Voedingssupplementen
Krijgt jouw kind alles binnen wat hij nodig heeft of kies je voor vitaminepillen en/of mineralenpreparaten? Deskundigen zijn het niet eens over de noodzaak van het gebruik van voedingssupplementen door kinderen. Een grote groep beweert dat extra vitaminen en mineralen overbodig zijn zolang je kind gezond en gevarieerd eet. Deze deskundigen stellen dat je peuter alle noodzakelijke stoffen uit zijn voeding kan halen en dat het, als je kleine goed eet, niet waarschijnlijk is dat hij te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
Daartegenover staan deskundigen die kinderen, net als zwangere vrouwen en ouderen, tot de risicogroepen rekenen, die gevoelig zijn voor vitaminetekorten. Daarbij denken ze vooral aan de vaak kieskeurige eetgewoonten van jonge kinderen. Ze adviseren dan ook om kleintjes voor de zekerheid aanvullende vitaminen en mineralen te geven, om te voorkomen dat er een tekort ontstaat.
Wetenswaardigheden
Beide hiervoor besproken standpunten zijn nog niet vaak onderzocht. Daarom is het niet te zeggen wie er gelijk heeft. Het is dus aan jou om te besluiten of je een voedingssupplement aan je kind wilt geven. Het is verstandig om daarbij ook advies te vragen aan je huisarts of diƫtist. Om een goed gefundeerde beslissing te kunnen nemen, is het handig als je alle feiten op een rijtje zet. Daarom een aantal wetenswaardigheden over vitaminen- en mineralenpreparaten:
- Voedingssupplementen fungeren als aanvulling, niet als vervanging
- Deskundigen gaan uit van een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
- De producten moeten op een kindveilige manier worden bewaard
- Het nut van vitamine D
Voedingssupplementen als aanvulling
Niets is beter dan een gezonde en gevarieerde maaltijd. Natuurlijke en verse etenswaren bevatten hoogstwaarschijnlijk veel meer nuttige en goede voedingsstoffen dan tot nu toe bekend is. Pillen en preparaten kunnen dan ook nooit een goede maaltijd vervangen. Gebruik voedingssupplementen daarom altijd als aanvulling op een gezond en gevarieerd menu en niet als vervanging ervan.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Op het etiket van voedingssupplementen staat vaak de aanduiding ADH. Dit staat voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Die verschilt per leeftijd. Je kleine heeft een andere hoeveelheid en samenstelling van voedingsstoffen nodig dan een volwassene. Verzeker je er daarom altijd van dat je een voedingssupplement gebruikt dat speciaal is ontwikkeld voor kleine kinderen en houd je aan de ADH. Een overdosis van met name vitamine A en D kan erg schadelijk en zelfs gevaarlijk zijn!
Veilig bewaren
Om de kans op een schadelijke overdosis te verkleinen, is het verstandig om voedingssupplementen buiten het bereik van je kind te bewaren. Koop een potje met een kindveilige sluiting en zet dat in een medicijnkastje dat je peuter niet zelfstandig kan openen. Verder is het verstandig om vitaminepillen nooit snoepjes te noemen, ook al zien ze er dan misschien zo uit. Dat maakt de kans dat je kind ze toch als zodanig beschouwt weer wat kleiner.
Het nut van vitamine D
Van alle vitaminen is de kans op een tekort aan vitamine D het grootst. Deze vitamine zit in vetten en zuivelproducten en wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Vooral in de wintermaanden kan er een tekort ontstaan. Veel deskundigen raden dan ook aan om extra vitamine D te geven. Laat je hierover goed voorlichten, aangezien een teveel aan vitamine D zoals gezegd ook schadelijk kan zijn.