Peuter wil niet eten: ideeën en tips

Peuter wil niet eten: ideeën en tips

Merkt je dat je peuter plotseling minder eetlust heeft? Maak je geen zorgen, dit is vrij normaal. Veel ouders vragen zich af of hun peuter wel voldoende voedsel binnenkrijgt. Het is niet ongebruikelijk dat peuters kleine porties eten, kieskeurig zijn over wat ze eten of zelfs hele maaltijden weigeren. Het gebeurt vaak dat kinderen rond hun eerste verjaardag ineens kieskeuriger worden en groenten afwijzen. Wat kun je nu het beste doen?

Het is vaak niet nodig om je zorgen te maken over deze veranderingen in de eetgewoonten van je kind. Als het gebrek aan eetlust niet samengaat met andere symptomen die erop zouden kunnen wijzen dat je kind misschien ziek is (zoals koorts of een algehele lusteloosheid), is er meestal niets ernstigs aan de hand. Het veranderde eetpatroon geeft alleen aan dat je kind een nieuw stadium in zijn ontwikkeling heeft bereikt.

Wat is normaal?

Net als de ups en downs van zindelijkheidstraining en af en toe een dutje, hoort kieskeurig eten bij het ouderschap van peuters. Als je peuter zijn neus optrekt voor alles wat je hem voorschotelt, hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken. Dit gedrag weerspiegelt doorgaans niet je opvoedingsvaardigheden of een medisch probleem, maar eerder een normale ontwikkelingsfase van je kind.

Het goede nieuws is dat kinderen van deze leeftijd vaak heel goed weten wanneer ze echt honger hebben. Sommige dagen eten ze niet veel, terwijl ze andere dagen lijken te blijven eten. De hoeveelheid voedsel die jouw kind consumeert, kan variëren van die van een ander kind. Maak je echter geen zorgen. De onvoorspelbare eetgewoonten van je peuter zijn volkomen normaal.

Hier zijn enkele veelvoorkomende voedingsreacties bij peuters:

  • Voedsel weigeren vanwege de kleur of textuur.
  • Slechts een paar specifieke voedingsmiddelen kiezen en deze alleen eten.
  • Weigeren om nieuwe voedingsmiddelen te proberen.
  • Geen interesse meer tonen in voedsel waar ze vroeger dol op waren.
  • Alleen willen eten met behulp van een lepel of vork.

Waarom wil je peuter niet eten

Er zijn verschillende oorzaken waarom een kind van ongeveer twaalf maanden minder trek in eten heeft dan toen hij jonger was:

Minder calorieën nodig

Allereerst heeft hij nu gewoon ook minder calorieën nodig dan voorheen. Je kind hoeft niet meer zo snel te groeien. Het is dan ook normaal wanneer je kind aan het einde van zijn eerste jaar een tijdje niet veel zwaarder en groter wordt. Als hij door zou gaan om in hetzelfde tempo te groeien als in zijn eerste maanden, zou hij al snel veel te zwaar worden.

Eigen wil

Daarnaast ontwikkelt je kind na zijn eerste verjaardag steeds meer een eigen persoonlijkheid met een duidelijke eigen wil. Je zult merken dat je dreumes een groeiende drang naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid krijgt. Zo ontdekt hij bijvoorbeeld dat hij zelf kan bepalen of hij wil eten of niet. De mogelijkheid om iets te weigeren is nieuw en daarom aantrekkelijk. Als je kind dus niet zoveel trek of geen zin heeft om te eten, zal hij dat nu duidelijk laten blijken.

Beter geheugen

Ook het geheugen van je kleintje wordt steeds beter. In de eerste maanden van zijn leventje drinkt je kind elke keer zoveel als hij kan, omdat hij zich niet herinnert dat hij regelmatig voedingen krijgt. Een dreumes van ruim twaalf maanden begint zich echter te realiseren dat hij op gezette tijden een bordje voor zijn neus krijgt. Hij weet dus dat hij niet bang hoeft te zijn dat hij straks niks meer krijgt als hij nu zijn eten laat staan. Eten kan altijd straks nog, denkt hij eigenwijs!

Geen tijd om te eten

Bovendien heeft je kind voor zijn gevoel vaak helemaal geen tijd om te eten. Er zijn zoveel spannende dingen om te ontdekken. Misschien heeft hij net geleerd hoe hij zich langs het meubilair kan voortbewegen en wil hij deze techniek verder ontwikkelen. Je kind zal tussen zijn eerste en tweede verjaardag steeds actiever worden. Eten is daarbij, net als slapen, een lastige en vervelende onderbreking van zijn ontdekkingsreis. Behalve wanneer hij echt trek heeft natuurlijk.

Pijnlijk tandvlees

De eetlust van je kind kan ook worden beïnvloed doordat zijn tandjes door beginnen te komen. Tanden en kiezen krijgen zorgt voor pijnlijk tandvlees en dat maakt het minder aantrekkelijk om te eten. Je kind kan dan bovendien hangerig en koortsig worden, waardoor zijn eetlust nog verder afneemt. Hierdoor kan het zijn dat je kind een paar dagen maar de helft van zijn normale porties accepteert. Sommige kindjes voelen zich zo ziek dat ze een hele maaltijd overslaan.

Geen trek

De belangrijkste reden voor het weigeren van een maaltijd is vaak echter doodgewoon dat je kind op dat moment niet zoveel trek heeft. Als volwassene weet je dat je eetlust van dag tot dag varieert. De ene keer heb je gewoon meer zin in een bord vol dan anders. Dat is ook bij je kind het geval. Het valt alleen nu pas op, omdat baby’s van een paar maanden vaak gewoon zo hongerig zijn dat ze alles opeten wat ze aangeboden krijgen.

Wat kun je eraan doen?

Het kan echt super frustrerend zijn als je urenlang in de keuken hebt gestaan om een maaltijd voor je peuter te maken, en dan weigert hij gewoon te eten. Hier elke tips wat je er als ouder aan kunt doen.

Consequent zijn

Blijf op gezette tijden gedurende de dag gezonde maaltijden aanbieden. Als je peuter niet wil eten of geen hele maaltijden wil eten, kun je proberen de hoeveelheid die je aanbiedt te verminderen. Je peuter kan altijd om meer vragen als hij na de eerste portie nog steeds honger heeft. Probeer geen commentaar te geven op wat je peuter wel of niet eet. Op gezette tijden tussen de maaltijden door kun je je peuter voedzame snacks aanbieden, zoals fruit- of groentesticks. Dit geeft je peuter extra energie als hij maar kleine hoeveelheden eet bij de hoofdmaaltijden.

Maak je niet te druk

Probeer je geen zorgen te maken als je peuter soms niet veel eet. Het is normaal dat peuters maar kleine porties nodig hebben tijdens de maaltijd en kinderen kunnen heel goed inschatten hoeveel eten ze nodig hebben. En als je je peuter aanmoedigt om op zijn eigen eetlust te vertrouwen, bereid je hem voor op gezond eten later in zijn leven.

Het kan helpen om de voedselinname van je peuter over een week of meer te beoordelen in plaats van over één maaltijd of één dag. Het is niet erg als je peuter vandaag of deze week minder eet. Misschien heeft hij morgen of volgende week meer trek.

Kondig etenstijd aan

Het inplannen van maaltijden voor je kinderen kan een waardevolle gewoonte zijn om een rustige en aangename eetomgeving te creëren. Een nuttige tip is om je kind tien tot 15 minuten voor de geplande maaltijd te vertellen dat het bijna tijd is om te eten. Soms zijn kinderen zo moe of opgewonden van het spelen dat ze misschien niet meteen aan tafel willen komen. Door ze te laten weten dat het binnenkort etenstijd is, kunnen ze zich mentaal voorbereiden op de overgang van speeltijd naar etenstijd.

Maak er een familie moment van

Zorg ervoor dat maaltijden een speciaal familiemoment zijn. Het is een geweldige manier om met elkaar te kletsen en te genieten van elkaars gezelschap. Dus weg met telefoons en tablets aan tafel. Praat met je kind over bewust eten. Vertel ze dat eten niet alleen draait om vullen, maar ook om genieten van de smaken. Moedig ze aan om rustig te eten en goed te kauwen. Vraag vriendelijk om aan tafel te blijven tot iedereen klaar is. Het helpt hen geduld te oefenen en tafelmanieren te leren. Wees consistent. Iedereen, inclusief de volwassenen, moet zich aan de regels houden. Dus geen uitzonderingen - het geldt voor ons allemaal.

Wat je beter niet kunt doen

Je kunt op verschillende manieren proberen om je kind aan te moedigen te eten, maar er zijn ook wat dingen die je beter kunt laten.

  • Je kind niet dwingen om zijn bord leeg te eten: Als je kind geen trek meer heeft, probeer ze dan niet te dwingen om toch door te eten. Het is eigenlijk goed voor ze om te leren herkennen wanneer ze genoeg hebben gehad. Als je ze blijft pushen, kunnen ze in de war raken over hun honger- en verzadigingssignalen.

  • Probeer dreigen, straffen en belonen te vermijden: Als je dit soort dingen inzet, kan het leiden tot een soort krachtmeting aan tafel, en dat is echt niet wat je wilt. Probeer niet te onderhandelen, zoals beloven dat er een toetje komt als ze nog een paar happen eten. Dat kan ongezonde ideeën over eten en beloningen in hun hoofd stoppen.

  • Laat niet merken dat je je zorgen maakt over hun eetgedrag: Als je je zorgen maakt dat je peuter weigert te eten, probeer dan cool te blijven en niet te laten zien dat het je dwarszit. Soms zijn kinderen gewoon op zoek naar wat extra aandacht, en als ze merken dat je bezorgd bent, kan dat het gedrag versterken. Dus houdt het rustig en zorg voor een positieve sfeer tijdens de maaltijden.

Als je deze dingen in gedachten houdt, kun je een ontspannen en positieve sfeer rond eten creëren voor je kind, en hen helpen gezonde eetgewoonten te ontwikkelen.

Video: niet straffen en belonen aan tafel

Wanneer moet je de dokter bellen?

Hoewel kieskeurig eten een normale fase is voor de meeste peuters, is er zeker een moment waarop je de dokter moet raadplegen. Je kinderarts of het consultatiebureau kan mogelijke onderliggende oorzaken voor het feit dat je kleintje niet wil eten uitsluiten of diagnosticeren, zoals maag-darmstoornissen, slikproblemen, verstopping, voedselovergevoeligheden of autisme.

Je zou hulp moeten zoeken bij je arts of een kinderdiëtist als je kind aan een of meer van de volgende criteria voldoet:

  • Minder dan 20 verschillende voedingsmiddelen accepteert.
  • Gewicht verliest.
  • Hele voedselgroepen (granen, zuivel, eiwitten, enz.) niet accepteert of weigert.
  • Meerdere dagen geen voedsel tot zich neemt.
  • Een dramatische emotionele reactie vertoont op voedsel dat hij niet lekker vindt, zoals schreeuwen, weglopen of met voorwerpen gooien.

Je kunt je kind niet dwingen om te eten. Als je te maken hebt met een extreem kieskeurige eter, is het wellicht tijd om je definitie van succes tijdens de maaltijd te heroverwegen.

Maar geef niet op! Blijf gewoon een hapje eten op zijn of haar bord leggen zonder er te veel nadruk op te leggen of je peuter het wel of niet opeet. Met de tijd en herhaalde blootstelling zul je merken dat er vooruitgang wordt geboekt.

Lees ook: Je kind een moeilijke eter? 5 gouden tips

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender