Je kind een moeilijke eter? 5 gouden tips

Je kind een moeilijke eter? 5 gouden tips

Als ouders hebben we vaak ideaalplaatjes voor ogen die nogal eens bruut door de werkelijkheid worden verstoord. Gezellig met je gezin aan tafel zitten voor het avondeten is er bijvoorbeeld zo een. Hoe anders is de realiteit vaak: je kind wil helemaal niet gezellig in een stoel aan tafel zitten. Hij is moe, bozig en eten? Daar heeft je kind al helemaal geen zin in. Hoe kun je het best omgaan met een moeilijke eter? Voedingsdeskundige Charlotte Maintz deelt vijf gouden tips.

Charlotte Maintz

Wijze raad van

Charlotte Maintz

Baby- en kindervoedingskundige

1. Zorg dat je niet te laat eet

Aan het eind van een lange dag zijn kinderen eigenlijk vaak te moe om te eten. Check eens of het voor jou werkt om alvast ā€™s ochtends of de avond ervoor vooruit te koken. Dan hoef je als je thuiskomt alleen de maaltijd op te warmen. Dat betekent meer rust en ook meer tijd met je kleine en op tijd aan tafel. Als je vooruit koken teveel gedoe vindt, is je kind eten uit een potje geven ook een prima alternatief.

2. Wees creatief met groenten

Sommige kinderen weigeren groenten te eten of hebben hier moeite mee. Dat kan lastig zijn, maar als je het af en toe verstopt, gaat het meestal moeiteloos naar binnen. Denk aan pastasaus met veel gepureerde groenten, broccolisoep, quiche, enzovoort. Of geef groenten als tussendoortje. Denk aan snoeptomaatjes, stukjes paprika en komkommer uit het vuistje.

3. Dring het eten niet op

Ga het eten liever niet opdringen bij je kind. Al is de neiging om dat wel te doen heel herkenbaar en menselijk. Probeer het los te laten. Zeker in de fase vanaf 1 jaar, als een kind zijn eigen willetje ontwikkelt, wordt het weigeren van eten vaak een machtsspel. Door daar niet in mee te gaan, doorbreek je dat het snelst. Als je kleine niet wil eten, doe dan alsof het de gewoonste zaak van de wereld is en maak er geen strijd van.

Beter is om er weinig aandacht aan te schenken en als jullie klaar zijn met eten de tafel af te ruimen. OĆ³k dat nog volle bord van je kleine ruim je zonder mopperen af (neuriĆ«n erbij is misschien net iets teveel gevraagd). Vaak zie je dan dat het interessante er snel af is en ze na een paar dagen toch wat gaan eten.

4. Straffen werkt niet

Je kind straffen, omdat hij zijn warme maaltijd niet eet? Door hem bijvoorbeeld geen toetje te geven? Niet doen. Kinderen maken de connectie tussen een warme maaltijd en toetje op jonge leeftijd nog helemaal niet. Wel kun je ervoor kiezen om een gezond toetje aan te bieden: een bakje yoghurt met stukjes fruit bijvoorbeeld of een fruithapje.

5. Geef niet te snel op

Houd daarnaast in je achterhoofd dat een kind vaak 10 keer iets moet proeven, voordat hij het echt lekker gaat vinden. Soms heeft het dus gewoon even tijd nodig. Geef dus niet te snel op en blijf het rustig aanbieden.

Meer tips van Charlotte om je peuter beter te laten eten.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender