kraamvisite

13 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
deirdre
afbeelding van deirdre
22 dec 2012 - 11:51
kraamvisite

Hallo allemaal,

Ik had een vraagje voor iedereen en was benieuwt hoe iedereen met de kraamviste om is gegaan.

Ik had bij mijn dochtertje namelijk zoveel drukte dat ik er gek van werd. Ik ben met mijn man samen gaan wonen in een dorp waar de schoonfamilie ook allemaal woont. Nou had ik tijden aan gegeven op mijn geboorte kaartje maar daar werd gewoon weg geen rekening mee gehouden. Waardoor er te pas en te onpas mensen over de vloer kwamen. Ik gaf ook borst voeding maar werd niet met rust gelaten waardoor ik me super ongemakkelijk heb gevoelt en ben gestopt na 4 dagen.  

Nou heb ben ik 22 weken zwanger en heb het met de directe familie de kraam visite tijden besproken, en kwam heel veel boze gezichten en opmerkingen tegen. Dus nou vroeg ik me af of ik nou zo veel eisen ben dat ik de eerste 4 weken door de weeks alleen na 17:00 vistie wil omdat dan mijn man ook thuis is en op zaterdag en zondag na 13:00 zodat we eerst wat tijden hebben met mijn 4tjes. Ik heb verder wel aan gegeven dat er altijd kan worden gebeld voor een afspraak buiten deze tijden maar wel met de voorwaarde dat ik ook aan kan geven dat het ook niet uit komt.

 

claudiaclaudia
afbeelding van claudiaclaudia
19 dec 2013 - 14:48

Wat een gedoe, ik herken het helemaal. Ik wil ook de eerste 2 weken geen kraamvisite, wel gewoon mijn ouders en schoonouders maar de rest wacht maar.
Bij mijn eerste heb ik dit niet aangegeven omdat ik onervaren was en hierdoor zat ik iedere dag (zelfs op de dag nadat ik net bevallen was) met een hok vol visite. Echt verschrikkelijk gewoon, heb helemaal nergens van kunnen genieten. Ik heb me nu voorgenomen om gewoon de hoorn van de haak te leggen en alleen afspraken te maken na 2 weken en dan 's middags in het weekend of overdag in de ochtend. 's Avonds kan niet, dan heeft mijn andere kind aandacht nodig (huiswerk maken etc.)

 

mrsvb-dj
afbeelding van mrsvb-dj
7 nov 2013 - 09:37

Je hebt groot gelijk hoor!!! Je zet toch ook niet voor niets tijden op een geboortekaartje en bel even als je langs wilt komen... Ik begrijp echt niet dat mensen deze dingen niet lezen/zien/willen zien.

De vorige keer had ik de eerste dag gepland voor ouders/broers/zussen en opas en omas, dan vond ik het wel genoeg. Helaas is dit anders gelopen, maar had ik wel mijn moeder en kraamhulp die mij nauwlettend in de gaten hielden en ging iedereen (omdat het mooi weer was) buiten met elkaar kletsen, zodat ik rustig op de bank kon zitten met dochterlief. Toch hoop ik dat het deze keer wel lukt om slechts deze personen de eerste dag op visite te krijgen. De rest moet maar even wachten, is bij een tweede vaak ook anders zeggen ze. (laten we het hopen, voor jou en voor mij ;) deirdre)

Van mijn werk belden ze steeds tijdens de rusturen :S ook zoiets vreemds. Dus toen ik ze eindelijk sprak heb ik daar gelijk iets van gezegd, kwamen ze met het slappe excuus dat niet gezien te hebben. DAAAG. Ik werk nu ergens anders dus hopelijk lezen ze daar wel goed ;)

MamaMara
afbeelding van MamaMara
6 nov 2013 - 15:59

Oma's zijn hier altijd welkom ongeacht.

de rest eerst bellen om een afspraak te maken punt

geen verdere discussie over mogelijk.

familie en vrienden zijn van harte welkom maar wel wanneer het ons uitkomt.

we hadden op het kaartje ook allebei de keren aangegeven wat onze rust uren waren de laatste was:

bel je mijn papa even voor je ons met bezoek komt vereren dan weet hij hoeveel beschuitjes hij moet smeren

en de kleine vast houden kleine kans!! (geld dan weer niet voor de oma's) Ze word daar daarna heel onrustig van en dan kan ze niet meer slapen enz........

ons huis

onze kinderen

onze regels

Baby geboren

Baby geboren

Zay01
afbeelding van Zay01
6 nov 2013 - 12:23

Hallo mom.to.be

 

Jij moet doen waar jij je het beste bij voelt. Het is heel normaal dat jij alle rust wilt in je eerste week. Ik wou niet eens bezoek hebben de eerste week en owee als iemand daar anders over dacht. Ik heb serieus eerlijk tegen mensen gezegd dat als zij onverwacht aan de deur zouden komen ze ook regel recht weer naar huis toe konden en dat ik en mijn man ze niet eens binnen zouden laten... Ik vind het persoonlijk niet normaal om een pasgeboren baby van de ene arm naar de andere arm te bonjouren. Het kindje is net geboren en voelt zich het fijnst en veiligst bij mama. Het kindje heeft ook rust nodig net als jij. En als mensen op bezoek wouden komen mocht dat met maximaal 2 mensen per keer.Ik wou persee dat het op mijn manier zou gaan zodat ik wist dat ik met een uistekend gevoel mijn kraamweek zou beleven en in de toekomst met een goed gevoel zou kunnen herbeleven.  Mijn schoonfamilie vond het wel jammer maar ze respecteerde het tenminte wel.

 

Misschien zou het helpen om er met je vriend erover te hebben wat je nou precies wilt de eerste dagen na je bevalling. Wie er mogen komen. Hoe laat mensen mogen komen en met hoeveel mensen. Je word nu moeder en bij zo''n kleine moet je ook op je standpunten blijven staan. Dus begin er nu maar mee zou ik zeggen. Als jij bang bent niet sterk genoeg te zijn na de bevalling dan zou ik het echt duidelijk maken voor de bevalling. Anders is het al te laat.

 

Groetjes,

Zay

mom.to.be
afbeelding van mom.to.be
6 nov 2013 - 09:46

Hoi deirdre,

Wat egoistisch dat daar geen rekening mee gehouden werd! Ik zelf zit nu ook een beetje in de stres omdat ik ook zoveel mogelijk rust wil maar mijn schoonfamilie waarschijnlijk meteen wil langskomen. Ben bang dat ze de kleine uit mijn armen zullen rukken en dan ik op dat moment niet sterk genoeg ben om daar iets van te zeggen. Heb het al vaker met mijn partner er over gehad maar volgens mij dringt het niet tot hem door dat ik hier echt van wakker lig. Hij zegt dat hij het allemaal wel regelt. Mij persoonlijk lijkt het niet prettig als iedereen zomaar aan je pasgeboren kindje zit of is dat juist normaal?

Hoe hebben jij en anderen dit ervaren en hoe kan ik hier het beste mee omgaan? Voel me nog al alleen in deze situatie omdat mijn vriend het gevoel heeft dat het allemaal maar moet kunnen.

Groetjes

 

chantalvanb
afbeelding van chantalvanb
17 feb 2013 - 19:04

Wij hebben beide keren onderop het kaartje gezet: Bel, kom en bewonder. En dat deden mensen ook. Daarbij hielden we een agenda bij, wie wanneer kwam. We verdeelden de dag in 3 blokken, ochtend, middag en avond, waarbij 1 blok altijd vrij bleef. Het maakte me niet uit welk deel van de dag dat was, maar ik wilde 1 deel voor mezelf en mijn kind houden. En ja, daar is een keer een felle discussie over gekomen. Het weekend was, logischerwijs, snel vol. Maar een broer van mijn man en zijn vrouw wilden persé ook nog dat eerste weekend komen (ben bevallen op woensdag). Ik heb mijn poot stijf gehouden, en dat vonden ze NIET grappig. Uiteindelijk kwam de oplossing doordat een andere broer aanbood dan maar op maandag te komen, maar ik ben blij dat ik zelf niet heb toegegeven. Hoe dan ook, voor ons werkt deze manier erg goed. En iedereen heeft ook respect voor het feit dat de opa's en oma's als eerste willen komen. Dus de eerste twee dagen is het sowieso niet heel druk. Met voeden heb ik overigens nooit moeite gehad. Ik zit in mijn huis, op mijn bank, met mijn kind. En als je er moeite mee hebt dat ik zo een tiet tevoorschijn tover, kijk je maar de andere kant op!

deirdre
afbeelding van deirdre
16 jan 2013 - 11:23

Wat een reacties stelt wel gerust dat ik niet de enige ben die wat rust wil de eerste weken. Mijn man heeft gelukkig nu een kamer beneden klaar gemaakt waar ik even kan liggen of me terug kan trekken met de kleine als ik aan het voeden ben. Gelukkig zit er ook een slot op want denk dat ik die wel nodig zal hebben. De familie is nog steeds niet blij met onze wensen dus we zullen zien wat er gebeurt over een week of 15. Iedereen bedankt voor de reacties groetjes deirdre

DELETED_Esther1...
afbeelding van DELETED_Esther1111_anonymized
15 jan 2013 - 21:17

Wij hebben pas een paar dagen na de geboorte een kaartje gestuurd. Alleen onze gezinnen mochten meteen gewoon komen, en ze belden altijd vooraf. Die kwamen dan ook vrijwel direct of de dag erna al en dat vond ik prettig. Maar andere familie en vrienden, die heb ik gewoon gezegd om een week later nog eens te bellen. Dat ik me nog niet fit genoeg voelde en ook bijna niet op de been was en het leuker en prettiger vond als dat wel zo was als er visite komt. Dus de eerste echte kraamvisite kwam pas in de 2e of 3e week. Als ik er geen zin in had, dan zei ik gewoon dat ik niet fit of nog erg moe was, of ik liet mijn man ze 'afschepen':) Ja, ik heb sowieso volgens mij de eerste 2 weken in pyjama rondgelopen en er nogal warrig bij gelopen:) Wilde me niet optuigen omdat er een tante ofzo wil langskomen. Die wacht maar tot ik daar klaar voor ben hoor.

Als mijn eigen ouders of broers of zussen of schoonouders er waren ging ik gewoon op de bank liggen, en voeden deed ik wel gewoon in hun bijzijn, en dan beetje bedekt. Voelde dat dat wel kon, en als er andere visite kwam -lag eraan wie- voedde ik of gewoon op de bank onder een grote sjaal, of ik trok me terug in de slaapkamer om rustig te voeden.

Doordat we veel visite de eerste periode hebben afgehouden, was het hierdoor  in de eerste periode nooit druk thuis. Vaste bezoektijden hebben we nooit aangegeven of aangehouden, ik schatte gewoon per keer in, hoelaat het ons handig uit zou komen. Wel had ik op t kaartje dat ze wel eerst moesten bellen als ze langs wilden komen, niemand is ooit onverwacht langs geweest gelukkig.

JIJ bepaalt, en JIJ geeft aan. het is JOUW kind en JOUW gezin, en die eerste periode komt echt NOOIT meeer terug. Dus als ervan genieten voor jou is: rustig met je eigen gezinnetje, houd gewoon je poot stijf en probeer het een beetje te brengen op een manier waar ze begrip voor op kunnen brengen. Zij zijn natuurlijk ook ontzettend nieuwsgierig en trots op de nieuwe aanwinst:)

Jp
afbeelding van Jp
15 jan 2013 - 11:15

Hoi Deirdre,

Slim van je dat je nu al met een oplossing bezig bent! Stress op je kraambed kun je niet hebben!

Je hebt het nu al duidelijk gemaakt dus het zou wel heel asociaal zijn om daar geen rekening mee te houden.

Wat misschien goed is om in je achterhoofd te houden dat er mogelijk een 'cultuur' verschil is.

In onze omgeving is het ook gewoon dat familie altijd binnen kan komen.(Op 'normale' tijden; tussen 10.00-12.00, 15.00-17.00, 19.00-21.00) Dat is een soort gastvrijheid. Onlangs is mijn schoonzus bevallen en zij komt uit een andere regio en woont nu hier. Zij is dat niet gewend. Wij, als familie van de vader, moesten er ook aan wennen dat je als familie moest bellen voor een bezoekje. (wij denken: als het druk is ben ik zo weer weg...)

Wel kan de kraamhulp je hierin helpen. Zelf lekker boven (in de slaapkamer) blijven en beneden laten organiseren wie wanneer boven komt. Als jij er voor kiest om zonder bezoek te voeden kan bezoek prima in de woonkamer koffie met beschuit nuttigen. Je hoeft je daar echt niet rot voor te voelen, dit gebeurt bij heel veel mensen.

Even over bezoek na de kraamweek. 13.00 in het weekend zou ik te vroeg vinden. Probeer 's middags nog lekker een poosje te gaan liggen! Dat heb je echt nodig. Zo nodig trek je de bel eruit en de telefoon ernaast.

Succes  ermee,

Groetjes een moeder van twee

 

 

 

 

x-Marieke-x
afbeelding van x-Marieke-x
14 jan 2013 - 20:27

Hoi,

Ik begrijp je wel hoor. Ik heb een schoonmoeder die het ook niet echt snapt
Zij is van mening dat ze gewoon onaangekondigd binnen moet kunnen komen, tijdens de kraamweek. En dat deed ze dus ook. Maar vervolgens is ze wel danig van de leg dat ik niet genoeg aandacht aan haar besteed en gewoon wat ging doen. Tja Hanna was net in bad geweest, de vk was lang gesweest we zouden nog bezoek krijgen en ik wilde net gaan douchen. 's avonds stond mn schoonvader op de stoep dat we ongastvrij tegen zn vrouw waren. Toen heeft mn man wel even van zich afgebeten dat zn vader er van schrok cool  Nu heb ik nog nooit goed met haar over weg gekund maar dit sloeg echt alles. Als er nog een 4e zou komen dan, denk ik dat mn man haar pas mag bellen als ik gedouched en aangekleed op bed zit (zo'n 3 uur na de bevalling ofzo) en dan is het nog maar de vraag of ik haar dezelfde dag nog wil zien. Bij Micha stond ze ook een half uur na t bellen op de stoep.

Als mensen onaangekondigd komen, dan kan het zijn dat het niet uitkomt. Dat is een risico dat ze zelf nemen door niet te bellen van te voren. Ik heb het gehad met mn tante die kwam op de 6e dag, officieel nog in de kraamweek en dan 'zou dat moeten kunnen' omdat de kraamvrouw dan nog niet de deur uit mag. Nou wij waren net even met zn alle een paar boodschapjes halen, de kraamhulp was weg en ik dacht dit is mn kans om de deur uit te gaan. (ik had een hele lieve, die nog in opleiding was maar dus alles nog volgens t boekje moest doen) Dus mn tante belde dat ze voor de deur stond. Ik zei: "de deur is open, zet maar vast wat koffie wij zijn zo terug laugh

Maar ookal ben je wel thuis en zit je er niet op te wachten gewoon zeggen dat het niet uit komt! Als ze boos worden, echt niks van aantrekken hoor! Hetr is jou huis en jij laat binnen wie jij binnen wil hebben. En anders zet je heel duidelijk op t kaartje dat ze EERST moeten bellen. Je mag mensen gewoon wegsturen hoor, moeten ze het kaartje maar goed lezen.. Niet te moeilijk over doen..jou huis, jou regels. Je kan het toch niet iedereen naar de zin maken. Zorg dan iig dat t naar jou zin is wink

Geniet maar van je zwangerschap en maak je nog maar niet te druk over de kraamweek.

Zay01
afbeelding van Zay01
22 dec 2012 - 17:04

Belachelijk hoe jou familie daarop reageert zeer zeer zeer egoistisch naar mijn mening. Ik heb zeer duidelijke afspraken gemaakt met mijn familie en schoonfamilie . ik bepaalde de tijden en hoeveel mensen per keer kwamen. ik had ze niet eens allemaal in de eerste week!!! waarom niet? omdat ik daar gewoon weg geen zin in had! en mijn familie accepteerde dat helemaal en vonden het logisch klinken. Want ik was toch de gene die was bevallen dus ik kon weten en bepalen wat voor mij het beste voelde. Wat verschrikkelijk dat je je borstvoeding hebt gestopt omdat je je door hun ongemakkelijk voelde daar word ik misselijk van. Jij en je kind verdienen je rust!! Jij bent de koninging zogezegd in die periode jij bepaald wie en wanneer mensen komen en wanneer ze weer ophoepelen. Dat is gewoon zo en ik durf erop te wedden dat de ruime meerderheid van alle mensen het daar met mij eens zijn. Ik heb letterlijk gezegd dat als ik onverwacht bezoek zou krijgen dat ik ze ook weer direct weg zou sturen dat ze niet eens binnen mochten komen als ze dat zouden doen. en weetje wat?? ze lachte erom en ze zeiden we zijn niet gek!! we komen heus niet onverwacht op bezoek.

Ik vond het zelf ook heel belangrijk dat ik eerst tijd had met mijn eerste kind en mijn man en niet direct de hele reutemeteut over de vloer. Ik wou eerst de eerste dagen genieten van het gezin zijn. En dat heeft mijn familie geaccepteerd omdat dat normaal is. In mijn hoofd zoals het hoort.

En wanneer ik borstvoeding gaf ging ik gewoon naar een andere kamer en de visite moest maar wachten tot de baby klaar was met eten. en als de baby aan het slapen was liet ik de baby gewoon slapen al kwamen ze voor niks op bezoek. En het mooie was niemand vond het erg.

Dus daar was ik wel heel blij om. Ik had ook alles met mijn partner besproken en die deed alles wat ik wenste. Want hij zei dat ik toch de gene was die het kind eruit had geperst en dus het meeste werk heb gehad.

En Ik blijf erbij ik vind het een egoistische handeling van je familie/schoonfamilie geweest. Ik snap best dat het allemaal zo zo leuk is een klein kindje maar kom op om wie gaat het nou?? jullie of de moeder en de baby???

 

Kies voor jezelf meid en je baby het gaat om jullie dat is gewoon wet.

 

Groetjes

ab bab
afbeelding van ab bab
22 dec 2012 - 16:39

Lijkt me niet meer dan logisch dat jij als kraamvrouw het voor het zeggen hebt wie er wanneer komt en hoe lang ze blijven!!!!! Hallo, het is de bedoeling dat er rekening met JOU gehouden wordt en niet andersom hoor.

 

Het is vrij drastisch, maar wat je zou kunnen doen is het geboortekaartje pas iets later versturen of pas na een week bekend maken dat je kind er is..... Maar ja, als je halve familie in hetzelfde dorp woont dan is het denk ik ook lastig om zoiets geheim te houden.

 

Of je kunt met je partner en de kraamverzorgster afspreken dat er echt geen onverwacht bezoek binnenkomt. Mogen ze lekker boos worden op de kraamverzorgster, die vindt dat a) niet erg en b) jij krijgt je rust.

 

Ik geef je helemaal gelijk hoor, je moet aan je rust toekomen en mensen hebben maar gewoon een afspraak te maken op het moment dat het JOU uitkomt en als je er genoeg van hebt, dan moeten ze ook weer vertrekken. Ik zou het echt heel goed bespreken met je partner zodat hij ook een handje kan helpen met de boot afhouden op momenten dat het nodig is.