verzakking

8 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
mama van j en w
afbeelding van mama van j en w
5 jan 2013 - 18:50
verzakking

Ik ben 5 weken geleden bevallen van ons 3e kindje, een prachtige en gezonde zoon!

Nu was ik op nacontrole en kreeg ik te horen dat ik een lichte baarmoeder verzakking heb, schrok hier best van. Ben benieuwd of hier meer dames zijn die dit ook hebben. Of ze er iets aan hebben laten doen en op welke manier je er last van had.

zelf heb ik last van mijn rug, en buik maar volgens mij komt het niet daardoor zit op andere plaatsen en hoort dat nog een beetje bij het ontzwangeren ;)

Groetjes mama van j, w en h

Ger77
afbeelding van Ger77
30 apr 2014 - 12:10

Ik (36jr) ben half januari bevallen (1e kind) en sindsdien heb ik ook een voorwandverzakking. Ben bij de gynaecoloog geweest en die adviseerde mij om naar een bekkenbodemfysiotherapeut te gaan. Daar ben ik nog steeds bij. De gynaecoloog vroeg wel of mijn man en ik nog een kinderwens hadden zoja dan is opereren nog niet verstandig. Dus het is nu gewoon er mee leren omgaan. Ik had de eerste 9 a 10 weken last van een "beurs gevoel" en dat is door de oefeningen verdwenen. Nu voel ik alleen de voorwand zitten ook niet altijd prettig maar zeker niet pijnlijk. Ik geef ook borstvoeding en volgens de fysio wordt m'n weefsel stugger als ik straks stop met de borstvoeding. Dus wie weet wordt het dan nog iets minder. In mijn omgeving hoor ik niemand over een verzakking na de bevalling ben dus blij met dit forum. Zou ik bij de volgende zwangerschap de boel er niet helemaal uit persen?? Dat is iets waar ik me nu al zorgen over maak.

 

Gabriella21
afbeelding van Gabriella21
7 jan 2013 - 15:57

het is bij mij nu 3,5 maand geleden. dus er is nog hoop alleen het duurt even haha.

mama van j en w
afbeelding van mama van j en w
7 jan 2013 - 15:21

fijn om te horen dat het bij jou wat beter gaat! Hoelang na de bevalling is het nu?

Dat aanspannen tijdens het vrijen ken ik ;) zal ik als ik er weer aan toe ben eens proberen ;)

Jij ook succes en geniet van de kinderen!

Gabriella21
afbeelding van Gabriella21
7 jan 2013 - 14:37

Dat is niet echt handig nee met een kleine van 1,5 erbij. 

ik moet zeggen dat het bij mij al wel iets beter is geworden in vergelijking met de 1ste weken na de bevalling. dat kun je zo zelf voelen. 

dus inderdaad goed blijven oefenen. en dat met het kussentje had dan te maken met de zwaartekracht dat, dat mee helpt met het herstel. oja en wat ook erg goed werkt maar waar je denk ik nog niet veel aan hebt. is tijdens de sex alles aanspannen, dan kan je man ook voelen hoe sterk je erin bent en of je dus krachtiger word. vaak vind de man dit zelfs fijn aangezien het dan wat nauwer word. 

succes verder ermee. en geniet van je kindjes! 

mama van j en w
afbeelding van mama van j en w
7 jan 2013 - 14:17

Hoi,

bedankt voor jullie reacties.

Gabriella, en ik vond mezelf al jong (29), zelf heb ik gelukkig geen last van incontinentie (moet wel wat vaker naar toilet omda het ophouden wel veel moeite kost, wel een goede oefening weer ;) doe de oefeningen ook al vanaf dag 1 na de bevalling. die met het kussentje heb ik nog niet geprobeerd, dat ga ik zeker eens doen. het meest vervelend is de rugpijn, vooral omdat ik de middelste van 1.5 jaar nog vaak moet tillen (in en uit bed, trap af). Blijf de oefeningen gewoon doen, huisarts vond het hier te vroeg om al naar de fysio te gaan, omdat het nog niet zolang geleden is, ook hier dus door oefenen en anders over een paar maandjes weer even bellen.

 

Gabriella21
afbeelding van Gabriella21
7 jan 2013 - 10:07

Hallo,

Ik zelf had na mijn 1ste bevalling al een lichte baardmoeder verzakking. nu na de 2de is mijn baarmoeder nog een stuk verder verzakt en ook mijn blaas is nu verzakt. 

ik merk het met name met incontinentie, rugpijn en pijn tijdens de sex. hiervoor ben ik ook naar de huisarts geweest. hij vertelde mij echter dat het nog wat vroeg was (3maanden na de bevalling) om er iets mee te doen. hij zei dat ik eerst nog ruim een half jaartje moet wachten en is het dan nog niet beter geworden dan wil hij me door sturen naar een gyneacoloog, deze kan dan kijken om het eventueel te gaan liften. echter is dit ook weer een probleem aangezien ze het niet zomaar bij zulke jonge mensen doen (ben nu 21). 

ik heb wel vanaf het moment dat ik bevallen ben zelfs bekkenbodemspier oefeningen gedaan. denk hier bij aan het aanspannen van je   baarmoeder en je plas ophouden werkt ook goed. ook heb ik geleerd dat als je een kussentje onder je kont legt en het dan weer probeert en dan aanspannen even vast houden weer loslaten een goede oefening is en ook 15x kort achter elkaar aanspannen. ik deed dit eigenlijk elke keer als ik een voeding gaf. je kunt het namelijk ook doen als je gewoon zit of staat. en als je het elke keer doet met de voeding dan doe je het dus regelmatig en dit is nodig want je banden zijn gewoon wat uitgerekt en dat heeft tijd nodig om weer strakker te worden. 

ook heeft het geen invloed op een volgende zwangerschap een verzakte baarmoeder. het vervelendste van een verzakking is toch wel de incontinentie. 

kortom je hebt nog even om ervoor te zorgen dat het wat beter word. blijf oefeningen doen! lukt het je niet om de oefeningen te doen dan is het een idee om naar je huisarts te gaan en een verwijzing aan te vragen voor een speciale fysio voor je bekkenbodemspieren. 

succes ermee!

Groetjes Gabriella

ab bab
afbeelding van ab bab
7 jan 2013 - 08:49

Zelf geen ervaring mee, maar je zou langs kunnen gaan bij een fysiotherapeut gespecialiseerd in bekkenbodemproblemen. Die kan je oefeningen leren om je bekkenbodemspieren te verstevigen, alhoewel ik 5 weken na een bevalling wel errug snel vind om daar mee te beginnen. Je moet er wel wat aan doen, anders krijg je er wel last van (incontinentie en andere vervelende klachten). Ik zou beginnen met bekkenbodemspieroefeningen bij een gespecialiseerde fysio!