Anticonceptie na de bevalling

18 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Anoniem
afbeelding van Anoniem
2 aug 2010 - 19:44
Anticonceptie na de bevalling

Voor welke vorm van anticonceptie ga jij na de bevalling?
Waarom die?

Ik kan nog maar niet echt tot een besluit komen en de tijd dringt...
Ooit willen we nog een derde als het ons gegunt is.
Ontpillen duurde bij mij 6-8 maanden en tot zwanger worden een jaar.

Ik wil borstvoeding geven, maar weet dat het zwangerschap niet 100% uitsluit.

Eerst hadden we zoiets van kijken wat er gebeurd, een derde is welkom en dat mag ook best snel.
Maar deze zwangerschap is pittig en onze dochter is ook pittig aan het peuterpuberen..
Dus misschien nog even wachten...
Maar wie weet bedenken we ons na een half jaar ofzo als het reilen en zeilen toch heel lekker lijkt te lopen...

Eerst dacht ik aan een spiraaltje, maar ik las dat het innesteling van een reeds bevrucht vruchtje tegen gaat en voor mijn gevoel is dat dan een heel vroege abortus wat ik toch niet zo'n fijn idee vind...


Groetjes marieke

Anoniem1985
afbeelding van Anoniem1985
27 feb 2013 - 11:51

Ik ben Cerazette gaan gebruiken. Anticonceptiepil zonder hormen, je kan het veilig slikken tijdens borstvoeding. Een pil zonder stopweek, er komt dus geen eisprong/geen menstuatie. Eerst vond ik het heel vreemd toen de verloskundige mij dat vertelde, maar het kan zeker geen kwaad en heeft geen risico's.  Het is een pil die je elke dag rond hetzelfde tijdstip moet slikken, zonder stopweek, dus je krijgt geen eisprong.
Als je opnieuw zwanger wilt worden (in dat stadia zit ik nog niet) maar dan stop je met de pil en ben je eigenlijk meteen weer normaal vruchtbaar.

Zelf vond ik de keuze van soort anticonceptie ook best moeilijk. Las vanalles.

- Anticonceptie-ring/ Nuvaring : 
1x per maand inbrengen, 3 weken laten zitten, eruit halen (soort stopweek) en na een week weer inbrengen. Leek mij ideaal(i.v.m. vergeten), maar dit kon niet i.v.m. hormonen wat niet mocht tijdens borstvoeding.

- Prikpil:
Ook nog over nagedacht, 1x per maand een injectie bij de huisarts en klaar, veilig bij borstvoeding. Nadeel: als je hiermee stopt kan het lang duren voordat je weer zwanger kan worden.

- Spiraaltje:
Is voor 5 jaar?? Je moet ervoor naar de gynecoloog en wordt vaginaal ingebracht. Leek mij persoonlijk niet prettig, en daarnaast hoef ikzelf nog geen anticonceptie voor de komende 5 jaar. We hebben wel het idee een groter gezin te willen.

- (vrouwen)Condoom:
Vrouwencondoom lijkt me niks. Mannencondoom vind ik geen probleem, je moet er alleen wel rekening mee houden dat je hem wel omdoet voordat je gemeenschap heb uiteraard.

- Implanon:
Een hormoonstaafje dat met een naald onder je huid wordt gebracht, verder weet ik hier niet veel van

-Cerazette (anticonceptie-pil):
Deze gebruik ik. 1x per dag rond hetzelfde tijdstip een pil slikken en klaar. (zet telefoon-alarm voor de tijd, haha maar werkt wel)

Wij vrijen dus "dubbel-safe": Condoom + Cerazette
Men zegt wel dat een anticonceptie-pil zo goed als safe is, maar ik moet er nog niet aan denken dat er een "ongelukje" gebeurd en toch opeens zwanger blijkt te zijn. Daar is het nu nog te vroeg voor. Vandaar dubbele anticonceptie

MirandaK
afbeelding van MirandaK
24 feb 2013 - 17:12

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel de Mirena recentelijk heb laten plaatsen, maar ik ben geschrokken van de bijsluiter.

Mij is altijd verteld dat de Mirena in principe de eisprong verhindert, net als de pil. Daarnaast irriteert het ook de baarmoeder, waarmee ook een ongunstig milieu wordt gemaakt, maar dat zou triviaal zijn. Nu staat in de bijsluiter dus dat het bij SOMMIGE vrouwen de eisprong verhinderd en verder dus vooral een ongunstig klimaat maakt. Dat betekent dus dat eventuele bevruchte eitjes niet kunnen innestelen. En dat wil ik dus niet, voor mij is dat hetzelfde als een abortus. Dus nu heb ik afgesproken met mijn man dat we, ook al hebben we er een hekel aan, we toch een condoom gebruiken tot we eventuele meer rigoreuze maatregelen voor anticonceptie nemen.

Terwijl ik dit typ bedenk ik me dat ik met de Mirena nooit meer ongesteld werd (ik had hem ook na mijn eerste zwangerschap en voor de 2e), dus wellicht dat er inderdaad nooit een eisprong is geweest. Misschien dat ik eens een maand of twee van die ovulatietesten zou kunnen gebruiken om te kijken of daar iets uit komt, maar zo blij als ik ermee was, ben ik dus niet meer.

femkeismaria_an...
afbeelding van femkeismaria_anonymized
18 feb 2013 - 17:40

Ik heb (net als veel andere dames) gekozen voor het Mirena spiraaltje. Ik vind het echt ontzettend prettig (en mijn man ook wink). Ik heb hem nu tussen de 2 en 2,5 jaar. Ik heb BV gegeven tot mijn jongste 16 maanden was. Het heeft voor mijn gevoel geen invloed op de melkproductie gehad. Prettige bijkomstigheid is dat ik nu al 2 jaar niet meer ongesteld ben geweest. En ik had er altijd verschrikkelijk veel last van. Dus ik vind het heerlijk zo. Na een eventuele volgende zwangerschap laat ik denk ik weer een spiraaltje plaatsen. Al was het alleen maar om van die verschrikkelijke ongesteldheid af te zijn. Voor mijn man is het ook prettig, want we kunnen het nu altijd doen. Je hoeft niet meer om die vervelende ongesteldheid te denken. Het schijnt dat je ook snel weer zwanger kunt worden na het verwijderen. Dus dat was voor mij ook een plus omdat wij graag nog een 4e zouden willen als het ons gegeven is. Maar voorlopig nog even niet. Ik heb twee keer een spiraaltje gehad en het is allebei de keren door de zorgverzekeraar vergoed uit de aanvullende verzekering. Daar moet je idd wel even goed op letten, want het kost anders wel rond de 130 euro. Mijn eerste keuze was overigens in eerste instantie de Nuva-ring. Maar volgens mijn huisarts heeft die invloed op de BV en dat wilde ik niet. Dus vandaar dat ik destijds toch voor de Mirena heb gekozen. Achteraf ben ik er heel blij mee wink

dres-760500
afbeelding van dres-760500
18 feb 2013 - 14:12

when usually the time to have a  period after giving birth? and  what is the best contraceptives to avoid pregnancy?

Nicole Twins
afbeelding van Nicole Twins
28 okt 2012 - 08:25

Zijn er ook al mensen bekend met Essure. Dit is een permanente anticonceptie en volgens mijn verzekering valt dit onder de sterrilisatoren. Het lijkt me een hele mooie oplossing, maar heb nog niet een keer gehoord hoe het bevalt afgezien van de reclame folder bij de gynaecoloog. Plus de kosten worden slechts gedeeltelijk vergoed door onze verzekering. (Kost Eur 1750,-! en we krijgen slechts Eur 250,- vergoed). Graag jullie ervaringen.

Spintsje
afbeelding van Anoniem
29 jul 2011 - 23:17

Omdat ik borstvoeding gaf, wilde ik niet aan de pil. Uiteindelijk heb ik gekozen voor het Mirena-spiraaltje. De redenen voor de Mirena waren dus: kan in combinatie met borstvoeding, door de minimale hoeveelheid hormonen wordt het eitje in principe niet bevrucht, je kunt het niet per ongeluk vergeten zoals de pil.


Alleen dat spiraaltje mocht pas geplaatst worden nadat je weer ongesteld bent geworden tijdens je ongesteldheid. En natuurlijk werd ik pas na 6 maanden weer ongesteld. Vervolgens zou de huisarts het plaatsen, maar dat lukte haar niet. Toen werd ik doorverwezen naar een gynaecoloog, maar moest ik weer wachten tot mijn volgende ongesteldheid. Dus ik heb er lang op moeten wachten. En het stomme was natuurlijk dat ik tegen die tijd net gestopt was met het geven van borstvoeding. Dus tot die tijd is andere anticonceptie nodig, bijvoorbeeld in de vorm van condooms.


De eerste paar weken voelde ik het spiraaltje ook zitten, had behoorlijke menstruatiepijn en was ik heftig ongesteld. Maar ik vind het nu geweldig handig. Mijn ongesteldheid is nog niet op regel, maar dat was te verwachten. Voel er verder helemaal niks van en ook mijn man heeft er tijdens de seks geen last van.


Het spiraaltje is ook best wel duur. Kijk je zorgverzekering na of die het vergoedt. Mijn zorgverzekeraar vergoedt het wel in de aanvullende verzekering die ik heb, maar alleen eens in de 3 jaar. Dus hou daar rekening mee. Ook als je redelijk snel hierna voor een volgend kindje wilt gaan. Ik was in ieder geval meteen door mijn eigen risico heen.


Veel succes bij het maken van de keuze.

Femmmke
afbeelding van Femmmke
29 jul 2011 - 22:48

De planning is de pil..moet nog wel even een

afspraak maken bij de huisarts om hem weer aan

te vragen. Heb gelukkig absoluut geen

Ast gehad van ontpillen en aangezien het de manier

is om mijn ongesteldheid wat dragelijk en binnen de

perken te houden 7 dagen ipv de normale 11 (en

dan is de maand snel om kan ik je vertellen) ligt

voor mij die keus vast...

Lilypie Pregnancy tickers

froukje1989
afbeelding van froukje1989
26 jul 2011 - 17:25

ik ben 9 weken bevallen van een dochter. Na veel onderzoek naar anticonceptie kwam ik tot het oordeel een mirena te laten plaatsen. Dit leek mij zo makkelijk nooit meer denken aan condooms of zwangerschap. Helaas heb ik mijn spiraaltje nu 2 weken en mijn lichaam vind het helemaal niks, bloed verschrikkelijk, veel buikpijn en het spiraaltje is de hele dag voelbaar. Donderdag laat ik hem verwijderen en zal ik overgaan op de mini pil. Ik geef volledig borstvoeding en met de mirena is het helaas veel teruggelopen. Ik hoop dat het minipil niet het geval kan zijn.

Wat zijn jullie ervaringen met de mini pil?

froukje

zoe85
afbeelding van zoe85
29 sep 2010 - 01:37

Een paar weken na de bevalling heb ik de mirena laten plaatsen omdat ik door de pil heen zwanger was gewoorde ik slikte hem heel trouw. Maar helaas kwam deze er na een week weer uitzetten, toen overgegaan op de prikpil en een half jaar later blijk dat dit het niet is voor mij omdat ik waarschijnlijk tegen een bepaalde stof die erin zit niet tegen kan. Nu heb ik de keus of weer de pil met het risico zwanger te worden of weer de mirena met het risico dat hij er weer uit komt zetten. De andere dingen zijn geen optie voor mij omdat daar die stof ook in zit. Ik heb nu gekozen om toch weer de pil te nemen en raak ik weer zwanger dan heeft dit zo moeten zijn.miranda83
afbeelding van miranda83
21 sep 2010 - 15:07

Wij houden het voorlopig bij condooms. Hormonen slikken en borstvoeding vind ik geen goed plan. En een spiraaltje zie ik ook niet zitten, aangezien wij best snel een tweede willen.
Condooms zijn ook niet alles, maar voor even moet het maar, en daarvan weet ik zeker dat het geen invloed heeft op de borstvoeding.

Dian
afbeelding van Dian
19 sep 2010 - 23:51

Ik heb na de bevalling en bv-periode een tijd de pil geslikt, maar daar had ik al snel genoeg van. Wilde er vanaf. Ook omdat wij nog niet uit waren voor een derde of niet, wilden we ook geen sterilisatie. Vandaar dat ik een mirena heb laten plaatsen. Echt super! De eerste 3 maanden veel en onregelmatig ongesteld (niet hevig, maar steeds een beetje) en daarna hoegenaamd niet meer. Zo ongeveer eens per 7 weken ongesteld en dan niet meer dan 3 dagen een drupje. Ik heb de mirena nu 2 jaar. In februari laat ik deze verwijderen (we zijn er qua twijfel nu wel over uit )DELETED_Esther1...
afbeelding van DELETED_Esther1111_anonymized
22 aug 2010 - 14:03

Anticonceptie: Cerazette
waarom: wilde geen spiraal. gaf volledige BV dus wilde geen pil met 2 hormonen.

Ik ben 6 weken na de geboorte Cerazette gaan slikken. Beviel erg goed. 12 weken na de geboorte werd ik ongesteld, ik gaf toen nog volledige BV. Daarna is mijn menstruatie maandenlang uitgebleven pas tot 8 mnd na de bevalling ik voor de 2e keer ongesteld werd.... een maand lang. Volgens de HA kan Cerazette de menstruatie verlengen. Ik ben toen gestopt en een paar dagen later stopte het. Een week of 2 later kreeg ik weer een normale menstruatie.

Succes met het kiezen van de juiste anticonceptie!

Esther111140412.5033680556

Elys@
afbeelding van Elys@
17 aug 2010 - 19:41

Hallo dames

Als ik mij goed ingelezen heb mag je implanon ook

gebruiken tijdens bv.

Voor mijn zwangerschap heb ik de implanon

gebruikt en was en ben hier nog steeds erg over te

spreken. Het enigste nadeel vind ik dat je er een

litteken aan overhoud aangezien hij onder de huis

geplaatst word.

3 maanden nadat hij was verwijdert raakte ik

zwanger.

Ik ben nu sinds 2 maanden moeder van een

dochtertje en gebruik nu bijna een maand de

cerazette. Bevalt tot nu toe ook prima.

Lilypie Fourth Birthday tickers

 

 

 Lilypie Pregnancy tickers

Esther75
afbeelding van Esther75
5 aug 2010 - 18:59

Ik ben apotheker, en heb net zelf de Mirena meegenomen (is vandaag de eerste dag na m'n verlof). In het apotheeksysteem staat dat ik bv geef en de melding die ik kreeg was dat het gedurende lactatieperiode kan.

Groetjes, Esther

SNB
afbeelding van SNB
2 aug 2010 - 22:53

hier ook de Mirena! ik heb hem al in huis, maar wacht nog even tot ik klaar ben met de BV. heb gelezen dat het toch invloed kan hebben op het happen van je baby.

las op de site van de Mirena het volgende:


Lichtere en kortere menstruatie

Evenals
de pil bevat Mirena een hormoon waarvan de anticonceptieve werking op
het baarmoederslijmvlies (het endometrium) te vergelijken is met die
van progesteron (een hormoon dat door het lichaam zelf wordt gemaakt).

Dit
hormoon, het levonorgestrel, zorgt ervoor dat het endometrium in een
rustfase komt zodat het niet meer reageert op oestrogenen (vrouwelijke
hormonen die in de eierstokken worden gemaakt). Daardoor wordt het
baarmoederslijmvlies niet meer opgebouwd en worden de bloedingen veel
lichter en ook minder pijnlijk.

Mirena zorgt er eveneens voor
dat het slijm in de baarmoederhals taaier en dikker wordt; dit maakt
dat de zaadcellen moeilijk in de baarmoeder kunnen doordringen. Mirena
biedt een vergelijkbare bescherming tegen zwangerschap als sterilisatie
bij de vrouw.


dus wordt voornamelijk wel gebruikt om ook geen eitjes te bevruchten! voor mij is dit de beste optie, en ben er ook heel blij mee!


Groeten,

Saskia


<
Esther75
afbeelding van Esther75
2 aug 2010 - 22:41

Tja, aan alles waar hormonen in zitten zal je lichaam na staken weer moeten wennen, dus een soort ontpillen.

Ikzelf krijg binnenkort een spiraaltje, maar dat is dus geen optie voor jullie. Anders inderdaad misschien de Nuvaring, of als je bv geeft Cerazette (is de minipil, met maar 1 hormoon erin). Deze moet wel heel strikt genomen worden.

Groetjes, Esther

maks
afbeelding van maks
2 aug 2010 - 20:05

Hoi Marieke


ik ben er ook nog niet over uit, spiraaltje wordt het sowieso niet om dezelfde reden als jij op noemt! Ik zit te denken aan zo'n ring. die breng je in voor 3 wkn en dan er uit, ongesteld, nieuwe erin. het schijnt te werken net als de pil, maar dan plaatselijk, dus dan hoeft het niet je hele lichaam door. Pil heb ik geen zin meer in, ik was vroeger voor ik begon altijd 14 dagen ongesteld, toen ik aan de pil ging (voor 13 jaar) was ik altijd 7 dagen ongesteld en toen ik stopte vorig jaar, was ik heerlik maar 4 á 5 dagen ongesteld en minder hoofdpijn.


ga zeker geen condooms gebruiken daar hou ik echt niet van!!!!!! vind ik voor vrijgezellen, die met meerdere het bed delen.


Zou leuk zijn als er hier wat tips en ervaringen kwamen!!!!


groetjes maggie