Na eerste bevalling kijk ik als een berg op tegen de 2e

6 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
Elbooo
afbeelding van Elbooo
25 dec 2013 - 12:46
Na eerste bevalling kijk ik als een berg op tegen de 2e

Ik zit een beetje met een dubbel gevoel. Ik heb al een zoontje die bijna 2 wordt gezond en wel. Maar de bevalling bij hem duurde 32 uur wat ik niet eens als super erg ervaren heb, maar omdat ik schijnbaar heel hard kon persen kreeg hij het benauwd en moest hij er met man en macht uit. Met 5 man hebben ze hem eruit geduwd op mijn buik, getrokken, geknipt en gecoacht. Maar ik ben nu in verwachting van een tweede kindje. Ik ben wel nuchter over de bevalling want een weg terug is er toch niet dus ik moet het over me heen laten komen en de kans dat het nu beter gaat is natuurlijk groter. Plus ik weet wat me te wachten staat, bij mijn zoontje had ik alleen maar rugweeen. Maar toch kijk ik er nu veel meer tegenop ondanks dat ze (de verloskundige) het als vrij normale bevalling gezien hebben.  Maar de angst in de ogen maakte me zo bang.. Het is allemaal goed gegaan en mijn zoontje scoorde hoog tijdens de controle dus dat was goed. Zijn er meer mensen met deze ervaring of mensen die me gerust kunnen stellen..

Anoniem1985
afbeelding van Anoniem1985
15 mrt 2014 - 17:25

Een bevalling is niet niks en het is bij ieder je eigen ervaring hoe het gegaan is.
Ookal gaat een bevalling "volgens het boekje", dan nog kan je daar best mee zitten lijkt mij.

Zelf ben ik in juni 2012 bevallen van onze dochter. Een bevalling van 37 uur, gebroken vliezen, 17 uur weeen, wee-opwekkers, ruggenprik die niet helemaal naar behoren werkte en uiteindelijk werd het een keizersnee. Al is dit toch alweer een tijd geleden, vergeten ben ik het zeker niet en vind het ook nog steeds heftig.
Inmiddels begint het te kriebelen voor toch een 2e, maar ook dat zie ik erg dubbel. En dit komt puur en alleen door de bevalling die ik heb meegemaakt. Ik wil dan ook eerst een gesprek met de verloskundige/gynecoloog van hoe dat dan in zijn werk gaat, bij een 2e bevalling. En of ik inspraak heb op mijn bevalling. Een natuurlijke bevalling had ik bij de eerste toch liever gewild (daar ga je toch vanuit; 12 uur weeen, max half uur persen en "klaar"... zo dacht ik erover. Tuurlijk het doet pijn, maar wat voor pijn wist ik echt niet van te voren)  en ik hoop dat er (mocht die komen) bij een 2e bevalling volgens het boekje gaat. Maar nu denk ik ook: ik wil niet weer 17 uur (helse) weeen hebben en dat de ontsluiting dan nog lang niet volledig is.
Ik vraag me erg af of ik dan bijv. mag zeggen: als ik na 10-12 uur weeen geen volledige ontsluiting heb, dan wil ik een keizersnee. Niet dat een keizersnee makkelijk is, absoluut niet! Maar bij de vorige dus 17 uur weeen gehad, voor 5 cm.

Weet iemand dat? Mag je aangeven dat je een keizersnee wilt als de ontsluiting niet opschiet?  Dat je dan dus al een keizersnee krijg bij bijv. 6 uur weeen en <1-2 cm?  (of uiteraard langer weeen en weinig ontsluiting) 

Ik ben ook bang voor een volgende bevalling. 
Hoe je bevalling ook gegaan is, het is hoe je het zelf hebt ervaren wat je wel/niet erg heftig vind etc. Ik vind dat een ander daar niet over te oordelen heeft. Ookal gaat je bevalling "volgens het boekje" , dan alsnog kan je daar best mee zitten en angst hebben voor een 2e. 

HappyMe2013
afbeelding van HappyMe2013
13 mrt 2014 - 12:28

Ik kan me goed voorstellen dat je het er toch wel tegenop ziet om een tweede bevalling te doen, ook weet je dat het niet anders is.

Zelf ook een zware bevalling gehad en weken moeten herstellen, dus kan me er wel in verplaatsen.

Ik zou het er niet bij laten zitten, maar toch inderdaad over praten. Er zijn speciale multidisciplinaire consulten in het ziekenhuis voor vrouwen die met angst de bevalling tegemoet zien, daarvoor moet je contact leggen met de gynacoloog.

In ieder geval deze optie is mij aangeboden bij de nacontrole... ik vind dit zelf een heel prettig idee dat deze mogelijkheid er is...

 

DELETED_MaryeS
afbeelding van Anoniem
3 jan 2014 - 13:22

Ik heb zelf net een zware heftige bevalling 27,5 uur achter de rug. Krijg nu maatschappelijk werk om over de bevalling te praten, zodat ik het een plekje kan geven.

suus1980
afbeelding van Anoniem
29 dec 2013 - 12:28

@elboo, ik ben het eigenlijk met nina23 eens. het duwen op je buik is niet iets wat ze zomaar doen.

zou het zeker nog eens allemaal met je verloskundige bespreken en haar vertellen wat jou zorgen zijn.

heel veel suc-6 en zoals je al zei: er is geen weg terug.  

maar misschien kan de weg wel iets makkelijker worden. smiley

als je zelf wat geruster erop bent toch.

nou doei groetjes suus

Nina23
afbeelding van Nina23
28 dec 2013 - 12:29

Ik vind het eigenlijk niet normaal als men bij een bevalling op moeders buik moet gaan duwen. Het klinkt mij toch allemaal als een soort noodsituatie. Heb je het er nog eens rustig met je verloskundige over gehad?

Onze dochter is uiteindelijk na een knip en een vacuum ter wereld gekomen. Er is niet op mijn buik geduwd.

Onze dochter was relatief groot en we krijgen nu dus tussendoor een extra echo om de groei extra in de gaten te houden.