Mijn vriendin en ik groeien uit elkaar door verschil in opvoedingsstijl

MEDEDELING: WIJ is gestopt met het Forum op WIJ.nl. Per 1 april kun je hier niet meer terecht om in contact te komen met andere zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen. Dit is wel mogelijk bij WIJ op Facebook en Instagram. Zien we je daar?

1 bericht / 0 nieuw
Essie1983
afbeelding van Essie1983
23 jan 2022 - 07:49
Mijn vriendin en ik groeien uit elkaar door verschil in opvoedingsstijl

Al 5 jaar heb ik een vriendin waar ik lief en leed mee deel. We hebben elkaar leren kennen tijdens onze zwangerschap. Onze kinderen zijn met elkaar opgegroeid. Zij heeft 2 meiden van 5 en 2,5. En ik heb een zoon van 5. We wonen op fietsafstand van elkaar en zijn dan ook regelmatig bij elkaar over de vloer.

Nu is het zo dat we laatst een akkefietje hadden omdat onze kinderen wat onenigheid hadden en wij allebei dit anders oplosten met onze kinderen. Dit is uiteindelijk compleet geëscaleerd tussen ons en ik ben gegaan. Ik heb echt nog nooit zoiets met haar meegemaakt. En ik was er ook behoorlijk door van slag.

Toch besefte ik mij hierdoor dat het eigenlijk niet perse om dit akkefietje ging, maar dat er eigenlijk al veel langer dingen speelden waar ik mij gruwelijk aan erger. Maar nooit heb uitgesproken, omdat ik gewoon respect voor iemand wil hebben. Maar ik ben erachter gekomen dat het hem in zit dat wij allebei een totaal verschillende opvoedingsstijl hebben, (mede omdat we totaal verschillende kinderen hebben, die iets anders nodig hebben) en dat we hierdoor elkaar steeds meer lijken verliezen omdat de verschillen zo groot zijn.

Ik ben bijvoorbeeld het type dat als mijn kind bij wijze van een witte broek aan heeft en daarmee in de modder gaat spelen dat ik dat prima vind. Zij is het type van dat er niet op de bank gegeten mag worden want kruimels. Bij ons wordt er regelmatig soort apenkooi gespeeld, op de bank gesprongen en overal ligt speelgoed door elkaar. Zij begint echt meteen te flippen als er met verschillend soort speelgoed door elkaar wordt gespeeld. Ik merk dat ik al haar huisregeltjes ontiegelijk verstikkend vind. Het voelt alsof je met een grote knuppel in een piep klein porseleinen kastje zit en je mag absoluut niks aanraken.

En natuurlijk heeft ieder zijn eigen huisregels. En daar probeer ik echt wel respect voor te hebben. Het is niet dat wij thuis helemaal geen regels hanteren. We zijn echt geen hippie huis waarin alles maar zomaar mag. Maar ken je nog die film van the sound of music? Hoe die vader als een soort militair zijn 7 kinderen opvoedt? Met zo’n fluitje Zo voelt het voor mij daar. Als een soort controle staat. En ik moet al die regeltjes en subregeltjes daar maar uit mijn hoofd kennen. Lekker ordelijk en zonder chaos, een top systeem, maar dus geen warmte, geen vrijheid Ik krijg het daar echt stik benauwd van!

Het voelt alsof ik en mijn kind niet meer onszelf kunnen zijn. Haar kinderen zijn echt super rustig. Mijn kind is vaak een wervelwind. Onze kinderen hebben allebei een totaal andere manier van spelen. En andere dingen nodig in hun ontwikkeling. En het lijkt er steeds meer op dat we elkaar hierin niet meer begrijpen.

Eerst had ik het nog niet zo in de gaten dat het steeds meer van die irritatie factortjes zijn die ik heb weggestopt. Maar merk dat het steeds erger en groter wordt. Ik heb dit uiteindelijk ook eerlijk aan haar verteld. Dat ik me gewoon niet meer fijn voel in haar eigen huis omdat haar opvoedingsstijl en al die regeltjes van haar niet bij mijn type kind past. Dit vond ik heel erg vervelend, want ik wil haar helemaal niet afvallen. Maar merk ook de gedachte dat als ik niet meer bij haar thuis hoef te komen met mijn zoon dat ik daar een opgelucht gevoel van krijg. Omdat ik dan het gevoel heb dat ik weer kan ademen.

Vervolgens voel ik mij daar dan weer verdrietig over, omdat ze echt een goede vriendin van me is, we al 5 jaar zo ontiegelijk betrokken bij elkaar zijn, maar ik nu het gevoel krijg haar te verliezen. Ik zit elke keer maar te denken van hoe kun je nou na al die jaren toch zo uit elkaar groeien?

Herkenbaar voor iemand? Wat heb je hier toen mee gedaan?