Mijn kind eet te veel

Mijn kind eet te veel

Mollige dreumesen en peuters zijn geen zeldzaam verschijnsel. Kinderen dragen tijdens hun 2e en 3e jaar nog volop babyvet met zich mee. Ze lijken ook vanwege hun lichaamsbouw al snel wat zwaarder dan normaal. Dit heeft tot gevolg dat hun ouders zich bezorgd afvragen of hun kind niet te dik is.

Maak je niet te snel zorgen. Houd het gewicht en de lengtegroei van je kleine bij met behulp van een gewichtscurve en een groeigrafiek. Zolang er sprake is van een regelmatige gewichtstoename, die vergezeld gaat van een geleidelijke lengtegroei, vertoont je peuter waarschijnlijk een normaal groeipatroon.

Je kind mag zo’n drie tot vier kilo boven het gemiddelde van de curve zitten. Pas wanneer hij meer dan de helft zwaarder is dan het gemiddelde kind (rekening houdend met zijn leeftijd, lengte en geslacht) is je kind daadwerkelijk te dik.

Deskundig advies

Alleen een deskundige, zoals de huisarts of diƫtist, kan met zekerheid vaststellen of je kind last heeft van overgewicht. Het is daarom verstandig om te wachten op het advies van een deskundige voordat je begint met het nemen van maatregelen. Het zou bijvoorbeeld goed kunnen dat je kind tijdelijk meer calorieƫn nodig heeft, omdat hij in een groeispurt zit. Als je hem dan die calorieƫn ontzegt, kan dat een nadelige invloed op zijn ontwikkeling hebben.

Overgewicht

Als je kind meer calorieĆ«n binnenkrijgt dan hij verbrandt, neemt zijn gewicht toe. Die calorieĆ«n worden opgeslagen in vetcellen. Dit hoeft niet altijd te leiden tot overgewicht. Alleen wanneer het lichaam van je peuter meer vetcellen aan gaat maken dan het volgens zijn leeftijd, lengte en geslacht zou moeten doen, is er sprake van overgewicht. Extreem overgewicht wordt ook wel ‘obesitas’ genoemd.

Aanleg

Overgewicht is vaker het gevolg van een verkeerd eetpatroon dan van een stofwisselingsstoornis. Daarnaast zijn er veel aanwijzingen dat het ontwikkelen van overgewicht ook te maken heeft met aanleg. Wetenschappers zijn er alleen nog niet achter of dit komt door het overerven van de eigenschap om extra vetcellen aan te maken, of door het overnemen van slechte beweeg- en eetgewoonten. Als er overgewicht in je familie voorkomt, is het in elk geval raadzaam om het gewicht van je kind goed in de gaten te houden.

Maatregelen

Je kunt een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat je kind last krijgt van overgewicht, of om (op advies van je huisarts of diƫtist) de gewichtstoename van je kind af te remmen:

  • Zorg voor een gevarieerd menu. Kinderen die te zwaar zijn, eten vaak te eenzijdig. Geef je kleine daarom naast aardappel- en (volkoren) meelproducten ook de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende soorten groente en fruit. Bied hem bovendien gezonde tussendoortjes aan.
  • Zorg voor genoeg lichaamsbeweging. Bij kinderen met overgewicht is al snel sprake van de volgende vicieuze cirkel: omdat ze te zwaar zijn, bewegen ze minder en omdat ze minder bewegen, blijven ze te zwaar. Stimuleer je kleine daarom om lekker te rennen, springen, fietsen en zwemmen. Verzin bijvoorbeeld een actief spel.
  • Geef het goede voorbeeld. Je kunt je voorstellen dat je kind weinig zin heeft om een volkoren cracker met magere kaas te eten als je zelf een moorkop neemt. Neem dus ook groente bij je maaltijd en eet tussendoor samen met je kind een stuk fruit. Dit gaat ook op voor de maatregel hierboven: als je kleine zijn ouders actief ziet bewegen, heeft hij snel de neiging om mee te doen.
  • Pas op voor suikers en vetten. Je kind heeft beide voedingsstoffen nodig, dus schrap ze niet volledig van zijn menu. Probeer alleen te voorkomen dat hij er te veel van binnenkrijgt. Aan frisdrank en vruchtensap uit een fles of pak is vaak veel suiker toegevoegd. Koken zonder extra vet doe je bijvoorbeeld door een oven of een pan met een antiaanbaklaag te gebruiken.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender