pijnbestrijding

27 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Lizanka
afbeelding van Lizanka
27 sep 2010 - 19:50
pijnbestrijding

Pijnbestrijding tijdens het baren neemt in Nederland spectaculair toe. Het gebruik van de ruggenprik is bij ziekenhuisbevallingen in zes jaar verdrievoudigd. Ook de populariteit van de ‘morfinepomp’ die de baringspijn reduceert, is sterk gegroeid.


De cijfers laten zien dat Nederland afstand aan het nemen is van het aloude idee dat pijn nu eenmaal hoort bij het baren. In andere westerse landen is pijnstilling al lange tijd heel gewoon.


ik las dit artikel op http://www.babynatal.nl wat gaan jullie doen? overwegen julie een ruggeprik te nemen of gaan jullie het puur natuur doen, ik twijfel nml hevig, ben ontzettend zenuwachtig over de pijn.

binnenspiegel
afbeelding van binnenspiegel
7 mrt 2011 - 17:03

Wat een heftige maar ook mooie verhalen hier... Wij zijn nog niet eens zwanger dus kan niet mee praten over een zwangerschap laat staan de bevalling. Maar vind het erg prettig te lezen dat velen van jullie helaas heftige zaken hebben meegemaakt maar toch achteraf kunnen terugkijken naar die dag met ook goede gevoelens... Ik ben super bang voor een bevalling, heb echt geen idee wat ik me er bij moet voorstellen. Die krampen, dat je lichaam het letterlijk overneemt e.d. Heb veel bevallingen van dieren meegemaakt ( ben opgegroeid op de boerderij ) En daar wel ervaring mee maar ja, dan sta je er nog steeds naast he...


Pijnbestrijding lijkt me absoluut NIET overbodig... Zeker is het verstandig om bijwerkingen te weten zodat je voor jezelf een betere afweging kunt maken. Maar mij lijkt het belangrijk dat je je enigzins kunt ontspannen. Bij ontspannen heb je veel meer kracht en ook bij dieren zie je dat als ze eenmaal ontspannen de bevalling veel soepeler verloopt...


heel veel sterkte, succes en liefs gewenst voor diegene die nog/ weer moeten!

Gretha
afbeelding van Gretha
17 feb 2011 - 17:53

fijn dat jullie er over praten.
vriend hoor ik er nooit over en kan er met hem ook niet echt over praten. hij heeft die behoefte gewoon niet, en wil er liever niet aan herrinnert worden ook misschien. was voor hem ook heel heftig..

koester het ;)

Lilypie First Birthday tickers

DELETED_Smama82
afbeelding van Anoniem
17 feb 2011 - 17:47

Hoi Rinske,

Je verhaal komt me erg bekend voor! Ik ben ook

hele stukken kwijt, als mijn vriend nu nog wel eens

verteld over wat er allemaal gebeurd is....ik kan het

me niet meer herinneren. Misschien ook maar goed,

maar 1 ding is zeker. De volgende keer sta ik

steviger in mijn schoenen mbt pijnbestrijding!

Bij mij is het inmiddels 4 1/2 maand geleden. Ik heb

in het begin gezegd 'nooit meer', maar daar ben ik

inmiddels wel vanaf. Al het lieve dat mijn kerel nu

biedt is veel meer dan de vervelende bevalling.

femkenl
afbeelding van femkenl
17 feb 2011 - 11:30

Hallo,


Hier een te snelle bevalling voor pijnbestrijding... Op het moment dat ik riep geef me maar een spuit bleek ik al volledige ontsluiting te hebben en binnen een paar minuten lag hij op me....


Wel heb ik daarna enorm veel pijn te hebben.. ik bleek vna binnen behoorlijk te zijn uitgescheurd... Het hechten heeft 20 minuten geduurt en de spuitjes met verdoving hielpen niet....
De verloskundige wilde het zelf niet hechten... en had al met een co assistent over gehad een ok te regelen... helaas vond de gynocoloog het niet nodig... Een volgnede x ga ik dus wel eisen dat het op de ok gaat gebeuren!!


Ik vind idd dat mensen zich goed moeten inlezen over pijnbestrijding en als mensen er veel commentaar op hebben... trek je er niks van aan en zeg jij neemt tochook een aracetamol als je hoofdpijn hebt?!!


niek
afbeelding van niek
17 feb 2011 - 11:28

Bij mij was het redelijk heftig, alhoewel de eerste bevalling zwaarder was. Na 16 uur om de 3-5 minuten weeen te hebben gehad bleef ik op 2-3 centimeter ontsluiting hangen. Er kwam maar geen vooruitgang in. De verloskundige heeft toen besloten om contact op te nemen met de gynaecoloog om te overleggen of mijn vliezen toch gebroken mochten worden (normaal pas bij 4 cm). Dat is gedaan en ik kreeg zo'n weeen storm (zowel rug als buikweeen tegelijk) dat de gynaecoloog zelfs kwam zeggen dat ik pijnbestrijding moest. De ctg ging tot 100 maar ik kwam daar zeer ver overheen. Ik hield het niet meer van de pijn, wist gewoon niet hoe ik moest staan of liggen van de pijn. Ik moest de rug op zien te vangen, maar ook de buik zien weg te puffen. Ik heb toen een prik in mijn been gekregen. Echter ging de bevalling ineens zo snel (binnen 2 uur had ik onze zoon in handen) dat ik nog redelijk suf van de medicijnen was toen ik onze zoon eindelijk in handen had. Hij heeft er weinig van gemerkt, ondanks dat hij ook wat van de medicijnen heeft meegekregen.


Ik moet zeggen dat ik de pijn wel snel vergeten ben, dit in tegenstelling tot de eerste bevalling. Ik heb alleen nog veel last van mijn rug, maar dat had ik al.


De kraamtijd een roze wolk??? Nog nooit gehad. Hier veel last van darmkrampjes, slecht aan de borst drinken waardoor ik moet kolven, ik ben bekaf. Dus roze wolk....nee, en blauw is hij deze keer ook niet. Maar ja, nog even doorzetten, wordt vanzelf beter (laten we hopen)...


Groeten Nicole


rinskejansen
afbeelding van rinskejansen
17 feb 2011 - 00:55

Hoi mammaFinn,

Ik heb zelf (ook) een heftige bevalling achter de

rug. En ook ik zou, een volgende keer, veel sneller

om een ruggeprik vragen dan ik nu gedaan heb.

(eigenlijk heeft mijn vriend erop gestaan, want ik

was al compleet van de wereld door de pijn en

overmand door alle pijn. Ik kon niet meer

nadenken. Goddank hij wel!) Ik heb nu een heel

naar gevoel aan mijn bevalling overgehouden, en

dat zou zeker niet zo zijn wanneer ik eerder

pijnstilling gehad zou hebben. En dat vind ik heel

erg. Nu, 10 weken na de bevalling, ben ik de pijn

nog niet vergeten, en kan ik nog steeds heel

verdrietig worden om de pijn en de nare gevoelens

die ik heb gehad. Hierdoor is mijn kraamtijd

behoorlijk overschaduwd. Wat nou roze wolk? Ook

al ben ik bijzonder blij met mijn dochter. Dus ik

snap wat je bedoelt.

DELETED_Smama82
afbeelding van Anoniem
15 feb 2011 - 22:12

Hoi Allemaal,

Ik zal jullie niet lastig vallen met nog een vervelend

verhaal over mijn bevalling maar ik heb eerst ook

aan de morfine pomp gelegen en daarna ook een

ruggeprik gehad. Uiteindelijk (na 40 uur weeen)

werd

dan onze mooie zoon geboren. Maar ik ben nog niet

alles vergeten.

Doordat het mijn eerste bevalling was wist ik nog

niet wat mij te wachten stond en wilde ik ook niet

'snel' vragen om pijnstilling. Toen ze uiteindelijk zelf

begonnen over een ruggeprik (zat al aan de

morfine) dacht ik 'eindelijk'. Ik zelf ga in ieder geval

een volgende keer er eerder om vragen als het niet

meer te houden is.

Dit had ik voor mijn gevoel nu eerder moeten doen

en dan zou ik wellicht prettigere herinneringen aan

mijn bevalling hebben overgehouden.MamaFinn40589.8843055556

leonie12
afbeelding van leonie12
27 jan 2011 - 12:51

hallo allemaal

ik kan niet meepraten over een ''normale'' bevalling want heb die niet gehad.
maar wat een vreselijke verhalen allemaal, ik vind het zo krom dat je tijdens de bevalling zo moet schreeuwen om wat tegen de pijn te krijgen. terwijl je na een keizersnede word volgepropt met morfine om maar geen pijn te hebben. is toch vreemd als je daar bij nadenkt dat je vooraf wel pijn moet lijden en daarna niet!!

Tweet
afbeelding van Tweet
26 jan 2011 - 22:29

Pfff Zoe,


Wat een ontzettend naar verhaal. Ik kan echt niet begrijpen dat dit in 2011 nog moet voorkomen. Ik heb hier een topziekenhuis met super-gyn's, ook de assistenten. En mijn tweede bevalling ging zo goed en makkelijk dat ik bij wijze van spreken een derde thuis zou aandurven (dit zal ik ontkennen als je me er naar vraagt hoor hahahaha), nou, en dan moet je weten dat ik vóór de eerste echt zo ongeveer van te voren de ruggeprik wilde reserveren!


Ik vind het gewoon het belangrijkste dat iedere vrouw het voor het zeggen heeft, uiteraard naar de omstandigheden die door de vk of gyn moeten worden beoordeeld, maar je moet het toch krijgen als je het wil? Wat nou dossier voor nodig?


Anyway, Zoe, ik hoop dat je bij een eventuele tweede alle medewerking krijgt en haal ook je man erbij om voor je op te komen als jij ligt te puffen. Ik riep bij het persen heel zielig "weeee ik wil niet op mijn rug'" maar mijn vriend had niet door dat ik me te zwak voelde om er op door te drammen. Had hij moeten doen!

zoe85
afbeelding van zoe85
24 jan 2011 - 23:06

Het was alleen die ene ass gyn weet niet wat ze ermee hebben gedaan maar er waren mee klachten over haar. Gelukkig assisteerde zij niet op de dag van me bevalling want ik denk dat ik vriendelijk had bedankt want haar wilde ik echt niet. Gelukkig had ik een hele goede gyn hij is ook het hoofd van het sophia hier bij de gynaecologie. Het ging allemaal prima totdat ik op me zei moest. Maar goed toen Jason daar op me borst lag was ik alles alweer vergeten.mii88
afbeelding van mii88
24 jan 2011 - 18:40

jeetje zoe :s ..... ik vind dat wel echt heel erg sneu voor je.. ik bedoel het bevallen op zich is niet leuk! ( ok , het doet gewoon pijn, en ik was dolgelukkig dat het voorbij was!!!) maar ik heb wel hele warme herinneringen aan die dag. , ja ik weet hoe ontzettend zoetsappig dat klinkt!! Ik vind het belachelijk hoe ze met je om zijn gegaan. Ook ik ben in redelijke nood geknipt! Zelfde rede als bij jou, mijn zoon had een omstrengeling en ook bij hem daalde de hartslag te hard. Ik werd zo diep mogelijk in mijn wee verdoofd én geknipt.


Bleef de nare ervaring bij die ene ass. gyneacoloog, of was er daar meer mis? heb je hier verder nog wat mee gedaan??

zoe85
afbeelding van zoe85
24 jan 2011 - 17:13

mii88 Dat is een hele goede vraag, het knippen enz dat was meer omdat ze nu heel snel moesten handelen omdat zijn hartslag te snel daalde maar goed zoals ik zei voelde ik daar eigenlijk niks bij ik vond de weeen het ergst.


Ik had een assistend arts gyn en ik kon al gelijk niet met haar overweg. Beetje een rare kip was het. We spreken af om in te leiden zegt ze ineens nou als je over een week nog een schommelende suiker waarde hebben gaan we voor die laatste week toch prikken. Uhmmm dacht dat we gingen inleiden? Nee hoor weet ik niks van .Een zh waarbij de communicatie ver te zoeken is dus. Ik kreeg slaappillen omdat ik niet sliep door de bekkenpijn en ik kreeg paracetamol met codeine en goddank wat ben ik blij dat ik altijd bijsluiters lees ik had me kind er mee kunnen doden dus. Bij de laatste controle heb ik om een andere gevraagd maar kreeg weer haar. Bij me controle gesprek na de bevalling heb ik alles op tafel gegooid en de gyn zelf stond er een beetje van te kijken. Mocht er ooit een 2de komen dan kies ik never nooit meer voor dat zh dan maar een stukje verder weg en gelukkig hoor ik van meerdere om mij heen de zelfde klachten over dat zh.. Maar goed gelukkig verloopt het niet overal zo.mii88
afbeelding van mii88
24 jan 2011 - 10:35

waarom hebben jullie allemaal eerst zo'n ellende moeten doormaken voor zo'n prik??? bij mij kwam de gyneacoloog het zelf voorstellen toen ik in een weeënstorm zat....


En zoe85 hoe kunnen ze je het aandoen om buiten de ween om al die handeling te verrichten?! Buiten een wee om knippen kan er ook nog es voor zorgen dat je een bleoduitstorting krijgt....?


Ik ben bevallen in het ziekenhuis winterswijk, ik heb van te voren NIETS hoeven zeggen over het wel of neit willen van pijnstilling.. het enige wat ik heb aangegeven is die beenprik niet te willen, dat wilde ik goed duidelijk hebben zodat ze hier niet om gingen vragen bij mij, en ik door verwardheid ja kon zeggen daarop.


Kijk k weet heel goed dat er een aantal voorwaarden zitten aan het krigjen van een ruggenprink omtrent ontsluitting etc. en ik vind het de verantwoordelijkheid van iedere zwangere vrouw om je er op in te lezen. er zitten een aantal gevolgen aan vast omtrent bijv. dat je een nachtje moet blijven in het ziekenhuis..


maks
afbeelding van maks
23 jan 2011 - 23:54

hoi,

ik was er helemaal voor om thuis te bevallen zonder pijnstilling, want zo zijn we nou eenmaal gemaakt, dus moet kunnen!!
het liep allemaal anders!!! haha,
na 24 uur gebroken vliezen en geen weeen moest ik naar het ziekenhuis, en na ongeveer 36 begonnen ze met inleiden, ik had toen 2 cm ontsluiting.
Na een weeenstorm van 4 uur vroeg ik om pijnstilling, maar toen wilden ze eerst ff kijken hoe het met de ontsluiting was. die was nog steeds 2 cm, dus de pomp zou omhoog moeten om de weeen te verhogen haha dacht het niet!!!! Dus ik kreeg heel makkelijk een ruggeprik.
Maar dat je niks voelt van de prik kan ik niet zeggen. Ze verdoven wel, maar ik moest dus heel stil zitten en helemaal voorover, wat niet echt makkelijk gaat met zo;n buik! Dus na 4(!) keer prikken zat ie eindelijk! Ik vond het niet leuk, maar toen die eenmaal zat kon ik rustig ontspannen de ontsluiting mee maken. ik heb zelfs geslapen!!!
De rest van het verhaal zal ik maar achterwege laten (geen pretje, uiiteindelijk ks, en een kind wat gereanimeerd moest worden enz)

Maar nu kijk ik wel anders tegen bevallen aan, ik ga dat nooit meer thuis proberen (mag ook niet) en als je pijnstilling wilt.... waarom niet!!!! het is er niet voor niks!!!

succes!!!

zoe85
afbeelding van zoe85
23 jan 2011 - 22:10

Dames jullie werden/worden tenminste nog voorgelicht en zetten ze de optie open.


Bij mij ging het heel anders. Doordat ik met hele zware bekken instabiliteit liep (achteraf een hernia erbij) werd ik naar de gyn doorverwezen. Ik heb gevraagd naar de mogelijkheden nou kreeg als enigst antwoord gewoon natuurlijk ja hallo ik vraag ook niet om een ks. Ik vraag om pijn bestrijding. Het antwoord nee we zien wel hoe het verloopt. Er stond PVD met DIKKE letters in me dossier zware bekken instabiliteit uitvallen in linker been wegvallen bij been optrekken en nog werd ik niet geholpen. De hartsalg van me mannetje daalde al snel (ik werd ingeleid ja dat dachten ze die dozen vergaten me wee opwekkers aan te zetten me infuus was nog dicht en had al 4 cm ontsluiting toen ik aankwam alleen me vliezen zijn gebroken de rest op eigen kracht in 4,5 uur vanaf de eerste wee) door het dalen van die hartslag moest ik jawel op me linker zij ja alles voor de baby maar de pijn was zooooo erg dat ik het niet meer kon opvangen en een hyperventilatie aanval kreeg. Heb weer om pijnstilling gevraagd ja daar moest de ass gyn ff bijkomen want de verpleegsters vonden het raar dat er niks over in me dossier stond gezien me situatie. Ja met pijn en moeite kreeg ik een morfine pomp om 11.30 gevraagd om 13.30 kreeg ik hem om 13.40 kreeg ik persweeen en om 14.07 lag Jason op me borst dus niks pijn bestrijding. En omdat ze snel moesten handelen door de daling van de hartslag tijdens het persen hebben ze me buiten een wee om verdoofd en buiten een wee om ingeknipt en buiten die wee om de vacuum erop gezet en weten jullie dit alles was niks bij de pijn die ik voelde toen ik op me zij lag.


Wil je pijnbestrijding sta er gewoon op en zorg dat het niet zo gaat als hier want dat is echt geen pretje als je het zo hard nodig heb en ze laten je gewoon liggen omdat er niks in je dossier staat.mii88
afbeelding van mii88
18 jan 2011 - 13:33

Ik heb nogal moeite met die anti beweging tegen pijnbestrijding....


( hiermee doel ik op niemand die hier gereageerd heeft of het topic heeft geopend hoor! moet ook eerlijk bekennen niet alle reacties geheel te hebben gelezen).


Ik begrijp niet waar het taboe op pijnstilling vandaan komt. Ik ben wel van mening dat je heel goed moet kijken welke vormen van medicatie er zijn in het ziekenhuis waar je (eventueel) gaat bevallen. Want niet alle medicatie is hetzelfde. Zo kan je bijvoorbeeld een subcutane prik in je been krijgen, een mogelijke bijwerking hiervan is dat de baby's ademhaling vertraagd, en dat deze dan na de geboorte vaak geholpen met ademen moet worden. ( het is maar een voorbeeld....)


Ik zelf ben ingeleid, en kwam in een storm terecht waardoor ik een ruggenprik kreeg. maar mijn zus bijvoorbeeld heeft helaas de kwaal niet natuurlijk te kunnen baren. Zij heeft abnormaal lang met ontsluitingsweeën gelegen. Het duurde heel lang voordat zij haar daadwerkelijke prik heeft gekregen. Maar ook wanneer je bevalling normaal verloopt, en het doet heel veel pijn, waarom zou je dan geen gebruik maken va deze middelen?


Vergeten we ook niet met zijn allen dat stres de ontsluiting tegen kan werken? hierdoor zal de barende vrouw uitgeput kunnen raken en haar broodnodige energie voor het persen kunnen verliezen. En ja ik weet wel dat miljarden vrouwen je voor zijn gegaan, en we zijn allemaal een keer geboren, en pijn hoort er volgens vele bij.. Maar wanneer we hoofdpijn hebben grijpen we ook massaal naar de paracetamol.. en als je een blaastonsteking op hebt gelopen slik je ook antibiotica.. nog heeeeeeeeeeeeeeeeel veel meer mensen zijn ons al die miljoenen jaren al voorgegaan met pijn en die hadden deze middelen ook niet. maar volgens mij bestaat de evolutie met een reden, en dat is dat we er op vooruit gaan! En volgens mij gaan we er heel erg op vooruit wanneer we zo onstpannen mogelijk kunnen bevallen MET pijnbestrijding.


Eva78
afbeelding van Eva78
22 dec 2010 - 14:32

Laat je inderdaad van te voren informeren en beslis pas op het moment zelf. Je hebt (gelukkig) namelijk geen idee hoe je bevalling zal verlopen.


Ikzelf ging helemaal voor een thuisbevalling. Ik moest niets hebben van ziekenhuizen en pijnbestrijding. Ik heb me wel verdiept in op een natuurlijke manier met je pijn omgaan zoals visualisaties, ademhalingsoefeningen en acupressuur.


Doordat ik thuis niet verder kwam dan 3 cm maar wel al uren hele heftige weeën dat, op het laatst om de minuut, moest ik met ambulance naar ziekenhuis. Ik kon het nog wel aan maar de vk zag dat het zo niet ging lukken. Daar aan de remifentanil gelegen, het zwakte de ergste pijn wat af waardoor ik het goed te doen vond. Doordat er niets met de cm gebeurde moest ik aan de weeën opwekkers. Maar ook toen gebeurde er qua cm nog niet veel. Uiteindelijk tot 4,5 cm gekomen. Toen kwam de gyneacoloog en die besloot tot een keizersnede, ik wilde dit echt niet maar kon niet anders. Toen kreeg ik dus een ruggenprik. Iets wat ik echt niet wilde, zag er vreselijk tegenop, was doodsbang.(de bijwerkingen en dat het verkeerd kan gaan vond ik naaqr) Maar eigenlijk viel het wel mee.


Dian
afbeelding van Dian
14 dec 2010 - 23:30

PS: je voelt ook amper dat ze de prik zetten. Bij mij zetten ze deze tijdens een wee. Moest helemaal naar voren buigen, zodat de ruggegraat gespannen stond, en huppa.Dian
afbeelding van Dian
14 dec 2010 - 23:29

Ik heb beiden gehad. Bij de eerste kwam ik in een rug- en beenweeënstorm terecht, waarbij ik giga ging hyperventileren doordat ik door allergie mijn hele hoofd vol watten had (en de wereld aan rotbomen onder het raam waar ik stikallergisch voor ben). De ontsluiting ging echter zo hard dat pijnstilling niet mogelijk was.

Bij de tweede 's morgens vroeg ingeleid, wederom een rug- en beenweeënstorm. Na 3 uur stelde de gyn zelf voor om maar een ruggeprik te halen, omdat het zo zwaar was. Zij zag namelijk op de CTG de lijnen uitslaan naar boven, en daar tijden achtereen bovenaan blijven hangen. Ik wilde heel graag die prik en vond het prettig dat zij dat aanbood. Daara ging het erg snel. Op het moment dat de prik gezet was en het infuus weer aangesloten, ging de ontsluiting in 3 kwartier van 2 naar 10 cm. Daarna echter 2,5 uur persen, dus vacuüm. Niet vanwege de ruggeprik, maar omdat zij een kruinligger was. Zij kon de spildraai niet halen omdat haar hoofd er geknikt in lag. Al met al vond ik de ruggeprik een verademing.Eev
afbeelding van Eev
26 nov 2010 - 22:38

Ik ben ingeleid m.b.v. een infuus en kreeg hierdoor de weeen zo snel op elkaar dat ik ze niet meer weg kon puffen. Gevraagd om pijnstilling en kon kiezen uit de ruggeprik of 2 prikken in mijn been. Voor het laatste gekozen. Ik kreeg een prik met een pijnbestrijdend middel en 1 prik met dormicum waar je lekker rustig van word. Mij heeft het gigantisch goed geholpen!


Lon
afbeelding van Lon
14 nov 2010 - 13:28

Je kunt op de website van kind en Ziekenhuis zien in welke ziekenhuizen er 24 uur per dag, 7 dagen per week een ruggenprik gegeven kan worden. (www.kindenziekenhuis.nl). Dat is namelijk niet in ieder ziekenhuis zo!


Misschien is het wel geruststellend om te zien dat in het ziekenhuis waar je wilt bevallen in ieder geval altijd een ruggenprik mogelijk is. en dan kun je nog altijd beslissen of je er gebruik van maakt of niet.


Veel succes!

DELETED_Esther1...
afbeelding van DELETED_Esther1111_anonymized
17 okt 2010 - 00:27

Thuisbevallen zonder pijnbestrijding. Op dat moment ging het zo snel, en was het voor mij niet meer aan de orde. Heb me wel goed laten informeren, gewoon om te weten wat mogelijk was. Maar ik had ook wat Gretha had. Had een idee in mijn hoofd over bevallen, maar de pijn was voor mij een ander soort sensatie dan het idee wat ik daarvoor van pijn had. In die zin ' viel het mee', maar ook omdat ik het over me heen heb laten komen. Als ik wel voor pijnbestrijding had gekozen had ik denk ik voor het pompje gekozen. Hoewel ik niet precies weet wat daar de exacte risico's van zijn. Ruggeprik lijkt me eng.

Gretha
afbeelding van Gretha
28 sep 2010 - 14:28

vond t bij mij op zich wel "grappig" gaan trouwens ;)
smorgens netjes gevraagd naar mogelijkheden, had vk ook geadviseerd.. ruggenprik was meer laatste middel waar ze naar grijpen, ook remifentanil en nog iets anders mogelijk. toen ik om pijnstillig vroeg, waren ze t direct eens over ruggenprik.. kreeg van alle kanten uit zh te horen hoe zwaar mn bevalling was etc.. ook niet echt mnotiverend, want op de weeenstorm na vond ik het nog wel meevallen ;) (had in mn hoofd bevallen (IS zwar en doet pijn, en liet alles over me heen komen, dat werkte goed voor mij). kreeg m helaas niet gelijk, moest eerst op gyn wachten om nog even te toucheren of t niet te snel ging met ontsluiting en of t met kleine nog goed ging, daarna uur boven geweest ipv half u, vriend dacht dat ik boven al lag te bevallen ofzo. maar moest gewoon even wachten tot we naar beneden mochten, dus op een goedkeuring wachten maar zij was bezig.

maar zoek idd van te voren uit wat de mogelijkheden zijn. meeste vk's zullen het misschien ook wel weten uit ervaringen

Lilypie First Birthday tickers

Tweet
afbeelding van Tweet
28 sep 2010 - 11:49

Hoi Lizanka,


Ook ik heb in het ziekenhuis even aan de remifentanil (pompje) gelegen. Even, want de ^$#$% verpleegkundige zat zo te treuzelen met de naald dat ik al bijna VO had. Maar het was wel erg relaxed.


Toen ik net zwanger was van de eerste (ben nu 39 weken van nr 2) was ik eerst heel boos dat je niet op verzoek een ruggeprik kon krijgen, maar tegen de tijd dat ik ging bevallen, dacht ik daar al weer heel anders over en wilde ik het eerst eens even afwachten.


Vraag eens na wat de mogelijkheden zijn in het ziekenhuis. Als je per sé een ruggeprik wil, moet je die nl in sommige ziekenhuizen al bij 3 cm ontsluiting krijgen. En dan weet je misschien nog helemaal niet of je 'm nodig hebt!


Voor mij werkte dus: wees voorbereid en geinformeerd over de mogelijkheden, en zorg dan dat je op het moment zelf de keuze kunt maken. En dan hopen dat het allemaal zo goed gaat dat je niks nodig hebt of dat de vpk een beetje snel kan prikken hahaha.


Succes! Tweet

Mama-van-Nathan
afbeelding van Anoniem
27 sep 2010 - 23:56

Hoi...ik was van plan om thuis te gaan bevallen, dus had er helemaal niet over nagedacht. Toen ik naar het ziekenhuis moest omdat Nathan in het vruchtwater had gepoept. Heb ik gevraagd om pijnbestrijding.Ik kreeg zo'n morfinepompje...Ik vond het geweldig!!! Ze halen hem eraf als je mag gaan persen...Maar heb van 13 tot 19 uur heerlijk liggen doezelen en BIJNA nergens last van gehad.


Succes met je bevalling en bedenk je vooral niet alles vooruit.


Gretha
afbeelding van Gretha
27 sep 2010 - 22:40

je hoeft van te voren niet te beslissen, laat de keus gewoon over aan het moment, mits je in het ziekenhuis bevalt. laat het gewoon afhangen van wat je aankan en bespreek van te voren de mogelijkheden zodat je weet waar je om kan vragen

Lilypie First Birthday tickers