Vitamine D advies

Vitamine D advies

‘Geef je kind tot zijn vierde verjaardag iedere dag extra vitamine D.’ De meeste ouders weten het wel. Toch krijgt meer dan een kwart van de kinderen tot 4 jaar geen extra vitamine D. Waarom is deze vitamine eigenlijk zo belangrijk en moet je echt iedere dag extra geven? Iedere ouder herkent de enorm groei die kinderen doormaken. Tijdens dat groeiproces gebeurt er van alles in het lichaam. Een belangrijke basis is de ontwikkeling van een stevig skelet. Daarbij is vitamine D onmisbaar. Net als voor stevige tanden, trouwens.

Vitamine D zorgt er voor dat de mineralen calcium en fosfor goed worden opgenomen. En dat zorgt uiteindelijk voor die stevige botten en een gaaf gebit. Maar vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede spierwerking. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen die voldoende vitamine D binnenkrijgen in hun vroege jeugd minder kans hebben op aandoeningen, zoals diabetes.

Opvallend is dat we vitamine D slechts voor een derde deel uit de voeding halen. In vette vis zit veel vitamine D, maar het komt ook voor in eieren en het wordt toegevoegd aan halvarine en margarine. Maar de belangrijkste bron van vitamine D is: de zon! Vitamine D wordt namelijk onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Tot hun 4e verjaardag hebben kinderen veel vitamine D nodig. Ze zijn niet in staat om via de huid voldoende vitamine D op te nemen en ook niet om voldoende vitamine D uit de voeding te halen. Daarom is het nodig om ze extra te geven.

Natuurlijk blijft het van belang om aandacht te besteden aan gezonde voeding én om voldoende buiten te zijn. Wanneer je kind volledig is ingesmeerd met een antizonnebrandcrème, maakt de huid in theorie geen vitamine D aan. Toch blijkt dit in de praktijk erg mee te vallen. Daarom is het advies om hem evengoed vooral te beschermen tegen de zon.

Hoeveel extra vitamine D?

Alle kinderen hebben tot hun 4e verjaardag extra vitamine D nodig. Het maakt niet uit of ze borst- of flesvoeding krijgen. In flesvoeding zit vitamine D, maar dit is niet altijd voldoende. Daarom wordt voor de zekerheid aangeraden om daarnaast dagelijks 10 microgram extra vitamine D te geven. Soms krijgen kinderen ook voedingsmiddelen waaraan extra vitamine D is toegevoegd. Er kan echter nooit een overdosering ontstaan, wanneer je deze producten, flesvoeding en extra vitamine D geeft. Geen zorgen dus, de hoeveelheid vitamine D die ze per dag binnenkrijgen is veilig.

Vitamine D kun je geven in de vorm van pilletjes of druppels. Dat maakt voor de werking geen verschil. De dosering kan wisselen per supplement en soms staan er op een etiket ineens termen als ‘IE’ in plaats van microgram (mcg, of µg). Onthoud dat je kleintje dagelijks 10 microgram nodig heeft. Dat is gelijk aan 400 IE (Internationale Eenheden).

Uit onderzoek van het Vitamine Informatie Bureau blijkt dat sommige ouders hun kinderen geen extra vitamine D geven, omdat ze denken dat ze het zelf vroeger ook niet hebben gehad. Toch kregen veel ouders zelf vitamine AD druppels en de oudere generatie kreeg die onsmakelijke levertraan, waarin vitamine D zit.

Als een kind een donkere of getinte huid heeft, of weinig buiten komt is het advies om door te gaan met het geven van extra vitamine D na hun vierde verjaardag. In een multivitamine zit ook vitamine D. Het hangt af van de dosering of het nodig is om naast de multivitamine extra vitamine D druppels of tabletjes te geven.

5 vitamine D tips

  1. Kies een vast moment op de dag om vitamine D te geven.
  2. Als het niet lukt om vitamine D druppels ‘los’ te geven doe ze dan bijvoorbeeld in de yoghurt of in het drinken.
  3. Eet regelmatig vette vis (bijvoorbeeld: zalm, haring, makreel).
  4. Zorg dat je voldoende buiten bent (ieder dag 15 tot 30 minuten, tussen 11.00 en 15.00 uur).
  5. Geef je je kind een multivitamine? Kijk hoeveel vitamine D daar in zit en vul het aan tot 10 mcg per dag.
Beeld: iStock.com/djedzura

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender