Verplicht Poliklinisch Bevallen

9 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Rima
afbeelding van Rima
5 jul 2010 - 15:08
Verplicht Poliklinisch Bevallen

Vandaag ben ik voor de eerste controle naar de verloskundige geweest, het is mijn derde zwangerschap dus ik verwachtte eigenlijk niets nieuws, maar dit was helaas niet het geval.
Een van de eerste dingen waar ze naar vroeg waren mijn lengte en gewicht, ik kan je alvast vertellen dat ik bepaald niet slank ben, maar daar is verder nooit een punt van gemaakt. Nu vertelde ze me doodleuk dat ik ivm met een hoog BMI wel poliklinisch moest gaan bevallen, gezien het risico dan hoger is op een fors kindje die wel eens klem zou kunnen komen te zitten.
Echter, ik heb al ruim 10 jaar hetzelfde gewicht, en dus ook tijdens mijn afgelopen zwangerschappen, deze bevallingen zijn zeer voorspoedig verlopen en de zwangerschappen zonder verdere reden tot zorgen hierover.

Ik wil erg graag thuisbevallen, dit heb ik voorheen erg positief ervaren.
Mijn
vraag is, kan mijn verloskundige mij verplichten om poliklinisch te
bevallen op basis van mijn BMI?

Groetjes,
Rima

Rima
afbeelding van Rima
8 jul 2010 - 11:29

Daar zat ik ook al aan te denken, om even een andere vk op te bellen. Mocht het bij de volgende controle inderdaad zo zijn dat ze voet bij stuk houdt, dan ga ik dat ook zeker doen. Maar mijn man zei ook al tegen me, dat is maar 1 van de 4 vk's op de praktijk, misschien delen de andere haar mening helemaal niet.
Ah, wie weet valt het wel mee, en is er sprake van een foutje of een misverstand. Misschien verwacht ze inderdaad dat ik veel aan zal komen, dan zullen we vanzelf zien of dat het geval is of niet. Meestal val ik wat af door het gezonde eten, maar misschienb is het deze keer anders.
Erg fijn dat jullie zo met me mee denken!
Zoe, wat een geluk dan dat je in het ziekenhuis was, dat is dan toch wel weer een voordeel :)
Ik zou het ook niet zo erg vinden om in het zh te bevallen, maar de 2 oudste willen er graag bij zijn en in het ziekenhuis is dat veel lastiger. Thuis kunnen ze gewoon in en uitlopen en tussendoor spelen ed.
Wel heb ik besloten om nu niet helemaal in de stress te schieten, want daar heeft niemand wat aan. 9 augustus heb ik de volgende afspraak en meteen een echo, dus ik wacht voorlopig even af hoe dat verloopt.

Groetjes,
Rima

CarinaG
afbeelding van CarinaG
8 jul 2010 - 01:00

Mocht je volgens deze VK echt poliklinisch bevallen , kan je dan niet als een soort second opinion naar een andere VK?

zoe85
afbeelding van zoe85
8 jul 2010 - 00:42

Je kan je bmi ook zelf berekenen moet je ff googlen want als het onder de 35 is moeten ze gewoon niet zeuren en zou er niks aan de hand zijn toch tenzij ze verwacht dat je kilo's aan gaat komen.


Dankje en jij nog gefeliciteerd met je zwangerschap.


Ik moest uiteindelijk voor me bekken bevallen in het ziekenhuis ook omdat mijn bmi te hoog was maar omdat alles bij mij keurig bleef bloeddruk enz wilde de vk het wel proberen achteraf ben ik blij want de hartsl*g van mijn kleine daalde heel snel de laatste minuten en hebben ze hem uiteindelijk met de vacuum het zetje gegeven. Maar hij doet het super goed en is een heerlijk mannetje.Rima
afbeelding van Rima
8 jul 2010 - 00:12

Hoi Zoe,

Hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van je zoontje!
Even voor de duidelijkheid, mijn BMI ligt net boven de 30. Ook ben ik vrij breed gebouwd, er is ooit een echte meting gedaan op de sportschool waar ik werk, hier viel mijn BMI lager uit. Bij de lengte gewicht berekening is natuurlijk uitgegaan van een gemiddelde lichaamsbouw.
Dit is de reden dat ik de reactie van de vk zo overdreven vond, ik ben niet de slankste, maar zo zwaar ben ik nu ook weer niet. Nu ik dit hoor denk ik eigenlijk dat ze een tikfoutje heeft gemaakt in de berekening, ik zal het bij de volgende controle even laten controleren.

bedankt voor je reactie!

Groetjes,
Rima

zoe85
afbeelding van zoe85
7 jul 2010 - 22:22

Rima ook ik ben te zwaar en was dit ook in mijn zwangerschap. In januari ben ik van een kerngezonde zoon bevallen die alles behalve te groot was. Ik wilde eigenlijk ook thuis bevallen (ben blij dat ik in het zh moest) De vk vertelde mij toen dat sinds januari 2009 de regels hierin strenger zijn geworden dan wat wanneer je bmi rond de 40 is je niet meer thuis mag bevallen omdat dit schijnbaar toch de nodige risico's met zich mee brengt. Ik dacht eers ook wat een onzin. Ik zat op dat moment rond de 37 en boven de 35 zou je dus officieel naar de gyn moeten, maar zolang ik onder die 40 bleef mocht ik toch bij de vk blijven en als ik niet te snel aan kwam. Ik kwam maar 7 kilo aan.


Ik denk dat je je er boven moet zetten en moet accepteren dat het zo is. Zoalng je bij de vk kan blijven is dat alleen maar fijn. SuccesRima
afbeelding van Rima
6 jul 2010 - 15:11

Beste Heika en Franciska,

Heel erg bedankt voor jullie reacties, ik was er toch wel van ondersteboven, en nu heb ik het idee dat er toch nog mogelijkheden zijn!
Bij de volgende afspraak ga ik toch nog even overleggen met de vk, het is dan een andere vk in dezelfde praktijk. Misschien dat ik meer duidelijkheid kan krijgen over hoe het nu zit, want inderdaad moet het toch te voelen of op een extra echo te zien zijn of het inderdaad een grote baby is of niet.
Ze had het al over groeiecho's als de groei niet te voelen was, ze deed werkelijk alsof ik een olifant was, bij de vorige 2 was de groei goed te voelen en waren het hele gewone baby's. Ik hoop dat ik uiteindelijk toch thuis mag bevallen.
Nogmaals bedankt!


Rima40365.5517476852

heike1979
afbeelding van heike1979
6 jul 2010 - 13:11

Ik heb eigenlijk geen idee of ze het je kan verplichten.

Ik weet wel dat het per vk verschilt.

Een vriendin van mij is bij de eerste probleemloos thuis bevallen en moest voor de 2e ook verplicht in het ziekenhuis bevallen vanwege haar BMI.

Ik woon in een andere woonplaats, ben ook te zwaar en hier doen ze nergens moeilijk over.

Misschien anders een rondje bellen, als er nog meer vk in de buurt zitten?Franciska
afbeelding van Franciska
6 jul 2010 - 12:50

Jeetje, wat raar! Heb je het haar ook verteld dat je bij alle andere zwangerschappen ook zelfde gewicht had?


Misschien een extra echo laten doen/aanvragen via vk (ivm vergoeding) om te bepalen of het toch wel thuis mag of toch poliklinisch moet? In principe moet ze het ook wel kunnen voelen, maar met echo ben je er zekerder van of je kindje ook te groot is voor thuisbevalling. Persoonlijk vind ik het erg belachelijk, ken ook 'te zware' vrouwen en die zijn wel gewoon thuis bevallen. Dat jij niet de slankste bent wil niet zeggen dat je kindje meteen ook heel groot wordt!


Ik weet niet of ze je kan verplichten, maar je kan in elk geval proberen om haar ervan te overtuigen dat je ECHT thuis wilt bevallen! (en anders andere vk zoeken?)


Heel veel succes!