Je kind achter een scherm laten eten? Liever niet

Je kind achter een scherm laten eten? Liever niet

Je kind kijkt een filmpje terwijl hij eet. Even rust. Klinkt dat bekend? Veel ouders maken hier gebruik van. Hoewel het misschien een handige manier lijkt om je kind rustig te houden, kan deze vorm van afleiding juist zorgen dat je kind minder goed gaat eten. En dat niet alleen, er kleven nog meer nadelen aan eten achter een scherm. Goed om je bewust van te zijn.

Lois den Hollander

Beoordeeld door

Lois den Hollander

Schermtijd expert, ergotherapeut en pedagoog

Waarom eten meer is dan voedsel

Eten is zoveel meer dan alleen voedsel in je mond stoppen en je buik vullen. Het gaat om leren proeven, ontdekken wat je lekker vindt, luisteren naar je verzadigingsgevoel en genieten van sociale momenten met anderen. Volwassen eetgewoontes beginnen in de kindertijd. Als je kind eet terwijl hij bijvoorbeeld tv kijkt, dan is hij zo afgeleid dat hij eet zonder het eigenlijk echt te beseffen. Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat een eetmoment een bewust moment is. Natuurlijk kan een tussendoortje op de bank als de tv aan staat echt wel een keertje, maar maak er liever geen vaste gewoonte van.

Lees ook: Uit het hart: ‘Zon, zee, strand en kleine zombies achter schermen. Waarom?!

Daarbij is het eten ook een moment van samenzijn. Kinderen kijken naar hoe jij eet en leren zo belangrijke sociale en motorische vaardigheden, zoals het gebruik van mes, vork en lepel. Samen eten versterkt daarnaast ook jullie band als gezin.

Nadelen van eten achter een scherm

Je kind laten eten achter een schermpje kan soms een makkelijke uitweg zijn. Je hebt even je handen vrij en je kind is stil en rustig. Toch kun je het beter niet (of te vaak) toepassen. Aan eten achter een scherm kleven namelijk een aantal belangrijke nadelen. Goed om je als ouder bewust van te zijn.

  • Afleiding vermindert eetlust. Kinderen kunnen zo afgeleid raken door het scherm dat ze vergeten te eten.

  • Risico op overeten. Door de afleiding van een scherm merken kinderen niet altijd wanneer ze verzadigd zijn, wat kan leiden tot overeten.¹

  • Gebrek aan sociale eetgewoontes. Je kind leert geen sociale eetgewoontes omdat hij in zijn eentje achter een scherm eet, in plaats van met het gezin of anderen.¹

  • Gedachteloos eten. Bewust proeven en kauwen is belangrijk voor een gezonde eetgewoonte. Schermen leiden af, waardoor je kind gedachteloos gaat eten.

¹ Dit blijkt het onderzoek gepubliceerd in The Pharma Innovation Journal (2023)

Wat te doen als je kind lastig is met eten?

Soms lijkt een filmpje de enige manier om je kind te laten eten. Dat is best begrijpelijk, zeker als je je zorgen maakt over het voedingspatroon van je kind. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom kinderen lastig eten, zoals overgevoeligheid in de mond of beginnende (buik)pijn. In zulke gevallen is het raadzaam om een professional, zoals een logopedist of kinderdiëtist, te raadplegen. Het gebruik van een scherm is in ieder geval geen duurzame oplossing.

Lees ook: Je kind een moeilijke eter? 5 tips

Tips voor gezonde eetgewoontes

Hoe kun je gezonde eetgewoontes aanleren? Een paar tips.

  • Bied gezonde tussendoortjes aan. Zet fruit en groente klaar, zodat je kind dit makkelijk kan pakken als hij trek heeft.

  • Betrek je kind bij het koken. Laat je kind helpen met simpele taken in de keuken. Kinderen die betrokken zijn bij het bereiden van eten, proberen sneller iets nieuws aan tafel. Als je kind helpt is het bovendien makkelijk om hem tussendoor groente aan te bieden. Er ligt dan minder druk op dan tijdens het eetmoment aan tafel.

  • Vermijd beloningen met schermtijd. Zet schermtijd niet in als beloning door te zeggen: “Als je je bord leeg eet mag je op de tablet”. Zo geef je te veel waarde aan schermtijd en leert je kind om te eten voor een beloning.

  • Zoek professionele hulp bij problemen. Schakel een professional in als je kind echt moeite heeft met eten.

Goed en gezond eten is belangrijk voor de gezondheid van je kind. Onthoud dat je kinderen niet kunt dwingen om te eten. Veel kinderen doorlopen fases waarin ze minder goed eten en dat is volkomen normaal. Hoeveel een kind eet, kan per dag of per week wisselen. Kijk maar naar jezelf. Hoeveel honger je hebt, kan soms erg verschillen. Blijf altijd geduldig tegen je kind en houd vol, uiteindelijk komt het bij de meeste kinderen vanzelf goed.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Lois den Hollander.

Beeld: iStock.com/Caiaimage/Gianni Diliberto

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender