Het aanleren van tafelmanieren
De ooghandcoƶrdinatie van je kind wordt beter en hij krijgt meer controle over zijn vingers en arm. Stapje voor stapje kun je hem laten oefenen met een vork en hem zijn eerste tafelmanieren leren.
Leren eten met een vork
Met een vork maak je dezelfde beweging als met een lepel. Namelijk van je bord naar je mond. Die beweging kost je kleine geen moeite meer. Lastiger is het om iets aan de vork te prikken of om eten op de vork te laten balanceren. Laat je kind daarom oefenen met voeding die makkelijk op te prikken is of stevig blijft liggen. Bouw die oefenmomenten langzaam op. Als je kind gefrustreerd raakt tijdens de maaltijd, kun je hem het beste maar weer een lepel geven. Probeer het dan later nog eens.
Leren eten met een mes
Een mes is voor jou misschien een alledaags onderdeel van het bestek, maar voor je kind is het een gevaarlijk instrument waarmee hij zich behoorlijk kan bezeren. Zorg er dan ook voor dat je kind zich bewust is van dit gevaar, voordat je hem zijn eten laat snijden. Vertel hem dat een mes een scherpe rand heeft en dat hij er dus voorzichtig mee moet zijn.
Geef je kind niet meteen een scherp vleesmes, maar begin met een klein, bot kindermesje. Zorg er bovendien voor dat je er altijd bij bent als je kind met een mes in de weer gaat. Dan kun je meteen ingrijpen als er iets mis dreigt te gaan. Nog wachten met het introduceren van het mes? Dan kun je het eten van je kind natuurlijk gewoon blijven voorsnijden.
Tafelmanieren
Een belangrijk knelpunt ligt bij het aanleren van de juiste tafelmanieren. Een paar adviezen:
Houd het leuk aan tafel
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de dagelijkse maaltijd een leuke gebeurtenis blijft. Je kind hoort met plezier te eten en het komt ook jouw spijsvertering ten goede als er een gezellige sfeer heerst aan tafel. Maak van de maaltijd dan ook vooral geen oefening in discipline. Het gaat er niet om dat je kind tijdens het eten doet wat jij zegt, maar dat hij op zijn gemak zijn buikje vult. Stel je dus soepel en meegaand op en hamer niet te veel op de regeltjes. Daar hebben jullie allemaal profijt van.
Laat je kind beslissen
Je kind heeft minder de neiging om zich opstandig op te stellen aan tafel als je hem het idee geeft dat hij zelf de touwtjes in handen heeft. Laat hem zelf een combinatie kiezen uit de gerechten en bepalen hoeveel hij van alles op zijn bordje wil. Hij kan ook zelf beslissen in welke volgorde hij de gerechten eet. Heeft hij geen trek meer of kan hij niet langer stilzitten? Laat hem dan van tafel gaan. Wees niet bang dat hij te weinig binnenkrijgt: ieder kind eet als het honger heeft. Als hij alle ‘gezonde’ gerechten laat staan, kun je dat later herstellen met gezonde tussendoortjes.
Leg de nadruk op belonen
Het belonen van goed gedrag heeft vaak meer effect dan het bestraffen van verkeerd gedrag. Prijs je kind dus als hij netjes met zijn vork eet en niet met zijn eten speelt. Dit werkt het best als je hem ook precies vertelt wat hij goed doet. Beperk je complimenten dus niet tot: ‘Je bent lief geweest aan tafel’.