Wachtlijsten scholen

3 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem
afbeelding van Anoniem
2 apr 2013 - 09:23
Wachtlijsten scholen

Onze dochtertje is inmiddels al weer 1,5 jaar. Dus over 2,5 jaar moet ze naar school. Waar ik dacht daarover hoeven wij ons voorlopig nog niet druk te maken, had ik het dus mis. Het begon al met net voordat ze 1 jaar werd. We kregen toen van de gemeente een gids met alles basisscholen in Den Haag. Tja, want als je net zoals ik dacht, een school kiezen doen we wel als ze drie is, nou dan ben je dus echt te laat. Nee, ook hier hebben we te maken met wachtlijsten. Dus vandaar we toch verplicht zijn om nu al te bepalen waar onze kleine pas over 2,5 jaar naar school gaat. Geen makkelijke keuze blijkt. Want ik dacht easy, ze gaat gewoon naar dezelfde school waar ikzelf en mijn broers ook op hebben gezeten. Maar helaas deze vlieger gaat niet op. Deze school is wat haar geboortejaar betreft al helemaal vol. Dus we zullen nu heus opzoek moeten. Maar waar zoeken we op? Natuurlijk een school in de buurt en waar de aandacht voor het kind centraal staat. Waar ouderbetrokkenheid heerst en waar naschoolse opvang mogelijk is. Maar welk onderwijs concept zal (straks) voor onze kleine meid het beste zijn? Is dat montessorri (hetgeen ik zelf ook heb gevolgd, vandaar ik ook dacht stopt haar op mijn oude school) of is ze juist meer gebaat met klassikaal onderwijs? Daarbij hebben veel scholen ook een godsdienstig karakter, of moeten we juist kiezen voor een openbare school? Aangezien wij zelf niets met het geloof doen. Natuurlijk heb ik wel enige voorkeur, maar met al die wachtlijsten kan ik deze net zo goed overboord gooien en eigenlijk maar hopen dat er ergens plaats is. Ik las toevallig laatst een artikel in het Algemeen Dagblad over welke trukendozen ouders opendoen om zeker te zijn dat hun kind ook komt op de school van hun keuze. Als je echt zekerheid wilt, dan zou je kind eigenlijk al voor de geboorte moeten aanmelden. Dan is er wel kansje dat je één van de eerste bent. Maar ga dus niet zoals ik er vanuit dat je hierover pas eens hoeft na te denken als ze 3 jaar is. Met 1,5 jaar ben je al aan de late kant, blijkt nu. Wanneer mag een kind op zwemles? Want ook hiervoor zijn wachtlijsten heb ik gehoord. Ik ga me daarin nu ook maar snel verdiepen, want anders is ze dadelijk 20 en kan ze nog steeds niet zwemmen.

Groeten,

De papa die dacht slim te zijn.

http://vabraakhekke.bloggertje.nl/note/42779/wachtlijsten.html

 

 

chantalvanb
afbeelding van chantalvanb
2 apr 2013 - 19:17

Hier in Heemskerk heb ik geen problemen met wachtlijsten gehad. Simpelweg omdat de school er niet meer werkt! Hier kwamen er voor dit schooljaar ook meer aanmeldingen dan verwacht, maar er is geen kind geweigerd. Ze hebben gewoon de kleuterklas gesplitst. Dus nu weer twee fijne groepen van 15 tot 20 kinderen. Laatst hoorde ik op de radio van een situatie (ik dacht Rotterdam), waar ouders hun kinderen bij geboorte alvast aanmelden voor 3 of 4 scholen, zodat er maar een plekje voor ze is. Met als gevolg, dat er spookwachtlijsten ontstaan, met kinderen erop die nooit naar die school zullen gaan. Nu wil men daar de regels veranderen, dat je pas met 3 jaar kan gaan opgeven. Dus misschien is in jouw omgeving hetzelfde gaande. Het kan niet zo zijn dat er tekort plaatsen op school zijn, want een kind móet naar school. Alleen daarom mag er in principe niet geweigerd worden volgens mij. Maar die regels zijn misschien verschillend per regio of stad. Vraag eens door bij de school van jouw keuze, of ze er zeker van zijn dat alle kinderen op die lijst ook daadwerkelijk daar op school komen.

Gabriella21
afbeelding van Gabriella21
2 apr 2013 - 09:47

Hoi,

 

ook hier in Tilburg hadden ze het over wachtlijsten. echter heb ik me hier de eerste jaren niet mee bezig gehouden. ik had zoiets van we zien het wel. ook omdat we nog ergens anders woonden en we het vermoeden hadden om wel binnen 4jaar weg te zijn dan schrijf ik mijn kleine man in voor een school waar hij straks toch niet meer heen kan omdat ik aan de andere kant van Tilburg woon. ondertussen zijn we verhuisd en heb ik hem net (toen hij 3,5 was) opgegeven op een school. de directeur vond het nog optijd zat!

want ik zij ook tegen hem dat iedereen het er over heeft over die wachtlijsten etc maar hij vond dit nogal onzin. ten eerste zijn de scholen verplicht om kinderen te accepteren en zoals ik weet hier in Tilburg is de school die het dichts bij jou huis ligt verplicht om het kind op school te accepteren (om het zo maar even te zeggen). 

ook met zwemmen maak ik me hier niet zo druk om, hier hebben ze ook wel wachtlijsten daarvoor. maar gemiddeld een half jaar. dit is te overzien. ik ben ook van mening dat zodra een kind 4 word niet meteen naar school én zwemles moet aangezien er dan al zoveel op ze af komt. ik wacht dus nog lekker een halfjaartje met mijn kleine man voor ik hem werkelijk op zwemles zet. 

ik weet natuurlijk niet hoe dit in andere steden en dorpen zit. aangezien Tilburg wel meerdere zwembaden heeft etc. dit is niet overal, dus misschien dat daar de tijden wel langer zijn. 

 

ik zou dus zeker zeggen bekijk dit per stad/ plaats waar je woont en ga er dus niet vanuit dat anderen meteen gelijk hebben, betreft de wachtlijsten.

 

Groetjes