redelijk vlotte baby (alleen met lopen niet super snel) en nog steeds loopt ze metaal op veel gebieden een flink stuk voor op haar leeftijdsgenoten. Ik ben op een gegeven moment met speelgoed wat bv voor haar eigen leeftijd was andere spelletjes gaan doen met julia.


Wat julia helemaal super vond was bv blokjes in de ton doen door de juiste vrom en dan eerst alle vierkante dan alles ronde enz.... hahaha die miep ging ze op een gegeven moment eerst op vorm en dan op kleur sorteren LOL


Ook had ik een aantal eerste woordjes boekjes en dan aanwijzen welk woord bij welk plaatje hoort.


Je kan ook bv met memori plaatjes neem je er eerst 4 en laat je haar de zelfde uitzoeken, wel natuurlijk met de plaatjes boven. En dat dan met steeds 2 gaan uitbreiden.


Wat vind ze van knutselen???? julia vond het al heel erg snel heel erg leuk om te tekeken en verven. Je hebt bv bij de hema dat badverf dan kunnen zich heerlijk uitleven in de douche/bad.


het is een uitdaging zeg ik altijd pientere kids maar ik weet ook dat er genoeg kinderen zijn die rond de 4 jaar weer gelijk lopen met kinderen van hun eigen leeftijd. Tot die tijd zal ik julia blijven stimuleren om de dingen die ze leuk vind te blijven doen en wil ze niet....dan hoeft ze nog helemaal niet hahaha ze kan nog lang genoeg huiswerk maken straks LOLWink