
Nu je baby 8 maanden is kan af en toe flink koppig zijn. Dat hoort helemaal bij het proces om onafhankelijk te worden. Je zult ook merken dat hij overdag steeds langer wakker is.
Je baby wordt ook steeds vatbaarder voor kleine infecties en hij ontkomt niet aan bepaalde kwaaltjes. Wat kun je zelf doen en wanneer ga je naar de huisarts?
Je begint het steeds meer te merken: je kind heeft een eigen karakter en een eigen willetje. De kunst is nu om de juiste balans te vinden tussen jouw regels en de eigen inbreng van je kind.
Van wat losse ‘ah’s’, ‘uh’s en ‘ffff’s’ gaan de geluiden die je baby maakt steeds meer op woorden lijken. Misschien hoor je wel een eerste ‘mama’! Praat zoveel mogelijk tegen je baby om zijn woordenschat te vergroten. Nog meer tips om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren.
Nu je kind langzaamaan zijn eerste stapjes gaat zetten, vraag je jezelf misschien af waarop je moet letten bij de aanschaf van zijn eerste schoentjes. Ziengs helpt je daar als dé kinderschoenenspecialist graag bij. In ieder van onze 80 winkels is een kidsspecialist aanwezig die je graag op weg helpt. » Nu alvast belangrijke tips & tricks lezen?
Je baby kan last hebben van verschillende soorten hoest. Bij normale hoest komt slijm mee. Zo maakt je kleine zijn longetjes schoon. Bij vastzittende hoest moet hij diep en veel hoesten om het slijm kwijt te raken. Droge of kriebelhoest heeft eigenlijk geen functie, maar is een irritatie van de luchtwegen. Hoesten kan gerust 2 tot 4 weken aanhouden. En bovendien heeft hij de leeftijd waarop hij makkelijk een nieuwe virusinfectie oploopt. Wat kun jij doen voor je baby?
Je baby krijgt bij zijn geboorte antistoffen van jou mee. Als je borstvoeding geeft, wordt hij nog langer beschermd. Maar geen baby ontkomt aan bepaalde babykwaaltjes, zoals een verkoudheid, last van doorkomende tandjes en huiduitslag. Het is soms moeilijk te bepalen wanneer je de huisarts belt. Eén vaste stelregel: als je baby oplopende koorts heeft, het benauwd krijgt en véél minder drinkt, waarschuw je direct je arts.
Je baby’s billetjes verdienen bescherming. De huid komt steeds in aanraking met vocht en ontlasting. Dit kan irritaties veroorzaken. Meestal is een dun laagje speciale babyzalf bij elke verschoning voldoende. De roodheid is dan na een paar dagen verdwenen. Soms komen er bacteriën bij die de uitslag verergeren. Je baby heeft dan last van schrale en pijnlijke plekken. Voor deze luieruitslag ga je langs de arts.
Het RS virus is actief in de maanden oktober tot en met maart en heel besmettelijk. Volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar doorlopen de infectie als een gewone verkoudheid. Voor je baby kan het gevaarlijk zijn, omdat hij het heel benauwd krijgt. Vooral als hij net of te vroeg is geboren. Als je baby heel ziek wordt, volgt een ziekenhuisopname. Hier krijgt je baby extra zuurstof en vocht toegediend.
‘Pas op voor je vingers!’ of 'Pas op voor je hoofd!' Hoe vaak je het ook zegt, de kans dat zijn kleine vinger toch een keer tussen de deur komt of zijn hoofd tegen de tafel stoot, is groot. Tips voor een veilige omgeving en om ongelukjes te voorkomen.
De eerste tandjes komen door rond 6 maanden. Voor het eerste jaar zijn alle 8 snijtanden boven en onder doorgekomen. Waarschijnlijk merk je dit de aankomende maanden, als je baby hangerig en huilerig is. Hij kwijlt meer en kauwt het liefste op een speeltje. Je kunt waarschijnlijk in zijn mondje zien waar het tandje doorkomt. Hoe verlicht je zijn klachten?
Lekker spelen in de tuin. Maar niet voordat je ook die babyproof hebt gemaakt. Bouw een hek om de vijver, trek alle giftige planten uit de grond en zorg ervoor dat je baby nooit in de schuur kan komen. Waar moet je nog meer op letten in de tuin of op het balkon?
Ook nu je baby al wat ouder is blijven er nieuwe vragen komen. Praat met andere moeders op het forum van WIJ over o.a. voeding en slaapritme van je baby en wissel tips en ervaringen uit!
Staan de schoonmaakmiddelen in het gootsteenkastje? Als je baby begint te kruipen, kun je ze beter hoog en droog opbergen. Voor je het weet ziet hij een fles allesreiniger aan voor limonade. Hetzelfde geldt voor medicijnen. Want die pijnstiller lijkt wel een snoepje! Je moet er niet aan denken dat je baby giftige stoffen binnenkrijgt.
Bekijk je huis eens vanaf kruiphoogte, dan zie je opeens veel meer gevaren voor je baby. Zo zie je waarom stopcontacten zo aantrekkelijk zijn en hoe makkelijk het is om het tafelkleed (met een hete pot thee erop) van tafel te trekken.
Ook speelgoed voor je baby moet veilig zijn. Let vooral op bij houten speelgoed. Het mag niet splinteren en gespijkerd zijn. Waar moet je nog meer op letten?