Vaginaal bevallen als kind in onvolkomen stuitligging ligt

3 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
suza-868918
afbeelding van suza-868918
17 jan 2014 - 14:07
Vaginaal bevallen als kind in onvolkomen stuitligging ligt

Beste (aankomende) moeders,

Ik ben nu 37 weken zwanger en ze zijn bij mij tot onze verrassing met de liggingsecho van 36 weken erachter gekomen dat onze dochter in onvolkomen stuitligging ligt.
Tijdens de voorgaande controles bij verloskundige was alles goed en kreeg ook te horen dat ze al was ingedaald met het hoofdje naar beneden dus de teleurstelling en verbazing was groot.
Er is nog geprobeerd een versie te doen maar ze was al met de billen in mijn schede gezakt, dus ze zit vast.
Wij willen graag gaan voor de vaginale stuitbevalling en nu vraag ik me af wie daar ook voor heeft gekozen en of jullie kindje er wat aan over heeft gehouden. Op sommige sites lees ik namelijk heupdisplacie, hersenafwijkingen enz. en dat baart me toch zorgen.

Gr. Suzanne

wel2012
afbeelding van wel2012
27 jan 2014 - 16:31

Beste,

Een jaar geleden stond ik voor hetzelfde dilemma. Mijn eerste kindje lag in een onvolkomen stuit. Tot twee keer toe hebben ze een versie geprobeerd. Helaas lukte dit niet en stond ik voor de keuze of vaginaal bevallen of een keizersnede. Ik wilde hoe dan ook een vaginale bevalling proberen. Wel moest een keizersnede ingepland worden omdat ze het kindje niet langer dan 41 weken wilden laten zitten. Om 2 uur 's nachts op de uitgerekende datum braken mijn vliezen. Rustig aan de spullen gepakt en naar het ziekenhuis gereden. Vanaf 4 uur begonnen de weeën lichtjes en had ik 2 cm ontsluiting. Vanaf 6 uur begon het iets vervelender te worden. Om 9.15 uur had ik 10 cm ontsluiting. Nadat iedereen die nodig was in de kamer aanwezig was mocht ik persen. Ik had 2x persen nodig om een prachtige en kerngezonde zoon op de wereld te zetten. Hij is nu een jaar oud en heeft er echt niks aan overhouden. En ik heb er, op 4 hechtingen en een positieve bevalling, ook niks aan overgehouden. Ik voelde mij sterk en had het vertrouwen in mijn lichaam vooraf aan de bevalling. Als ik weer voor de keuze zou komen te staan zou ik ook weer op het gevoel afgaan dat mijn lichaam geeft. Succes met de keuze.

Groetjes

 

Mam van 9
afbeelding van Mam van 9
17 jan 2014 - 16:29

Ha,

van onze zeven kids lagen er twee in een onvolkomen stuit. Bij de eerst gingen we voor een vaginale bevalling. Met 39 weken braken de vliezen en nadat ik drie dagen later nog geen weeen had is het ingeleid met gel en infuus. Dat ging best goed al heb ik het wel als heftig ervaren. Toen ik bijna volledige ontsluiting had, daalde de hartslag van de kleine tijdens de weeen te ver en is besloten tot een keizersnee.

Onze vijfde bleek weer in een stuit te liggen en zelf wilde ik in eerste instantie voor een keizersnee gaan omdat ik het dubbele verhaal van de eerste toch wel als zwaar had ervaren en dat wilde voorkomen. Maar omdat de kleine niet groot was en ik al drie keer probleemloos en vlot was bevallen intussen wilde de gyn het eigenlijk vaginaal proberen. Ik heb toen toegestemd en met hem afgesproken dat hij de bevalling zou doen en dat hij ook naar me zou luisteren als ik aangaf dat ik het niet vertrouwde. Het voelde heel goed zo en het was ook een hele fijne bevalling. Het voordeel vond ik t.o.v. een gewone bevalling dat je dan het hoofdje er zelf uit moet persen en dat kost je meeste kracht, bij een stuitbevalling kunnen ze je daarbij helpen (als is het voor de kleine juist weer minder prettig even). Hij heeft aan de stuisbevalling een blauwe bil en een gescheurd spiertje in zijn nek overgehouden. De blauwe bil was na een puur uur genezen en het spiertje ontdekten we pas een paar weken laten toen daar een bobbeltje op kwam. Hij heeft daarvoor drie keer fysio gehad en toen was ook dat opgelost. Verder niks geen problemen ofzo gehad, gelukkig.

Als ik nu weer zou moeten kiezen zou ik voor vaginaal gaan maar als het de eerste was zou ik het niet weten, die moet dan de weg nog banen zeg maar. Wat ik zelf wel als extra fijn en belangrijk heb ervaren is je band met en het vertrouwen in je gyn. Hij/zij moet weten wat ze aan jou hebben en jij moet weten wat je aan hen hebt. Als je durft vertrouwen en het overgeven loopt je bevalling veel soepeler en dat kun je bij een stuitbevalling zeker wel gebruiken.

't Is lastig om een keus te maken, wat je ook kiest het heeft altijd voors en tegens en achteraf weet je pas of je de goede keus hebt gemaakt. Luister naar je gevoel, dat is volgens mij je beste raadgever in dezen. Sterkte ermee!

Groetjes!