Tips om goed en gezond met je kind te eten

Tips om goed en gezond met je kind te eten

Je kind groeit minder hard dan als baby en verbruikt minder energie. Hierdoor is zijn eetlust minder. Ook ontwikkelt hij een eigen smaak. Hij onderscheidt wat hij lekker vindt en wat niet en weigert daarom af en toe zijn eten. Wat kun jij doen voor een gezond eetpatroon?

Na het eerste levensjaar heeft een kind minder nodig om te groeien. Als baby groeit je kind ca. 25 cm. en 7 kilo. Peuters groeien gemiddeld maar 8 cm. en 2 kilo per jaar. Maak je niet druk als je kind een keer wat slechter eet. Net als jij heeft hij de ene keer meer trek dan de andere. Als je kind na een maaltijd honger heeft, eet hij bij de volgende vanzelf meer. Het gaat goed als je kind geleidelijk in gewicht en lengte toeneemt, gezond overkomt en genoeg energie heeft. Heeft zijn gebrek aan eetlust wel invloed op zijn ontwikkeling, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Zo eet je kind gezond

Als je kind niet veel eet, is het belangrijk om te letten op wát hij eet en drinkt.

  1. Vervang datgene wat hij niet lust door iets met min of meer dezelfde voedingsstoffen. Geen macaroni? Geef dan soep met vermicelli.
  2. Vermijd maaltijden en tussendoortjes met een lage voedingswaarde, zoals patat, chips, koek en snoep. Vervang dit door fruit, rauwkost of beschuit/cracker met kaas.
  3. Drinken is belangrijk: elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken (ongeveer 1 liter, inclusief melk) nodig. Water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven vanwege de grote hoeveelheden suiker. Een kopje lichte thee is een lekker alternatief.
  4. Je kind heeft een eigen eetritme. Heeft hij echt nog geen honger, dwing hem dan niet. Dan gaat hij eten associëren met een negatief gevoel. Let er ook op dat hij niet ‘over’ zijn honger heen raakt.
  5. Probeer creatief te zijn met hoe je eten klaarmaakt. ‘Verstop’ bepaald eten in iets anders: pureer bijvoorbeeld groente door de spaghettisaus. Zo krijgt je kind dit zonder dat hij het doorheeft toch binnen.
  6. Laat je kind de hoeveelheid op zijn bordje bepalen. Zo ziet hij er niet tegenop om het allemaal op te ‘moeten’ eten.

Basisdagmenu voor je kind 1 - 4 jaar

Het basisdagmenu voor kinderen vanaf 1 jaar bestaat uit 50-100 gram groente, 1,5 portie fruit, 2-3 bruine of volkoren boterhammen, 1 - 2 opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen, 1 portie vis, peulvruchten of vlees, 2 porties zuivel, 30 gram smeer- en bereidingsvetten, ca. 1 liter vocht in de vorm van water of thee.

Gezellig aan tafel

Als het gezellig en ontspannen is aan tafel, helpt dit je kind om genoeg te eten. Geef vijf tot tien minuten van tevoren aan dat het bijna etenstijd is. Zo weet je kind waar hij aan toe is. Zorg dat er aandacht is voor elkaar en het eten. Dus: geen speelgoed aan tafel en de televisie uit. Je kind mag pas van tafel als iedereen klaar is. Is het gelukt om rustig samen te eten en/of heeft je kleine iets nieuws geproefd? Geef dan een complimentje.

Eten weigeren en leren proeven

Een kind heeft gemiddeld 10 tot 15 keer nodig om aan een nieuwe smaak te wennen. Vind je kleine iets niet de eerste keer lekker, probeer het dan een week later nogmaals. Na een aantal keer aanbieden, lust hij het vaak wel. Merk je dat hij iets écht niet lekker vindt, dien het dan ook niet meer op. Dwingen werkt averechts.

Weigert je kind consequent zijn bordje leeg te eten? Word niet boos. Negatieve aandacht is ook aandacht. Gewoon het bord weghalen en geen reactie geven, is de beste oplossing. Je kind ziet jou en anderen wel lekker eten, dus hij zal vermoedelijk de volgende keer wel proeven. Je hoeft niet bang te zijn dat je kind zichzelf uithongert. Elk kind heeft een intuïtieve aandrang om te eten, dus vroeg of laat eet hij heus. Aan jou de taak om te zorgen dat hij dan ook iets voedzaams en gezonds krijgt.

Lees ook: Gezonde recepten voor je kind

Voor je eigen gemoedsrust kun je een eetdagboek bijhouden. Schrijf 1 of 2 weken alles op wat je kind eet en drinkt. Waarschijnlijk ontdek je dat je kind toch meer binnenkrijgt dan je van tevoren dacht.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender