
Je bent 35 weken zwanger, hopelijk zijn alle grote voorbereidingsklussen in huis klaar. Kamertje geschilderd, bedje, commode en kledingkast in elkaar gezet ... Nu kun je genieten van de details. Mooie baby accessoires kiezen bijvoorbeeld.
De bovenkant van je baarmoeder drukt tegen je ribbenboog en dat kan een vol gevoel geven. Toch is goed blijven eten heel belangrijk. Voor jezelf, maar ook voor je baby.
Je zult er waarschijnlijk steeds meer last van krijgen: harde buiken, oftewel oefenweeën. Het hoort er in de laatste fase van je zwangerschap helemaal bij. Als je ze heel regelmatig hebt, is dat een teken dat je het rustiger aan moet doen. Zijn ze echt heel pijnlijk, ga dan even langs bij je verloskundige.
Ook al wil je nog zo graag thuis bevallen, soms moet je op het (aller)laatste moment toch naar het ziekenhuis. Voor je eigen veiligheid of die van je kind. Bijvoorbeeld als je baby nog geen 37 weken oud is, de bevalling moet worden ingeleid, je een zwangerschapsvergiftiging hebt gehad, het vruchtwater groen ziet, de weeën wegvallen of de conditie van je baby achteruit gaat.
Wil je alleen je partner bij je hebben als je gaat bevallen of vind je het fijn als ook je moeder, zus of vriendin erbij is? Maak nu alvast duidelijke afspraken, dan weet iedereen wat er van ze wordt verwacht. Al kan het trouwens best zijn dat je op het moment suprême alsnog iedereen de kamer uit wilt hebben en het toch alleen wilt doen.
Oh die kleine armpjes en beentjes ... Hoe doe je daar straks een rompertje overheen? Bekijk de WIJ doet 't zo video met tips en trics voor het aankleden van je baby:
Een kind op de wereld zetten is niet niets, je zou het bijna topsport kunnen noemen. Daarom is het belangrijk dat je een goede conditie hebt als je eraan begint. Dus hoe moe je nu ook bent en hoe pijnlijk het soms is om te bewegen, doe het toch. Ga lekker een stuk wandelen of trek in het zwembad een paar baantjes.
Met het hulpmiddel Aniball leer je [het gevoel van de persfase kennen] en je bekkenbodemspieren op de juiste manier gebruiken. Je kunt vanaf volgende week beginnen met de oefeningen. Zo ga je je bevalling met meer zelfvertrouwen tegemoet! Bereid je bevalling goed voor.
Het is misschien niet iets waar je tijdens je zwangerschap bij stil wilt blijven staan, maar het baren van een kindje doet pijn. Hoeveel pijn is moeilijk te zeggen. Bij elke vrouw ligt de pijngrens anders. Het belangrijkste is echter om te weten dat je wat aan de pijn kunt doen.