Bi-racial families

24 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 14:32
Bi-racial families

Bobbetje40463.5078125

Tor
afbeelding van Tor
21 sep 2010 - 10:30

Bobbetje, jazeker spreken ze ook Deens. Of ik zeg nu wel ze, maar de jongste van 8 maanden telt dan nog niet echt he. Mijn zoontje wordt in december 3 en spreekt echt twee talen. Een voorkeur voor Deens. Wij spreken allebei onze eigen taal met hem, maar buitenshuis hoort hij natuurlijk alleen Deens, dus de uitdaging ligt hem meer in het Nederlands.

Iemand adviseerde dat mijn man ook NL met hem moet gaan spreken, maar anderen zeggen weer dat je je eigen taal met je kind moet spreken. Dus dat doen we vooralsnog.

Ik merk wel dat hij tegen zijn kleine zusje Deens begint te spreken, al probeer ik dat nog om te buigen....

DELETED_Esther1...
afbeelding van DELETED_Esther1111_anonymized
20 sep 2010 - 16:24

Je zegt beiden kunnen niet streng zijn.
Ik denk dat je vanzelf je partner gaat compenseren. Wanneer je partner erg streng is, ga jij misschien iets zachter reageren, en andersom. Ik denk dat we hier op verschillende vlakken afwisselend streng en soepel zullen zijn. Of even streng, dat kan ook:)

Hier was de kleine ook het eerste achterkleinkind (van de indische kant) en het zoveelste van de blanke kant. En het eerste kleinkind van de surinaamse kant. Dus er wordt veel meegeleefd maar niemand dringt zich op. De oma's en opa's houden hun tips tot nu toe voor zich. Ze is nu ook nog maar klein (10 mnd), maar ik denk ook dat ze het wel redelijk eens zijn met hoe wij het doen en dat ze het verder wel aan ons laten. Mijn man en ik zijn allebei wel soort van streng opgevoed, en ik mag eigenlijk hopen dat we veel van onze ouders overnemen want ik vind dat ze het goed gedaan hebben hahaha.

Mijn dochtertje heeft dus 3 'soorten bloed' in zich, maar ik denk wel dat ze er een eigen ik van kan maken. Ben zelf ook met 2 culturen opgegroeid, heb me nooit helemaal nederlands gevoeld. Dat merkte ik helemaal toen ik voor het eerst in Azië kwam en iedereen meer op mij leek! Toen viel het echt op z'n plaats. Maar voor mezelf heb ik beide culturen wel goed kunnen plaatsen in mijn leven. Ik denk dat in de opvoeding aan beide culturen evenveel aandacht moet worden besteed zodat je kind een stevige identiteit krijgt.

Groetjes!

Esther111140441.6014351852

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
17 sep 2010 - 17:50

Bobbetje40463.5105555556

Annelies-P
afbeelding van Anoniem
17 sep 2010 - 17:41

Hoihoi,


Terug van weggeweest..was zo ontzettend moe, maar heb nu eindelijk weer even tijd gevonden om te reageren.


Nieuwkomers welkom!


Wij hebben trouwens Kristijan vanaf het begin 2-talig opgevoed. Ik dus NL en mijn man Kroatisch. Lastig is nu wel dat hij ook kroatisch tegen mijn ouders praat soms..haha..die snappen er dan niks van..hahaha..maar gelukkig weet hij de woordjes wel in allebei de talen maar heeft ie gewoon een voorkeur voor 1 van de 2...Wij praten dus onze moedertaal tegen hem, vanaf het begin, altijd zo gedaan, wel lastig voor mijn man, want die wil ook sneller nl praten..


hihi wel grappig te lezen dat bij jullie de mannen strenger zijn dan jullie zelf..bij ons is het juist net andersom..ik ben juist strenger dan mijn man hahaha Hij is dan ook veel vrijer opgevoed dan ik, dus dat zal er wel mee te maken hebben. Ach we hebben onze weg er wel in gevonden en het leert mij ook wel om soms wat minder streng en er bovenop te zitten..


Groetjes!

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
13 sep 2010 - 16:53

Bobbetje40463.5103125

eeja
afbeelding van eeja
13 sep 2010 - 16:47

hey bobbetje,

nou, genoeg mensen die hetzelfde met je delen hihih

enne..1e kleinkind..tja dat hadden wij ook. en net zoals je al eerder als tip kreeg: maak wel duidelijke afspraken, maar laat het ook gewoon een beetje gaan. als je overal op in gaat, gaat dat heel veel frustraties opleveren.

het is ook wel goed dat een kind leert dat het er bij oma anders aan toe gaat dan thuis bij papa en mama.

mijn ouders passen altijds op mijn kids, en zijn ook een stuk toegevelijker dan dat wij zouden willen. ik laat t maar zo ( ze zijn met zoveel plezier bij hun! en ik ben blij dat ze het willen doen) en mijn man kan zich er zoww aan ergeren, en die zegt er ook altijd wat van.. tja..werkt niet altijd prettig..

ach en weet je, als ze oppassen..geef je het eigenlijk ook uit handen, en is het ook wel normaal dat ze sommige dingen anders doen dan dat je zelf zou doen. ( wel zijn er hier een paar duidelijke regels en afspraken, en de rest vullen ze op hun eigen manier in.)

zelfs thuis merken wij hier de verschillen in. mijn man is veel weg van huis,en als hij thuis is..pakt hij sommige dingen heel anders aan dan dat ' voornamelijk nu de oudste' gewend is. en dat levert onder ons ook wel frustraties op... hij is veel consequenter/strenger dan ik.

maar ook die dingen kom je pas gaandeweg achter..iemand kan van te voren wel zeggen dat ie heel consequent wil zijn, en als het kindje er eenmaal is..zijn ze juist veel toegevelijker dan dat ze van te voren vertelden. het is voor iedereen een leerproces

grtzz


Bobbetje
afbeelding van Anoniem
13 sep 2010 - 15:22

Bobbetje40463.5100578704

Tor
afbeelding van Tor
13 sep 2010 - 15:15

Hoi!

Leuk topic!

Ik ben Nederlandse en mijn man is Deen. Dus gemixt wel, maar echt grote cultuurverschillen hebben we niet hoor. We hebben er wel een leuke mix van gemaakt. We wonen in Denemarken, we spreken samen Nederlands. De kinderen slapen overdag buiten, ze eten zowel roggebrood (=normaal brood hier) als gewoon het brood dat wij Nederlanders normaal vinden, ze eten leverpastei met remoulade op hun brood, maar ook hagelslag, en ze spreken twee talen. Okee, de jongste is 8 maanden, maar die leert ze nog :o)

Sinterklaas vieren we ook, en Kerst vieren we op zijn Nederlands als we in Nederland zijn, en op zijn Deens als we hier zijn (dansen op de Kerstboom, flæskesteg eten -varkensvlees en cadeautjes op Kerstavond).

Gewoon het beste van allebei!

Gelukkig niet echt verschillen in manieren van opvoeden, behalve dat de Deense mentaliteit niet helemaal de mijne is op gebied van kinderopvang. Vrouwen en mannen werken hier fulltime, kindjes gaan na het zwangerschapsverlof van een jaar dus al fulltime het 'instituutsleven' in, van gastouder via speelzaal naar school dus.

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
13 sep 2010 - 15:12

Bobbetje40463.5098263889

DELETED_Esther1...
afbeelding van DELETED_Esther1111_anonymized
12 sep 2010 - 19:48

Hallo! Leuk topic.
Kom zelf uit gemixt gezin, en nu heb ik ook een gemixt gezin. Surinaams, Indisch en Nederlands. We denken wel over bijna alles hetzelfde, maar dat is denk ik ook omdat we ondanks dat we een andere culturele achtergrond hebben, we wel dezelfde religieuze achtergrond delen.

Onze dochter is een echt mengelmoesje met van alles wat:)

Groetjes!

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
9 sep 2010 - 15:12

Bobbetje40463.509537037

sas76
afbeelding van sas76
8 sep 2010 - 23:09

Hoi Bobbetje,


Fijn, dat je moeder een beetje afstand bewaart (grappig hoe ze dat uitdrukt: alleen met jou getrouwd en niet met jou en haar!). Wij zijn expres aan de andere kant van de stad gaan wonen. Een groot deel van mijn schoonfamilie woont vlak bij elkaar en loopt te pas en te onpas bij elkaar binnen. Dat wil ik dus echt niet. Toen Yanou er net was, stonden ze nog wel eens onverwacht aan de deur, maar nu doen ze dat haast nooit meer. Mijn eigen ouders ook niet trouwens, dus misschien ligt het wel aan mijn gastvrijheid. Nee hoor, iedereen is hier van harte welkom!


Wel spannend, zwanger van je eerste kindje. Ben je ook zo benieuwd hoe hij/zij eruit ziet? Ik vond het zo spannend om te weten welke kenmerken van mij of van mijn man het kindje zou hebben. En vooral: hoe zit het met het kleurtje? Want als je samen duo-penotti bent (echt, mijn man is behoorlijk donker voor een Javaan, ik ben zo wit als sneeuw), is dat wel even spannend.


Groetjes Saskia
Bobbetje
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 22:54

Bobbetje40463.5092939815

sas76
afbeelding van sas76
8 sep 2010 - 21:58

Hoihoi,


Leuk, dit topic, ik kom ook mee doen. Ik ben zelf Nederlandse, ook oer-Hollands opgevoed, mijn man is Javaans-Surinamer (dat Javaans moet ik erbij zeggen van hem!). Hij is in Nederland geboren, volgens zijn moeder ook als Nederlander opgevoed, maar daar ben ik het niet altijd mee eens.


Mijn kinderen zijn tot nu toe ook de enige kleinkinderen (mijn schoonbroertje is 7 jaar jonger dan mijn man, dus ik denk dat ze ook nog wel even de enige 2 zullen blijven). En dat hebben we wel geweten. Wat ik in het begin als vervelend heb ervaren, was dat de babies bij de allereerste kik al opgepakt werden. Ik dacht dat dat meer het "oma-gevoel" van mijn schoonmoeder was, maar de tantes van mijn man zijn wat dat betreft al net zo'n ramp. Begrijp me niet verkeerd, zijn moeders en tantes zijn allemaal lieve schatten en ik liet mijn kinderen echt niet lang huilen, maar het is daar blijkbaar normaal om een kind bij de eerste piep of kreun al op te pakken. Ik heb bij de oudste door complicaties lang in het ziekenhuis gelegen en bij elk bezoekuur was het hetzelfde liedje: oh, zijn oogjes gaan open, oppakken en knuffelen. ANdere mensen kregen niet eens een kans.


Als je je moeder of schoonmoeder ook op gaat laten passen, is het sowieso belangrijk om goede afspraken te maken. Dat heeft eigenlijk niks met cultuurverschil te maken, maar met het verschil in rol. Ik kan me ook voorstellend dat je, als je zo af en toe op bezoek gaat bij opa's en oma's, wat gemakkelijker kunt denken: "ach ja, laat maar even." Maar als opa en oma oppassen, spelen ze een grotere rol in de opvoeding en dan heb je goede afspraken wel nodig.


Mijn eigen moeder en mijn schoonmoeder passen allebei een dag op. We hebben met hen beiden afspraken gemaakt over hoe wij willen dat het gaat. En we vinden het heus niet erg als het eens een keer een beetje anders loopt, maar met mijn schoonmoeder hebben we daarover wel al wat confrontaties gehad. Ik merk gewoon dat het in de Surinaamse cultuur heel gewoon is om de hele dag aan de lopende band te eten, te snaaien (sorry Daantjuhhh en Bobbetje, maar het is vaak wel zo) en dus geeft ze de hele dag door eten aan de kinderen. En ook niet de meest gezonde dingen.


Nu ja, het moet geen klaagzang over mijn schoonmoeder gaat worden, da's wel heel erg off-topic. Het is gewoon heel verstandig om met je partner samen goed te praten over wat jullie willen met de opvoeding, zodat je over eventuele cultuurverschillen hebt nagedacht en bedacht hebt wat jullie manier is.


Groetjes Saskia

sas7640429.8337615741daantjuhhh
afbeelding van daantjuhhh
8 sep 2010 - 19:02

Juist ja

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 18:56

Bobbetje40463.5088773148

daantjuhhh
afbeelding van daantjuhhh
8 sep 2010 - 18:47

Drat.. drukte op de verkeerde button... opnieuw dan maar :


Hoi, Ik ben ook Surinaams van origine en mijn man is ook een blanke.
Ik ben hollands opgevoed, dus wat dat betreft geen cultuur verschil.
We zijn wel beide met een ander geloof groot geworden en wat Eeja ook zegt, er zit altijd verschil tussen 2 opvoeders.
Ook de tip om het 'commentaar' van je ouders/schoonouders te zien als suggestie is een goeie. Als het niet bij jullie past dan doe je het gewoon anders. Opa's en oma's gaan sowiezo anders met hun (achter)kleinkinderen om dan ze destijds met hun eigen kinderen deden.
Dus neem hun ervaring mee en maak er je eigen ding van.


Onze dochter is een blank halfbloedje trouwens, keimooi!!


Groetjes Danielle


Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie Pregnancy tickers

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 18:29

Bobbetje40463.508587963

Annelies-P
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 18:25

Oeioei..ja dat gaat leuk worden dan eerste (achter) kleinkind..ik zal je wel de tip geven om het soms maar te laten voor wat het is. Ik zat soms elke dag wel te zeuren dat dit niet goed was of dat. (ik zit nog met een taalbarriere, want spreek niet super goed kroatisch en mn schoonouders niet super goed nederlands) mn man ergerde zich daar natuurlijk weer aan want ik zat allen op zijn ouders te vitten...tja mn eigen moeder doet meestal hetzelfde als ik.


Ik probeer me niet meer te veel te ergeren en er de volgende dag rekening mee te houden dat ie meer gezond eet (gelukkig is ie er meestal maar 1x per week een hele dag)

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 17:57

Bobbetje40463.5081828704

Annelies-P
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 17:33

hoihoi


Ik ben zelf nederlands, maar mijn man komt uit Kroatië..en ja cultuurverschillen zijn er wel, maar gelukkig is dat niet zo een heel erg probleem. maar zoals eeja al zegt, ik denk dat het niet veel uit maakt of je een gemixt gezin of allebei uit hetzelfde land komt. Elke familie heeft wel zijn eigen gewoonten..


Zo wordt ons zoontje bij mijn schoonouders verschrikkelijk verwend met snoep en lekkernijen..geen zin in brood..eet je toch een yoghurtje..ach drie op een dag is toch niet veel ?!? en ga zo maar door. mijn man geeft dan meestal ook iets alternatiefs als hij niet eet. Bij mijn eigen ouders thuis dus niet..eet je niet dan niet..volgende keer beter en dat is dus ook zoals ik het doe..


Groetjes,Annelies

Bobbetje
afbeelding van Anoniem
8 sep 2010 - 17:09

Bobbetje40463.5079861111

eeja
afbeelding van eeja
8 sep 2010 - 16:35

ik ben zelf nederlands, en mijn man ook. maar ik kan me zo goed voorstellen dat wanneer er verschil in cultuur/afkomst is, dit voornamelijk in de opvoeding soms lastig kan zijn ( mij man en ik verschillen al heel erg hahah)

maar ik wou ff zeggen dat het super is dat je dit topic opent!

hoop dat er veel mensen reageren..

groetjes