Natuurlijke bevalling of keizersnede

10 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
jeff-273645
afbeelding van jeff-273645
18 jul 2014 - 23:44
Natuurlijke bevalling of keizersnede

Hallo allemaal,
Ik had even een vraagje ik ben nu 11 weken zwanger van ons tweede kindje mijn zoontje is (6jaar geleden) met een keizersnede geboren nu heb ik als alles goed gaat de keuze of ik een natuurlijke bevalling wil of weer een keizersnede. Ik twijfel erg mijn voorkeur gaat uit naar een keizersnede zijn er vrouwen die ervaring hebben met beide zo ja zouden jullie die met mij willen delen en wat raden jullie mij aan?
Alvast heel erg bedankt groetjes van een trotse moeder.

jurn-1345859
afbeelding van jurn-1345859
14 mrt 2019 - 21:55

Goedenavond,
Hier ook even een vraagje ik ben vandaag precies 35 weken zwanger en zit best in de stress
Ik heb namelijk 14 operaties gehad aan mijn stuitje en nu mag ik kiezen of ik natuurlijk wil bevallen of een keizersnede.
Ik heb vandaag contact opgenomen met mijn chirurg die alle 14 operaties gedaan heeft en die zegt je zou normaal kunnen bevallen maar het kan ook zijn dat je het niet red vanwege de spanning op mijn stuitje
Zijn der mensen met ervaringen met een keizersnede en of een natuurlijke bevalling en waar zouden jullie voor kiezen
Groetjes jurn

Gipsy
afbeelding van Gipsy
23 sep 2014 - 23:24

Hoi,

Mijn eerste is met een keizersnede gekomen en m'n 2e op de normale manier.

De eerste met een kz vanwege m'n hoge bloeddruk en een te lage activiteit van de kleine met een groei achterstand door m'n hoge bloeddruk. Ik heb dan ook geen weeën gehad toen. Ik lag toen al flink wat weken in het zkh en daarna ook nog 10 dagen voordat ik naar huis mocht. M'n dochtertje was ruim 6w te vroeg dus moest nog even blijven.

Zelf totaal geen problemen gehad met het opgang komen van m'n bv... werd inderdaad wel al snel 'aangelegd' aan de kolf (maar ook later nooit problemen met kolven gehad, wat ik wel veel hoor). M'n herstel was echt super goed, maar eerlijk is eerlijk ik lag dan ook nog 10 dagen in het zkh (omdat m'n bloeddruk dus niet echt omlaag wilde), dus tja je rust krijg je dan wel.

 

Bij de 2e heb ik een normale bevalling gehad, ik heb er veel aan gedaan om m'n bloeddruk goed te houden (m.n. acupunctuur) en met acupunctuur kan je ook veel doen om 'voor te bereiden op een bevalling'. Er was voor mij ook vanuit de arts z'n perspectief niets op tegen een natuurlijke bevalling te proberen. Ik vind het zelf heel fijn dat ook te mogen meemaken. Het was vrij heftig en veel pijn (tja nu geen morfine tegen de operatie pijn), maar ook daar herstelde ik toch erg vlot van en na een week ging het eigenlijk al weer heel goed.

Voor m'n gevoel kon ik bij de 2e minder... maar dat is niet zo, alleen nu was ik al snel thuis waar je toch de neiging hebt al snel meer te willen doen. Mijn ervaring is dus heel goed geweest, mocht er ooit nog een 3e zwangerschap komen, zal ik zeker weer de acupunctuurdame veel bezoeken en zeker ook weer voor een natuurlijke bevalling willen gaan.

Ik denk dat je keuze ook af moet hangen van wat je voorgeschiedenis is, maar vooral ook wat je zelf wilt natuurlijk.

 

 

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

 

femkeismaria_an...
afbeelding van femkeismaria_anonymized
4 sep 2014 - 10:26

Mijn eerste kind is  met een keizersnede geboren. Eerst ingeleid, de onstsluiting bleef steken op 5/6 centimeter dus toen is er besloten een keizersnede te doen. Ik was vrij snel weer hersteld, dus dat is me wel mee gevallen. (Weinig pijn, snel weer op de been. Maar ik was ook 21 dus ik denk dat dat ook wel invloed gehad heeft). Wel kwam de borstvoeding moeilijk op gang. En dat heb ik vreselijk gevonden. Ik wilde echt heel graag BV geven, maar dat is uiteindlijk niet gelukt. Met alle vervelende gevolgen van dien. Mijn kind had koemelkeiwitallergie en dat gaat niet echt lekker samen met flesvoeding. Daar zat dus nog wel een addertje onder het gras.

 

Mijn tweede is op de natuurlijke manier geboren. Bij mij is de vraag ook nooit voorgelegd of ik weer een keizersnede wilde. Ik ben dus natuurlijk bevallen. Wel in het ziekenhuis aan de monitor en met een ruggenprik. Die ruggenprik heb ik toen zelf om gevraagd. Ik wilde niet weer voor niets al die weeën voelen. Stel dat de ontsluiting weer zou blijven steken! De bevalling ging verder vrij normaal. De eerste weeën 's avonds rond 10 uur en de volgende ochtend om half 7 geboren. De BV kwam nu veel beter op gang en ik heb bijna een jaar BV gegeven.

 

Mijn derde is ook op de natuurlijke manier geboren. Dit was een vlottere bevalling . De eerste krampjes rond half 3 's nachts en om 4 uur 's middags geboren. Het herstel ging super. De kraamverzorgster vond dat ik teveel deed, maar ik voelde me echt super. Ook hier weer super BV en tot 1,5 jaar BV gegeven.

 

Zo kun je drie hele verschillende bevallingen hebben. Het is dus zeker mogelijk om na een keizersnede een normale natuurlijke bevalling te hebben. Het ligt ook aan de reden waarom je eerste met een keizersnede geboren is. Als er (zoals bij mij) geen medische oorzaak gevonden is, is er geen reden om aan te nemen dat je niet natuurlijk kunt bevallen. Met een tweede erbij lijkt het herstel van een keizersnede mij geen pretje. Je hebt tenslotte een buikoperatie gehad. Bij een natuurlijke bevalling zonder complicaties herstel je over het algemeen vlotter. Maar als je voldoende hulp thuis kunt regelen (ook de zorg voor je andere kindje) voor na de keizersnede hoeft het herstel ook geen probleem te zijn.

 

Ik zou gewoon een lijstje maken met alle argumenten, alle voors en tegens en op basis daarvan een keuze maken. Het is jou kindje, jou leven en jou bevalling. Probeer voor jou de beste keuze te maken. Dan heb je de meeste kans dat je er later geen spijt van krijgt.

 

Succes met deze moeilijke keuze.

 

ganneke
afbeelding van ganneke
3 sep 2014 - 22:00

Mijn eerste zoon kwam met een spoedkeizersnee. Onze 2e zoon werd vaak gemeten en op het einde van de zwangerschap zag het erna uit dat hij zwaarder zou zijn (wat ook zo was). Omdat hij ook niet ideaal lag, werd er gekozen voor een geplande keizersnee. Liever een gezond kind in mijn armen dan dat ik het zelf geprobeerd heb. Inleiden kan ook niet op alle manieren na een keizersnee, dit schijnt risico's te hebben. Na de 2e had ik heel lang nodig om weer een beetje mezelf te worden. Er zat ook maar 16 maanden tussen de oudste en de 2e (tussen de 2e en 3e 20 maanden). Na 2 keizersnee's mag je niet meer natuurlijk bevallen. Dus ook onze dochter is met een keizersnee geboren. Deze keer had ik al vanaf het begin van de zwangerschap kwaaltjes en moest noodgedwongen rustig aan doen.

Echt een tip voor bij een keizersnee, zorg dat je van te voren uitgerust bent. Ik merkte het pas na de 3e keizersnee, ik was uitgerust en ben veel sneller opgeknapt. Moet ik wel zeggen dat bij de eerste 2 de borstvoeding vreselijk op gang kwam en pas bij de derde had ik gelijk melk waardoor ik niet om de 3 uur 2 uur bezig was met voeden.

Denk aan de gezondheid van je baby en jezelf, doe wat het beste is en niet van "ik wil het zelf geprobeerd hebben". Het is een operatie, je herstel duurt langer, je hebt meer last van naweeën, en het op gang komen van borstvoeding is lastiger. Al moet ik zeggen dat dit laatste in 3 jaar tijd in positieve zin verandert is. De laatste keer kreeg ik tips om al van te voren de melk op gang te brengen, de baby werd gelijk bij me gelegd en mocht ook de hele tijd bij me blijven. En ik ben echt binnen een paar uur aan het kolfapparaat gaan liggen. Hier moest ik wel zelf om vragen. Wil je meer dan 3 kinderen dan zou ik toch proberen natuurlijk te bevallen. Ze raden het af om na de 3e nog een 4e keizersnee te doen.

Ik ken iemand die al een 1e zware bevalling had, ze was verhuisd en bij de 2e was dus niets bekend over de 1e zwangerschap. Ze had er niets over gezegd. De baby kwam te vroeg en dus dachten ze er helemaal niet aan dat de baby vast zou komen te zitten. Wat dus wel gebeurde. Ze kwamen er pas achter toen er geen mogelijkheid meer was voor een keizersnee. De baby heeft het overleefd maar met heel veel hulp. Hij heeft zuurstofgebrek gehad. De schade lijkt gelukkig mee te vallen maar dat had ook anders kunnen zijn. Je hebt 9 maanden super voor je baby gezorgd in je buik, als hij dan met een keizernsee moet komen, dan maar met een keizersnee.

El1975
afbeelding van El1975
18 aug 2014 - 08:39

Hallo Jeff,
Ik zit met hetzelfde dilemma. Ons dochtertje is 3 jaar geleden ook geboren met een keizersnede. De reden was dat de ontsluiting heel moeizaam ging. Daarnaast was zij niet helemaal ingedaald en lag ze ietsjes scheef. Na 24 uur hellen heb ik uiteindelijk een spoedkeizersnede gehad. Ik heb daar lang van moeten herstellen.
Ik ben nu 23 weken zwanger en kreeg enkele weken geleden in het ziekenhuis dezelfde vraag voorgelegd. Als ik wil, dan krijg ik een geplande keizersnede. Mijn eerste voorkeur gaat nu nog uit naar een natuurlijke bevalling, maar ik ben bang dat het weer hetzelfde verhaal wordt. Wel hoor en lees ik dat een tweede keizersnede minder tegenvalt.
Waarom heb je de eerste keizersnede gehad?
groetjes van een andere trotse moeder! :-)

 

 

Bren2010
afbeelding van Bren2010
23 jul 2014 - 12:58

Ben net bevallen. Zou keizersnede maar meneer besloot te draaien in week 39. Eerst zelf proberen maar toch keizersnede geworden nadat (inleiding) geen goede ontsluiting gaf. Wel natuurlijk dus zien geboren worden en meteen op de buik bij mij.

jonoma
afbeelding van jonoma
22 jul 2014 - 22:56

hoi hoi,

Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je zwangerschap, ik hoop dat je een goede zwangerschap hebt?

Ik heb helaas niet met beide ervaring, maar wel met 2 totaal verschillende keizersnedes.

De oudste is geboren met een spoedkeizersnee. ik had al een paar nachten niet geslapen vanwege voorweeën. op den duur ingeleid, maar de onstluiting ging niet verder, terwijl ik een enorme weeën storm had. uiteindelijk is midden in de nacht besloten dat het niet op de natuurlijke manier zou gaan lukken, en dat ze de baby zouden gaan halen.

Al met al is het dan heel snel gegaan. maar het herstel heeft lang geduurd, ik was gewoon al op toen ik naar de OK ging.

 

Bij onze 2e zoon heb ik de kans gehad om zelf te gaan beginnen, de gynecoloog wilde niet weer gaan inleiden omdat hij bang was dat ik dan uiteindelijk weer op de OK zou belanden.

Helaas besloot ook zoon 2 om niet uit zichzelf te komen, en heb ik een geplande, natuurlijke keizersnee gehad.

een natuurlijke keizersnee houd in dat (als het met jou en je kindje goed gaat) je kindje gelijk vanuit de buik bij jou wordt neergelged, dus niet in doeken gewikkeld, maar gewoon nog vies komt ie bij jou liggen. net zoals een gewone bevalling, alleen dan komt ie niet van onderen, maar uit je buik.

Ik vond dat zelf het mooiste! je hebt gelijk je kindje bij je, en kunt gelijk genieten, hij is pas bij me weggeweest toen we alweer op de kamer lagen en ik toch eindelijk wel een keer mn eigen kleren aan wou ;-)

al met al is dit herstel veel sneller gegaan, ik liep in de kraam week alweer een klein blokje om, en kon mn zoon al in het ziekenhuis uit zn eigen bedje tillen (terwijl ik de oudste pas na 2 week zelf kon optillen)

al met al een heel verschil, en zoals de laatste keizersnee ging zou ik er nog wel 10 willen ;-) (al is dat natuurlijk niet mogelijk)

 

succes met je keuze!

Bertilla
afbeelding van Bertilla
22 jul 2014 - 22:25

Hallo,

Mijn twee meisjes zijn via de natuurlijke weg gekomen. Mijn zoon lag overdwars en moest dus via een keizersnede.
Ik denk dat het heel persoonlijk is. Over het algemeen is het zo dat een eerste bevalling via natuurlijke weg zwaar kan zijn. (Hoeft niet maar de weg is niet eerder vrij gemaakt)
Mijn eerste bevalling waar erg lang en zwaar, het herstel duurde ook erg lang.
Mijn tweede was daarentegen erg makkelijk. En natuurlijk doet het zeer.
De keizersnee naar snel beslist, ik had dus geen lange bevalling ervoor. Was geen spoed dus alles ging redelijk relaxed. Maar het herstel erna valt mij wel tegen. Het is ook echt een grote buikoperatie. Je doet het niet zomaar "even". Bij de tweede bevalling liep ik na 1 week alweer een blokje om met de kinderwagen. Nu echt niet. Het is nu een maand geleden en nog steedsmpasmik enorm op, ga ik nog niet echt erop uit met de kinderen. Dat is erg jammer. Maar goed bij mijn eerste bevalling had ik ook een lang herstel. Dus tja... Wat is wijsheid? Ik weet het niet. Ik wens je veel wijsheid toe!

Mary Jaysen
afbeelding van Mary Jaysen
22 jul 2014 - 19:26

Hallo,

Ik heb 1 zoontje en die is op natuurlijke wijzen gekomen binnen 9 minuten en 5 persweeen.

Je moet natuurlijk toch wel eigenlijk zelf weten wat je wilt en ik weet ook niet wat voor complicaties er waren en of ze/hij wel op de natuurlijke manier mocht komen of persé met een keizersnede.

Ik heb alleen ervaring met een natuurlijke bevalling en ik zeg zelf als de 2e ook zo makkelijk en niet zo groot is zou ik het zeker wel weer op de natuurlijke manier willen.