Vasa Praevia, wie ervaring? En stap naar 2e kindje?

7 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Nadigirl
afbeelding van Nadigirl
23 feb 2015 - 23:04
Vasa Praevia, wie ervaring? En stap naar 2e kindje?

In oktober 2013 ben ik bevallen middels een spoedkeizersnede van een prachtige dochter. Inmiddels 17 maanden en iedere dag vrolijk. 

Een spoedkeizersnede, wat haar redding is geweest. In verband met een te hoog bloeddruk zou ik ingeleid worden bij 37 weken zwangerschap. De dag voor die bewuste dag braken mijn vliezen. Mijn dochter was ingedaald zeiden ze bij 36 weken. Dus ach, dan nog maar even lekker douchen. 

In het ziekenhuis aangekomen had ik nog geen weeën. CTG werd aangesloten en plots zag mijn vriend lijkbleek. Haar hartslag vloog omlaag. In een mum van tijd stonden er 5 witte jassen om mij heen. Geen ontsluiting. Wel een navelstreng te voelen (ze was dus niet ingedaald!!!).Dus ik mocht niet persen. De keizersnede werd voorbereid. Aan de CTG te zien had onze dame het ook niet zo fijn meer dus er zat spoed achter. 

Tijdens de groei echo de week ervoor werd ze op zeker rond de 3000 gram geschat. 
Tot mijn schrik werd er een mager klein kindje uit mijn buik gehaald. Net 2000 gram!! 
Ondertussen hoorde ik de artsen praten over mijn placenta en toen ik er naar vroeg deden ze nogal wazig. Later werd mij meer duidelijk. Mijn placenta had een afwijking, genaamd vasa praevia. Eigenlijk niet doen om daarmee natuurlijk te bevallen. Het sterftegeval is ook nog erg hoog bij deze afwijking. 
De navelstreng die voor de baarmoedermond lag is haar redding geweest. Als dat niet was geweest had ik gewoon een normale bevalling gehad en door mijn vasa praevia had ze dat dan hoogst waarschijnlijk niet overleefd. 

Waarschijnlijk heeft ze vanaf 30 weken zwangerschap geen voedingsstoffen gekregen en is de groei gestagneerd. Om die reden was ze veel te zwak,  ze had nog niet eens de kracht te zuigen. Na haar even op te tillen was al haar energie op. Ze heeft dus een tijdje met een maagsonde op de kinderafdeling gelegen. 
De fouten die zijn gemaakt door het ziekenhuis:
- Meerdere groei echo's klopten niet!
- Hoewel heel moeilijk hoor, maar toch: nooit vasa praevia ontdekt (wellicht al af te leiden uit groei die stagneerde?, maar dat werd nooit geconstateerd) 
- Ze was niet ingedaald! Terwijl er werd gezegdvan wel  

Pas na een half jaar heb ik dit alles kunnen en durven accepteren. Mijn dochter is door het oog van de naald gekropen en ze is GEZOND :D 
Dus wat zeur ik nog? Is wat mijn omgeving denkt. 

Sinds kort denken wij over een tweede kindje. Maar ik vind het ineens doodeng. Wat als er weer complicaties zijn? Raak ik na de bevalling weer zo diep in de put? 
Hoe enthousiast ik de eerste keer was, zo nerveus voel ik me nu. Wat haal ik mezelf op de hals?
Heb ik het dan toch nog niet goed verwerkt?? Ik heb toch een gezonde dochter, ik moet toch blij zijn??

Wie heeft er ervaring met deze afwijking? 

Nadigirl
afbeelding van Nadigirl
31 mei 2017 - 11:45

Dag Sandra,

 

Dat is zeker lang geleden. De laatste keer dat ik reageerde was ik 5 weken in verwachting lees ik net terug. Inmiddels hebben we er een zoon bij van 16 maanden, geboren 15 januari 2016.Maar dit is allemaal niet zonder slag of stoot gegaan. Dit keer geen vasa previa. Ik heb zelfs doorgelopen tot 41 weken. De bevalling begon, maar de ontsluiting verliep niet goed. En ik kreeg weeen opwekkers. En toen scheurde mijn baarmoeder! Enorme spoed keizersnede en eigenlijk een beetje het zelfde verhaal als bij jullie zoon. Hij is naar het WKZ in Utrecht gebracht, gezien zware zuurstoftekort en heeft ook een koeltherapie gehad.  Hieronder mijn hele verhaal, duidelijker uitgeschreven: 

https://www.twinkelbella.nl/posttraumatische-stressstoornis-na-bevalling/

Een ontzettend heftig jaar gehad. En nog steeds een heel prikkelgevoelige jongen is Quint. Mijn dochter wordt oktober 4 en gaat vanaf september straks naar school. Je noemde destijd mijn dochter een engelmeisje, maar ik heb nu dus twee engeltjes :) Wat bedoel je met dat Lorenzo een zware tijd heeft gehad? Is er iets gebeurd? Lief dat je naar mij vraagt. Ik ben nu ook erg benieuwd hoe het met jullie gaat.​Groetjes, Nadine 

sand-522086
afbeelding van sand-522086
30 mei 2017 - 21:42

ik hoop 

Wat een tijd geleden en waT is er veel gebeurd in de tussentijd bij ons iig. Ik vraag me af hoe het met je gaat en hoe het verder afgelopen is ....

Lorenzo heeft een zware tijd achter de rug" hij lijkt zo normaal maar ohhh wat heeft hij het zwaar in zijn hoofdje....

Ik hoop dat ik je op de een of andere manier te spreken krijg ben echt benieuwd naar je leven nu . Liefst sandra de leijer nolten yes

Nadigirl
afbeelding van Nadigirl
3 mei 2015 - 22:20

Hoi Sandra,

Jeetje wat een ontzettend heftig verhaal. Maar vooral een verhaal waar ik bij iedere regel een grotere glimlach op mijn gezicht kreeg. Je noemt mijn dochter een engelmeisje, lief, zo zie ik het ook zeker. Iedere dag besef ik me weer hoe gezegend wij zijn met zo'n prachtig lief meisje en zo gezond vooral.
Normaal vergelijk ik onze situatie nooit met andere bevallingen en eventuele complicaties. Iedere zwangeschap en bevalling is weer anders en ik gun niemand wat wij hebben meegemaakt of erger.
Maar dan lees ik dat jullie wel een enorme klap hebben gehad. Het geeft mij een geruststellend idee dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Soms denk ik dat bepaalde dingen in het leven met een reden gebeuren om jezelf / je relatie sterker te maken en een andere (betere?) kijk op het leven te krijgen.
Ik heb maanden niet kunnen accepteren geen kraamtijd te hebben gehad. Maar het heeft ons als ouders sterker gemaakt. Onze relatie werd sterker en we zijn apetrots.

Als ik dan lees dat de voorspellingen voor jullie zoon zo slecht waren en het nu fantastisch met hem gaat, dan springen de tranen in mijn ogen. Wow wow wow! Wat een fantastische zoon hebben jullie! Wat een vechtertje! Merken jullie dat ook op andere vlakken bij hem dat hij niet snel opgeeft en doorgaat tot hij zijn doel bereikt heeft?
Jullie mogen terecht trots zijn.

De doppler echo heb ik overigens gehad!!! En zelfs daar werd niks gezien. De groei echo's waren perfect, maar blijkbaar schort er nog wel eens wat aan de kundigheid of kennis hierin. Hoewel ik het wel erg raar vind dat meerdere verloskundigen en gyneacologen niks hebben gezien.

De folder heb ik volgens mij nog niet gelezen. Wel al eens op zoek gegaan naar mede lotgenoten, echter viel mij het aantal reacties zeer tegen.

In maart twijfelde ik nog, maar ik ben toch uiteindelijk gestopt met de pil. Wat denk je? In één keer raak. Ik ben bijna 5 weken in verwachting. Allemaal nog heel spannend dus. Morgen bel ik de gyneacoloog. De huisarts heeft mij een verwijzing gegeven en wist duidelijk uit zijn reactie niet wat vasa preavia is en waar ik mij zorgen om maakte. Belachelijk! Ik zat hem uit te leggen wat het inhield.
Ik zal zeker hameren op een goede begeleiding, maar wil ook voor ogen houden dat de kans klein is dat het weer gebeurd.
Laten we hopen op een goede zwangerschap en een fijne natuurlijke bevalling zonder complicaties :-)

Heel erg bedankt voor je reactie. Sorry voor mijn late reactie. Ik heb nooit een melding gekregen en ging er eigenlijk vanuit dat er niemand zou reageren. Maar ik ben heel  blij met jou verhaal, hoewel blij niet helemaal het woord is wat ik zoek.
 

Nadigirl
afbeelding van Nadigirl
2 mei 2015 - 10:54

Wat stom! Nooit jou reactie gezien, geen melding via mail gehad. Sorry!! Ik ga straks achter mijn laptop reageren.

sand-522086
afbeelding van sand-522086
10 mrt 2015 - 01:53
ik had je een reactie getypt, maar nu zie ik hem niet meer, ik heb ervaring met vasa previa. mijn zoon is 2011 met vasa previa geboren. zijn apger scores waren 0 - 0 - 4 !! met acute keizersnee gehaald ( tijdens ingeleide 37 wk zwangershap) na geboorte....geen teken van leven , lijk wit , geen hartslag en geen ademhaling, veel bloedverlies door vasa previa , zijn bloedvat knapte in de buik. 15 min zuurstof tekort vervolgends 8 minuten reanimatie, start hartje. koeltherapie aan de beademing, geen hersenactiviteit . de kans dat de stekker eruit ging was zeer groot/..... hierna volgt nog een heel verhaal Maar wel 1 die Vasa previa overleeft heeft en zich terug gevochten heeft en " gewoon " meedraait met leeftijd genootjes, wat is dat bijzonder zeg !! gewoon is geweldig !! en nu eindigd deze mega droevige start , met een jongetje die bijna 4 word , en gewoon aanmeld voor de basisschool. En heeft denk ik als 1 van de weinige in de wereld z;n ongelovelijke come back gemaakt ! en ja je kan gerust zwanger worden is mijn gedachten , denk aan de color dobbler echo om die toe te passen bij controles , plan keizersnee in met 37 wk , maakconcreet plan met je gyneacoloog, en luister naar je lichaam. en vergeet niet.....geniet van je prinsesje ! want bijzonder is ze zeker ! hopelijk kun je er iets mee. en je moet niks voor anderre, ik kan me goed begrijpen dat het kwartje naderhand heel hard gevallen is ( die van mij is nog steeds onderweg ;-) sandra
sand-522086
afbeelding van sand-522086
10 mrt 2015 - 01:36

vasa previa surviver 2011 Lorenzo wonder baby apger 0 0 4 springt rond ! zonder beperking geestelijk / motorisch

ik reageer eigenlijk voor het eerst ergens over mijn vasa previa bevalling, maar vond je vraag wel begrijpelijk en er zullen maar weinig mensen zijn die die kunnen beantwoorden ( uit ervaring) allereerst heb jij ook een engeltje gehad bij de bevalling !

ik snap dat je achteraf pas goed geschrokken was en effe van de kaart was, bij de gedachten dat je je kleine meid binnen een zucht had kunnen verliezen, want dat is ook echt zo. het goede nieuws is , dat het voorkomen kan worden als je bij de controles daar de arts ook

Color Doppler echo word gebruikt .......( zie uitleg onder aan bericht ). en je geplande keizersnee hebt, nu lijkt 2 keer vasa previa zeer onwaarschijnlijk, maar ik zal de laatste zijn die zeg "zeg nooit nooit ". wij zelf hebben in april 2011 een vasa previa overleeft.

ook ik werd gepland ingeleid bij mijn 2e zwangerschap, beide had ik zwangerschapsvergiftiging. vandaar mijn opname al in het ziekenhuis. onze zoon werd met 37 wk opgewekt, maar bleek niet ingedaalt te zijn, ergens zeiden ze dat placenta voor de ingang lag.... er was weinig aan het gebeuren tijdens de inleiding, tot ik plots heftige rugpijn kreeg en trek voelde van binnen. plots voelde ik iets knappen....spontane  bloeding tussen mijn benen en toeters en bellen van de monitor gingen af ( zat aan ctg ). vanaf daar word het zwart en als ik wakker word, staan bekende gezichten droevig langs mijn bed. er is iets misgegaan?

het bleek vasa previa, lorenzo's bloedvat was geknapt en bloedde leeg in mijn buik, hij had ernstig zuurstof te kort.
Achteraf is ons geluk geweest dat ze op het moment dat lorenzo acuut gehaald moest worden ( vrijdag nacht ) iedereen al in de OK stond voor keizersnee van iemand. zodoende konden ze me gelijk naar OK brengen in 15 min. duurde het voor ze bij lOrenzo waren.  hij was levenloos, lijk wit , hij ademde niet . was net een slappe pop  geen hartslag en veel bloed verloren ! ( mijn man heeft gefilmd en foto's gemaakt voor de verwerking, dat was heel fijn voor mij achteraf om te begrijpen wat er was gebeurd.)

Ze hebben heb bloedtransfusie;s gegeven en na 8 min. reanimatie, voelde ze een hartslag. zelfstandig ademen kon hij niet.

zijn apger score was 0 - 0 - 4 !!! 15 min zuurstoftekort daarna nog 8 minuten reanimatie, bloedtransfusies......dat is een cold case senario zou je zeggen... ( MAAR NIET BIJ LORENZO want die huppelt hier rond )

vanuit jbz ziekenhuis is hij overgebracht naar nicu daarhij heeft koeltherapie gekregen in MMC veldhoven ziekenhuis, en alles zag er naar uit dat we de stekker eruit moesten halen.  zijn vooruitzichten als hij de NICU overleeft ,waren slecht bv kasplantje , zwaar gehandicapt ! wij hadden al gesprekken gehad met Dela en meneer pastoor. zo slecht stond lorenzo ervoor. haast geen hersenactiviteit, wel impulsen dat wijst op stuipen, na de opwarming zouden we keuze moeten maken, we hebben gevraagd om een wonder toen, staat zelfs op video zag ik zojuist ! please doe je ogen open en adem. en dat deed hij .hij begon zelfstandig te ademen na dag 5.
ik ben nog steeds van mening dat het leegbloeden meewerkte aan beperking van hersenbeschadiging door zuurstof tekort, want er was geen bloed op de te "vergiftigen " . de dag dat hij ontslagen werd uit het ziekenhuis na 3 weken tm nu heeft hij gevochten en hoe . zijn ontwikkeling zou binnen 6 mnd zijn  max. bereiken door zijn zuurstof tekort / reanimatie geboorte.

Maar onverklaarbaar is hij nu al bijna 4 jaar aan het ontwikkelen en je ziet niks aan hem in gaat gewoon naar de psz!

hij heeft hard moeten knokken en nog steeds, maar hij is een "normale"jongen, die rent , zingt , praat , lacht en geniet van de dag. hoe zwaar ze ook kunnen zijn ( hij heeft veel last van voedsel allergie ) maar verder is het een wonder op aarde. en die positieve lach doet me nog steeds in wonderen geloven.

en hopelijk kun je de positieve punten zien, in welk besluit je ook neemt, ik zou wel kijken of je bv de gyneacoloog hierover kan spreken over begeleiding, het hoeft natuurlijk niet weer te gebeuren maar nu weet je wel wat er kan gebeuren, en kan je er naar handelen ( heb je folder vasa previa foundation al gedownlaod ?

Heel veel succes, en geniet van je engelmeisje !!! ze is meer als bijzonder

dopper color echo.

Gebruikt om de snelheid van de bloedstroom te meten. Doppler echo kan gebruikt worden om te luisteren naar de hartslag van het kindje, om het foetale hart te onderzoeken op afwijkingen en om de bloedstroom van de placenta te beoordelen. Dit speciaal type echo laat real-time verschillende snelheden van bloedstromen zien op een monitor, in verschillende kleuren blauw en rood. De ene kleur gaat van de placenta naar de baby en de andere van de baby naar de placenta. Op deze manier kan de locatie van de foetale bloedvaten gedetecteerd worden en de vermoede diagnose vasa previa kan bevestigd of verworpen worden.