Nierstuwing

MEDEDELING: WIJ is gestopt met het Forum op WIJ.nl. Per 1 april kun je hier niet meer terecht om in contact te komen met andere zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen. Dit is wel mogelijk bij WIJ op Facebook en Instagram. Zien we je daar?

16 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Femme91
afbeelding van Femme91
29 nov 2013 - 12:51
Nierstuwing

Hoi dames,

ik wil heel even mijn verhaal kwijt en weten of meerdere vrouwen hier ervaring mee hebben.

ik kreeg zaterdagnacht opeens heel erg veel last van mijn rechterzij. Echt heel erg wist niet hoe ik moest liggen of zitten om het minder te laten worden.

zondagochtend heb ik gelijk de verloskundige gebeld en werd meteen naar het ziekenhuis gestuurd, ze dacht aan een nierbekkenontsteking. Dit bleek niet zo te zijn. Ik kreeg een echo van mijn nieren en mijn rechter nier bleek bijna dubbel zo groot te zijn als mijn linker nier. Er is te weinig ruimte in mijn buik dus mijn urineleider word helemaal afgekneld en daardoor kan mijn nier zijn afvalstoffen niet kwijt. Ik ben gelijk opgenomen in het ziekenhuis.

in de nacht kreeg ik morfine omdat ik gewoon niet kon slapen ook kreeg ik een infuus met buscopan. Dit hielp allemaal niet echt dus wilde ze een buisje plaatsen van mijn nier naar mijn blaas om mijn nier te ontlasten. Ik ben nog maar 24 weken zwanger dus ik moet nog even.

uiteindelijk heb ik tot gisteravond in het ziekenhuis gelegen en is dit buisje niet geplaatst, omdat er heel veel nadelen aan zaten en 80 % van de vrouwen dit buisje afstoot en dan binnen een week weer verwijderd moet worden. Dus heb ik besloten om het niet te doen. 

Maar nu zit ik dus nog steeds met de pijn en kunnen ze niks meer voor me doen en ik word helemaal gek. Ik kan nu niet werken en moet nog zeker 15 weken voordat ik ga bevallen. Ik krijg alleen tips mee om op mijn linkerzijde te gaan liggen zodat de rechter nier ontlast word. En rustig aan te doen want op het moment dat ik ga lopen word het erger.

ik vroeg me af  of er meerdere vrouwen zijn die dit hebben of hebben gehad en of er nog andere tips zijn.

groetjes Femke 

joyc-453698
afbeelding van joyc-453698
13 sep 2021 - 05:54

Goededag allemaal. 

Oud topic, maar voor mij heel herkenbaar. (21 weken zwanger)

ik heb 2 dagen in het ziekenhuis gelegen door nierstuwing en mogelijk een nierbekken ontsteking. 
 

Na 2 dagen antibiotica via het infuus nu met tabletten naar huis. Bij mij zeurt het al anderhalve week, maar alle klachten kon ik herleiden naar de vorderende zwangerschap.(sterker ruikende urine, moe, minder eetlust, "bandenpijn"=was dus door mijn nieren en blaas). Door 3 flinke aanvallen zoals jullie ook beschrijven toch naar het ziekenhuis en daar zagen ze een flink vergrote niet dus meteen opgenomen.

Wat de gynaecoloog mij als advies gaf, en wat voelbaar iets doet is dit: 

3 maal daags een half uur op handen en knieën zitten.

Haast niet te doen, maar het geeft je urineleiders ruimte om door te stromen en je hebt het gevoel dat je iets kunt doen eraan. Nu houd ik het zolang echt niet vol omdat het enorm hangt aan je rug doordat je je buik ontspant. Maar het is wel een oefening die ik graag wil delen omdat het best logisch klinkt.

Verder veel drinken en op links liggen natuurlijk.

Een katheter plaatsen wilde ze niet doen door dat dat mogelijk de bevalling op hang brengt en nog meer infecties kan geven.

Succes als je ook deze klachten hebt en laat het meteen weten in het ziekenhuis als je nog niet behandeld wordt natuurlijk. De ontsteking daar niet vanzelf weg.

 

mrsvk17
afbeelding van mrsvk17
23 mrt 2016 - 11:01

Hoi nicolette.

Ik heb precies het zelfde bij mijn zoontje ook opgenomen geweest met 27 weken.
Nu loop ik al vanaf 20 weken.
Gelukkig nog wel thuis met de buscopan tabletten.
Bij mijn zoontje ook een jj catheter geplaatst met 30 weken. met 35 eruit gehaald omdat t niet ging.
Bloed in urine , eiwit en enorm pijn en toen zijn mijn vliezen gebroken met 36 weken.
Toen met 37 ingeleid want de weeën kwamen niet op gang.
Nu inmiddels 27 weken.
En hoop dat ik het nu wat langer thuis kan volhouden.

Lilypie Trying to Conceive 21 to 37 day cycle tickers

MamaNicolette
afbeelding van MamaNicolette
8 mrt 2016 - 23:37

Hallo Femke , ik heb ook bij mijn eerste zwangerschap gehad en op dit moment ben weer zwanger en heb ik het ook. Het is idd onwijs pijnlijk in je rechter zei en je weet niet wat je er mee aan moet. Ik ben ook opgenomen in ziekenhuis met de eerste en nu ook. En lig ook aan infus met buscopan, 4x daags paracetamol dit lijkt niet te werken en bij mij hebben ze wel zoon busje van de nier na de blaas geplaatst toen ik 24weken was, mij waren de nadelen niet goed uitgelegd , alleen dat er een hele kleine kans was dat ik door de narcose ween kon krijgen. Dus ik heb toen laten plaatsen en heb hier onwijs spijt van, ik kreeg 1dag na de ingreep ween en heb alle weenremmers gehad in tussentijd   . Gelukkig ben ik nog steeds zwanger maar gaat niet van zelf sprekend ik ben nu 33weken en lig nog steeds opgenomen in ziekenhuis, en heb nu door dat buisje al 2x nierbek ontsteking gekregen dus ik raad iedereen echt af omdat te doen. Ik word met 37 weken ingeleid dus voor mij is nog 4weken door bijten, ik wist echt niet dat veel vrouwen dit ook hadden mijn vriend kwam met deze site hij zei zet jou verhaal er bij misschien heb je er wat aan omdat je echt niet de enige bent schat... Ik weet niet of jou echt heb geholpen met fit verhaal maar jij mij wel... Je hebt juiste beslissing genomen kwa het buisje, vind echt heel erg om te lezen hoe veel mensen deze pijn ervaren in de zwangerschap ik wens niemand toe. Hoop dat je het beetje vol houdt nog en dat je straks je wondertje vast hebt en dan weetje waarvoor je al die pijn hebt doorstaan. X Nicolette 

 

timo-1017618
afbeelding van timo-1017618
29 mrt 2015 - 23:01

Ik ben nu 30 weken zwanger en zit nog steeds thuis en door de rust is het goed uit te houden. Maar inderdaad alles op de slow motion stand en ik heb gemerkt dat zwemmen erg fijn is. Het houdt de spieren soepel waardoor mijn rug spieren niet zo trekken aan die nier(en).

Dian-940991
afbeelding van Dian-940991
29 mrt 2015 - 21:50

Als je last hebt van je maag dan is het inderdaad een logische keuze! Warme kruik, heerlijk inderdaad als je zoveel pijn hebt. Het verlicht niet alles, maar neemt toch een klein beetje de pijn weg.. Ik ga dat eens navragen van die therapie, misschien dat ik daar ook iets mee kan!

mlovey
afbeelding van mlovey
29 mrt 2015 - 19:56

Oke, zetpillen zijn ook niet mijn favoriet, maar aangezien ik ook nogal last van mijn maag heb, toch de keuze gemaakt om zetpillen te gebruiken, met name ook omdat zowel de uroloog als de gyn aangaven dat die beter werken. 

Ik ben in de nacht echt een draaimachine, lig normaal het lekkerst rechts, maar draai nu vaker naar links, alleen soms als de pijn erg wordt lig ik er nog liever op met een hete kruik er tussen waardoor de pijn iets verdoofd...

Oefeningen die ik doe zijn vooral om mijn bekken en benen soepel te houden, uhm soepel te maken....kan het niet goed uitleggen. Heb een fysiotherapeut die ervaring heeft met zwangere vrouwen die last hebben van nierstuwing, dus ze worden aangepast aan mijn behoeften op dat moment. Misschien goede therapeut zoeken? Ik heb een verwijzing van de gyn gehad en krijg het daardoor aan huis. 

Dian-940991
afbeelding van Dian-940991
29 mrt 2015 - 19:44

Ik slik pilletjes Buscopan. 3x 2 pilletjes per dag. Zetpillen vind ik niks.. Wel geprobeerd in het ziekenhuis voordat ik naar huis mocht, maar liever niet. Denk dat die misschien net iets sneller werken? Maar niets is beter dan een infuus met dezelfde hoeveelheid in Mg. Deze krijg je namelijk verspreid over de dag (constante dosis). Nu moeten we het doen met de pieken van de pilletjes en hopen het zo voor te blijven :)

Wat voor oefeningen doe je om de rest van je spieren te blijven trainen? Hierdoor krijg je nooit minder pijn en lukt gewoon? Dat zou top zijn om ook te proberen!

Hier alleen nierstuwing aan de rechterkant. Lijkt me super vervelend aan beide kanten.. Hoe slaap je dan 's nachts? Op de minst erge zij?

mlovey
afbeelding van mlovey
29 mrt 2015 - 18:39

Pff zit ik hier een heel verhaal te typen is het ineens verdwenen....hmmm ga ik het nog maar een keer proberen :)

Je hebt echt al wel een behoorlijke tijd in het ziekenhuis gelegen zeg! Hier gelukkig nog geen lange opname gehad, wel in het begin van de zwangerschap maar dat had een andere reden. Gebruik jij pilletjes buscopan? Ik krijg namelijk zetpillen omdat volgens de gyn en de uroloog de pilletjes onvoldoende effect zouden hebben. Nu zijn de meningen over de zetpillen ook verdeeld maar aangezien het alternatief een infuus is neem ik ze maar braaf. Heb wel het idee dat ze wat verlichting geven. Wat is jouw ervaring? 

Ik merk ook dat ik het heel frustrerend vind dat ik veel wil, maar enorm snel over mijn grens ga, zit nu ook ongeveer 3 weken thuis en vind dat echt drie keer niks. Gelukkig gaat het met onze kleine gelukkig ook goed, dus dat geeft dan wel weer nieuwe energie en ook het weten dat het waarschijnlijk over gaat als de kleine geboren is. Streep nu elke avond in gedachten de dag af en denk weer een dagje meer kans op levensvatbaarheid. 

Ik breng de dagen door met lezen, filmpjes kijken, internetten, handwerken en daarnaast probeer ik de was en het eten koken te blijven doen en verspreid ik dat soort dingen over de dag. Vind het wel frustrerend om te zien dat er veel huishoudelijk werk blijft liggen en ik het graag wil doen maar het niet kan. Normaal vind ik het heerlijk om even te knallen en door te gaan en dat werkt dus nu niet. Alles moet op de slow motion modus...en dan heb ik net bedacht om even iets te gaan doen en dan verergert ineens de pijn en dan lukt het niet. Dus best lastig om dan voldoening te ervaren aan het eind van de dag. Moet me echt richten op wat wel lukt en het van de kleine momentjes hebben. 

1 a 2 keer per week krijg ik fysio om de spieren in mijn rug wat ontspannen te houden omdat die door de pijn (zeker na een aanval) behoorlijk verkrampen. Daarnaast probeer ik als het goed gaat nog wat oefeningen te blijven doen om mijn andere spieren nog wat te blijven trainen. 

Heb jij trouwens aan biede kanten nierstuwing of aan 1 kant? Hier begon het rechts, daar heb ik ook het meeste last van, maar helaas begint links nu ook....nou van mij mag het ook met 37 weken komen hoor :)

Dian-940991
afbeelding van Dian-940991
29 mrt 2015 - 16:11

Hallo allemaal,

Je bent zeker niet de enige! Precies hetzelfde verhaal hier. Veel pijn opeens midden in de nacht, ik dacht dat ik door mijn rug was gegaan door het papier buiten zetten.. Zelfs de verloskundige gebeld en uiteindelijk bij de huisartsenpost terecht gekomen. Bij 18 weken zwangerschap 14 dagen opgenomen in het ziekenhuis. Voornamelijk buscopan infuus en 4x paracetamol per dag. Toen ik eenmaal weer thuis was moest ik 4x per dag 2 paracetamol blijven slikken en 3x per dag 2 pilletjes buscopan. Geprobeerd om af te bouwen, maar na 10 dagen thuis geweest te zijn. Weer 16 dagen opgenomen in het ziekenhuis.. Nu 24 weken zwanger en een weekje thuis. Advies: rust, rust en nog eens rust. Ik mag niet meer werken (gynaecoloog heeft daar ook een verklaring voor opgesteld) en blijf de medicatie slikken net als de vorige keer toen ik naar huis mocht. Voorlopig nog geen afbouw van medicatie.. Ons meisje doet het gelukkig heel goed in mijn buik, dus dat is het belangrijkste. De nierstuwing zit er nog steeds en de vraag is wanneer de pijn weer erger gaat worden en ik weer in het ziekenhuis terecht zal komen. Misschien halen ze de kleine wel eerder tegen 37 weken als dit het geval blijft. Hoe gaan jullie hier nu mee om? Ik moet vooral rusten, mag niet meer werken, veel liggen en zitten thuis en activiteiten doseren (geen zwaar huishoudelijk werk meer en dagje Efteling of shoppen zitten er niet meer in). Alles om me nu langer thuis te houden, maar het is ook wel frustrerend.. Hoe komen jullie de dagen door?

mlovey
afbeelding van mlovey
25 mrt 2015 - 19:36

Hoi dames,

Zijn er hier nog meer mensen met hydronefrose door de zwangerschap en enorme nierstuwing? Ik heb het nu 2,5 week en bijna dagelijks een aanval. In het begin vooral in de middag en avond maar nu op elk willekeurig moment en wisselend qua duur. Vandaag er van 10:00 tot 13:00 last van gehad, enorme pijn, wist niet meer hoe ik het trekken moet. Gelukkig zakte het daarna wat af maar blijft pijnlijk. Gebruik nu op advies van gyn 4 x daags 2 pcm en 3 keer daags 20mg buscopan rectaal. En daarnaast gloeiend hete kruiken op mijn rug tijdens een aanval. Maar de pijn is nauwelijks te houden en merk weinig effect van de medicatie. Wat zijn jullie ervaringen????

mlovey
afbeelding van mlovey
13 mrt 2015 - 21:00

Hoi Timo......,

Hoe is het nu met je? Nog steeds last van nierstuwing? Of is het over gegaan? 

timo-1017618
afbeelding van timo-1017618
18 jan 2015 - 19:28

Hi meiden,

Ik ben nu 20 weken zwanger en heb al ander halve week last van nierstuwing rechts. Zolang ik me rustig houd en beetje op links hang is het redelijk uit te houden. De buscopan tabletten hielpen bij mij niet en ben nu over gestapt naar 3x daags 1000 mg paracetamol en daarmee is het wel beter uit te houden maar ik moet me nog steeds wel rustig houden.
Ik heb wel een probleem met m'n werk. Ze willen dat ik kom werken maar ik heb een zittend stressvol beroep en ik trek dat gewoon niet. Ik kan amper ander half uur zitten en staan zonder pijn hoe willen ze dan dat ik ga werken? Ik ben een beetje ten einde raad en heb nu maar gevraagd of ik met de bedrijfsarts in contact gebracht kan worden.
Heeft er iemand nog een suggestie???

Proud2bemama
afbeelding van Proud2bemama
27 dec 2013 - 14:55

Hoi Femme, ik weet hoe je je voelt. Ik heb het helaas ook iedere zwangerschap. Het probleem is dat de baarmoeder groter wordt en daardoor de urineleider afknelt. Bij mij is het vaak opname in het ziekenhuis daar krijg ik ook buscopaninfuus en paracetamol. Wellicht kun je met de gyn eens overleggen om de paracetamol op gezette tijden 4 x daags te nemen. Doe ik nu ook, dit omdat ik nu pas 12 weken zwanger ben van de 4 de en ik heb ook dagelijks pijn, vooral in de nacht omdat je dan ligt. Veel rust houden is mij ook alweer verteld. Zo heb ik nu alweer zo veel mogelijk rust. Een geruststelling voor je, de kleine merkt er veel minder dan jij. Geloof me ik weet hoe je je voelt maar probeer toch te genieten van de zwangerschap. Doe ik nu ook, ik heb nu echter het probleem erbij dat er een flinke niersteen in mijn rechter nietkwab bevind. Alleen operatief te verwijderen en dat is wat nu niet kan. Meid ik kan alleen zeggen bijt nog even door en probeer te overleggen dat je ingeleid kan worden met 37 weken. Ik heb bij mijn eerste doorgelopen tot 42 weken. En dat was totaal afzien. Vooral omdat de baarmoeder als maar groter wordt. Ik wens je heel veel succes toe.

Femme91
afbeelding van Femme91
17 dec 2013 - 14:37

Hoi, bedankt voor je reactie,

intussen ben ik nu bijna 28 weken zwanger en is het helaas nog niet heel erg verbeterd. De ene dag is het wel minder erg als de andere maar toch nog veel last, vooral in de nacht.

ik ben ook gelijk de ziektewet in gegaan want werken gaat nu gewoon niet. Ik heb ook buscopan mee gekregen voor thuis maar dat werkt bij mij niet echt, ik slik daarnaast wel regelmatig paracetamol en daardoor voel ik het soms wat minder. 

Ik blijf wel onder controle van een uroloog om te kijken of het niet veel erger word maar voor nu kunnen ze niet veel doen.

Het enige wat zou helpen is bevallen maar daar wacht ik liever nog even mee :)

Wel lekker dat je nu bijna pijnvrij bent en hoop ook voor je dat dat zo blijft wamt het is geen pretje en hopelijk word het bij mij ook nog minder.

groetjes Femke

mend-868443
afbeelding van mend-868443
3 dec 2013 - 23:05

Hoi,

Ik heb ook in oktober een nierstuwing gehad , ik kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo'n pijn heb gehad en dat dagenlang.(Rond de 27 weken zwangerschap,) bij aankomst in het ziekenhuis heb ik als eerste een zetpil gekregen. Mijn rechternier bleek ook enorm vergroot te zijn.

Uit voorzorg moest ik 3 dagen blijven en heb ik anderhalve dag aan een buscopan infuus gelegen. De pijn werd in de nacht gelukkig minder. De pijn bleef wel iets maar gelukkig is het bij mij bij af en toe steken gebleven en nu ben ik 34 weken zwanger en gelukkig bijna pijnvrij

Ik ben gelijk de ziektewet in gegaan want werken dat trok ik niet en nu ben ik gewoon met zwangerschaps verlof.

Hopen dat het wegblijft maar je weet het nooit.

Kunnen ze je niet iets geven voor thuis ( buscopan ) want zo doorgaan lijkt mij vreselijk

Gewoon bellen als je pijn blijft houden of als het erger word. Ze kunnen je toch niet zo laten doorlopen

Hopen dat het gauw beter gaat met je