Per ongeluk zwanger

Debbie raakt na twee zoons van 10 en 13 jaar per ongeluk zwanger op haar 37e. Dan slaat de twijfel toe: wil ze dit kind houden?  

Debbie: Je kunt gerust zeggen dat onze wereld nu even op zijn kop staat. Ik heb twee zoons, van 10 en 13 jaar. Omdat ik altijd veel last heb gehad van migraine, werd mij een medicijn voorgeschreven. In de bijsluiter stond bij bijwerkingen: menstruatie kan uitblijven. Je voelt wel waar het heen gaat.

Omdat ik ironisch genoeg veel hoofdpijn kreeg van het medicijn besloot ik er na twee maanden mee te stoppen. Mijn menstruatie bleef alsnog uit, maar dat kon. Dat stond immers in de bijsluiter. Tot mijn man en ik het toch wel een beetje benauwd kregen. Na twee zwangerschapstesten keken mijn man en ik elkaar verschrikt aan. Ik ben toch echt weer zwanger, met mijn 37 jaar.  

Na de hele nacht wakker gelegen te hebben waren we er nog niet over uit. Moesten we de zwangerschap afbreken? We hadden hier niet op gerekend. Ons leven was er niet op ingericht. En willen we dit wel? In de bijsluiter van het medicijn stond ook vrouwen die dit slikten tijdens de bevruchting grotere kans hadden op een kind met een afwijking. Er was een groot risico op een open ruggetje en een zwakker hart.

De kinderen waren niet al te blij met het nieuws. Vooral de jongste heeft vervelende dingen geroepen. Begrijpelijk, hun leven was goed zoals het was. Toch besloten we door te gaan met de zwangerschap. Het voelde niet goed om dit nieuwe leven zomaar weg te halen. Alleen omdat het ‘niet handig’ was. En wat waren we gelukkig toen we er achter kwamen dat het een meisje is! Nu probeer ik te genieten van de zwangerschap en begin zelfs al langzaam weer wat baby spullen te kopen.

Het blijft spannend, nu leef ik naar de 20-weken echo toe. Dan weten we meer over de gezondheid van onze dochter. Wat we doen als inderdaad blijkt dat ons meisje een serieuze afwijking zonder toekomstperspectief heeft, weet ik nog niet. Wil ik nog niet over nadenken, al moet dat misschien wel. Met veel positieve energie gaan we gewoon voor een gezonde dochter en zusje.