Gezonde recepten voor je kind

Gezonde recepten voor je kind

Goede voeding helpt je kind gezond opgroeien. Met deze volwaardige, snel klaar eenpansrecepten voor de avondmaaltijd leert je kind verantwoord smullen.

Marije Verwijs

Wijze raad van

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid

Wat heeft je kind nodig?

De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is een handig hulpmiddel om gezond te kiezen. Je zorgt hiermee dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Je dreumes of peuter kan hetzelfde eten als jij, alleen in wat kleinere hoeveelheden natuurlijk. Zijn avondmaaltijd ziet er ongeveer als volgt uit:

  • 1 tot 2 opscheplepels groente (50 tot 100 gram)
  • 1 tot 2 opscheplepels aardappelen, couscous, bulgur, volkorenpasta, zilvervliesrijst of een halve opscheplepel peulvruchten, zoals bonen en linzen (50 tot 100 gram)
  • Stukje vlees, vis of vegetarisch product (50 tot 60 gram, inclusief vleeswaren op brood)
  • 1 eetlepel van het goede onverzadigde vet, zoals bak- en braadvet uit een knijpfles, olie of een klontje zachte margarine uit een kuipje

De hierboven genoemde hoeveelheden zijn berekend voor kinderen tussen 1-3 jaar. De laagste hoeveelheid geldt voor de jongste leeftijd (1 jaar) en de hoogste hoeveelheid voor de oudste (3 jaar). Je kind hoeft zijn bord niet leeg te eten, laat je kind zelf bepalen hoeveel hij eet.

Verantwoorde keuzes maken

Je kunt volop variƫren met groente, en tussen aardappelen, peulvruchten, volkorenproducten en zilvervliesrijst. Wissel af met ei, noten, , vis, vlees of vegetarische producten. Let bij kant en klare vegetarische producten op de hoeveelheid zout. Kies degene met de minste zout. Met de Kies Ik Gezond?-app van het Voedingscentrum kan je checken of een product in de Schijf van Vijf staat.

Gezonde recepten voor je kind

De onderstaande recepten zijn snel klaar, voor het hele gezin. Kijk voor meer receptinspiratie op de website met heerlijke, gezonde kidsproof recepten van het Voedingscentrum.

Regenboogsalade met walnootdressing

Met al die kleuren op je bord wordt het een feestje. Varieer met de groente die je in huis hebt. Voor jonge kinderen worden de noten fijngemaakt met bijvoorbeeld een hakmolen.

Bekijk hier het recept

recept-gezond

Fusilli met groentesaus

Pasta is een favoriet bij veel kinderen! Wat betreft de groente: proeven hoort erbij, ook al is het maar een beetje. Een hap is al genoeg. Het is een kwestie van oefenen.

Bekijk hier het recept

pasta-recept

Gehaktrolletjes met yoghurtsaus, salade en brood

De yoghurtsaus met komkommer en kruiden is een frisse tegenhanger van het kruidige gehakt.

Bekijk het recept

recept-gehakt

TIP: Zorg dat het eten er leuk uitziet als je kind niet wil eten. Denk aan een leuke lepel, een leuk prikkertje of een mooi bord.

Maaltijdsoep met gehaktballetjes

Kook de groenten lekker zacht en laat je kind ze uit de soep vissen. Zo gaan ze speels het mondje in.

Bekijk hier het recept

recept-soep

Aardappelomelet met doperwten en paprika

Dit gerecht is ideaal om groenterestjes mee op te maken.

Bekijk hier het recept

recept-aardappelomelet

Chili con Carne

Een heerlijk, voedzaam en eenvoudig gerecht, waarbij je de kruidenmix zelf samenstelt.

Bekijk hier het recept

Recept chili con carne van het Voedingscentrum

Gezonde toetjes

Als gezonde keuze kun je kiezen voor een bijvoorbeeld:

  • Magere yoghurt met een halve appel in stukjes
  • Halfvolle yoghurt met een half banaantje in plakjes
  • Magere kwark met 1 mandarijn in partjes
peuter-toetje

Wil je toch een keertje voor een kindertoetje uit de supermarkt gaan? Deze toetjes kunnen veel suiker, vet en/of calorieƫn bevatten. Voor af en toe kant het, maar maak dan een bewust keuze. Zo kan je bij het kopen van een kindertoetje letten op:

  1. De portiegrootte: kies voor een klein schaaltje ( 50-100 milliliter). Vooral voor jonge kinderen is een toetje van 50 milliliter al genoeg.
  2. Het aantal calorieƫn: een toetje is groot voor kleine kinderen wanneer deze meer dan 100 calorieƫn per portie bevat.
  3. Hoeveelheid suiker: kies voor het toetje waar het minste suiker in zit en voor een toetje zonder snoepjes. Kijk voor het aantal suikers op het etiket onder koolhydraten, bij ā€˜waarvan suikersā€™.

Dagmenu-ideeƫn

De bovenstaande recepten zijn afkomstig van het Voedingscentrum. Voor meer recepten en een compleet dagmenu vind je hier vier handige schemaā€™s voor een kind van 1-3 jaar.

Beeld: Voedingscentrum, iStock/LauriPatterson, Olha_Afanasieva, VeselovaElena

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender