Peuter wil niet eten, wat te doen?

Peuter wil niet eten, wat te doen?

Wil je peuter ineens niet meer eten? Dat is niet gek. Veel kinderen lijken rond hun eerste verjaardag plotseling hun eetlust te verliezen. Je kind wordt kieskeurig en weigert zijn groente. Wat nu? Het is vaak niet nodig om je zorgen te maken over deze veranderingen in de eetgewoonten van je kind. Als het gebrek aan eetlust niet samengaat met andere symptomen die erop zouden kunnen wijzen dat je kind misschien ziek is (zoals koorts of een algehele lusteloosheid), is er meestal niets ernstigs aan de hand. Het veranderde eetpatroon geeft alleen aan dat je kind een nieuw stadium in zijn ontwikkeling heeft bereikt.

6 oorzaken waarom je peuter niet wil eten

Er zijn verschillende oorzaken waarom een kind van ongeveer twaalf maanden minder trek in eten heeft dan toen hij jonger was:

1. Minder calorieën nodig

Allereerst heeft hij nu gewoon ook minder calorieën nodig dan voorheen. Je kind hoeft niet meer zo snel te groeien. Het is dan ook normaal wanneer je kind aan het einde van zijn eerste jaar een tijdje niet veel zwaarder en groter wordt. Als hij door zou gaan om in hetzelfde tempo te groeien als in zijn eerste maanden, zou hij al snel veel te zwaar worden.

2. Eigen wil

Daarnaast ontwikkelt je kind na zijn eerste verjaardag steeds meer een eigen persoonlijkheid met een duidelijke eigen wil. Je zult merken dat je dreumes een groeiende drang naar zelfstandigheid en onafhankelijkheid krijgt. Zo ontdekt hij bijvoorbeeld dat hij zelf kan bepalen of hij wil eten of niet. De mogelijkheid om iets te weigeren is nieuw en daarom aantrekkelijk. Als je kind dus niet zoveel trek of geen zin heeft om te eten, zal hij dat nu duidelijk laten blijken.

3. Beter geheugen

Ook het geheugen van je kleintje wordt steeds beter. In de eerste maanden van zijn leventje drinkt je kind elke keer zoveel als hij kan, omdat hij zich niet herinnert dat hij regelmatig voedingen krijgt. Een dreumes van ruim twaalf maanden begint zich echter te realiseren dat hij op gezette tijden een bordje voor zijn neus krijgt. Hij weet dus dat hij niet bang hoeft te zijn dat hij straks niks meer krijgt als hij nu zijn eten laat staan. Eten kan altijd straks nog, denkt hij eigenwijs!

4. Geen tijd om te eten

Bovendien heeft je kind voor zijn gevoel vaak helemaal geen tijd om te eten. Er zijn zoveel spannende dingen om te ontdekken. Misschien heeft hij net geleerd hoe hij zich langs het meubilair kan voortbewegen en wil hij deze techniek verder ontwikkelen. Je kind zal tussen zijn eerste en tweede verjaardag steeds actiever worden. Eten is daarbij, net als slapen, een lastige en vervelende onderbreking van zijn ontdekkingsreis. Behalve wanneer hij echt trek heeft natuurlijk.

5. Pijnlijk tandvlees

De eetlust van je kind kan ook worden beïnvloed doordat zijn tandjes door beginnen te komen. Tanden en kiezen krijgen zorgt voor pijnlijk tandvlees en dat maakt het minder aantrekkelijk om te eten. Je kind kan dan bovendien hangerig en koortsig worden, waardoor zijn eetlust nog verder afneemt. Hierdoor kan het zijn dat je kind een paar dagen maar de helft van zijn normale porties accepteert. Sommige kindjes voelen zich zo ziek dat ze een hele maaltijd overslaan.

6. Geen trek

De belangrijkste reden voor het weigeren van een maaltijd is vaak echter doodgewoon dat je kind op dat moment niet zoveel trek heeft. Als volwassene weet je dat je eetlust van dag tot dag varieert. De ene keer heb je gewoon meer zin in een bord vol dan anders. Dat is ook bij je kind het geval. Het valt alleen nu pas op, omdat baby’s van een paar maanden vaak gewoon zo hongerig zijn dat ze alles opeten wat ze aangeboden krijgen.

Video: niet straffen en belonen aan tafel

Beeld: iStock.com