Kerst zonder stress

Maand: 
december 2017

Ik ben moeder van 3 jonge kinderen. Wanneer de decembermaand in aantocht komt raak ik lichtelijk in paniek. Er gaan dingen door mijn hoofd zoals: hoe ga ik het dit jaar doen met Sinterklaas? Wordt de rest van mijn familie niet gek tijdens het kerstdiner van mijn 3 stuiterballen? Mijn vraag is hoe kom ik de decembermaand door?

De stress die je ervaart is niet gek. Vanaf november tot eind december zullen er vast veel dingen in je agenda staan. Je bent zeker niet de enige. Meer ouders ervaren deze stress elk jaar weer opnieuw. Je kinderen zitten in een fase dat zij zelf graag willen ontdekken en activiteiten ondernemen. Zij hebben hier wel ondersteuning bij nodig van jou als ouder. Hierbij is het geven van duidelijkheid ook erg belangrijk.

Agenda beheren
Kinderen van deze leeftijd zijn super enthousiast over sinterklaas en kerst en zullen inderdaad soms veranderen in ‘stuiterballen’. Ze zijn rond die leeftijd vooral gericht opzich zelf en kunnen nog moeilijk rekening houden met de rest van de omgeving. Al met al een drukke maand, maar voor jou en je kinderen maar vast ook een leuke maand.

Een belangrijk tip is om mee te beginnen is dat jij als moeder de agenda beheert. Onthoud daarbij dat je kinderen echt niet bij elk feest aanwezig hoeven te zijn. Breng daarnaast veel rustperiodes in thuis. Vind hierin de balans. Een ritme aanhouden ook in de vakantie kan hierbij prettig zijn. Een kalender kan een hulpmiddel te zijn om het voorspelbaar te houden voor de kinderen. Tijdens de periode van kerst kan je praten over wat de kinderen ervan verwachten, en wat er dan bijvoorbeeld gebeurt op school.

Het kerstdiner is niet altijd voor iedereen een pretje. Het organiseren is voor jou als ouder een stressvolle klus. Dit voelen kinderen ook. Kinderen hebben vaak op de dag zelf een lange zit en ook is het huis vaak vol met familie. Probeer aan het begin van de dag voldoende rust in te brengen. Denk hierbij aan tv kijken, muziek luisteren, lezen of puzzelen. Een actieve activteit kan hier ook ook goed bij helpen. Zorg dat je zoon en dochters ook inspraak hebben tijdens het kerstdiner. Zo hebben zij het gevoel dat zij ook iets hebben bijgedragen. Dit kan bijvoorbeeld door samen een voorgerechtje te maken of je kind laten helpen met de toetjes. Voor de kinderen is het niet leuk om uren aan tafel te moeten zitten. Het is leuk als ze ook wat te doen hebben of tussendoor van tafel mogen.

Hopelijk kun je hier iets mee zodat jij en je gezin een fijne decembermaand hebben.  Kijk daarbij goed wat bij jou en je gezin en kinderen past.