Zelf leren eten

Zelf leren eten

De meeste kleine ontdekkingsreizigers hebben volop belangstelling voor de lepel. Maar jij bent bang dat er dan niets meer van eten terechtkomt en hij de lepel alleen maar gebruikt om met zijn eten te spelen.

Het zal nog even duren voordat je kind netjes met mes en vork eet, zijn mond dichthoudt tijdens het kauwen en pas van tafel gaat wanneer iedereen zijn eten op heeft. Toch geeft de interesse van je kind voor de lepel aan dat hij klaar is voor zijn eerste les in tafelmanieren. Je kunt hem vanaf nu dan ook de basisvaardigheden van het zelfstandig eten bijbrengen.

De eerste ’lessen’ van je kind bestaan uit het oefenen van al die lastige bewegingen die bij het eten horen. Het is namelijk erg moeilijk om een lepel vol te scheppen en van je bord naar je mond te sturen als je dat nog nooit eerder hebt gedaan. Je kleine zal eerst die vaardigheid moeten beheersen.

Tips om kinderen te leren eten

Je kunt een aantal dingen doen om de eerste lessen in zelfstandig eten succesvol te laten verlopen:

  • Gebruik twee lepels en twee bordjes
  • Knoeien mag
  • Houd de schade beperkt
  • Geef het goede voorbeeld
  • Wees niet te streng

Gebruik twee lepels en twee bordjes

Vul twee bordjes met eten. Het ene zet je voor je kind neer, het andere houd je zelf vast. Je kind kan vervolgens met zijn eigen lepel en zijn eigen bordje aan de slag. Ondertussen zorg jij dat zijn maagje wordt gevuld met hapjes vanaf jouw lepel en uit jouw bordje. Zo sla je twee vliegen in één klap: je kleine traint zijn oog-handcoördinatie en jij weet zeker dat hij voldoende binnenkrijgt.

Knoeien mag

Stel je erop in dat je kind in eerste instantie voornamelijk met zijn eten zal spelen. Hij zal er met zijn vingers in graaien, het kneden, over zijn stoel smeren, ermee gooien en nog veel meer. Wind je daar niet over op, maar laat hem lekker zijn gang gaan. Zo leert je kind hoe eten aanvoelt. Hij raakt vanzelf op dit spelletje uitgekeken. Daardoor accepteert hij later ook sneller dat het niet meer mag.

Houd de schade beperkt

Om te voorkomen dat alles binnen een straal van een meter rondom je kleine besmeurd raakt met eten, inclusief hemzelf, is het verstandig om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Doe je kind een goede slab om, het liefst één van plastic met een ruime knoeigoot. Gebruik een plastic tafelkleed en leg een stuk krant of plastic onder zijn stoel. Zorg er bovendien voor dat er geen muren in zijn schootsveld staan. Trek zelf eventueel een keukenschort aan.

Geef het goede voorbeeld

Als je kleine alle anderen aan tafel netjes ziet eten, zal hij dit vanzelf na willen doen. Betrek je kind dus bij de gezinsmaaltijd en zorg ervoor dat jij, je partner en jullie eventuele andere kinderen zich zo gedragen als je wilt dat je kleine uiteindelijk zal doen.

Wees niet te streng

Het is beter om je kleine op deze leeftijd nog niet te veel te vermoeien met gedragsregels aan tafel. Als je hem vertelt wat hij moet doen en niet mag, zal hij zich waarschijnlijk toch alleen maar verzetten. Laat hem daarom zijn eigen gang gaan en corrigeer hem waar nodig, zonder al te veel commentaar.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender