Met de pot mee-eten vanaf 1 jaar: hier let je op

Met de pot mee-eten vanaf 1 jaar: hier let je op

Vanaf 1 jaar kan je kind gezellig mee-eten wat jij op tafel zet. Natuurlijk moet je het eten nog wat aanpassen, zodat je kind het makkelijk kan eten. Denk aan kleine stukjes, geprakt eten en soms kun je beter nog even wachten met bepaalde ingrediënten. Waar let je nog meer op?

Marije Verwijs

Beoordeeld door

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid Voedingscentrum

Als je kind de leeftijd van 1 jaar bereikt, kan je kleine misschien al redelijk met een lepel uit de voeten. Het zal nog even duren voordat hij ook mes en vork gebruikt. Je zult het eten op zijn bord tot die tijd zo moeten aanbieden dat hij het op een lepel kan scheppen of met zijn vingertjes op kan pakken. Dat betekent dat je zijn vlees, groente en boterhammen in blokjes of reepjes moet snijden. Groente, fruit en aardappelen kun je bovendien prakken of pureren. Zo wordt de maaltijd hanteerbaar voor je kind.

3 belangrijke adviezen

Groente, fruit, volkoren graanproducten, vis, peulvruchten en eieren: de Schijf van Vijf zit vol gezonde producten die je kind helpen goed te groeien. Als je kind eet volgens de Schijf van Vijf, krijgt het de juiste voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Dreumesen en peuters hebben meer nodig van sommige voedingsstoffen. Met deze tips krijgt je kind genoeg vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren binnen:

  • Vitamine D

Geef je kind tot 4 jaar dagelijks 10 microgram extra vitamine D. Dit is belangrijk voor sterke botten en tanden. Zonder genoeg vitamine D kan een kind rachitis krijgen, ook wel Engelse ziekte genoemd. Vitamine D-tabletjes zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist.

  • Goede vetten

Smeren is belangrijk! Kleine kinderen krijgen genoeg goede vetten binnen als je elke dag de boterhammen besmeert met margarine. Geef daarnaast 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis zoals zalm. Hierin zitten omega-3-vetzuren, ook wel visvetzuren genoemd.

  • Vlees of vleesvervangers

Zorg dat er regelmatig vlees of vleesvervangers op het menu staan. Hierin zit veel ijzer. Eet je kind weinig of geen vlees of vleesvervangers? Let er dan op dat het voldoende ijzer uit plantaardige producten binnenkrijgt, zoals volkorenproducten en groente. Tip: het lichaam neemt ijzer uit plantaardige producten beter op als je dit combineert met vitamine C. Geef bijvoorbeeld fruit bij of op de boterham.

Gevarieerd menu voor je kind

Je kind heeft een gezond en gevarieerd menu nodig, dat voldoende groente, fruit en koolhydraten, eiwitten, vetten en vezels bevat. Het is het beste om je kleine iedere dag wat fruit en een portie groente (50 - 100 gram) te laten eten. Zorg verder voor ongeveer drie tot vier porties die rijk zijn aan koolhydraten. Daarbij moet je denken aan een plakje bruin of volkorenbrood, een paar lepels (zilvervlies)rijst of volkorenpasta of een kommetje havermout. Vergeet zijn menu tenslotte niet aan te vullen met gezonde drankjes, zoals water, slappe thee of melk.

Kortom, maak je eigen dagmenu met:

  • 50-100 gram groente
  • 1,5 porties fruit
  • 2-3 bruine boterhammen
  • 1-2 opscheplepels volkoren graanproducten of 1-2 aardappelen
  • 1 portie vis / peulvruchten / vlees / ei
  • 15 gram notenpasta zonder toegevoegd groenten en fruit
  • 2 porties zuivel
  • 0 gram kaas
  • 30 gram smeer en bereidingsvetten
  • +/- 1 liter vocht

TIP! Bekijk deze folder van het Voedingscentrum over je kind en gezond eten.

Wat geef je je kind niet te eten?

Er is nog steeds een klein aantal producten en ingrediënten die je beter niet of met mate op het menu van je kleine kunt zetten. Daarbij moet je denken aan:

  • Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk (zoals kaas). Jongere kinderen zijn namelijk gevoeliger voor schadelijke bacteriën die hierin kunnen zitten.

  • Rauwe of zachtgekookte eieren. Zo vermijd je het gevaar van een salmonellabesmetting.

  • Smeerleverworst of paté. Deze producten bevatten veel vitamine A. To hoge innames van vitamine A kunnen schadelijk zijn voor kinderen. Zo kan een te hoge inname leiden tot bijvoorbeeld hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid.

  • Hele noten. Je kind kan zich daar namelijk makkelijk in verslikken. Bovendien zijn ze vaak te hard voor zijn gebit.

  • Zout. De nieren van je kind zijn nog niet zo goed in staat om zout te verwerken. Voeg daarom bij voorkeur geen zout toe aan zijn eten en vermijd zoute gerechten als soep uit blik.

  • Snoep en frisdrank. Houd in de gaten hoeveel zoete hapjes en drankjes je kind op een dag binnenkrijgt. Vooral frisdrank en sommige soorten vruchtensap uit een pak of een fles bevatten veel suiker. De zuren en suiker zijn niet goed voor de tanden, en teveel suiker eten kan leiden tot overgewicht

  • Wacht tenslotte nog even met hete en sterk gekruide gerechten.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marije Verwijs.

Beeld: iStock.com/oksun70

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender