Snackbarmaaltijden

Snackbarmaaltijden

Snacks prijken vaak onderaan het lijstje met verstandige voeding. De slechte associaties die deze voedingsmiddelen bij de meeste mensen oproepen, worden benadrukt door ingeburgerde termen als ‘fastfood’ en ‘junkfood’. Deze termen verwijzen naar de snelle en ongezonde hap, die je alleen neemt als je geen tijd of energie hebt om een ander gerecht te bereiden.

Volgens dit gangbare negatieve oordeel bevatten snacks te veel calorieƫn en te weinig voedingsstoffen. Ze zouden boordevol kunstmatige kleur- en smaakstoffen zitten, en een ernstig gebrek vertonen aan de nodige vitamines en mineralen. Bovendien zegt men dat het dikmakers zijn en dat de suikers in snacks een serieuze bedreiging vormen voor het gebit van je kind.

Lekker en makkelijk

Op het eerste gezicht lijken er dan ook alleen maar nadelen te kleven aan de maaltijden van de snackbar. Toch zijn ze ongetwijfeld een succes bij je kleine. De meeste kinderen zijn dol op frietjes, hamburgers en kroketten en vinden het een feest als ze op tafel staan. Dat maakt het voor jou al moeilijker om deze gerechten te vermijden. Bovendien zijn ze zo lekker makkelijk: je hoeft immers zelf niet te koken, ze staan in een wip op tafel en er zitten geen pannen of snijplanken bij de afwas.

Verantwoord omgaan met snacks

Gelukkig is het niet zo dat je altijd moet kiezen uit twee kwaden: een ongezonde maaltijd of met tegenzin aan de slag in de keuken. Snacks zijn niet de gezondste voedingsmiddelen die er zijn, maar als je er verantwoord mee omgaat, hoeft je kind er geen schade van te ondervinden.

Eet ze niet te vaak

Net als met alle andere voedingsmiddelen schuilt het gevaar van snacks ook in overdadigheid. Zolang je kind niet te vaak een snackbarmaaltijd eet, is er niets aan de hand. EĆ©n snackbarmaaltijd per week is een verstandig maximum. Snacks kunnen op die manier prima deel uit maken van een afwisselend menu. Het worden pas echte dikmakers als je kind er overmatig van eet.

Kies voor een gezonde snack

Niet alle snacks zijn zo ongezond als men je soms wil laten geloven. Je kunt ook hamburgers krijgen van mager gehakt, of kiezen voor een bruin bolletje om je kroket. Frietjes van versgeschilde aardappelen zijn al een stuk gezonder dan diepvriespatatten. Veel hangt ook af van het bakvet dat er wordt gebruikt. Je kunt ervan uitgaan dat schoon vet altijd beter is dan veel gebruikt, oud vet. Pas ook op met sauzen. Veel gerechten worden extra vet onder een dikke laag mayonaise, ketchup of pindasaus. Verder is het verstandig om matig om te gaan met zout.

Zorg voor gezonde bijgerechten

Veel snackbarmaaltijden bestaan alleen uit een vleesproduct en een aardappelproduct. Als je daarnaast ook verse groente serveert, krijgt je kind al een meer gebalanceerde hoeveelheid voedingsstoffen binnen. Tenslotte is het beter om de frisdranken, die vaak bij een snack worden gedronken, te vervangen door vruchtensap of melk. Dat zorgt al voor een enorme daling in het suikergehalte van de maaltijd en dat komt het gebit van je kind weer ten goede.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender