Juf adviseert coach

4 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem
afbeelding van Anoniem
15 dec 2016 - 17:05
Juf adviseert coach

Wij hebben een lieve zoon van 4,5 jaar die af en toe serieus niet luistert. Dat is normaal voor een kleuter, maar bij onze zoon gaat het verder. Geef je hem een opdracht (doe je schoenen aan, we gaan naar oma), dan moet hij eerst altijd eerst nog wat doen. Zeg je voor de 3e keer dat hij nu echt zijn schoenen aan moet doen omdat hij anders niet mee kan naar oma (wat hij echt heel leuk vindt), dan nog loopt hij geen stap harder.

Soms denken we dat het even duurt voor zijn hersentjes onze woorden hebben begrepen, voor de boodschap binnenkomt zeg maar.

Er gebeurt een hoop in het jonge leventje van onze zoon. Opa werd ziek en ging dood, hij heeft een zusje gekregen, en natuurlijk is er Sint Maarten en Sinterklaas gevierd, en wordt hij binnenkort 5. Het is een gevoelige jongen die heel lief, zorgzaam en opmerkzaam is (deur voor je openhouden als je eraan komt, zusje kusjes geven, broertje leren praten), maar af en toe is hij 'de clown', en dring je met geen mogelijkheid tot hem door. Schreeuwen helpt niet, een tik op de vingers niet, time out niet... Hij blijft het gedrag herhalen totdat je Echt Heel Boos wordt, en dan is het huilen, janken, brullen geblazen. Hij lijkt met zichzelf in de knoop te zitten op zo'n moment. 

Vandaag belde juf. Onze zoon heeft 2 klassenassistenten bespuugd, buitenspeelgoed over het hek gegooid en ook in de klas met dingen gegooid en pepermuntjes van de juf gepikt. Niet stiekem, maar gewoon in het zicht. Dat doet hij thuis ook. Het gaat dus echt om de aandacht; niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. 

Op de vraag wat we hier zelf aan kunnen doen adviseerde juf contact op te nemen met de huisarts, misschien kunnen we advies krijgen van een gezinscoach. Ik vind dit verschikkelijk! We doen ons best hem zijn aandacht te geven en zijn consequent. We vertellen hem dat we van hem houden en belonen goed gedrag. En dan zegt juf dat ze nog nooit een kind zulk extreem gedrag heeft zien vertonen als onze zoon... Dat is echt een klap in mijn gezicht!

De afspraak bij de huisarts is gemaakt. Ik weet  niet zo goed of we voor hem heengaan, of voor onszelf. Soms denk ik dat er 'iets is' met hem: boodschappen komen laat binnen, hij maakt bewust geen oogcontact als je daarom vraagt, heeft een lichte spraakachterstand maar niet zo erg (meer, hij heeft 1,5 jaar logopedie achter de rug) dat het hem frustreert, hij is s nachts nog niet zindelijk... Wie herkent dit? Het is geen autisme, want hij maakt prima contact. Het is ook geen hatelijk jongetje, hij is superlief maar als hij zo'n bui heeft maakt hij wel expres dingen stuk.

Ik hoef hem niet per se een stempel te geven, wel zou ik het fijn vinden te weten of er iets is, zodat wij misschien anders met hem om kunnen gaan... op een manier die bij hem past, en die werkt. 

 

Donut
afbeelding van Anoniem
11 aug 2018 - 11:06

Bedankt voor jullie reacties. We zij inmiddels een flinke poos verder en hebben ons verdiept in het medicijn dat onze zoon gebruikte tegen zijn epileptische schokken: Depakine. Kort voor de periode dat hij zijn 'clownsbuien' kreeg (waarbij je niet tot hem doordrong, je bericht gewoon niet binnenkwam), hebben wij de dosering van het medicijn op doktersadvies moeten verhogen omdat zijn schokjes terugkwamen.

Wij hebben het opgezocht en op forums soortgelijke beschrijvingen van gedragsveranderingen bij kinderen gevonden. Ouders die meldden dat hun kind ineens niet meer stil kon zitten in de kring, of telkens rare gelduidjes ging maken. Dat was precies als bij onze zoon!

Zoals juf zei: het is geen onwil, dit gedrag, maar onmacht. 

Gelukkig mocht onze zoon een paar maanden erna het medicijngebruik afbouwen, en zijn de schokjes *even afkloppen* tot nu toe niet terugekomen. Langzaamaan verdwenen ook die buien. Hij is nu gewoon weer zichzelf: lief, druk, aanwezig, maar uitstekend te corrigeren als hij te ver gaat. We hebben echt onze Simon terug!heart

De ene arts erkende dit probleem met Depakine wel, de andere vond dat we niet alles moesten geloven wat we online lazen. Maar ik vond het toeval te groot dat andere ouders waarvan kinderen hetzelfde medicijn gebruikten dezelfde vreemde gedragsverandering opmerkten en weet bijna 100% zeker dat de Depakine, al dan niet in combinatie met de heftige emotinele gebeurtenissen op dat moment, de aanleiding voor zijn vreemde gedrag was. 

Bedant voor jullie lieve reacties!

Toverkracht
afbeelding van Toverkracht
13 mrt 2017 - 20:18

Hallo Donut,
Ik las zojuist je berichtje op dit forum. En ik kan me heel goed voorstellen dat je schrikt van de opmerking van de juf. Ik heb geen idee of je je inmiddels verdiept hebt wat een coach kan doen of dat je misschien al bij een coach bent geweest. Op dit moment volg ik de opleiding tot integratieve kindertherapeut aan de Academie voor Psychotherapie te Amsterdam. Bij Integratieve Kindertherapie vindt er eerst een intakegesprek met ouders plaats. Hierin kun je bespreken waar jullie zoontje tegen aan loopt. Vervolgens vinden er een aantal speelsessies met jullie zoontje plaats. Tijdens spel laat een kind precies zien waar hij 'last' van heeft en hoe hij het zou willen. Deze therapie is heel laagdrempelig en kortdurend. Daarnaast ervaren kinderen het niet als therapie.
Wat ik lees is dat je zoontje af en toe intens boos kan worden en dat dan afreageert door dingen stuk te maken. Tijdens de speelsessies wordt er gekeken wat er achter die boosheid zit; boosheid is een manier om ergens mee om te gaan, daar zit altijd nog iets achter.
Mocht je nog meer vragen hebben, laat het mij dan weten!
Heel veel succes in ieder geval!

Hennetje1988
afbeelding van Hennetje1988
15 dec 2016 - 22:16

Ik kan je niet helpen maar wil je wel graag laten weten dat ik het knap vind dat je dingen erkend en er naar handelt. Veel sterkte en ik ben benieuwd wat de huisarts adviseert. Knuff