Trombose in de buik

7 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Manouk1983
afbeelding van Manouk1983
15 jun 2012 - 14:50
Trombose in de buik

Hoi,

Ik heb na mijn 2e bevalling een trombose in mijn buik ontwikkeld. Ik heb een manuele placentaverwijdering gehad en een week lang hele erge buikpijn. Na onderzoek bleek er een grote bloedprop te zitten in mijn ader van de nier naar de eierstok. Nu ben ik onder controle van de trombosedienst en loop ik ziekenhuis in en uit voor onderzoek naar bloedstollingsziekten. Er zitten in de familie geen rare erfelijke ziekten die hiermee verband kunnen houden. Wel gewrichtsklachten, die ik sinds mijn vorige bevalling heb, Het gaat hier om SLE; Systemische lupus erythematodes. Zijn er mensen die hier bekend mee zijn?

Manouk1983
afbeelding van Manouk1983
1 nov 2012 - 12:22

Ik mocht na 3 maanden stoppen met de medicatie. Ik had trouwens fenprocoumon. Ik heb nu geen last meer.

Raf2012
afbeelding van Raf2012
31 okt 2012 - 18:03

Ha Manouk,

Ik ben bij de internist geweest en ook bij mij komt het naar alle waarschijnlijkheid door de zwangerschap. Ze kunnen voor nu in ieder geval niets anders afwijkende vinden. Ik mag gelukkig van het spuiten over stappen op tabletten en vrijdag komt de trombosedienst voor het eerst. In principe is het inderdaad wat jij ook al zegt; nu je eenmaal trombose hebt gehad is het risico groter dan ieder ander om het nogmaals te krijgen in situaties die de kans vergroten zoals nog een zwangerschap of lange vliegreizen. Maar het wil inderdaad niet zeggen dat je het daadwerkelijk krijgt. 

Ik moet een half jaar tabletten slikken en in maart 2013 terug naar de internist in de hoop dat het dan klaar is. 

Hoe lang is het bij jou eigenlijk geleden? Heb je er eigenlijk nog last van?

Manouk1983
afbeelding van Manouk1983
29 okt 2012 - 20:03

Ja, ze hebben allerlei bloedonderzoeken gedaan om uit te sluiten of het andere stollingsziekten zouden zijn. Die waren allemaal negatief. Het is niet te achterhalen waardoor het is ontstaan, maar waarschijnlijk door de manuele placentaverwijdering. Hierdoor is er zoveel bloed in een keer door het lichaam afgevoerd incl stolsels (dit schijnt normaal te zijn na een bevalling) maar heb ik de pech gehad dat er zo'n stolsel is aagekoekt in die adervan  mijn nier naar mijn eierstok.

Het is sowieso wel zo dat je als zwangere een veel hogere kans hebt om stolsels te ontwikkelen en dus een trombose te krijgen dan iemand die niet zwanger is. Als er in je familie geen erfelijke factor is, heb je eigenlijk al weinig kans het weer te krijgen.

Als ik nu trouwens nog een keer zwanger raak, moet ik wel direct bloedverdunners spuiten uit voorzorg. Ik zal niet meer gewoon naar de verloskundige mogen. De kans dat ik nu weer een trombose krijg is wel 20% hoger. Maar het hoeft natuurlijk niet.

Ik moet daarom ook bij elke pijn die ik niet vertrouw naar de huisarts. Hoe lullig het dan ook is als het gewoon een spierpijn oid is. Voelde me de vorige keer knap stom toen er niets uit de onderzoeken kwam en het 'tussen mijn oren' zou zitten...

Raf2012
afbeelding van Raf2012
29 okt 2012 - 19:07

Wat fijn dat je zo snel reageert. Gelukkig dat het bij jou helemaal over is. Ik heb er emotioneel ook behoorlijk wat last van gehad en ben nu ook nog wel angstig voor eventuele gevolgen voor de lange termijn. Zeker omdat ik nu nog niet weet of het trombosebeen door de zwangerschap komt of dat het in mij zit en nu naar buiten is gekomen. Als het dit laatste zou zijn dan heeft dat natuurlijk meer consequenties. Is de trombose bij jou dan ook door de zwangerschap ontstaan?

Manouk1983
afbeelding van Manouk1983
29 okt 2012 - 18:53

Ik kreeg na 3 maanden opnieuw een CT scan om te kijken of de trombose helemaal weg was. Ik heb deze 3 maanden niet hoeven spuiten gelukkig maar gebruikte fecprocoumon.(pilvorm van bloedverdunners) Op de CT was te zien dat ik 'schoon' was en vanaf dat moment mocht ik stoppen met de medicatie.

Ik heb daarna wel een mentale tegenslag gehad. Ik heb moeite gehad om het een plekje te geven. Ik heb de eerste 3 maanden in een enorme roes geleefd. Vooral omdat als ik zelf niet op mijn strepen had gestaan in het ziekenhuis om verder onderzocht te worden het veel erger had kunnen zijn. (longembolie)

Later heb ik weer last gekregen van mijn buik en ben ik weer helemaal onderzocht. Gelukkig kwam daar niets uit, behalve dat het waarschijnlijk tussen mijn oren zat dat ik pijn voelde omdat ik heel bang was het weer te krijgen. De kans daarop is eigenlijk nihil.

Raf2012
afbeelding van Raf2012
29 okt 2012 - 17:44

Hallo Manouk,

Zelf heb ik geen trombose in de buik gehad, maar met 38 weken een trombosebeen gekregen. Ik vroeg me af hoe het nu met je gaat en of ze er bij jou nog achter zijn gekomen waar de trombose vandaan is gekomen. Ik spuit nu bloedverdunners en moet binnenkort terug naar de internist. 

Groetjes