Tips voor meer gezelligheid aan tafel

Tips voor meer gezelligheid aan tafel

De maaltijd is niet alleen een moment waarop jullie eten. Hoe zorg je voor gezelligheid aan tafel tijdens ontbijt, lunch en diner? WIJ heeft een aantal tips voor je.

In een vol bestaan is het goed om als gezin je moment te kiezen dat je samen kunt zijn. Het ontbijt, de lunch en avondmaaltijd is niet voor niets standaard in veel gezinnen. Tijdens het eten hebben jullie volledig de tijd voor elkaar. Dit is goed voor de band tussen jou en je kind(eren) én je relatie. Hoe maak je het gezellig aan tafel?

Sociale omgangsregels

Tijdens de gezinsmaaltijd komt je kind als vanzelf in aanraking met een aantal sociale basisregels. Hij leert samen delen als iedereen krijgt opgeschept van hetzelfde gerecht. Hij kan vragen om het zout, dat vervolgens wordt aangereikt. Als vanzelf leert je kind nuttige vaardigheden, die hij buitenshuis ook kan toepassen.

Culturele waarden

In veel culturen speelt de gezinsmaaltijd een belangrijke rol. Als je kind jong een plek aan tafel krijgt, leert hij hoe er in jullie cultuur met eten wordt omgegaan. Welke rituelen zijn er bij de bereiding of bij het eten zelf? Welke voeding staat er op het menu? Hoe kun je netjes leren eten? Je kind leert bij jou aan tafel hoe hij zich bij speciale gelegenheden netjes gedraagt.

Minimaal één gezinsmaaltijd per dag

De gezamenlijke maaltijd is een waardevol onderdeel van de sociale ontwikkeling van je kind. Het liefste eet je minimaal één keer per dag als gezin samen aan tafel. Lukt dit niet, probeer dan in het weekend extra de tijd te nemen. Je kunt het dan zo uitgebreid maken als je wilt.

Tips voor meer gezelligheid aan tafel

Natuurlijk zit je aan tafel om lekker te eten. Maar het is ook fijn als het gezellig is en iedereen ontspannen geniet. Hoe bereik je dit?

Betrek je kind bij het eten

Bij het eten hoort ook voorbereiding en afruimen. Laat je kind meekijken of je helpen met iets eenvoudigs in de keuken. Dek samen de tafel of laat hem servetten vouwen. Het is extra leuk als je kind de tafel mag versieren met bloemen of kaarsen. Na afloop leer je je kind dat hij zijn eigen bordje naar de keuken brengt.

Breng een gesprek op gang

De gezamenlijke maaltijd is goed geschikt om samen de dag door te nemen. Vertel wat jullie hebben gedaan. Vraag wat je kind ervan vond. Het is natuurlijk ook de bedoeling dat hij wat in zijn mond stopt, dus zorg dat hij regelmatig een paar happen neemt. En praat niet alleen als volwassenen met elkaar. Betrek het hele gezin bij het gesprek.

Zorg voor zo min mogelijk afleiding

De televisie luid aan. Speelgoed op tafel. Andere kinderen die in de buurt spelen. Zo kan je kind zich niet op het eten concentreren. Hij doet dan liever andere dingen. Probeer zo min mogelijk afleiding tijdens de maaltijd te creëren.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender