Kinderstoel en alternatieven om je kind aan tafel te laten zitten

Kinderstoel en alternatieven om je kind aan tafel te laten zitten

Aan tafel! Maar zodra je je kind in zijn kinderstoel plaatst, begint hij te protesteren en te spartelen. Hij wil niet in de stoel en doet verwoede pogingen om er weer uit te komen. Is hij toe aan een andere kinderstoel?

Veel kinderstoelen zijn zo ontworpen dat je kind er lange tijd profijt van heeft. De afmetingen van de stoel kunnen vaak in de lengte en de breedte worden aangepast, zodat de stoel als het ware meegroeit met je kleine. Hierdoor kun je er in gebruik van blijven maken, totdat je kind lang genoeg is om op een gewone stoel aan tafel te zitten. Toch kan het zijn dat je de kinderstoel voordat je kleine eruit is gegroeid vervangen moet worden. Je kleine wil niet langer meer in zijn kinderstoel zitten.

Oorzaken van het verzet

Het verzet tegen de kinderstoel vormt meestal een onderdeel van de peuterpuberteit, een fase waarin je kind zich sowieso verzet tegen alles dat hem, voor zijn gevoel, in zijn vrijheid beperkt. De hoge, veilige kinderstoel beperkt hem in zijn bewegingen. Zo kan hij er vaak niet zonder jouw hulp in- of uitkomen. Je peuter raakt gefrustreerd door deze beperkingen en wil niet langer plaatsnemen in de “gehate” stoel.

Je peuter wil graag alles precies hetzelfde doen als jij. De kinderstoel is duidelijk anders dan de stoel waar jij op zit en dat maakt dat hij zich ertegen verzet.

Alternatieven

Wanneer je kleine eenmaal een hekel heeft aan zijn kinderstoel, heeft het geen zin om hem te dwingen erin te blijven zitten. Dat gaat waarschijnlijk alleen maar ten koste van de maaltijd. Bovendien is het erg vermoeiend om telkens de strijd aan te moeten gaan. Als je kind nog te klein is voor een grote stoel, kun je het beste op zoek gaan naar een alternatief. Daarbij kun je kiezen uit een aantal mogelijkheden:

  • Een stoeltje aan de tafelrand
    Je kunt speciale lichtgewicht stoeltjes krijgen die je vastklemt aan de rand van de tafel. Zo zit je peuter op gelijke hoogte als jullie en heeft hij geen ‘kinderachtig’ extra tafelblad meer voor zich. Let er bij de aanschaf van zo’n stoeltje goed op of het geschikt is voor kinderen met de leeftijd en het gewicht van jouw kleine en voor het type eettafel dat jullie thuis hebben staan.

  • Een stoelverhoger
    Zoals de naam al aangeeft, kun je met een stoelverhoger de hoogte van een normale eettafelstoel aanpassen aan je peuter. Het is een klein stoeltje dat je aan een normale stoel bevestigt. Ook hierbij ontbreekt het tafelblad van de kinderstoel, waardoor je kleine direct aan tafel zit. Meet voor de aanschaf wel even het zitgedeelte op van de eettafelstoel die je gaat gebruiken.

  • Kindermeubilair
    Een klein tafeltje met een klein stoeltje, speciaal voor je peuter, naast jullie eigen tafel is ook een optie. Je kleine zit dan op een echte stoel, met zijn voetjes op de grond, voor een tafel op de juiste hoogte. Hij kan zelfstandig gaan zitten en opstaan wanneer hij dat wil. Een nadeel is wel dat je iets minder snel in kunt grijpen als er onverhoopt iets misgaat, nu je eerst van je eigen stoel op moet staan.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender