stuitbevalling of keizersnede

4 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Blabla
afbeelding van Blabla
14 aug 2017 - 21:59
stuitbevalling of keizersnede

Deze week ben ik 37 weken zwanger, ons kindje ligt in een stuit en wil helaas niet draaien. Vorige week een uitwendige versie gehad en het leek even goed te gaan tot halverweg. Toen wilde onze spruit niet meer verder. Ligt schijnbaar lekker in de houding waarin hij/zij nu ligt.

Nu moeten we alleen een moeilijke beslissing maken. Stuitbevalling of keizersnede. Als ik denk dat ik een beslissing heb gemaakt begin ik de dag erop toch weer te twijfelen. Ik merk dat ik hierin ook erg beinvloedbaar ben en met alle winden mee waai omdat ik het gewoon niet weet en dan dus maar af ga op de kennis van andere.

Het kindje zou in een stuitbevalling geboren kunnen worden maar dit is wel iets risicovoller dan een keizersnede. Ook bestaat er de kans dat er uiteindelijk nog besloten wordt voor een keizersnede omdat de natuurlijke bevalling niet goed verloopt. Het hoofdje is namelijk iets aan de grote kant. Stiekem zie ik ook behoorlijk op tegen de weeen en die heb ik met een geplande keizersnede natuurlijk niet. Maar het lijkt me ook heel mooi om dit mee te mogen maken. Tijdens de bevalling zelf gebeurd er natuurlijk ook veel in je lijf en met je kindje en dat is niet voor niets. Met een keizersnede mis je dit stukje toch.

Kiezen we voor een keizensnede dan is het herstel daarna voor mij veel heftiger maar het geeft minder risico voor het kindje. En ik zou het mezelf nooit kunnen vergeven als er tijdens de natuurlijke bevalling iets gebeurd (kindje krijgt het benauwd, problemen met het persen van het hoofje enz) wat ik had kunnen voorkomen door voor een keizersnede te kiezen. Heb artikelen gelezen dat bij een keizersnede de borstvoeding soms ook veel moeilijker op gang komt dus dat is ook iets om mee te nemen.

Ik ben normaal helemaal niet zo'n twijfelmiep en zal niet zo snel een berichtje op een forum zetten. Maar deze keer vraag ik toch of er ook andere mensen zijn die in een dergelijke situatie hebben gezeten en wat zij toen hebben gedaan.

Ik ga deze week nog wel naar een osteopaat. Wellicht dat hij nog iets kan doen zodat het kindje toch zelf gaat draaien want dat zou natuurlijk het mooiste zijn.

Mani-1301377
afbeelding van Mani-1301377
29 nov 2017 - 00:17

Mijn dochter lag ook in een stuit. Heb 2x een versie gehad die beide niet gelukt zijn. Ik heb toen voor een stuitbevalling gekozen ook dat is helaas niet door gegaan. Ik kreeg ontsluiting tot 9cm daarna ging ze verder draaien waardoor ze er niet meer uit kon. Uiteindelijk is het een spoed keizersnede geworden. Gelukkig is ze gezond ter wereld gekomen! Hoe is het afgelopen bij jou?

Annemini
afbeelding van Annemini
4 sep 2017 - 13:29

Hoi!

Mijn dochter lag destijds ook in een stuitligging. Ik herken je gevoelens heel goed. Ook bij ons was de versiepoging mislukt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een natuurlijke keizersnede. Je baby wordt dan direct bij je op de borst gelegd en je mag zelf meekijken tijdens het moment dat ze je baby eruit halen.

De reden dat ik gekozen heb voor een keizersnede is de soort stuitligging. Mijn dochter lag zowel met haar hoofd als voeten naar boven. Dit zou erg lastig zijn geworden. Tevens wilde het ziekenhuis het niet eerder opwekken als ik wel zou kiezen voor een vaginale bevalling. 

De bevalling is verder goed gegaan. Emotioneel vond ik de soort afsluiting van mijn zwangerschap wel moeilijk. Dit kwam pas na mijn keizersnede. Het ging heel snel en voor dat ik het wist lag er al een kindje in mijn armen. Het duurde even een paar weken voordat ik goed verwerkt had wat er allemaal gebeurd was. 

Nu ik zwanger ben van mijn tweede kindje hoop ik met heel mijn hart dat het niet een tweede stuitligging wordt. Het lijkt me mooi om de ervaring van een natuurlijke bevalling ook mee te maken.

Hopelijk heb je wat aan mijn verhaal en succes met je keuze. 

Liefs

andr
afbeelding van andr
14 aug 2017 - 22:33

Sterkte bij de beslissing! Zelf kiezen is echt niet makkelijk! Om er nog maar even iets bij te geven om over na te denken... als het uiteindelijk toch een nog uitloopt in een keizersnee heb je het wel dubbelop gehad weeen en een keizersnee, dat is ook nog een dingetje bij het herstel... (dat is mijn ervaring, was overigens geen stuit)