Voeding bij diabetes

Voeding bij diabetes

Een kind met diabetes (ook wel: suikerziekte) heeft elke dag één of meerdere insuline-injecties nodig. Ook houdt hij zich aan een evenwichtig dieet. Het is niet nodig om bepaalde voedingsstoffen te mijden of speciale producten te kopen.

De cellen in het lichaam van je kind gebruiken suikers als brandstof. Deze suikers komen binnen met het eten en worden met behulp van het hormoon insuline door het bloed naar de cellen vervoerd. Diabetespatiëntjes maken te weinig insuline aan. Daardoor komen de suikers niet meer terecht in de cellen. Terwijl de cellen te weinig suiker ontvangen, ontstaat er een suikeroverschot in het bloed. De bloedsuikerspiegel van je kind ligt dan te hoog.

Suikertekort

Zodra je kind insuline krijgt toegediend, kan het overschot aan suiker worden afgevoerd en krijgen zijn cellen weer voldoende brandstof. Nu kan het gebeuren dat je kind op een bepaald moment te weinig suikers binnenkrijgt. De insuline, die met behulp van een injectie is toegediend, gaat ondertussen gewoon door met het afvoeren van de suikers naar zijn cellen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan suikers in het bloed van je kind. Zijn bloedsuikerspiegel ligt dan te laag.

Evenwichtige bloedsuikerspiegel

Een te hoge en een te lage bloedsuikerspiegel kunnen beide vervelende (en soms zelfs gevaarlijke) lichamelijke gevolgen hebben. Het doel van de behandeling van diabetes bestaat dan ook uit het in evenwicht houden van het suikergehalte in het bloed. Dat gebeurt door het toedienen van insuline en het samenstellen van een evenwichtig dieet, waarin de hoeveelheid suikers die je kind binnenkrijgt nauwkeurig is aangepast aan de hoeveelheid insuline die hij krijgt ingespoten.

Deskundig advies

Hoeveel suikers en insuline een diabetespatiënt precies nodig heeft, verschilt van per persoon en per moment. Je kunt dan ook niet zonder de begeleiding van een deskundige bij het samenstellen van het dieet van je kind. De arts of diëtist zal je waarschijnlijk adviseren om ervoor te zorgen dat je kind bij elke maaltijd een bepaalde hoeveelheid koolhydraten (=suikers) binnenkrijgt.

Evenwicht en regelmaat

Regelmaat en evenwicht zijn sleutelwoorden als het gaat om het dieet voor diabetici. Het is het beste als je kind iedere dag op dezelfde tijden eet. Dat geldt niet alleen voor de drie hoofdmaaltijden, maar ook voor de tussendoortjes die hij daarnaast neemt. Een regelmatige voedselconsumptie helpt voorkomen dat de bloedsuikerspiegel van je kind te laag wordt.

Verder moeten de maaltijden en tussendoortjes van je kleine een uitgebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen bevatten. Volg daarbij zoveel mogelijk de deskundige adviezen die je hebt gekregen. Ook nu is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind gezond en gevarieerd eet. Zet dus voldoende groente, fruit en graanproducten op zijn menu.

Snoep

Producten die veel suiker bevatten, zoals snoep, kunnen op een normale manier deel uitmaken van het dieet van een diabetespatiënt, mits er op een gematigde en verantwoorde manier mee om wordt gegaan. Een deskundige kan je precies vertellen hoe je dat aanpakt.

Meer informatie over diabetes

Diabetesvereniging Nederland
Diabeteslijn 033 - 463 05 66/ 463 05 66
dvn.nl
sugarkids.nl

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender