Draagdoek

10 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Flo
afbeelding van Flo
11 aug 2010 - 18:09
Draagdoek

Hallo allemaal,

Ik ben mij aan het verdiepen in een draagdoek voor ons 2e kindje.
Het lijkt me fijn om te gaan wandelen met het kleintje op mijn buik en Amber in de wagen. Scheelt weer de aanschaf van een duowagen.
Verder is het ook ideaal voor verdrietige momenten van het kindje. Dicht bij papa of mama.
Bij Amber heb ik een draagdoek van Lodger gehad, maar die vond ik niet zo prettig. Al het gewicht hing aan je schouders en als je kindje rond de 6 kilo weegt ga je met je kind in die doek geen wandelingetje meer maken.
Amber vond het er wel altijd fijn in.

Daarom ben ik gaan zoeken op internet en vond ik verschillende sites over te knopen doeken. Daar kunnen pasgeboren babies in en oudere kinderen. Dat lijkt mij wel wat. Ook heb je je handen volledig vrij, wat ook wel prettig is met een peuter erbij. (de Lodger moest ik altijd ondersteunen)
Er zijn zelfs consulentes die uitleg geven en waar je doeken kunt proberen! Blijkbaar is er dus best veel vraag naar. Voor mij is het nieuw en in mijn omgeving ken ik ook niemand die zo'n doek gebruikt.

Dus ik hoop dat jullie mij wat verder kunnen helpen. Wat zijn jullie ervaringen?
Welke doek hebben jullie?
Voor- en nadelen?
Leer je het knopen snel?
Alle info is welkom ook via PB.

Ik zou natuurlijk ook altijd een Baby Bjorn kunnen kopen, maar zo'n doek ziet er wat knusser uit.

Groetjes, Flo

mamajob
afbeelding van mamajob
15 aug 2010 - 15:33

Ik heb de babylonia tricotslen.

Heerlijke doek, ik gebruik hem bijna nooit en als ik hem

wel gebruik vind ik het altijd jammer dat ik dat ding zo

weinig gebruik haha.

Wij hebben ook een duowagen dus ik gebruik hem

voor op de fiets.

Sarah lekker strak tegen je aan en Job achterop en

fietsen maar.

babyluck
afbeelding van babyluck
15 aug 2010 - 12:17

baby bjorn is niet goed voor het ruggetje !! niet kopen zonde van je geld .............. (learnd that the hard way !)
liefs Ineke en Lisa x
babyluck
afbeelding van babyluck
15 aug 2010 - 12:16

ik draag Lisa nog steeds zo nu en dan in de Mei Tei (en ze is 3 ! en 14 kilo) indien je goed knoopt en juiste instructie hebt gehad dan kan je tot zeker 18 kilo dragen !


Ik zou zeker die webshop die Tjitske aanraden bekijken (ken haar persoonlijk leuke meid ! en je kan draaginstrucite van haar krijgen)


dragen is ook heel goed voor de ontwikkeling van je kindje (kindje dat 18 uur per dag je lichaamswarmte voelt huilt minder !)
liefs Ineke en Lisa x
tjitske
afbeelding van tjitske
14 aug 2010 - 14:31

Greta, zie dit filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=QnXkN3Hqkq0


Draagdoekmama heeft nog veel meer filmpjes erop staan!

tjitske
afbeelding van tjitske
14 aug 2010 - 14:30

Flo, gefeliciteerd met je nieuwe zwangerschap!!!!


Ik heb hier een Girasol! (net na geboorte Allard aangeschaft)
Dat is een geweven draagdoek. Het voordeel t.o.v. een tricot, is dat hij minder snel zakt, aangezien hij niet zo rekbaar is.
De Girasol is heel zacht en soepel, dus dat is ook een voordeel. En je kan er natuurlijk alle kanten mee op. Op you tube zijn heel veel filmpjes te vinden hoe je kan dragen.


Ik vond het knopen niet zo moeilijk. Daniëlle had ik in 1 keer knopen er al goed in. (dat was ook echt m'n eerste keer knopen met zo'n doek) Allard was iets lastiger, gewoon omdat hij nog zo klein is, niet vanwege de knooptechniek. Ik draag nu best wel veel. (vaak elke dag wel 2 keer een tijdje) Nu draag ik Allard in kikkerhouding, op mijn buik (buik tegen buik) En wanneer hij wat ouder is, kan hij ook op de rug gedragen worden.

En het voordeel van deze doek is ook dat je er kindjes tot wel 18 kilo ofzo in kan dragen! Ik heb Lefert ook al eens erin gehad (is 15 kilo) en ik vond het zo helemaal niet zwaar om te tillen!


Ik heb mijn doek bij deze site weg! (ik ken haar van een ander forum)


http://www.dragenenzo.nl/


Als je nog meer vragen hebt, dan hoor ik het wel!

yiskah
afbeelding van Anoniem
12 aug 2010 - 00:24

Gretha: Op deze website http://www.borstvoedingalmere.nl/slen_nl.LR.pdf kun je de uitleg vinden van hoe je de tricot slen op je heupen knoopt.


yiskah
afbeelding van Anoniem
12 aug 2010 - 00:08

Beste Flo,

Ik zelf heb 3 verschillende draagdoek/zakken. De tricot slen, een goedkope draagzak en een kanga/kitenge/korte draagdoek. I

Tricot slen:

Voordelen:

 • Zit heel stevig, waardoor je lange stukken kunt lopen zonder last te krijgen van je rug.
 • knopen gaat vrij simpel, je krijgt er een duidelijke uitleg bij en ook op internet kun je die gebruiksaanwijzing makkelijk vinden.
 • Je kunt de baby op de rug en op de buik dragen. Wat vooral handig is als je baby een huil dagje heeft en graag bij je wil zijn en je toch wat huishouden wilt doen.
 • Je kunt makkelijk voeden terwijl de baby in de draag doek zit
 • kan vanaf de geboorte gebruikt worden

Nadelen:

 • In de zomer vind ik hem persoonlijk wat te warm om de kleine onder twee lagen stof dicht tegen je aan zit.
 • Het is een heel gedoe om de baby uit de draagdoek te halen en als je eenmaal buiten bent en je wilt de baby uit de draagdoek halen dan moet je de draagzak de hele tijd aanhouden.

Draagzak:
Voordelen:

 • Makkelijk aan en uit te trekken.
 • Wat minder warm dan de tricot slen of draagdoek om dat de baby minder dicht tegen je aan zit.

Nadeel:

 • De baby hangt er echt een baby bij met die bungelende armpjes en beentjes. Het lijkt me minder comfortabel.
 • Ook krijg ik wat last van mijn rug als ik lange stukken loop met de draagzak.
 • Kan pas na 6 weken geloof ik gebruikt worden.

Korte draagdoek/kanga/kitenge
Voordeel:

 • kan vanaf de geboorte gebruikt worden.
 • Als je eenmaal weet hoe je de omsl*gdoek omknoopt is het zo gedaan.
 • Kan op veel manieren gedragen worden.

Nadeel:

 • Je moet goed weten hoe je hem omknoopt en er zijn veel verschillende manieren. Als je de westerse methodes gebruikt (zoals de voorbeelden in zo'n boekje die ik bij het consultatiebureau kreeg) dan belast je maar een schouder. Maar als je hem omknoopt zoals ze in Ghana doen en andere afrikaanse landen (om de torso) dan is het weer heel voordelig omdat je geen band om je schouders hebt. De doek zit dan echt alleen om je borsten en buik heen.

Ik zelf vind de tricot slen heel fijn voor als ik naar de winkel ga. De gangpaden zijn te klein voor een duo wagen en dan is een buggy/draagzak combinatie ideaal. De korte draagdoek heb ik met mijn tweede eigenlijk nog niet zo gebruikt omdat ik wacht tot ze wat groter is. Bij mijn eerste kindje heb ik hem vooral gebruikt voor binnen tijdens het schoonmaken. Omdat hij zo snel om te knopen is (veel sneller dan de tricot slen of draagzak), en ook lekker zit. Ik gebruik hem niet voor buiten omdat ik dan de enige ben die zo'n Afrikaanse doek om heeft en dan zou ik me een beetje ongemakkelijk voelen.
De draagzak heb ik nu misschien 1 of 2 keer gebruikt maar ik baal wel als ik hem eenmaal heb gebruikt omdat mijn dochter dan plotseling zo veel zwaarder vind aanvoelen dan met een draagdoek. Ook vind ik het jammer dat ze zo veel minder ziet dan wanneer ze in de tricot slen zit. Dan kan ze de hele wereld zien terwijl ze ondertussen heel dicht tegen mij aan zit.

Sterkte met het nemen van je beslissing.

Groeten, Yiskah

Gretha
afbeelding van Gretha
11 aug 2010 - 23:52

ik heb ook een draagdoek, gebruik m eerlijk gezegd weinig, maar op zich is t zeker handig!!
wel ben i al tijden op zoeknaar de knoop/draagtechniek voor t dragen op de heup....? iemand enig idee waar je dat kan vinden? ik zie overal wel dat de basisknoop ook is voor heupdragen, maar verder niets... ??

Lilypie First Birthday tickers

Eddie82
afbeelding van Eddie82
11 aug 2010 - 23:19

Hallo Flo,


Ik gebruik voor mijn zoontje van 11 weken vanaf de geboorte een draagdoek en ik ben er dus erg blij mee. Ik weet uit m'n hoofd niet meer wat het merk is. Het merkje staat wel op de voorkant zodat je weet wat het midden is, het zijn best grote lappen dus zorg dat er iets op staat dat het midden aangeeft zonder dat je dat moet uitzoeken. De voordelen die ik er van heb ervaren zijn dat het inderdaad erg knus is, nadat je baby uit je buik is is het extra lekker om 'm als bolletje lekker tegen je aan te dragen. Voor je kindje is het ook lekker om zo dicht bij je te zijn (het maakte voor ons de huil/regeldagen wat gemakkelijker).
Je kan ze direct na de geboorte gebruiken omdat je kindje z'n beentjes niet door gaten hoeft te steken.
Je kan 'm op verschllende manieren knopen zodat je er lang plezier van hebt (je kan een ouder kind ook op je rug dragen of op je heup).
En voor mij het belangrijkste voordeel is dat de draaglast goed over je schouders en rug verdeelt wordt. Ik heb een slechte rug en oude schouderblessure en ik kan mijn zoon nu 6,5kg lang dragen.

Nadelen zijn; het knopen duurt langer dan bijv. een baby bjorn of lodger omhangen, je wordt wel vlug wat sneller.
En omdat het een nogal lange doek is sleept 'ie bij 't knopen over de vloer of buiten over de grond, hij wordt dus vies. Wel handig is dat ze gewoon gewassen kunnen worden dus ook dat probleem is te overzien.
Het vervelendste nadeel is dat je goed moet opletten hoe je kind in de doek zit, zeker als hij gehurkt zit moet je goed opletten dat zijn voetjes goed liggen anders wordt het snel vervelend voor je kind.

Ik heb zelf ervaren dat je het knopen snel door hebt, het is vooral lastig om de banden niet te draaien. Tip: je moet behoorlijk strak knopen zodat 'ie lekker zit.


Ik ben behoorlijk enthousiast, we hebben ook een draagdoek alla Lodger geprobeert en zo'n buikdrager, maar de draagdoek stak er voor mij echt met kop en schouders boven uit.


geniet nog van je zwangerschap