Van tuit naar gewone beker

Van tuit naar gewone beker

Je kind kan al goed drinken uit een tuit- of antilekbeker. Of misschien wil je deze stap meteen overslaan na de fles (of de borst). Tijd voor de echte beker. Na het eerste jaar heeft je kind minder zuigbehoefte dan ervoor, zodat het makkelijker is om aan een gewone beker te wennen.

Het is belangrijk om je kind zo snel mogelijk uit een echte beker te leren drinken. Met tuit- en antilekbekers blijft je kind zuigen en sabbelen, terwijl ze moeten leren kleine slokjes te drinken. Te lang zuigen in plaats van drinken kan problemen geven met spraak, ademen, slapen en ontwikkelingsproblemen van de mond- en tongspieren. Voor het leren babbelen en praten is een andere mondmimiek heel belangrijk. Ook tandbederf is een belangrijk argument om de zuigfles vaarwel te zeggen.

5 Tips om je kind te leren drinken uit een gewone beker

Je kind leren drinken uit een gewone beker kan in het begin misschien een flinke knoeiboel geven. Met geduld en een paar tips ondervang je dit.

  • Probeer het in het begin met je kinds favoriete drankje.
  • Doe niet teveel in de beker, een bodempje is nu genoeg.
  • Je kunt ook yoghurt of pap - zonder suiker of limonade - proberen, dit stroom langzamer en is dus makkelijker te doseren.
  • Geef de beker in badje! Knoeien maakt nu niet uit.
  • En heel belangrijk: kies de juiste beker. En die is licht, makkelijk vast te pakken en doorzichtig zodat je ziet hoeveel je kind drinkt.

Tot slot, dring de beker niet teveel op, maar zorg juist dat je kind er plezier aan beleeft en er trots op is als het hem lukt. Dan gaat hij er vanzelf vaker uit drinken. En vergeet niet dat net als voor alles geldt: oefening baart kunst.

Beeld: iStock.com/Orbon Alija

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender