Bekkenpijn

MEDEDELING: WIJ is gestopt met het Forum op WIJ.nl. Per 1 april kun je hier niet meer terecht om in contact te komen met andere zwangere vrouwen en moeders met jonge kinderen. Dit is wel mogelijk bij WIJ op Facebook en Instagram. Zien we je daar?

12 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
stralende_mama
afbeelding van stralende_mama
9 jan 2015 - 14:02
Bekkenpijn

Halle dames, Ik ben nu 27 weken zwanger van de 2e en heb veel meer last van bekkenpijn dan bij de eerste. Helaas! Heel erg vervelend. Vaak moeizaam lopen/strompelen na langere tijd zitten, wat vooral op het werk heel vervelend is. Andere mensen met deze ervaring? En tips? Bedankt!

Marlies Cornelis
afbeelding van Marlies Cornelis
5 nov 2020 - 17:04

Bij mijn eerste begonnen de klachten vooral rondom week 20. Veel vermoeidheid rondom de boven benen, onderrug en liezen. Het was een soort zeurderige pijn. Alsof er een band om je bekken heen zit en steeds stekender en strakker kwam te zitten. Vooral bij bewegingen werd het erger. Maar ik kreeg naast bekkenpijn ook meer pijn in bijvoorbeeld mijn bovenrug of heel gek mis in mijn knieholte. Ik denk omdat ik door de pijn ook heel anders ging lopen. Uiteindelijk heb ik ook na de bevalling van de eerste veel klachten gehad. Herstel duurde erg lang. En eigenlijk was ik best bang om ook voor een tweede te gaan. Maar ik heb me toe goed proberen voor te bereiden. Veel ingelezen en volgens mij elke site wel bezocht. Ik ben gaan oefenen en hoopte als ik iets fitter was dat ik me tijdens en na de 2e zwangerschap wel een stuk beter zal voelen. En ik moet zeggen dat dat ook echt wel het geval is. Het zit hem vooral in kleine tips over je houding en activiteit/rust momenten. Misschien hebben jullie er wat aan maar ik kwam een grappige site tegen. Bekkenblog.nl. Kwam heel laagdrempelig over en ik heb uiteindelijk die oefeningen gebruikt na veel informatie daar te lezen. Voor mij hielp informatie en met je bekken aan de slag te gaan maar dat is voor iedereen misschien wel anders hoor.

stralende_mama
afbeelding van stralende_mama
30 jan 2015 - 13:36

Dag dames,

Even een update. Ondertussen al weer voorbij de 30 weken. Bekkenpijn is erg wisselen, maar ik kan gelukkig nog wel doorwerken. Merk wel een verloop in de week. Eind van de week loop ik echt mank en heb ik vooral opstartproblemen na wat langere tijd zitten. En fietsen! Pfff...
Gelukkig kan ik me er nog goed mee redden en komt het verlof in zicht.
Jullie in ieder geval allemaal heel veel sterkte.. :-(

Land7782
afbeelding van Land7782
28 jan 2015 - 12:14

Demi23, wat herkenbaar! Ik werk nog 2x 3 uur op loonwaarde. Vanmorgen ook gewerkt en ben gesloopt en heb veel pijn. Vindt het lastig om aan te geven. Wil nog niet volledig ziek thuis komen te zitten, maar wanneer ga je over je grens heen. Vindt het erg lastig. Ga zo eerst uurtje plat en hopen dat mijn lichaam hersteld.

Sterkte de komende tijd en blij genieten van je zwangerschap!

Demi123
afbeelding van Demi123
28 jan 2015 - 08:32

Ik ben halverwege mijn zwangerschap en werk op AT basis in de zorg. Thuis word ik geholpen door familie en wat vrienden met het huishouden en de zorg voor mijn 2 jarige opstandige liever peuter. Ik hoor alleen maar dat ik moet stoppen met werken en mijn peutertje eerst op nr. 1 moet zetten. Logisch eigenlijk, maar de organisatie waar ik werk zit zo in elkaar dat het bedrijf voorop gesteld moet worden. Ik ben wel 100% ziekgemeld, maar ik vind het alsnog heel lastig om niet meer te gaan werken. De drempel om ziek te melden ligt erg hoog.

Als ik heb gewerkt ben ik helemaal stuk daarna en kan ik de rest van de dag ook niet voor mijn uk zorgen. Ik ben halverwege... ik wil nog zo graag... maar ik kan gewoon niet en ik vind dat zo ontzettend moeilijk om aan te geven. Het eerste wat er word gevraagd als ik mij ziekmeld is: Wat kan je nog wel? maar thuis kan ik rust en activiteit beter op elkaar afstemmen dan op het werk. Daar moet je maar blijven gaan, en om nou tussen de bewoners op de bank te gaan liggen rusten?? Dat gaat mij te ver.

Ik weet het dus ook gewoon even niet meer. Al weet ik dat ik niet over mijn pijngrens heen moet gaan en de fysio zegt dat ik moet stoppen als ik pijn heb en het liefst daarvoor nog om overbelasting te voorkomen. Maar goed... waar ligt die grens?? Lastig 

acnaib21
afbeelding van acnaib21
15 jan 2015 - 21:29

1. Ga liggen op uw rug, de knieën opgetrokken maar de voeten op de grond, tegen elkaar aan. Uw armen liggen naast de romp op de grond. Houd uw knieën bij elkaar en laat ze naar links en rechts zakken. U kunt ook tegelijk uw hoofd de andere kant op draaien. Laat even liggen en kom dan rustig weer tot de uitgangspositie. Doe dit ook de andere kant op. 
Herhalingen: 5 per kant

2. Ga liggen op de rug en buig uw knieën. Beweeg één voor één uw benen naar de borst. Houd uw benen ongeveer vijf seconden vast en zet uw voeten weer neer op het oefenmatje. 
Herhalingen: 5

3. Ga liggen op de rug, houdt de benen gestrekt. Leg uw handen op de heup en maak eerst het ene en dan het andere been langer. 
Herhalingen: 5 per been 

4. Ga liggen op de rug, houd uw benen gebogen en zet beide voeten plat op het oefenmatje. Duw de onderrug tegen het oefenmatje (bekken achterover kantelen) en til uw billen op. Kantel het bekken achterover zodat het zitvlak los komt van de onderlaag. Til vervolgens het bekken omhoog zodat 'een brug' ontstaat. Rol daarna weer wervel voor wervel af tot de rug weer helemaal op de grond ligt. 
Herhalingen: 5

MamaLammetje
afbeelding van MamaLammetje
14 jan 2015 - 08:37

Helaas ook last van bekkenpijn, veel meer en eerder dan bij mijn eerste. Ben 2x naar bekkenfysio geweest. Daar kreeg ik leefregels mee (bijvoorbeeld van het traplopen en tussendoor gaan liggen) en 2 oefeningen. Nu twijfel ik steeds of ik de oefeningen wel goed doe. Hebben jullie een goede oefening?

Anjo87
afbeelding van Anjo87
13 jan 2015 - 14:51

Hier helaas ook ervaring. Heb door bekkenklachten een zware zwangerschap achter de rug. Vanaf week 20 zat ik thuis omdat ik niet meer kon lopen van de pijn.
Bekkenfysiotherapie hielp niets, uiteindelijk bij cesar oefentherapie gekomen (ook mensendieck is dat). Door de oefeningen en de therapie ging het na een tijdje iets beter, een maand heb ik in een rolstoel gezeten omdat ik geen stap meer kon verzetten vd pijn.
Door de therapie kon ik weer een beetje lopen en bewegen, in huis wat aanrommelen en oefende ik om buiten toch steeds iets te lopen al was het maar naar het einde van de straat en terug. Vanaf week 20 geen beweging meer is natuurlijk ook niet goed.
Dit ging een tijdje redelijk tot het laatste stuk van de zwangerschap, de baby daalde in vanaf week 32 geloof ik en toen nam de druk op mijn bekken zo toe dat ik weer niets meer kon. De laatste weken heb ik letterlijk uitgezeten, zelfs staand douchen ging niet meer (moest met een douchestoel).

Probeer tillen en traplopen zo veel mogelijk te vermijden, dat is niet fijn met bekkenklachten en ook niet bevorderlijk en pas je werk aan naar wat je wel kunt. Dingen die niet gaan gaan nu eenmaal niet meer, misschien een kortere dienst draaien of wat vaker even een stukje lopen ipv lang achter elkaar zitten?
Het is lastig om dingen uit handen te geven of toe te geven dat je iets niet meer kunt maar tijdens je zwangerschap is ook je kindje afhankelijk van jou dus zorg goed voor jullie allebei.

Land7782
afbeelding van Land7782
12 jan 2015 - 22:21

Vandaag naar Mensendieck geweest voor 1e keer. Moet er ook aan geloven dat ik BI heb. Vindt nog wel lastig en moet nu op ontdekkingstocht wat ik wel/niet kan. M.n. Lopen krijg ik veel klachten. Niet handig met baan in de zorg. Hoop nu z.s.m contact te hebben met Arbo-arts over hoe verder en hoeveel % in ziektewet. Vanaf nu worden wel diensten aangepast, gelukkig. Kijken wat lukt. Vanmorgen 3 uur gewerkt en hele dag hevige pijn.

acnaib21
afbeelding van acnaib21
12 jan 2015 - 22:00

Ik heb ervaring! Ten eerste zoek een chiropractor gespecialiseerd in zwangeren. (Die kraken niet) ten tweede bewegen is goed! Dus zoek een fysio in de buurt die zwangerschapsfitness heeft. Lopen is goed, traplopen niet. Bij de eerste zwangerschap wist ik niet wat me overkwam. Opeens huilend weg van me werk, (ik werk in de horeca) halve diensten gaan draaien waarbij ik alleen servetten vouwde. Veel op bed gelegen. Veel gehuild omdat ik nietwist wat ik met mijzelf aanmoest.  Toen ben ik bij chiropractor en zwangerschapsfitness terecht gekomen. Dat hielp! Nu ben ik zwanger van de tweede en ben met 12 weken al begonnen met zwangerschapsfitness en al twee behandelingen bij de chiropractor gehad. Mijn man doet de was (wasmand de trap op tillen is not done) mijn moeder doet de strijk (lang staan is ook niet goed) en ik heb zoveel mogelijk voor mijn dochter beneden staan zodat ik haar bijvoorbeeld niet boven hoef te verschonen. Op mijn werk heb ik het gelijk aangegevn en ik hoef niks meer te tillen en heb extra pauze. In het begin is het helemaal niet leuk om hulpbehoevend te zijn. Maar het gaat om jou en het feit dat je, als je kindje er is, alles kan doen! Even een knop omzetten dus.

Hoop dat je er wat aan hebt ik heb ook oefeningen voor je voor thuis die helpen dan moet je me maar even een berichtje sturen met je mailadres dan mail ik ze door!

 

 

stralende_mama
afbeelding van stralende_mama
9 jan 2015 - 19:46

Ja misschien wel. Fietsen is ook erg inderdaad. Krijg dan ook helemaal kramp in mijn benen en moet nogal een stukje fietsen naar het werk..
Maandag weer verlos, zal nog eens vragen

Bloempje27
afbeelding van Bloempje27
9 jan 2015 - 17:19

Hier helaas ook ervaring. Nu bij mijn derde zwangeschap meer last. Vooral na lang zitten en fietsen. Als mijn klachten erger worden ga ik zeker contact opnemen met de bekkenbodemfysio... misschien iets voor jou?