Gipsbroek - paar tips

5 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
PuSaRo
afbeelding van PuSaRo
10 aug 2012 - 22:01
Gipsbroek - paar tips

Hallo,

Onze dochter Puck (7,5 mnd) zit sinds anderhalve week in een gipsbroek, van haar oksels tot haar tenen. Ze heeft links heupdysplasie en heupluxatie.

In eerste instantie is geprobeerd door middel van een Pavlik-bandage en later een Campspreider de heup op de juiste plaats te zetten, zodat de kom zich kon vormen. Dit is helaas niet gelukt en daarom hebben ze onder narcose de heup op de juist plaats gezet en hiervoor gaat ze 2x 6 weken in het gips. Op internet hebben we veel informatie gezocht om het voor onze dochter comfortabel te maken. Hierbij kwamen we op de website www.kiekhipwear.com en www.heupafwijkingen.info terecht waar veel informatie en hulpmiddelen te vinden zijn. Bij een bezoek aan de winkel Kiek Hip Wear is ons verteld dat het belangrijk is ervoor te zorgen dat je kindje lekker kan zitten en kan liggen, daarmee kom je de al een heel eind. Hier hebben wij voor geprobeerd te zorgen en dit is gelukt! Onze dochter was binnen een week alweer het tevreden meisje dat ze altijd was. We weten dat geen enkele gipsbroek hetzelfde is, maar we willen wel graag onze tips met jullie delen. We hopen hiermee te kunnen bijdragen om de gips-periode wat te vergemakkelijken.

Kleding: we hebben zeer handige jumpsuits gekocht bij www.kiekhipwear.com. Het ziet er vriendelijk uit en het is ook fijner ons kleintje op schoot te pakken en lekker te knuffelen. Stretch rompers van Hema passen bij onze dochter ook in de maat die ze had, deze gebruiken we af en toe 's nachts.

Slapen: we hebben een handdoek in haar rug gelegd, zo leunt ze niet op de rand van het gips. Tevens hebben we een handdoekrolletje onder haar voeten gelegd voor een betere doorbloeding. Ook hebben we een extra brede slaapzak gekocht bij www.kiekhipwear.com, we hebben ook gelezen dat mensen van 2 slaapzakken 1 brede slaapzak maken.

Lekker zitten: we hebben (via Marktplaats) een zitzak van Doomoo gekocht. Hierin kan ze heerlijk zitten, de bolletjes in de zak vormen naar het lichaam. De zitzak is hierna, voor oudere kindjes ook te gebruiken.

Draagzak: we hebben een draagzak gekocht van Stokke. Onze dochter zat altijd al graag in de draagzak en we waren bang dat dit niet meer kon. We zijn naar een babywinkel gegaan en hebben hier de Stokke-buikdrager geprobeerd en hier zit ze uitstekend in. Ze kan hierin tot ze 3 is, nu op de buik, later op de rug. 

Ontheffing kind in autogordel: wij hebben via het ziekenhuis voor het CBR een ontheffingsbrief ontvangen voor het vervoeren van ons kindje in een goedgekeurd stoeltje/autogordel. Voor het ritje naar huis en de eerste dagen ideaal, we hadden toen nog geen oplossing. Inmiddels wel zie Autostoel.

Autostoel: onze dochter paste met gipsbroek niet meer in de Maxi-Cosi (ook niet met verlengde gordel), ze is net de 9 kilo gepasseerd, dus zijn we op zoek gegaan naar een andere autostoel. Verschillende stoelen hebben we geprobeerd en in de Nania stoel, gekocht bij Gamma, past ze. Hiervoor hebben we de zij-gordels losgeklikt, zodat je langere gordels krijgt en we hebben de stoel opgevuld met kussens, hier kan ze mooi in en wij vinden dit prettiger dan op schoot. We rijden nu even geen grote afstanden, masr vinden het wel prettig om er even tussenuit te kunnen. Eventuele foto's van de stoel en opvulling zijn te versturen.

Wandelwagen: we hebben een Mutsy-wandelwagen en hier kan onze dochter liggend in. Ze wil graag alles zien en daarom hebben we voor tochtjes vanaf huis iets voor de Bolderkar bedacht, zie hieronder.

Bolderkar: omdat onze dochter graag alles wil zien en in dit in de wagen niet kan, hebben we een bolderkarren gekocht. Ook hier in ze niet zonder aanpassing in. We hebben de 'bak' van de bolderwagen afgehaald en een soort stoeltje van hout bekleed met leuke fleece dekens (oude dekenshandoeken eronder), daar achter hebben we een bakje geplaatst, zodat er ook nog wat spulletjes mee kunnen. Ons meisje zit prachtig op haar troon :)! Eventuele foto's en uitleg zijn te versturen.

Kinderstoel: we hebben via www.kiekhipwear.com een kinderstoel gehuurd voor de periode dat onze dochter in de gipsbroek zit. Deze stoel is laag en we hadden op de site een tip gelezen over het plaatsen op een klein tafeltje en hierna de stoel vast te zetten met spanbanden. Dit werkte voor ons, nu kan ze lekker bij ons aan tafel eten en er gewoon gezellig bijzitten.

Verschoning: de verschoning is erg intensief, overdag verschonen we onze dochter minimaal elke 2 uur. Dit ter voorkoming dat het gips nat wordt (al kun je dit nooit helemaal voorkomen). We verschonen onze dochter voordat ze naar bed gaat, later nog een keer voordat we zelf naar bed gaan, daarna gelijk weer als ze wakker is. Is het gips toch nat dan deppen we het droog met een hydrofiel washandje. Bij onze dochter past er precies een Tena Lady normaal in de opening van het gips. Tena Lady's nemen het vocht prima op. Over de Tena Lady en het gips plaatsen we een luier maatje 4, dit was al haar maat. Ook hebben we de randen bij de opening van de luier afgeplakt met een soort plakkend vilt (Delta Terry Net) dat we van de gipskamer hebben gekregen. Is dat erg vies of nat, dan vervangen we dit. Het is ook te gebruiken voor scherpe randjes elders op het gips.

Wij wensen iedereen die hetzelfde meemaakt veel sterkte toe. Elke gipsbroek is natuurlijk anders maar misschien helpt het om te weten dat onze dochter binnen een week helemaal gewend was. Eerlijk is eerlijk, de eerste nachten (2) waren zwaar, maar na anderhalve dag had ze de gipsbroek geaccepteerd. Ze had vooral last van de narcose en het gips  met slapen, overdag ging het gelijk goed. Binnen Een dag lachten ze weer veel, binnen 2 dagen was ze weer vrolijk aan het kletsen, na dag 3 kroop ze weer vrolijk rond en binnen een week had ze haar oude ritme weer te pakken. En vandaag, na ruim een week, zijn we heerlijk naar de dierentuin geweest, waar ze in de draagzak haar ogen uitkeek. Ze heeft volop genoten, dus wij ook :)!

We hopen dat we hiermee een beetje kunnen bijdragen aan de toch wel spannende periode van de gipsbroek, ondanks dat je weet dat het voor een goed doel is, meer informatie of foto's kunnen we zo geven. Ook als jullie nog tips hebben, horen wij het graag. We willen er alles aan doen om de periode leuk, makkelijk en snel te laten gaan.

Groetjes van de trotse ouders van Puck

Lintiepintie
afbeelding van Lintiepintie
22 apr 2015 - 22:02

Ook hier een kleine meid in een spreidbroekje! Ze heeft de Pavlik bandage nu 8 weekjes aan en ze doet het er super goed mee! De orthopeed heeft onlangs gezegd dat als het zo door blijft gaan ze het broekje wellicht over 6 weekjes overdag af mag! We hebben er gelukkig tot op heden weinig ongemakken mee ervaren, alleen d'r plas loopt nog wel eens langs de luier heen wat voor extra omkleed momenten zorgt. Maar als dat alles is!

Clare2708
afbeelding van Clare2708
26 mrt 2015 - 22:17

Via Kiekhipwear kun je ook een brede kinderwagen huren voor € 24,95 per maand en via Maxi Cosi kun je een speciale autostoel huren voor maar € 49,00 voor zo lang je het nodig hebt en als je een nieuwe maxi cosi autostoel hebt gekocht hoef je zelfs geen huur te betalen. Wij waren hier erg blij mee.
Onze dochter was precies 4 maanden toen ze een gipsbroekje kreeg. Wij gebruiken maat 0 luiers waar ik de plakstroken vanaf knip en de luier dan onder het gips wring en een maat 4 luier over het gips. Dan een rompertje die 1 maat groter is dan ze eigenlijk nodig heeft en een truitje en klaar is Kees. Wij gebruiken geen broekje, ze zit tot haar enkels in het gips en dat is al warm genoeg.
Ik vreesde het ergste toen we hoorden dat ze in het gips moest maar tot nu toe (4 weken) valt het reuze mee.
Succes allemaal!

DELETED_noniempje
afbeelding van Anoniem
10 nov 2012 - 18:50

Wat goed dat je hier je ervaringen en tips deelt, gelukkig heeft onze dochter gewoon een beugeltje dat scheelt echt enorm!

DELETED_anne_exter
afbeelding van Anoniem
27 sep 2012 - 17:14

hoi hoi,

wij zijn net van de gipsbroek af ook 2x 6weken het is echt een gedoe wat ik ook vaak deed is maillotjes doormidden knippen en zo kon ze om elk been een leuk mailottjes aan. als het gips nat werd maakte ik het droog met de warme fohn. wij deden 2luiers maatje 1 eerst en toen maatje 4 erover heen. kan puck kruipen met het gips? of begrijp ik dat verkeerd.

onze meid zit nu nog 3maanden in de campspreider voor 23uur de luxatie is weg maar er is nog wel een dysplasie maar ook dit kunnen wij weer!.

 

groetjes Anne