Erfelijk belast?

2 reactie(s) / 0 nieuw
Laatste reactie
samsam
afbeelding van samsam
24 okt 2010 - 23:27
Erfelijk belast?

Ik ben op zoek naar mensen die onze situatie herkennen:


Wij hebben onze zoon kort na zijn geboorte verloren, aan (waarschijnlijk) een erfelijke huidziekte. Nu zijn we bijna een jaar verder en worden de laatste onderzoeken afgerond. In het erfelijke materiaal van onze zoon is nog geen afwijkend gen gevonden. In de meeste gevallen van de betreffende ziekte is dit gen wel op te sporen, echter niet altijd. Als er geen afwijkend gen is aan te wijzen, kan er tijdens de zwangerschap ook niet onderzocht worden of het kindje gezond is of niet. Echter, als er geen afwijkend gen gevonden is, kan er ook niet met zekerheid worden gezegd dat ik en mijn man allebei drager zijn van de aandoening. En wij hebben nog wel steeds een kinderwens, echter ik wil ook niet gokken op een gezond kind, wetend dat ik dan een risico loop om een kind met een zeer ernstige ziekte te belasten....


Zeker nu de laatste onderzoeksresultaten eraan komen, en ook de strefdatum, houdt het me erg bezig. Ik wil graag zwanger worden, maar durf niet. Ik vroeg me af of iemand zich hierin herkent, en hoe hij/zij daarmee omgaat.


Mariska1977
afbeelding van Mariska1977
25 okt 2010 - 22:57

Jee wat heftig! Nou ik heb geen ervaring, maar wat lijkt het me een lastige keuze!!

Maar wel 1 vraag: als je kindje nu gezond ter wereld komt, dan kan je die nog wel belasten zodat het voor zijn of haar toekomst een probleem kan zijn?

Bij ons in de familie komt het BRCA2 gen voor Het gen dat borst en eierstokkanker veroorzaakt. Mijn vader is gendrager en dus had ik ook 50% kans en mijn broer ook. Ik was al bevallen van mijn 1e toen dat naar voren kwam. Ik heb me daana laten testen en had het niet. Mijn broer heeft zich nog niet laten testen maar heeft wel een kindje. Omdat de kinderwens voor zowel hij als zijn vrouw (en ook voor mij had ik het gen wel gehad) groter was dan de angst voor het hebben van het gen.

De gevolgen van het gen zijn dat je als vrouw bijna zeker bent van het krijgen van kanker (iets van 85%) en dat je dus ook weer het kunt overdragen aan je kindje....en toch zou me dat niet weerhouden hebben.

Begrijp je een beetje wat ik bedoel?

Heel theoretisch: stel je krijgt een kind dat drager is, mss wil hij/zij wel helemaal zelf geen kinderen. Dan blijft het dus bij jullie kind.

Heel veel sterkte met afwegen!

gr

Mariska

Mama van Rosalie (4), Thijmen (2) en Isabel (1)